Jak przechowywać suszone grzyby?

 
16.09.2022
Doradca Yoer
 
4 minuty czytania | Redaktor Naczelny Adrian Kazer
Suszone grzyby są wyśmienitym jesiennym afrodyzjakiem. W smaku są doskonałe, a ich niepowtarzalny aromat potrafi roznosić się po całym domu. Mogą być niezwykłym dodatkiem do rozmaitych zup i dań głównych.
 
Jednak aby zachowały odpowiedni zapach i smak należy je przechowywać we właściwy sposób. Jeśli podczas grzybobrania udało Ci się uzbierać niezliczoną ilość grzybów i boisz się, że szybko się zepsują, to ten artykuł jest idealny dla Ciebie.
 
W dzisiejszym blogu dowiesz się, jak przechowywać suszonki, aby cieszyły Cię swoim niezastąpionym smakiem na dłużej.

Jak przechowywać suszone grzyby?

 
Suszone grzyby najlepiej przechowywać w:
  • drewnianych pojemnikach,
  • plastikowych pudełkach,
  • metalowych opakowaniach,
  • szklanych słoikach.

 

suszone-grzyby-suszona-żywność-grzyby-różne-rodzaje-grzybów-wysuszone-grzyby-suszonki

 

Ważne, aby powyższe opakowania były bardzo szczelnie zamknięte, ponieważ grzyby, nawet wysuszone, z natury potrafią chłonąć dużo wilgoci.
 
Suszonych grzybów nie należy przechowywać w plastikowych lub płóciennych woreczkach. W pierwszych z nich Twoje zbiory mogą szybko spleśnieć, a z kolei płócienne torby mogą nie uchronić suszonek przed wtargnięciem moli spożywczych.
 
Opakowania typu lunchbox także nie nadają się do przechowywania suszonych grzybów. Intensywny zapach może mocno wniknąć w tworzywo sztuczne na bardzo długi czas.
 
Jednak, jeśli pod ręką nie masz żadnego z powyższych sprawdzonych opakowań, to ostatecznie możesz wykorzystać płócienny worek. Dla bezpieczeństwa włóż do niego kilka liści laurowych, których zapach skutecznie odstrasza niechcianych insektów.
 
Jeśli jednak wciąż obawiasz się, że nie uchronisz dostatecznie swoich grzybów, to warto na dno pojemników wsypać kilka ziaren ryżu. Doskonale radzą sobie ze zbieraniem wilgoci, dzięki czemu Twoje zbiory będą podwójnie zabezpieczone, a Ty możesz spać ze spokojną głową.
 
Przepełnione suszonymi grzybami pojemniki lub słoiki ustaw w ciemnym i suchym miejscu, z dala od działania promieni słonecznych. Najlepiej przechowywać zbiory w temperaturze pokojowej. Wtedy będziesz mieć pewność, że żadne szkodniki czy pleśń nie opanują Twoich zapasów.

 

suszone-grzyby-wysuszone-grzyby-suszone-grzyby-na-łyżce-drewnianej-suszonki-grzyby-w-słoiku

Jak długo można przechowywać suszone grzyby?

 
Suszone grzyby możesz przechowywać nawet przez 2–3 lata, pod warunkiem, że są odpowiednio zabezpieczone. Dzięki temu możesz je wykorzystywać do różnych dań tak długo, aż nie skończą Ci się zapasy.
 
Oczywiście nie każdemu udaje się je zachować na tak długo. Ich niepowtarzalny smak i wspaniały aromat sprawia, że bardzo chętnie dodajemy je do naszych domowych potraw.

Czy grzyby suszone można mrozić?

 
Osuszone grzyby możesz jak najbardziej zamrozić. Pamiętaj jednak, że musisz je odpowiednio przechować, najlepiej w szczelnym opakowaniu. Z zamrożonych grzybów możesz cieszyć się przez rok. Po upływie tego czasu mogą już nie nadawać się do zjedzenia.

 

suszone-grzyby-wysuszone-grzyby-suszone-grzyby-na-łyżce-drewnianej-suszonki

Zalety suszenia w suszarce do grzybów


Suszarka do grzybów jest innowacyjna. Pomoże Ci odpowiednio wysuszyć Twoje wszystkie zapasy. Suszarka ta jest prosta w obsłudze, a poszczególne funkcje dodatkowo ułatwiają korzystanie z niej. 

Dzięki suszarce:
  • szybko wysuszysz swoje zbiory,
  • grzyby będą równomiernie i odpowiednio wysuszone,
  • zyskasz zdrowe dodatki i przekąski do swoich potraw,
  • przedłużysz trwałość suszonych grzybów, jak i innych produktów,
  • Twoja żywność będzie bogata w witaminy i składniki mineralne, jakie są niezbędne dla organizmu,
  • nie musisz pilnować procesu suszenia ani odwracać kawałków na drugą stronę.
Więcej na temat suszarek pisaliśmy na łamach naszego eksperckiego bloga: Jaką suszarkę do grzybów wybrać?

 

suszone-grzyby-wysuszone-grzyby-szuszenie-na-słońcu-suszenie-na-sitku

Co można suszyć w suszarce do grzybów?

 

Bardzo dobre suszarki do żywności mają wszechstronne zastosowanie, w których możesz wysuszyć nie tylko podstawowe produkty. W suszarce do grzybów możesz wysuszyć także:
  • grzyby — możesz wysuszyć tradycyjne borowiki, pieczarki, a nawet kurki.
  • owoce — suszone jabłka, gruszki, śliwki, winogrona czy truskawki będą świetnym dodatkiem do ciast lub zdrowego śniadania.
  • warzywa — suszoną marchewkę, buraki, paprykę czy seler możesz wrzucić do swoich domowych dań.
  • zioła — uzbieraj domową kolekcję zdrowych, suszonych ziół. W suszarce do grzybów wysusz bazylię, oregano, a nawet uspokajającą melisę.
  • mięso — stwórz zdrowe przysmaki dla swojego pupila, wysuszając pokrojoną w paski wołowinę.
  • ryby — zyskaj rybę, która będzie idealnym dodatkiem do różnych potraw.
  • kwiaty — suszona lawenda idealnie spisze się jako suszonka do odstraszania moli.
Suszarka do grzybów, owoców i warzyw VitaSave ma wszechstronne zastosowanie. Wysuszysz w niej wszystko, nawet mięso czy kwiaty do pachnącego potpourri czy sojowych świec. 

Podziel się na social media