Jaką zgrzewarkę próżniową wybrać?

 
20.09.2021
Doradca Yoer
Ludzie od zarania dziejów szukali różnych sposobów przechowywania jedzenia. Na samym początku wykorzystywali dary natury, co i tak znacząco podniosło poziom bezpieczeństwa żywności. Obecnie możemy posłużyć się nowoczesnymi technologiami. Odpowiednio preparowana żywność przetrwa nawet kilkanaście lat, a najprostsze metody są dostępne dla każdego.
 
W dobie problemu z nadmiernym marnowaniem jedzenia warto przyjrzeć się zgrzewarkom próżniowym. W tym artykule dowiesz się, jak działa i do czego ją zastosować. Poznasz wady oraz zalety pakowarki próżniowej. Zobaczysz jak przechowywać zapakowaną żywność. Jeśli jesteś fanem porządku i nie lubisz marnować żywności, to ten wpis jest właśnie dla Ciebie.

Jak działa zgrzewarka próżniowa?

 
Działanie zgrzewarki próżniowej jest bardzo proste. Takie urządzenie ma dwie podstawowe funkcje: zasysa tlen z torebki lub worka foliowego, a potem hermetycznie zamyka opakowanie, tak aby nie dostawało się tam powietrze. W ten sposób tworzy się próżnia. Takie pakowanie znacząco przedłuża czas przydatności jedzenia do spożycia, ponieważ bakterie tlenowe w dużej mierze odpowiadają za jego psucie. Kolejną zaletą przechowywania próżniowego jest smak żywności, który zachowuje się na dłużej.
 
Bardziej skomplikowane modele potrafią pakować bez wysysania powietrza, a także marynować próżniowo w specjalnych pojemnikach, słoikach i garnkach. Można w nich przechowywać także suchą lub mokrą żywność.

Rodzaje zgrzewarek próżniowych

 
Wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje zgrzewarek do pakowania żywności:
  • Zgrzewarka listwowa – to najpopularniejszy rodzaj zgrzewarek. Zajmują stosunkowo mało miejsca, przez co są niezwykle kompaktowe. Sprawdzą się idealnie do użytku domowego czy w małej gastronomii, a przy ich zakupie „nie dostaniesz po kieszeni”.
  • Zgrzewarka komorowa – najczęściej wykorzystywane są do celów profesjonalnych: w zakładach przetwórstwa, dużych sklepach czy restauracjach. Wyposażone są w pompę próżniową i charakteryzują się wysoką wydajnością. Przez swoje gabaryty, a także wysoką cenę nie sprawdzą się w gospodarstwie domowym. Pakowarki komorowe dają możliwość manualnego ustawienia parametrów.
 
W niniejszym artykule skupimy się na zgrzewarkach listwowych.

Elementy pakowarki próżniowej

 
Zgrzewarka odpowiedniej klasy powinna zawierać kilka niezbędnych elementów, dzięki której urządzenie będzie zdecydowanie bardziej funkcjonalne i wygodne w użytkowaniu.
  • Dotykowy panel sterowania – z poziomu panelu masz dostęp do wszystkich funkcji urządzenia.
  • Obudowa ze stali nierdzewnej – gwarantuje dłuższą trwałość pakowarki. Jest bardziej wytrzymała, a także mniej podatna na zarysowania i inne uszkodzenia.
  • Waga spożywcza – pomoże Ci precyzyjnie odmierzyć produkty, które chcesz pakować. Funkcja tarowania pozwoli na zważenie samych produktów bez wliczenia wagi pojemnika.
  • Cyfrowy wyświetlacz LED – informuje o aktualnym statusie pracy urządzenia. Dodatkowo wyświetla wynik z wagi spożywczej.
  • Tacka na skropliny – magazynuje nadmiar płynów zbierających się w trakcie zgrzewania mokrych produktów.
  • Komora do przechowywania rolek – pozwoli na utrzymanie porządku w kuchni.
  • Nożyk do folii – wykorzystasz go do przecinania foli.
  • Wbudowana przecinarka – niektóre zgrzewarki wyposażone są w automatyczną przecinarkę, która sama przytnie kawałek foli. Dzięki temu użytkowanie stanie się bardziej komfortowe.
  • Pojemniki do żywności – posiadają specjalną uszczelkę, która nie przepuszcza powietrza do wnętrza. Dodatkowy zawór pozwoli łatwo wyrównać ciśnienie. Pudełka sprawdzą się do marynowania żywności, przechowywania gotowych potraw lub suchego jedzenia.
  • System otwierania i zamykania pokrywy – jednym przyciskiem otwierasz lub zamykasz pokrywę zgrzewarki próżniowej.
  • Korek prózniowy – służy do zamykania uprzednio otwartych butelek wina, octu czy oleju.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze zgrzewarki próżniowej?

 
  • Moc – im większa moc, tym szybciej i skuteczniej zapakujesz żywność. Zgrzewarka próżniowa dobrej klasy, która sprawdzi się przy większości zadać, powinna mieć moc od 120W do nawet 170W.
  • Rozmiar listwy – standardowa listwa ma długość 30 cm. Ta cecha ma istotne znaczenie przy zakupie dodatkowych folii czy opakowań.
  • Tryb pracy – większość zgrzewarek pracuje automatycznie, a użytkownik musi podstawić jedynie folie z jedzeniem. Tylko niektóre z pakowarek pozwalają na pracę w trybie manualnym lub półautomatycznym z kontrolą ciśnienia.
  • Prędkość pracy – niektóre urządzenia pracują w zróżnicowanych trybach pracy, które dostosujesz do typu jedzenia.
  • Liczba zgrzewów – ten parametr przekłada się na szczelność zapakowanego jedzenia. Do mokrej żywności najlepiej wybrać pakowarkę o większej liczbie zgrzewów.

Do czego zastosować zgrzewarkę próżniową?

 
Podstawowym zadaniem zgrzewarki jest próżniowe pakowanie suchej oraz wilgotnej żywości. Ta metoda polega na całkowitym usunięciu powietrza z worka i jego zgrzaniu. Potrafi wydłużyć termin do spożycia nawet pięciokrotnie. Najbardziej zaawansowane modele potrafią pakować także mokrą żywność taką jak zupy albo sosy.
 
Niektóre urządzenia mają funkcję zgrzewania bez wysysania powietrza. To idealne rozwiązanie dla produktów, które nie nadają się do pakowania próżniowego. Kanapki do pracy czy szkoły pozostaną świeże na dłużej.
 
Część zgrzewarek próżniowych umożliwia zamykanie uprzednio otwartych butelek. Ta funkcja jest przydatna w przypadku wina, które bardzo szybko traci swój smak czy aromat. Specjalny wężyk odessie powietrze i pozwoli szczelnie zakorkować napój. Dzięki takiemu rozwiązaniu będziemy mogli cieszyć się pysznym trunkiem nawet do 20-25 dni.
 
Funkcja marynowania pozwoli w krótkim czasie uzyskać efekt tradycyjnego konserwowania żywności. Za pomocą zgrzewarki i wężyka usuniesz powietrze z pojemnika, a hermetycznie zamknięte jedzenie nabierze wyrazistych aromatów.
 
Żywność w workach próżniowych możesz podgrzać w mikrofali albo piec techniką sous vide (wym. su wid), niezwykle popularną wśród francuskich szefów kuchni. Ta metoda polega na umieszczeniu hermetycznie zamkniętej plastikowej torebki w kąpieli wodnej lub parowej i precyzyjnym kontrolowaniu temperatury. Zazwyczaj pieczenie trwa bardzo długo, ale żywność zachowuje swój naturalny smak.

Jak przechowywać żywność zapakowaną próżniowo?

 
Zapakowaną żywność powinno się przechowywać w odpowiednim miejscu i temperaturze. Przy nieodpowiednim traktowaniu jedzenia mogą namnożyć się groźne drobnoustroje beztlenowe, za co zapłacisz zatruciem pokarmowy.
 
Oto mała ściąga:

Jaką folie wykorzystuje się do pakowarki próżniowej?

 

Wady i zalety zgrzewarki próżniowej

 

Jaką zgrzewarkę próżniową wybrać?

 
Najtańsze zgrzewarki próżniowe listwowe znajdziesz już za około 150 złotych. Takie proste urządzenia mogą nie spełnić Twoich oczekiwań. Łatwo rozczarujesz się jakością wykonania oraz sposobem zgrzewania.
 
Jeśli zależy Ci na porządnym sprzęcie z wyższej półki, to na jego zakup musisz przeznaczyć nieco więcej środków. Zgrzewarki listwowe za 400-500 złotych charakteryzują się zdecydowanie większą funkcjonalnością i nie są wykonane „z tandetnego plastiku”.
 
Na tym polu wyróżniają się zgrzewarki próżniowe komorowe. Najdroższe modele kosztują mniej więcej 5 tysięcy złotych. Taki sprzęt znajdzie zastosowanie w dużych restauracjach, sklepach mięsnych czy przetwórniach spożywczych. Urządzenie jest niepraktyczne do domowego użytku i zajmuje sporo miejsca.
 
Jeśli interesuje Cię zgrzewarka próżniowa firmy YOER, kliknij tutaj.

Podziel się na social media