Zgrzewarka próżniowa to znakomite rozwiązanie dla Twojej kuchni. Wszak w ostatnim czasie pakowarki zyskują sobie coraz większą sympatię wśród użytkowników, dzięki swoim szerokim zastosowaniom oraz popularnym trendom „less waste” i „zero waste”.
Jak działa zgrzewarka próżniowa?
Działanie zgrzewarki próżniowej jest bardzo proste.
Takie urządzenie ma dwie podstawowe funkcje: zasysa powietrze z torebki lub worka foliowego, a potem hermetycznie zamyka opakowanie, tak aby nie dostawało się tam powietrze. W ten sposób tworzy się próżnia.
Rodzaje zgrzewarek próżniowych
Wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje zgrzewarek próżniowych: listwową oraz komorową.
Zgrzewarki listwowe są najpopularniejsze. Dzięki swoim gabarytom są kompaktowe, więc sprawdzą się do użytku domowego.
Zgrzewarki komorowe przeznaczone są do celów profesjonalnych: w zakładach przetwórstwa, dużych sklepach czy restauracjach.
Najważniejsze cechy zgrzewarki próżniowej
Przy zakupie zgrzewarki próżniowej koniecznie zwróć uwagę na
liczbę i szerokość zgrzewów, ponieważ ten parametr bezpośrednio odpowiada za szczelność zapakowanego jedzenia. Wybierz urządzenie, które posiada
zróżnicowane tryby pracy (automatyczny, półautomatyczny albo manualny) oraz pozwala wybrać
prędkość pracy (zwykła lub delikatna), dzięki czemu komfortowo zapakujesz niemal każdy rodzaj żywności.
Odpowiednie podciśnienie umożliwi sterylne zamknięcie produktów.
Do czego wykorzystać zgrzewarkę próżniową?
Zgrzewarka próżniowa Yoer Fresh-Food znajdzie wiele zastosowań. Jej podstawowym zadaniem jest
próżniowe pakowanie suchej oraz mokrej żywości. Niektóre urządzenia mają funkcję
zgrzewania bez wysysania powietrza, dzięki której zapakujesz swoje kanapki do pracy czy szkoły. Część pakowarek próżniowych umożliwia
zamykanie uprzednio otwartych butelek. Funkcja marynowania pozwoli w krótkim czasie uzyskać efekt tradycyjnego konserwowania żywności.
Obsługa pakowarki próżniowej jest niezwykle prosta, dzięki kilku przydatnym rozwiązaniom. Urządzenie posiada
przycisk otwierania i zamykania „One Touch”. Dotykowy panel sterowania jest przejrzysty dla każdego, nowego użytkownika. Z jego poziomu masz dostęp do wszystkich niezbędnych funkcji zgrzewarki próżniowej.
Cyfrowy wyświetlacz LCD wskaże prawidłowy pomiar wagi, postęp zgrzewania lub wysysania powietrza. Poinformuje Cię także o otwarciu-zamknięciu pokrywy.
Zalety pakowarki próżniowej
Pakowanie hermetyczne
pozwoli Ci zachować świeżość produktów. Przy okazji
ograniczysz intensywne zapachy w lodówce i dostosujesz się do najnowszych
trendów „less waste” i „zero waste”. Przestaniesz obawiać się pleśni czy bakterii na jedzeniu, które stoi w Twojej lodówce od kilku dni.
Zachowasz smak żywności na dłużej.
Jaka folia do zgrzewarki próżniowej?
Do zgrzewania żywności wykorzystuje się
folię moletowaną. Taki materiał jest zdecydowanie bardziej wytrzymały od tradycyjnego i nadaje się do przechowywania produktów spożywczych. Folia moletowana ma specjalną strukturę (najczęściej w kształcie siatki, pasków lub plastrów miodu), która umożliwia stworzenie próżni wewnątrz worka.
Dla kogo zgrzewarka próżniowa?
Zgrzewarka próżniowa spodoba się wszystkim tym, którzy
lubią funkcjonalne rozwiązania w swojej kuchni.