Jaki blender ręczny wybrać?

 
10.01.2022
Doradca Yoer
Każdy z nas potrzebuje w kuchni uniwersalnego pomocnika, który wykona za nas część prostszych zadań i usprawni komponowanie dań. Ta kwestia tyczy się zarówno bardziej zaawansowanych kucharzy, jak i kompletnych amatorów, którzy dopiero zaczynają swoje jedzeniowe podboje. Najlepszy wyborem będzie blender ręczny. To mały, niepozorny, ale niezwykle funkcjonalny pomocnik, o którym więcej przeczytacie w dzisiejszym blogu.
 
W tym artykule przedstawimy bliżej blender ręczny, czyli ulubionego pomocnika domowych kucharzy. Dowiesz się, jak działa blender ręczny. Poznasz bliżej najważniejsze cechy oraz funkcje urządzenia. Sprawdzisz, jak blender ręczny wypada w porównaniu do swojego większego kolegi, czyli blendera kielichowego, o którym pisaliśmy już na łamach naszego bloga. Jeśli lubisz zdrowe jedzenie tj. zupy, sosy, koktajle i smoothie albo spędzasz dużo czasu w kuchni, to ten wpis jest przeznaczony właśnie dla Ciebie!

Jak działa blender ręczny?

 
Działanie blendera ręcznego jest niezwykle proste i opiera się na tytanowych ostrzach. Silnik wprawia je w ruch obrotowy z bardzo dużą prędkością, co pozwala rozdrabniać składniki.
 
Blender ręczny należy cały czas trzymać w dłoni i kontrolować jego pracę przy pomocy specjalnego przycisku. To największą różnią w porównaniu do większego kuzyna, blendera kielichowego. Jest lekki i poręczny, a przy okazji bardzo skuteczny, ale wymaga więcej wysiłku.
 
Blender ręczny składa się z kilku niezbędnych części: korpusu z silnikiem, rączki z wygodnym uchwytem oraz przyciskami do sterowania, a także stopy, którą można wymieniać i rozszerzać o pozostałe akcesoria. Przeważnie w zestawie otrzymasz także pojemnik.
 
Wyróżniamy dwa rodzaje blendera ręcznego:
  • Blender ręczny przewodowy – podstawowy rodzaj blendera ręcznego, który wymaga stałego podłączenia do prądu.
  • Blender ręczny bezprzewodowy – taki blender ręczny pozwoli na większą mobilność w kuchni. Umożliwi blendowanie bezpośrednio na płycie indukcyjnej bądź kuchence gazowej, bez potrzeby szukania najbliższego kontaktu.

Cechy blendera ręcznego

 
Przy zakupie blendera ręcznego warto zwrócić uwagę na kilka istotnych cech:
  • Moc – im wyższa moc, tym urządzenie będzie działać sprawniej, dzięki czemu szybciej upora się z blendowanymi produktami. Duża moc pomaga przy rozdrabnianiu najtwardszych składnikach tj. kawa czy orzechy.
    • moc nominalna – ta wartość określa rzeczywistą i standardową moc, z którą pracuje blender ręczny.
    • moc szczytowa/wydajnościowa – to maksymalna moc, z które może działać urządzenie. Moc szczytowe wykorzystywana jest, wtedy gdy podczas pracy blender ręczny natrafi na twardszy element (co mogłoby przy wykorzystaniu standardowej mocy przysporzyć problem) i wzrasta wtedy chwilowo moc, dzięki czemu się nie przypali.
  • Rodzaj ostrzy – im trwalszy materiał wykonania i więcej ostrzy, tym urządzenie będzie bardziej wydajne:
    • stalowe ostrza – ostrza wykonane ze stali nierdzewnej albo stali szlachetnej zapewnią odpowiednią trwałość, nawet przy częstym użytkowaniu.
    • tytanowe ostrza – ostrza wykonane z tytanu lub z powłoką tytanową zagwarantują niezwykłą dokładność i skuteczność pracy. Dodatkowo będę wytrzymałe oraz odporne na uszkodzenia, co przedłuży ich działanie.
    • ostrza z tworzywa sztucznego – takie ostrza są charakterystyczne dla tańszych urządzeń. Cena wydaje się okazyjna, co nie przekłada się na trwałość ostrzy, które są kiepsko wykonane i nie wytrzymują nadmiaru pracy.
  • Liczba ostrzy – im więcej ostrzy, tym urządzenie będzie bardziej skuteczne.
    • 2 ostrza – liczba ostrzy spotykana jest głównie w najtańszych urządzeniach. Jeśli blendujesz stosunkowo rzadko i jedynie miękkie produkty, to wtedy nie znajdziesz większej różnicy w porównaniu z 4 lub 6-ostrzowymi blenderami. Przy intensywnym użytkowaniu i twardszych składnikach taka liczba ostrzy będzie niewystarczająca.
    • 4 ostrza – taka liczba ostrzy pozwoli na nieco więcej opcji. Blender ręczny sprawdzi się do bardziej skomplikowanych zadań, ale może wymięknąć przy najtwardszych składnikach.
    • 6 ostrzy – dla blender ręcznego to najbardziej optymalna liczba ostrzy. Wtedy urządzenie bez problemu poradzi sobie z najtwardszymi produktami tj. warzywa, orzechy czy mrożonki.
  • Regulacja prędkości – przy pomocy specjalnego pokrętła wyregulujesz prędkość obrotów Twojego blendera ręcznego. Przycisk uruchomienia blendera ręcznego wymaga ciągłego trzymania, aby urządzenie działało, dzięki czemu zyskujemy pełną kontrolę nad jego pracą. Regulacja dotyczy kilku poziomów, które dostosujemy do wybranego typu produktu:
    • regulacja prędkości za pomocą potencjometru – to użyteczna funkcja, ponieważ miękkie i płynne produkty nie wymagają pełnej mocy. Wtedy ryzykujemy jedynie zachlapaniem stołu.
    • tryb Turbo – w tym trybie blender pracuje na najwyższych obrotach. To przydatna funkcja przy blendowaniu twardszych składników. Jednak w tym trybie stosunkowo łatwo przegrzać silnik, dlatego najlepiej korzystać z niego przez krótki okres.
 
blender-ręczny-blendowanie-smoothie-zielone-smoothie-warzywne-smoothie-ogórek-szpinak-pomidor-pomarańcza

Zastosowanie blendera ręcznego

 
Choć jego działanie nie jest skomplikowane, to blender ręczny potrafi naprawdę sporo. Dzięki różnym dodatkom i akcesoriom, które można z czasem rozbudowywać, dostępnych jest wiele opcji, z których wyróżniamy:
  • blendowanie miękkich i twardych składników
  • mielenie ziaren kawy
  • mieszanie i wyrabianie ciasta
  • miksowanie i przygotowanie bitej śmietany, białek
  • krojenie w paski i spirale warzyw albo owoców
  • kruszenie lodu
  • rozdrabnianie twardej żywności tj. orzechy, migdały, marchewki, zioła
  • siekanie oraz szatkowanie warzyw i owoców
  • tarcie ziemniaków na placki ziemniaczane
  • ubijanie żółtek i białek
  • ucieranie warzyw np. na purée - ziemniaki, groszek lub do dipów - awokado
Jakie akcesoria wykorzystujemy do blendera ręcznego?
  • Hak
  • Malakser
  • Mikser
  • Młynek do kawy
  • Rozdrabniacz
  • Spiralizer
  • Stopa do dużych garnków lub pojemników
  • Stopa do puree
  • Szatkownica
  • Tarcza do krojenia w kostkę
  • Tarcza do krojenia w plasterki
  • Tarcza do krojenia w wiórki
  • Tarcza do placków ziemniaczanych
  • Tarcza do ucierania
  • Tarcza do wycinania frytek
  • Trzepaczka
 
blender-ręczny-blendowanie-pesto-bazylia-olej-przyprawy

Komfort i bezpieczeństwo

 
Nowoczesny blender ręczny zawiera kilka rozwiązań technologicznych, które znacząco usprawnią jego pracę:
  • Antypoślizgowa rączka Soft Touch – dzięki specjalnemu materiałowi rączka nie wyślizgnie się podczas użytkowania blendera. Nawet w trakcie intensywnej i długiej pracy unikniesz odcisków na dłoniach.
  • System Easy Click – za pomocą przycisków z łatwością zdemontujesz poszczególne elementy blendera ręcznego.
  • Technologia Anti-Splash – ta technologia zapobiega wychlapywaniu się produktów z misy w trakcie intensywnej pracy. Kształt stopy blendera jest falisty, dzięki czemu Twoja kuchnia pozostanie czysta, a Ciebie będzie czekać mniej sprzątania.
Przy obsłudze blendera ręcznego najbardziej istotne są komfort i bezpieczeństwo jego użytkowania. W tej kwestii najlepiej zdać się kilka przydatnych rozwiązań oraz systemów bezpieczeństwa, które znajdą się w niemal wszystkich nowoczesnych urządzeniach tego typu:
  • Cicha praca – urządzenie pracuje niezwykle cicho, nawet na najwyższych obrotach. Dzięki temu zwiększymy komfort działania, a nasi domownicy nie będą narzekać na uciążliwy hałas prosto z kuchni.
  • Ergonomiczny uchwyt – odpowiednio wyprofilowany uchwyt blendera pozwala na jego swobodne prowadzenie. Blender ręczny wymaga ciągłej obsługi, dlatego Twoja ręka nie zmęczy się podczas dłuższej pracy.
  • Mechanizm zatrzaskowy – ten system sprawia, że kolejne elementy blendera łączą się ze sobą za pomocą specjalnych zatrzasków. Montaż przebiega szybko i sprawnie, co sygnalizuje charakterystyczne kliknięcie.
  • Pojemnik z antypoślizgową podstawą – dzięki temu rozwiązaniu pojemnik do blendowania nie będzie się poruszał po blacie kuchennym i nie przewróci się podczas pracy blendera.
  • Pokrywa pojemnika – specjalna pokrywa, montowana na górze pojemnika, uchroni przed rozpryskiwaniem się produktów po całej kuchni podczas blendowania.
  • Przeźroczysta misa z miarką – dzięki przeźroczystej misie będziesz mógł stale obserwować poziom rozdrobienia składników. Dodatkowo wbudowana miarka pozwala dokładnie odmierzać i kontrolować ilość potrzebnych składników w misie.
  • Wolne od Bisfenolu, BPA-free – blendery ręczne wykonane są z materiału wolnego od BPA, czyli szkodliwego związku chemicznego stosowanego przy produkcji tworzyw sztucznych. Dzięki temu blender jest przyjazny dla środowiska.
  • Wyłącznik bezpieczeństwa – urządzenie wyłączy się, kiedy system wykryje jakąś nieprawidłowość. Przykładowo wtedy, jeśli będzie przegrzane po intensywnej pracy.
  • Zabezpieczenie przed nieprawidłowym montażem – urządzenie nie rozpocznie pracy, jeśli poszczególne elementy będą nieprawidłowo zamontowane.
  • Zabezpieczenie przed odczepieniem końcówki – ta opcja pozwoli uniknąć przypadkowego zwolnienia końcówki w trakcie korzystania z blendera.
  • Zabezpieczenie przed przegrzaniem – specjalny czujnik zabezpieczy urządzenie przed przegrzaniem, a w konsekwencji przepaleniem silnika. Dlatego blender ręczny działa najlepiej w trybie pulsacyjnym, która pozwala na pełną kontrolę jego obrotów.

Jak myć blender ręczny?

 
Blender ręczny wymaga odpowiedniego traktowania. Jego poszczególne elementy należy czyścić po każdym użyciu. Dzięki temu będzie działać poprawnie, a także posłuży Ci przez dłuższy czas.
 
Pamiętaj, aby nie zanurzać silnika w wodzie, ponieważ ten jest wrażliwy na działanie cieczy. Po kontakcie z wodą może przestać działać. Do czyszczenia blendera używaj delikatnie zwilżonej chusteczki albo delikatnego płynu do mycia.
 
Do czyszczenia blendera ręcznego nie używaj żrących środków chemicznych ani druciaków, drucianych szczotek i innych szorstkich narzędzi czyszczących.
 
Przed ponownym użyciem osusz dokładnie wszystkie elementy blendera, a następnie złóż je w całość. Taka sama zasada dotyczy również dodatkowych części i akcesoriów.
 
kobieta-agd-blender-ręczny-wyrabianie-ciasta-jajko-mieszanie-ubijanie

Zalety i wady blendera ręcznego

 
W tym poniższym zestawieniu przedstawimy zalety i wady blendera ręcznego:
ZALETY WADY
  • Cicha praca
  • Kompaktowe rozmiary
  • Nadaje się do zup, sosów, koktajli i smoothie
  • Niższa cena zakupu
  • Pełna kontrola podczas pracy urządzenia
  • Pracuje pulsacyjne
  • Prosta obsługa
  • Łatwy do czyszczenia
  • Łatwy do przechowywania
  • Szybkie działanie przy miękkich składnikach
  • Uniwersalność
  • Wielofunkcyjność
  • Wielozadaniowość
  • Niezabezpieczone ostrza
  • Potrafi pochlapać blat kuchenny
  • Trudność w blendowaniu twardszych produktów
  • Wymaga ciągłego trzymania

Blender ręczny a blender kielichowy – porównanie

 
Blendery ręczne to uniwersalne i kompaktowe urządzenia. Dlatego ich najlepsze cechy uwydatnią się podczas prostszych zadań, w których liczy się sprawność działania. Pracują bardzo szybko, dzięki czemu sprawnie poradzą sobie z blendowaniem niektórych produktów.
 
Natomiast blendery kielichowe najlepiej sprawdzą się przy nieco bardziej skomplikowanych zadaniach. Takie czynności wymagają większej mocy i odpowiedniej stabilności podczas pracy, co zapewnia urządzenie kielichowe.
- Blender ręczny Blender kielichowy
Blendowanie Blendowanie bezpośrednio w garnku/misce Blendowanie tylko w kielichu
Bezpieczeństwo Ostrza są odsłonięte w czasie pracy Ostrza znajdują się na dnie kielicha
Cena Niższy koszt zakupu Wyższy koszt zakupu
Czyszczenie Łatwe czyszczenie Należy rozebrać cały blender
Do czego? Blendowanie miękkich składników, zup, koktajli Mielenie twardych produktów jak orzechy
Głośność pracy Cicha praca Głośniejsza praca
Kontrola pracy Wymaga ciągłego sterowania Samodzielna praca
Rodzaj pracy Praca pulsacyjna Praca ciągła
Stabilność pracy Antypoślizgowa podstawa Stabilność, wyważona konstrukcja
Komfort Modele bezprzewodowe Wymaga stałego podłączenia do prądu
Moc Mniejsza moc Wyższa moc, dużo obrotów
Rozchlapywanie Produkty rozpryskują się przy dużej prędkości Produkty są zamknięte w szczelnym kielichu
Wielkość Kompaktowy rozmiar Duże gabaryty
Przechowywanie Łatwość przechowywania Zajmuje dużo miejsca
 
mężczyzna-kobieta-para-zakupy-agd-blender-ręczny-wózek-sklepowy

Cena blendera ręcznego

 
Od ręki znajdziesz szeroką gamę blenderów ręcznych, które dzielimy głównie ze względu na kwotę, którą musisz przeznaczyć na ich zakup. Główna różnica między poszczególnymi półkami cenowymi dotyczy jakości wykonania i dodatkowych akcesoriów. Wybór konkretnego urządzenia powinien zależeć od Twoich osobistych preferencji oraz zasobności portfela. Najlepiej celować w średnią i wysoką półkę.
 
Najtańsze blendery ręczne kupisz poniżej 100 złotych. Jednak w przypadku takich urządzeń możesz się rozczarować jakością wykonania i „chińskim” plastikiem. Taki blender nie będzie trwały, a także wydajny. Szczególnie w kwestii silnika, który potrafi się przegrzać lub nawet zepsuć podczas dłuższego użytkowania albo pracy na najwyższych obrotach. Dlatego przy odpowiedniej konserwacji posłuży maksymalnie przez rok.
 
Urządzenia ze średniej półki znajdziesz w przedziale 150-250 złotych. To idealny sprzęt dla początkujących kucharzy. Takie blendery charakteryzują się najlepszym stosunkiem jakość-cena oraz podstawowymi akcesoriami, które zwiększają ich funkcjonalność.
 
Najdroższe blendery ręczne będą świetnym wyborem dla domowych kucharzy. Sprawdzą się także dla osób, które przygotowują zdrowe posiłki lub trzymają dietę. Z nimi z łatwością przygotujesz smaczne dania takie jak: zupy, kremy, koktajle czy smoothie. Dodatkowo w pakiecie otrzymasz różne akcesoria i nakładki, które usprawnią pracę blendera. Pamiętaj, że urządzenia z tej półki cenowej wiążą się ze sporym wydatkiem rzędu 300, nawet 400 złotych.
 
Jeśli interesuje Cię blender ręczny marki Yoer, to kliknij tutaj.

Podziel się na social media