Ekspres przelewowy pozwoli Ci przygotować klasyczną, czarną kawę w większej ilości naraz.
Budowa i działanie ekspresu przelewowego
Ekspres przelewowy posiada zbiornik na wodę i pojemnik na kawę oraz dzbanek. Wykorzystując zjawisko filtracji cieczy przez porowaty sączek (filtr), otrzymujemy
klarowny napój, pozbawiony fusów i osadu.
Działanie ekspresu przelewowego jest proste - do górnej części urządzenia wkłada się filtr i wsypuje do niego mieloną kawę. Urządzenie polewa kawę gorącą wodą, a napar przesączany jest do dzbanka.
Ważne funkcje ekspresów przelewowych
Zwróć uwagę, czy ekspres przelewowy posiada
płytę podgrzewającą dzbanek, dzięki któremu kawa zawsze będzie gorąca.
Regulacja mocy kawy pozwoli Ci wybrać poziom intensywności napoju.
Moc ekspresu wpływa na
prędkość podgrzewania wody przez grzałkę.
W naszej ofercie posiadamy
ekspresy przelewowe z żarnowym stożkowym młynkiem do mielenia, dzięki czemu Twoja kawa będzie zawsze świeża i aromatyczna.
Ekspresy przelewowe marki YOER posiadają
programator czasowy, który pozwoli ustawić cykl parzenia kawy na wybraną godzinę oraz
funkcję EKO, dzięki której ekspres oszczędzi zużycie prądu, wyłączając się automatycznie, gdy nie jest używany.
Zalety ekspresu przelewowego
W ekspresie przelewowym można przygotować cały dzbanek kawy naraz, przy czym napój ma prawie dwa razy większą zawartość kofeiny niż kawa z ekspresu ciśnieniowego. Urządzenie jest stosunkowo niedrogie w zakupie i eksploatacji.
Jakie filtry do ekspresów przelewowych
Ekspresy przelewowe wymagają zastosowania filtrów, by otrzymany napój był klarowny i pozbawiony fusów. W urządzeniach stosować można
wielorazowe filtry plastikowo – nylonowe oraz
jednorazowe filtry papierowe. Rzadziej używa się filtrów metalowych i tkaninowych.
Dla kogo ekspres przelewowy?
Urządzenie polecone jest dla miłośników klasycznej, czarnej kawy i sprawdzi się w biurze oraz w każdym domu, gdzie pija się dużo kawy.
Jaka kawa do ekspresu przelewowego?
Ekspresy przelewowe bez młynka wymagają kaw o odpowiedniej grubości zmielenia, tak by napój miał optymalny smak i aromat. Kupując kawę mieloną szukaj na opakowaniu informacji, że nadaje się do metod przelewowych.
Ekspresy przelewowe z wbudowanym młynkiem samodzielnie mielą ziarna, ale uwaga z kawami sztucznie aromatyzowanymi. Ziarna pokrywane są olejkiem smakowym, który w trakcie mielenia osiada na młynku i może uszkodzić żarna.