Darmowa dostawa
100 dni na darmowy zwrot
3 lata gwarancji
Free shipping
100 days for free return
3 year warranty
  • Maszynki do mięsa

Poszukujesz solidnej, elektrycznej maszynki do mielenia mięsa? U nas znajdziesz maszynki do mięsa w całości wykonane z metalu, które pozwolą Ci szybko i skutecznie zmielić dużą ilość mięsa i nie tylko!
Współczesne maszynki do mielenia mięsa to wielofunkcyjne urządzenia, które automatycznie zmielą nawet kilka kilogramów mięsa w ciągu minuty. Nie wymagają wkładania wysiłku w pracę i są niezwykle wydajne.

Maszynki do mielenia YOER

W ofercie Yoer posiadamy maszynki o wydajności aż 3 kg/min, o mocy szczytowej 1900 W, dzięki czemu mielenie będzie szybkie i efektywne.

Maszynka do mielenia nie tylko dla mięsożerców

Liczne wymienne moduły pozwolą Ci nie tylko zmielić mięso, nadziać kiełbasy czy formować klopsiki kebbe, ale też zmielić twaróg, tofu lub gotowaną soję i ciecierzycę, by przygotować dania kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Wraz z przystawką do szatkowania pokroisz, zetrzesz na wiórki lub na miazgę warzywa i owoce oraz ser żółty. Moduł do wyciskania soków umożliwi wyciśnięcie soku z pomidorów lub z miękkich owoców. W niektórych maszynkach zrobisz też makaron i ciasteczka.

Istotne cechy i funkcje maszynek do mięsa

Przed zakupem zwróć uwagę na moc urządzenia – im wyższa, tym szybciej i dokładniej zmielisz żywność, bez ryzyka przegrzania silnika. Wydajność mielenia wynika z mocy – im moc jest wyższa, tym większą wydajność będzie mieć urządzenie. Regulacja poziomu mocy przyda Ci się podczas przyrządzania produktów o różnej twardości. Do szybkiego mielenia miękkiego mięsa czy twarogu lub szatkowania warzyw i owoców możesz użyć wyższego poziomu mocy. Jeśli masz do czynienia z twardszym, włóknistym mięsem lub chcesz uformować makaron, ciasteczka czy nadziać kiełbasy, ustaw niższy poziom mocy, by zrobić to wolniej, a dokładniej.
Sama funkcja mielenia to nie wszystko. Ważne, by urządzenie posiadało kilka sit z oczkami o zróżnicowanej średnicy.
Funkcja biegu wstecznego przyda się w razie powstania zatoru w maszynce, co zdarza się podczas mielenia mięsa z chrząstkami.
Maszynka podczas pracy wibruje, więc istotne jest, by była wyposażona w antypoślizgowe nóżki i posiadała możliwe dużą wagę. Im cięższa, tym stabilniej będzie stać na blacie w trakcie pracy.
Zwróć uwagę na materiały, z jakich została wykonana. Postaw na trwałość i stabilność konstrukcji, i celuj w urządzenia z metalowym korpusem oraz stalowymi elementami tnącymi i montażowymi.

Czego nie mielić w maszynce do mięsa?

W maszynce nie można mielić zamrożonego mięsa, mięsa z kością i twardymi chrząstkami czy suchych nasion roślin strączkowych (groch, ciecierzyca itp.) - może to grozić przegrzaniem silnika i uszkodzeniem urządzenia.

Jak czyścić maszynkę do mięsa?

Nie wszystkie części maszynki można myć w zmywarce. Niektóre elementy metalowe mogą reagować ze środkami chemicznymi zawartymi w tabletkach myjących, prowadząc do rdzewienia i pokrywania się nieestetycznym nalotem.
Po mieleniu mięsa warto przepuścić przez maszynkę trochę chleba lub bułki, by dokładnie oczyścić ją z resztek zalegającego mięsa. Elementy mające bezpośredni kontakt z surowym mięsem muszą zostać sparzone wrzątkiem, by usunąć ewentualne drobnoustroje chorobotwórcze. Następnie wszystkie części maszynki prócz korpusu z silnikiem należy umyć ciepłą wodą z płynem do naczyń i wytrzeć do sucha. Metalowe części warto przetrzeć olejem jadalnym, co zapobiega rdzewieniu i działa niczym smar.