Ekspres ciśnieniowy to urządzenie wykorzystujące parę wodną pod wysokim ciśnieniem i wysoką temperaturę do zaparzenia aromatycznej kawy z cremą.
Jak działa ekspres ciśnieniowy?
Przez zmieloną kawę przepuszczana jest pod wysokim ciśnieniem gorąca woda, a gotowa kawa przesączana jest do filiżanki. Dzięki wysokiemu ciśnieniu na powierzchni kawy powstaje gęsta pianka crema.
Rodzaje ekspresów ciśnieniowych
- Ekspres kolbowy (ręczny/manualny)
- Ekspres automatyczny
- Ekspres kapsułkowy
Marka YOER oferuje ekspresy ciśnieniowe kolbowe, które wymagają samodzielnego ubicia mielonej kawy w kolbie.
Cechy i funkcje dobrego ekspresu ciśnieniowego
W ofercie YOER posiadamy ekspresy ciśnieniowe z
systemem podgrzewania wody Thermoblock, które gwarantują stabilną temperaturę wody podczas parzenia kawy.
Możliwość wyboru rodzaju kawy pozwala wybrać espresso pojedyncze lub podwójne (doppio), kawę latte lub cappuccino.
Programator czasowy umożliwia ustawienie cyklu parzenia kawy na wybraną godzinę, możesz więc cieszyć się świeżą kawą z samego rana.
Płyta podgrzewająca filiżanki opóźnia stygnięcie kawy i zapewnia jej bardziej wyrazisty aromat, kolba z podwójnym dozownikiem umożliwi przygotowanie 2 filiżanek kawy naraz, z kolei dzięki
zdejmowanej tacce ociekowej możesz korzystać z różnej wielkości filiżanek, szklanek i kubków.
Ekspres z dyszą do spieniania czy automatycznym spieniaczem?
Spieniacz automatyczny jest bardzo prosty w obsłudze - wystarczy nalać mleko do pojemnika i wybrać odpowiedni rodzaj kawy, a ekspres samodzielnie wszystko przygotuje. Użycie
dyszy spieniającej wymaga nieco większej wprawy. Zarówno automatyczny spieniacz, jak i dysza spieniająca mogą posiadać regulację emisji pary, co pozwoli dopasować poziom spienienia mleka do preferencji.
Ekspres ciśnieniowy z młynkiem czy bez?
Młynek w ekspresie pozwoli uzyskać maksymalnie świeżą, aromatyczną kawę. Idealnym rodzajem młynka jest
stalowy młynek żarnowy o kształcie stożkowym, który wykazuje się
trwałością i odpornością na ścieranie, a przy tym nie zmienia smaku kawy podczas mielenia i jest łatwy w czyszczeniu.
Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?
Zależnie od rodzaju ekspresu, wykorzystasz w nim kawę ziarnistą, mieloną, w kapsułkach lub saszetkach.
Zalety ekspresu ciśnieniowego
Ekspres ciśnieniowy pozwoli na przygotowanie
aromatycznego espresso z gęstą pianką crema lub szerokiej gamy kaw na bazie mleka. Ciśnieniowe parzenie kawy jest najzdrowsze – z kawy nie są wypłukiwane antyutleniacze.