Blender ręczny - zastosowanie i akcesoria

 
12.01.2022
Doradca Yoer
Blender ręczny to niezwykle funkcjonalne i praktycznie urządzenie. Sprawdzi się przy najprostszych, mniej wymagających zadaniach, przed którymi stajemy codziennie w naszej kuchni. Przyda się także do większych wyzwań, kiedy wymagana jest duża moc i szybkość działania. Dlatego, jeśli cenisz sobie kulturę pracy, to w Twoim domu nie powinno zabraknąć takiego urządzenia. Tym bardziej, że dodatkowe akcesoria zwiększają zastosowanie blendera ręcznego.
 
W tym artykule przedstawimy bliżej akcesoria i zastosowanie blendera ręcznego. Poznasz wszystkie końcówki, nakładki, pojemniki i stopy, połączysz z blenderem ręcznym. Sprawdzisz, gdzie i do czego je wykorzystać. Na koniec zastanowisz się nad mocą i designem urządzenia ręcznego. Jeśli po prostu nie wiesz lub nie jesteś pewny, do czego służy blender ręczny, to ten wpis jest przeznaczony właśnie dla Ciebie.

Blender ręczny - jak działa?

 
Działanie blendera ręcznego nie należy do skomplikowanych. Specjalne ostrza, wprawione w ruch przez mini silniczek, blendują i rozdrabniają składniki. To urządzenie o małych gabarytach, które wyróżnia się dużą funkcjonalnością. Blender ręczny potrafi sprostać rozmaitym wyzwaniom, o czym przeczytasz w dalszej części tego artykułu.
 
Blendery ręczne stosunkowo łatwo doprowadzić do przegrzania. Dlatego w ich przypadku ważne jest umiejętne sterowanie: przydadzą się krótkie przerwy i praca na najwyższych obrotach. Przy rozdrabianiu najtwardszych produktów można skorzystać z trybu pracy pulsacyjnej. Przed blendowaniem niektórych suchych składników warto wlać odrobinę wody, aby ułatwić sam początek.
 
Od niedawna niektóre stopy blendera można używać w połączeniu z ciepłymi, a nawet gorącymi produktami, co ułatwi przygotowanie zupy. Wszystko dzięki ostrzom ze stali nierdzewnej bądź tytanu, które są odporne na działanie temperatury i nie reagują z żywnością.
 
Warto wspomnieć, że niektóre elementy blenderów ręcznych można myć w zmywarce. Natomiast inne wymagają ostrożnego podejścia, delikatnego szorowania brudu, a nawet braku kontaktu z wodą.
 
Więcej o blenderach ręcznych przeczytasz pod tym linkiem.
 
blender-ręczny-blednowanie-pesto-bazylia-przyprawy-olej

Zastosowanie blendera ręcznego

 
Wbrew pozorom blender ręczny nie tylko blenduje niektóre dania i pojedyncze składniki. Urządzenie wykona sporo czynności, które na pierwszy rzut oka kojarzymy z innymi artykułami gospodarstwa domowego. Jego funkcjonalność w porównaniu do niewielkich gabarytów potrafi zaszokować. Co najważniejsze, blender ręczny jest łatwy w obsłudze, a jego użytkowanie nie wymaga dużego wysiłku.
 
Co potrafi blender ręczny:
  • Blendowanie twardych i miękkich produktów.
  • Krojenie w kostkę, plasterki, wiórki oraz w kształt frytek.
  • Kruszenie lodu oraz mrożonych warzyw i owoców.
  • Mielenie aromatycznej kawy, świeżego mięsa.
  • Mieszanie składników na ciasto biszkoptowe lub inne ciasta o rzadszej konsystencji.
  • Przygotowywanie i finalizacja gotowych dań np. zupy krem
  • Przygotowywanie miazgi.
  • Rozdrabnianie twardych produktów takich jak: lód, mięso, sery, marchewki, obrane ze skorup orzechy, migdały, suszone owoce.
  • Siekanie oraz szatkowanie warzyw i owoców.
  • Tarcie ziemniaków oraz kabaczku na placki ziemniaczane.
  • Ubijanie bitej śmietany oraz białek jaj.
  • Ucieranie warzyw na puree np. ziemniaków, groszku czy dyni albo do dipów, sosów do przekąsek lub sałatek np. awokado.
  • Wycinanie spirali i nitek z twardych warzyw takich jak: ogórek, marchew, pietruszka, cukinia, ziemniaki, bataty.
  • Wyrabianie ciasta o rzadszej konsystencji.
Ile zastosowań, tyle pomysłów w głowie. Dlatego blender ręczny to idealny sprzęt wtedy, kiedy dużo eksperymentujesz w kuchni i ciągle szukasz nowych smaków. Jeśli interesują Cię proste, ale smaczne przepisy, które przyrządzisz przy użyciu blendera ręcznego, to kliknij tutaj.
 
blender-ręczny-blednowanie-banan-roszponka-jabłko-kiwi-orzechy-migdały

Akcesoria blendera ręcznego

 
Blender ręczny zyskuje swoją funkcjonalność dzięki licznym akcesoriom. Wśród nich wyróżniamy różne stopy, pojemniki, nakładki i końcówki:
  • Bidon – przenośny bidon pozwala na przygotowanie i przechowywanie zdrowego smoothie czy koktajlu. Szerokość bidonu pasuje do końcówki blendującej, więc nie ubrudzisz żadnych innych naczyń. Taki bidon możesz zabrać do pracy, szkoły lub w podróż. Szczelna pokrywka zadba o to, aby napój nie wylał się w torbie i przypadkowo nie ubrudził ważnych dokumentów.
    • Wkład chłodzący – wykorzystasz do ochłodzenia napoju, który znajduje się w bidonie. Wkład można przykręcić bezpośrednio do nakrętki, wtedy jest na najbardziej wydajny. To idealny dodatek na cieplejsze, słoneczne dni.
  • Hak – służy do wyrabiania i zagniatania ciasta. W blenderze ręcznym przygotujesz głównie ciasta o rzadszej konsystencji np. biszkoptowe.
  • Malakser – niewielki pojemnik z różnymi ostrzami albo nieco większy ze specjalnymi tarczami. Przygotujesz w nim czerstwe pieczywo na bułkę tartą, zmielisz przyprawy, orzechy i twarde sery, a także posiekasz cebulę oraz czosnek. Sporządzisz dresing do sosów, pastę do kanapki typu hummus albo aromatyczne, bazyliowe pesto.
  • Mikser – podstawowy dodatek, który powinien się znaleźć w każdym zestawie z blenderem ręcznym. Mieszadła przymocujesz do stopy blendera. Mikser służy do ubicia bitej śmietany, białek oraz przygotowanie kremu i ciasta na naleśniki.
  • Młynek do kawy i przypraw – pozwala na zmielenie ulubionych ziaren kawy lub aromatycznych przypraw. Dzięki młynkowi przygotujesz „czarny” napój, a Twój dom wypełni się przyjemnymi zapachami.
  • Kubek z miarką – umożliwia swobodne odmierzanie kolejnych składników. Dzięki temu gadżetowi możesz trzymać się dokładnego przepisu i kontrolować proces gotowania.
  • Pojemnik do miksowania – to plastikowy pojemnik, dostosowany do wielkości końcówki rozdrabniającej. Jest na tyle wysoki, aby składniki nie rozchlapywały się na blat kuchenny podczas intensywnego działania. Możesz w nim zblendować dowolne składniki.
  • Spiralizer – mini urządzenie, które działa na zasadzie temperówki. Pozwala na przygotowanie spirali lub nitek z twardych warzyw takich jak: ogórki, marchewki, pietruszki, cukinie, ziemniaki i bataty. Do spiralizera nie należy wkładać miękkich produktów, ponieważ wtedy można go zablokować.
  • Stopa do dużych garnków lub pojemników – jeden z podstawowych dodatków, który pozwala na swobodne blendowanie w większych garnkach lub pojemników. Stopa o normalnych rozmiarach czasami nie sięga do dnia naczynia, przez co staje się niefunkcjonalna. Dlatego, jeśli często używamy większych garnków, warto sięgnąć po blender w zestawie z taką stopą.
  • Stopa do puree – umożliwi przygotowanie kremowego puree np. np. ziemniaków, groszku czy dyni. Przyda się także do sporządzenia dipów i sosów do słodkich lub słonych przekąsek. Taka stopa jest odporna na wysokie temperatury, dlatego można od razu rozdrabniać gorące warzywa.
  • Szatkownica – wyposażona jest w uniwersalne i wielofunkcyjne tarcze, które wykorzystasz głównie do przygotowania warzyw i owoców, ale także mięsa bez chrząstek czy kości oraz ziół bez łodyg. Ostrza wykonane ze stali nierdzewnej będzie trwałe i odporne na uszkodzenia. Do czego wykorzystasz szatkownicę?
    • do krojenia w kostkę
    • do krojenia w plasterki
    • do krojenia w wiórki
    • do placków ziemniaczanych
    • do ucierania
    • do wycinania frytek
  • Trzepaczka – jedna z kilku podstawowych końcówek, która powinna się znaleźć w zestawie z blenderem. Pozwala na ubicie bitej śmietany i białek.
 
blender-ręczny-blednowanie-zielone-smoothie-limonka-szpinak-jarmuż

Design blendera ręcznego

 
Nowoczesny blender ręczny powinien się wyróżniać odświeżonym designem, który wyróżni go z tłumu tego typu artykułów. Tani plastik czy nieeleganckie wykończenie potrafi odrzucić potencjalnych kupujących. Nawet pomimo tego, że wszystkie podzespoły będą działać sprawnie i wydajnie.
 
Obudowa wykonana ze stali nierdzewnej INOX gwarantuje ponadczasową elegancję oraz klasyczny wygląd blendera. To „obowiązkowy punkt programu”, a przy okazji gwarancja niezawodności w porównaniu do zwykłego plastiku.
 
Warto zwrócić uwagę na wykończenie poszczególnych elementów urządzenia oraz duże, wyraźnie i wygodne przyciski sterowania. W przeciwnym razie użytkowanie blendera będzie niewygodne i mało praktycznie, szczególnie dla osób starszych oraz gorzej widzących. W tak małym urządzeniu to bardzo istotna kwestia.
 
blender-ręczny-owocowe-smoothie-czerwone-smoothie-żółte-smoothie

Cena blendera ręcznego

 
Blender ręczny to funkcjonalne urządzenie, które wykorzystasz do codziennych sprawunków. Dlatego na rynku znajdziesz modele o różnych cechach i właściwościach. Twój wybór powinien zależeć od indywidualnych potrzeb oraz zasobności portfela.
 
Nasze eksperckie artykuły pomogą Ci w poszukiwaniach wymarzonego sprzętu i zoptymalizowaniu wydatków. Nie musisz się więcej obawiać o wtopę, jeśli posłuchasz porad doradcy.
 
Na ten moment najlepszym wyborem są blendery ręczne ze średniej lub najwyższej półki cenowej. Przemawia za nimi odpowiednia moc, solidność całej konstrukcji i mnogość akcesoriów. Odpowiednie system zadbają o bezpieczeństwo, a Twoja kuchni pozostanie czysta i niezachlapana.
 
Najtańsze urządzenia wymiękają przy intensywnej pracy, a ich jakość wykonania budzi spore zastrzeżenia. Jeśli nie chcesz zaliczyć zakupowej wpadki, to najlepiej ich unikać. W przeciwnym razie więcej czasu spędzisz na reklamowaniu takiego blendera u danego sprzedawcy.

Podziel się na social media