Wolnowar, a inaczej slow cooker, to urządzenie, które zaoszczędzi Twój czas i pieniądze podczas gotowania obiadu.
Wolnowar to elektryczny garnek przeznaczony do
powolnego gotowania, który składa się z obudowy grzewczej, misy odpornej na wyższe temperatury i pokrywy. Urządzenie sterowane jest za pomocą pokrętła lub elektronicznego panelu sterowania.
Potrawa nie wymaga mieszania, pilnowania, dolewania wody czy regulowania temperatury. Temperatura w misie jest niższa od temperatury wrzenia, a ciepło rozprowadzane jest równomiernie, co sprawia, że przyrządzana
potrawa jest bogata w składniki odżywcze, aromatyczna i soczysta.
W wolnowarze przygotujesz mięsa, pasztety, gulasze, dania warzywne, buliony i zupy, spaghetti, lasagne, powidła i dżemy, a nawet ciasta i desery. Z łatwością ugotujesz dania diety ketogenicznej czy niskotłuszczowej lub lekkie posiłki metodą sous – vide.
Najważniejsze cechy i funkcje wolnowaru
Zwróć uwagę na moc wolnowaru – w przeciwieństwie do wielu urządzeń, wolnowar nie wymaga dużej mocy. Wystarczy 280-320 W, które zapewnią odpowiednią temperaturę wewnątrz misy, nie dopuszczając jednak do wrzenia.
Wyjmowana misa może być wykonana z
kamionki lub ceramiki, dzięki czemu długo trzyma ciepło i równomiernie je rozprowadza. Pokrywa z kolei powinna być szklana, by móc doglądać potrawy podczas gotowania, bez konieczności jej podnoszenia i ulatniania ciepła.
W ofercie Yoer posiadamy
wolnowary sterowane elektronicznie z programatorem czasowym, które pozwoli Ci ustawić automatyczny czas włączenia lub wyłączenia urządzenia.
Dwa tryby pracy (LOW i HIGH) pozwolą przygotować zarówno delikatną żywność, jak i twardsze, włókniste mięsa.
Tryb podtrzymywania ciepła (WARM) podtrzymuje odpowiednią temperaturę posiłku po zakończeniu gotowania.
Czy gotowanie w wolnowarze jest bezpieczne?
Specjalna konstrukcja wolnowaru minimalizuje ryzyko przypalenia posiłku lub przegrzania urządzenia, gdy zostaje pozostawione bez nadzoru na wiele godzin.
Misa wolnowaru powinna być wypełniona mniej więcej do 2/3 objętości. Jeśli w wolnowarze zamierzasz gotować obiady dla rodziny, przyjmij, że dla 4 osób misa powinna mieć objętość około 4 litrów.