Jaką zgrzewarkę próżniową wybrać?
20.09.2021
Doradca Yoer
Ludzie od zarania dziejów szukali różnych sposobów przechowywania jedzenia. Na samym początku wykorzystywali dary natury, co i tak znacząco podniosło poziom bezpieczeństwa żywności. Obecnie możemy posłużyć się nowoczesnymi technologiami. Odpowiednio preparowana żywność przetrwa nawet kilkanaście lat, a najprostsze metody są dostępne dla każdego.
W dobie problemu z nadmiernym marnowaniem jedzenia warto przyjrzeć się zgrzewarkom próżniowym. W tym artykule dowiesz się, jak działa i do czego ją zastosować. Poznasz wady oraz zalety pakowarki próżniowej. Zobaczysz jak przechowywać zapakowaną żywność. Jeśli jesteś fanem porządku i nie lubisz marnować żywności, to ten wpis jest właśnie dla Ciebie.
Jak działa zgrzewarka próżniowa?
Rodzaje zgrzewarek próżniowych
- Zgrzewarka listwowa – to najpopularniejszy rodzaj zgrzewarek. Zajmują stosunkowo mało miejsca, przez co są niezwykle kompaktowe. Sprawdzą się idealnie do użytku domowego czy w małej gastronomii, a przy ich zakupie „nie dostaniesz po kieszeni”.
- Zgrzewarka komorowa – najczęściej wykorzystywane są do celów profesjonalnych: w zakładach przetwórstwa, dużych sklepach czy restauracjach. Wyposażone są w pompę próżniową i charakteryzują się wysoką wydajnością. Przez swoje gabaryty, a także wysoką cenę nie sprawdzą się w gospodarstwie domowym. Pakowarki komorowe dają możliwość manualnego ustawienia parametrów.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze zgrzewarki prózniowej?
- Moc – im większa moc, tym szybciej i skuteczniej zapakujesz żywność. Zgrzewarka próżniowa dobrej klasy, która sprawdzi się przy większości zadań, powinna mieć moc od 120W do nawet 170W.
- Liczba i szerokość zgrzewu – zgrzew to najważniejszy element pakowarki próżniowej. Odpowiada za szczelność zapakowanego jedzenia. Do mokrej żywności najlepiej wybrać urządzenie o większej liczbie zgrzewów. Standardowo pakowarka ma 1 lub 2 zgrzewy. Sam zgrzew powinien mieć 2,5-3mm szerokości.
- Tryb pracy – wyróżniamy trzy podstawowe tryby pracy zgrzewarki:
- Automatyczny – zgrzewarka automatycznie wybiera ciśnienie i dostosowuje moment zgrzewu.
- Półautomatyczny – w trybie półautomatycznym zgrzewarka daje możliwość kontroli ciśnienia przez użytkownika.
- Manualny – cały proces zgrzewania użytkownik przeprowadza się samodzielnie. Musi skontrolować ciśnienie i w odpowiednim momencie nacisnąć przycisk.
- Prędkość pracy – niektóre urządzenia pracują w zróżnicowanych trybach pracy, które dostosujesz do danego typu jedzenia.
- Zwykła – do pakowania twardszej żywności.
- Delikatna – do żywności wymagającej większej uwagi podczas wysysania powietrza.
- Maksymalne ciśnienie – wytwarzane przez pompkę próżniową. określa to, jak sterylnie zgrzewarka może zapakować żywność.
- Zgrzewarki o ciśnieniu 0,50 bar lub mniejszym mogą się nie sprawdzić przy dłuższym użytkowaniu.
- Ciśnienie o wartości 0,60-0,80 bar będzie idealne od szczelnego, hermetycznego zamknięcia.
- Zgrzewarki o jeszcze większym ciśnieniu (ponad 0,80 bar) nie znajdą większego zastosowania do użytku domowego.
- Rozmiar listwy – standardowa listwa ma długość mniej więcej 30 cm. Ta cecha ma istotne znaczenie przy zakupie dodatkowych folii czy opakowań.
- System otwierania i zamykania pokrywy „One Touch” – jednym przyciskiem otwierasz lub zamykasz pokrywę zgrzewarki próżniowej.
- Konstrukcja flip-up – pozwala używać zgrzewarki na płaskiej powierzchni, a na czas przechowywania postawić ją w pozycji pionowej.
- Funkcja „instant seal” – przeznaczona do pakowania najdelikatniejszych produktów. Zapobiega ich kruszeniu i rozdrabnianiu.
Do czego zastosować zgrzewarkę próżniową?
Dodatkowe elementy i akcesoria pakowarki próżniowej
- Dotykowy panel sterowania – z poziomu panelu masz dostęp do wszystkich funkcji urządzenia.
- Obudowa ze stali nierdzewnej – gwarantuje dłuższą trwałość pakowarki. Jest bardziej wytrzymała, a także mniej podatna na zarysowania i inne uszkodzenia.
- Waga spożywcza – pomoże Ci precyzyjnie odmierzyć produkty, które chcesz pakować. Funkcja tarowania pozwoli na zważenie samych produktów bez wliczenia wagi pojemnika.
- Tacka na skropliny – magazynuje nadmiar płynów zbierających się w trakcie zgrzewania mokrych produktów.
- Cyfrowy wyświetlacz LCD – informuje o aktualnym statusie pracy urządzenia. Dodatkowo wyświetla wynik z wagi spożywczej.
- Komora do przechowywania rolek – pozwoli na utrzymanie porządku w kuchni.
- Nożyk do folii – wykorzystasz go do przecinania foli.
- Wbudowana przecinarka – niektóre zgrzewarki wyposażone są w automatyczną przecinarkę, która sama przytnie kawałek foli. Dzięki temu użytkowanie stanie się bardziej komfortowe.
- Pojemniki do żywności – posiadają specjalną uszczelkę, która nie przepuszcza powietrza do wnętrza. Dodatkowy zawór pozwoli łatwo wyrównać ciśnienie. Pudełka sprawdzą się do marynowania żywności, przechowywania gotowych potraw lub suchego jedzenia.
- Korek próżniowy – służy do zamykania uprzednio otwartych butelek wina, octu czy oleju.
- Antypoślizgowa podstawa – zapewnia dodatkowy komfort i bezpieczeństwo podczas użytkowania zgrzewarki, która nie będzie się przesuwać po kuchennym blacie.
Jak przechowywać żywność zapakowaną próżniowo?
Produkt | Miejsce przechowywania | Trwałość produktu bez opakowania próżniowego | Trwałość produktu w opakowaniu próżniowym |
Chleb, bułki | chlebak | 2-3 dni | 7-10 dni |
Ciastka | spiżarnia | 1-2 tyg. | 3-6 tyg. |
Kawa | spiżarnia | 2-3 mies. | 12 mies. |
Orzechy | spiżarnia | 6 mies. | 24 mies. |
Herbata | spiżania | 2-3 mies. | 12 mies. |
Wędlina | lodówka | 3-4 dni | 2-3 tyg. |
Twaróg | lodówka | 4-7 dni | 2 tyg. |
Ser żółty | lodówka | 1-2 tyg. | 4-6 mies. |
Kiełbasa sucha | lodówka | 2-3 tyg. | 6 tyg. |
Ryby wędzone | lodówka | 1-2 tyg. | 6-12 tyg. |
Owoce świeże | zamrażarka | 8 mies. | 18-24 mies. |
Surowe mięso | zamrażarka | 4-6 mies. | 15-20 mies. |
Ryby świeże | zamrażarka | 3-6 mies. | 10-12 mies. |
Warzywa świeże | zamrażarka | 8 mies. | 18-24 mies. |
Mięso mielone | zamrażarka | 4 mies. | 12 mies. |
Jaką folie wykorzystuje się do pakowarki próżniowej?
Wady i zalety zgrzewarki próżniowej
Zalety | Wady |
|
|