Darmowa dostawa
100 dni na darmowy zwrot
3 lata gwarancji
Free shipping
100 days for free return
3 year warranty
  • Blendery ręczne

Blender ręczny to urządzenie o szerokim zastosowaniu. Jeśli szukasz uniwersalnego pomocnika w Twojej kuchni, to nie ma lepszego wyboru. Z blenderem ręcznym przygotujesz większość potraw, zarówno tych bardziej, jak i mniej wymagających.

Jak działa blender ręczny?

Działanie blendera ręcznego nie należy do skomplikowanych czynności. Silnik wprawia ostrza w ruchu obrotowy. Dzięki temu przy dużej prędkości rozdrabniane są różne składniki.
Blender ręczny należy trzymać w dłoni i kontrolować jego pracę przy pomocy specjalnego przycisku. To z jednej strony wada, jak i zaleta takie urządzenia. Choć blender ręczny jest raczej lekki i swobodnie leży w dłoni, to dłuższa praca potrafi zmęczyć niektóre osoby. Z drugiej strony prowadzenie blender pomaga w skutecznym blendowaniu produktów i półproduktów.

Cechy i funkcje blendera ręcznego

Moc - im wyższa moc, tym urządzenie sprawniej upora się z blendowanymi produktami. Duża moc pomaga przy rozdrabnianiu najtwardszych składników tj. kawa czy orzechy.
Wyróżniamy dwa typy mocy:
  • Moc nominalna - rzeczywista moc, z którą pracuje blender ręczny.
  • Moc szczytowa - to maksymalna moc, z którą może działać blender. Moc szczytowa używana jest wtedy, gdy urządzenie natrafi na twardszy element. Moc wzrasta, aby blender się nie przypalił.
Rodzaj ostrzy - różny materiał wykonania ostrzy wpływa na ich trwałość i skuteczność działania.
Wyróżniamy różne typy ostrzy:
  • Stalowe ostrza - ostrza wykonane ze stali nierdzewnej albo stali szlachetnej to standardowy wybór przy częstym użytkowaniu blendera.
  • Tytanowe ostrza - ostrza wykonane z tytanu lub z powłoką tytanową cechują się dużą wytrzymałością na wysoką i niską temperaturę.
  • Ostrza z tworzywa sztucznego - charakterystyczne dla najtańszych urządzeń. Cena blenderów z takimi ostrzami wydaje się atrakcyjna. Jednak jakość wykonania i trwałość urządzeń z tej półki cenowej budzą spore wątpliwość.
Liczba ostrzy - im więcej ostrzy, tym urządzenie będzie blendować skuteczniej, nawet najtwardsze produkty.
Wyróżniamy kilka rodzajów ostrzy:
  • 2-3 ostrza - liczba ostrzy spotykana w najtańszych i przenośnych urządzeniach. Jeśli blendujesz rzadko albo głównie miękkie produkty, to nie zauważysz większej różnicy w porównaniu do pozostałych opcji.
  • 4 ostrza - taka liczba ostrza pozwoli na nieco więcej opcji. Blender sprawdzi się do większości zadań, ale może wymięknąć przy najtwardszych składnikach.
  • 6 ostrzy - optymalna liczba ostrzy. Taki blender poradzi sobie z najtwardszymi produktami i bardziej wymagającymi zdaniami.
  • Wielokrawędziowe ostrza - ostrza ułożone wielokierunkowo są charakterystyczne dla nowoczesnych blenderów. Ich położenie wpływa na komfort działania, a ten jest bardzo wysoki.
Więcej o blenderach ręcznych przeczytacie na łamach naszego eksperckiego bloga.

Zastosowanie blendera ręcznego

Choć samo działanie blendera ręcznego nie jest skomplikowane, to urządzenie potrafi naprawdę sporo. Dzięki licznym akcesoriom i dodatkom odkryjesz nowe możliwości w kuchni:
  • Blendowanie miękkich i twardych składników
  • Mielenie ziaren kawy
  • Mieszanie i wyrabianie ciasta
  • Miksowanie i przygotowywanie bitej śmietany lub białek
  • Krojenie w paski i spirale warzyw albo owoców
  • Kruszenie lodu
  • Rozdrabnianie twardej żywności tj. orzechy, migdały, warzywa
  • Siekanie oraz szatkowanie warzyw i owoców
  • Tarcie ziemniaków lub kabaczku na placki ziemniaczane
  • Ubijanie białek i żółtek
  • Ucieranie warzyw na puree
  • Ucieranie warzyw do dipów i sosów
Szerzej o zastosowaniu blenderów ręcznych pisaliśmy na łamach naszego bloga.

Dla kogo blender ręczny?

Blender ręczny jest przeznaczony praktycznie dla każdego:
  • Jeśli jesteś domowym kucharzem, to z blenderem ręcznym możesz poszukać nowych wyzwań i odkryć zaskakujące smaki.
  • Jeśli jesteś totalnym amatorem, to blender ręczny pomoże Ci stawiać pierwsze kroki w świecie kulinariów oraz zaskoczyć swoich domowników.