Oferujemy elektryczne młynki do kawy, które pozwolą Ci się cieszyć aromatyczną, świeżo zmieloną kawą. Ziarna kawy po zmieleniu stosunkowo szybko tracą swoje właściwości oraz idealny smak i aromat, dlatego warto każdorazowo mielić je przez parzeniem naparu.
Dlaczego młynek elektryczny?
Młynki ręczne z reguły są mniejsze, tańsze i bardziej mobilne niż modele elektryczne. Ręczne zmielenie kawy wymaga jednak czasu i siły – by uzyskać kawę na zaledwie jedną filiżankę napoju, korbę młynka trzeba przekręcić nawet kilkadziesiąt razy. Przy tym nie mamy zbyt dużej możliwości zmiany stopnia zmielenia kawy.
Młynek elektryczny mieli kawę automatycznie i praktycznie bez naszego udziału. W krótkim czasie uzyskamy
dużą ilość zmielonej kawy o wybranej grubości.
Młynek udarowy czy żarnowy?
Prócz
stopnia zmielenia kawy ważna jest także
równość przemiału. Drobinki kawy powinny być jak najbardziej równej wielkości i pozbawione pyłu. Jeżeli drobinki nie będą równe, niektóre zaparzą się zbyt szybko, inne zbyt wolno, dając w konsekwencji niesmaczną mieszankę przeparzonego i niedoparzonego napoju.
Taką równość przemiału można uzyskać dzięki młynkom żarnowym, w przeciwieństwie do młynków udarowych, które za pomocą noży tną ziarna kawy na nierówne, przypadkowej wielkości kawałki, przy okazji silnie je nagrzewając i zmieniając smak kawy.
Młynek ceramiczny czy stalowy?
Młynki ceramiczne mają mniejszą ostrość i niższą odporność na ścieranie, a zmielona kawa zawiera więcej pyłu. Młynki stalowe wykorzystują z kolei utwardzoną, nierdzewną stal przemysłową, dzięki czemu są ostre, solidne i trwałe. Wbrew powszechnym opiniom, podczas pracy nie są głośniejsze niż młynki ceramiczne.
Żarna płaskie czy stożkowe?
Młynki żarnowe zgniatają ziarna kawy i nie powodują ich przegrzania podczas mielenia.
Żarna stożkowe są bardzo łatwe w czyszczeniu, ponieważ ze względu na ich specyficzną budowę
kawa nie zalega w żarnach. Inaczej w przypadku żaren płaskich, tu drobniejsze fragmenty kawy mogą zalegać w szczelinach.
Najważniejsze funkcje i cechy młynka do kawy
W ofercie Yoer posiadamy
młynki żarnowe stożkowe o mocy 150 W, które wydajnie mielą kawę, a przy tym jej nie przegrzewają.
W ciągu minuty zmielisz aż 105 gramów kawy.
Wolnoobrotowy mechanizm młynka nie przegrzewa ziaren, zachowując optymalny smak i zapach.
Do wyboru masz aż
43 poziomy zmielenia kawy, co możesz regulować specjalnym pokrętłem. Możesz wybrać grubość kawy odpowiednio do ulubionej metody parzenia.
Możesz również wybrać, ile kawy chcesz zmielić jednorazowo. Jeśli posiadasz ekspres kolbowy, młynek pozwoli Ci też
zmielić kawę bezpośrednio do kolby ekspresu. Zarówno kawa ziarnista, jak i zmielona znajdują się w szczelnie zamkniętych pojemnikach z tworzywa, co chroni je przed utratą aromatu.
Jaka grubość kawy do danej metody parzenia?
W zależności od preferowanej metody parzenia, wymagany jest inny stopień zmielenia kawy. Do ekspresu ciśnieniowego cząsteczki kawy powinny być bardzo drobne, ale lekko wyczuwalne w palcach, by nie dopuścić do zapchania filtra. Ekspres przelewowy wymaga z kolei zmielenia przypominającego gruboziarnisty piasek.
Zbyt grube zmielenie do danej metody spowoduje, że napar będzie niedoparzony, a jego smak wodnisty i płaski. Zbyt drobne zmielenie będzie z kolei skutkować przeparzeniem napoju oraz ciężkim i goryczkowatym smakiem.