Darmowa dostawa
100 dni na darmowy zwrot
3 lata gwarancji
Free shipping
100 days for free return
3 year warranty

Szybki deser na zimno - 4 proste przepisy od Yoer

2025-07-16 12:39:00
4 desery na zimno - letnie inspiracje w pucharkach od Yoer

4 desery na zimno - letnie inspiracje w pucharkach od Yoer

 
16.07.2025
Doradca Yoer

Gdy temperatura za oknem rośnie, a ochota na klasyczne wypieki spada, warto sięgnąć po coś lżejszego i chłodniejszego – desery na zimno w pucharkach lub słoiczkach to strzał w dziesiątkę. Bez pieczenia, bez długiego stania w kuchni, za to z maksymalną przyjemnością i piękną formą podania. Jeśli szukasz inspiracji na takie właśnie letnie słodkości, koniecznie zajrzyj do naszego artykułu – znajdziesz w nim 4 pyszne i proste przepisy na desery na zimno od Yoer, które zachwycą Twoich gości (i Ciebie!) smakiem, wyglądem i łatwością przygotowania. Każdy z nich to idealny pomysł na coś słodkiego bez pieczenia – sprawdź, który najbardziej przypadnie Ci do gustu!

Szybkie desery na zimno w pucharkach i słoiczkach – efektowne, pyszne, proste w przygotowaniu

 

Latem mało kto ma ochotę na klasyczne wypieki – gorący piekarnik, nagrzana kuchnia i długie przygotowania potrafią skutecznie odebrać radość z pieczenia. W upalne dni szukamy czegoś zupełnie innego: szybkiego, lekkiego i przyjemnie chłodnego, co jednocześnie zaspokoi apetyt na coś słodkiego. I właśnie dlatego desery na zimno bez pieczenia to idealna propozycja.

"przepisy


Szybkie desery na zimno w pucharkach i słoiczkach to idealne rozwiązanie, gdy chcesz przygotować coś efektownego, ale bez długiego stania w kuchni.
Są lekkie, orzeźwiające i zawsze robią wrażenie – zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu. Letnie kompozycje kremów, pianek, galaretek czy musów nie tylko smakują wyśmienicie, ale też pięknie się prezentują, zwłaszcza w towarzystwie sezonowych owoców.

Z myślą o letnich smakach i kuchennej wygodzie Yoer przygotowało dla Ciebie 4 doskonałe propozycje zimnych deserów, które z łatwością przygotujesz w domowych warunkach. Każdy z przepisów opiera się na prostych, łatwo dostępnych składnikach i sprzętach AGD, które znajdziesz w każdej dobrze wyposażonej kuchni. Desery to nie tylko szybka odpowiedź na ochotę na coś słodkiego, ale też świetny sposób na zaskoczenie domowników i gości czymś lekkim, świeżym i pełnym lata.

1. Deser z mascarpone i galaretką w pucharkach

 

Galaretka to smak dzieciństwa – kolorowa, lekka i zawsze mile widziana na deser. W tej wersji nabiera jednak nowego charakteru - świetnie łączy się z aksamitnym kremem z mascarpone, i świeżymi owocami, a do tego prezentuje się niezwykle estetycznie i efektownie. To deser, który z jednej strony przywołuje wspomnienia, a z drugiej – idealnie wpisuje się w nowoczesne, minimalistyczne podejście do słodkości: prostota składników, szybkie wykonanie i maksymalna przyjemność.

Klasyczny deser z bita śmietaną bije na głowę gotowe ciasta i kupione w sklepie lody. Do tego pozwala Ci eksperymentować z ulubionymi owocami i kolorami, takimi jak agrest, jeżyna czy porzeczka, ale także mango, granat i nektarynka. Desery na zimno z galaretką są łatwe w przygotowaniu, pyszne i lekkie. Spróbuj, a nie pożałujesz.

"przepisy


Składniki (na 4 porcje):

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30% lub 36% (dobrze schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 350 ml gorącej wody
  • ok. 150 g świeżych truskawek

Będziesz potrzebować także:

Przygotowanie:

  1. Rozpuść galaretkę w 350 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszaj, odstaw do lekkiego stężenia (ok. 30 minut).
  2. Ubij śmietankę na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
  3. Do ubitej śmietanki dodaj mascarpone i delikatnie wymieszaj na najniższych obrotach miksera.
  4. Umyj i osusz truskawki, ale nie usuwaj szypułek – nie dość, że wyglądają efektownie, to zawierają dużo witamin! Pokrój owoce na połówki.
  5. Pucharki ułóż w formie żaroodpornej pod kątem, opierając je o brzeg naczynia.
  6. Wlej galaretkę do przechylonych pucharków i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia (ok. 2 godziny).
  7. Na ukośną warstwę galaretki wyłóż porcję masy z mascarpone i śmietany, a następnie udekoruj truskawkami.

2. Wegański mus czekoladowy z bananem i espresso

 

Masz ochotę na coś czekoladowego, ale bez wyrzutów sumienia? Ten wegański mus to mała, aksamitna przyjemność, która zaskakuje prostotą i głębią smaku. Połączenie dojrzałego banana, intensywnej gorzkiej czekolady i aromatycznego espresso tworzy deser, który jest jednocześnie lekki i wyrazisty, naturalnie słodki, ale z charakterem. W sam raz dla fanów wyrazistego smaku kawy, połączonego ze słodyczą banana i niezrównaną konsystencją czekoladowego musu.

Idealny na popołudniową chwilę dla siebie, słodki początek dnia albo jako elegancki deser po kolacji. Nie potrzebujesz śmietanki, cukru ani piekarnika – wystarczy kilka składników, blender i filiżanka ulubionej, mocnej kawy. Doskonały, zimny deser jest gotowy w 10 minut. A efekt? Niewspółmiernie pyszny do wysiłku. Lepiej od razu przygotuj kilka porcji na zapas, bo możemy zagwarantować, że zniknie w mgnieniu oka!

A jeśli chcesz wiedzieć więcej o przygotowaniu idealnego espresso, które uświetni każdy deser, koniecznie przeczytaj również: Rodzaje kaw z elektrycznego ekspresu do kawy

"deser


Składniki (na 4 słoiczki):

  • 3 dojrzałe banany
  • 80 g gorzkiej czekolady (min. 70%)
  • 3–4 łyżki mocnego espresso przygotowanego w ekspresie cisnieniowym, lub zwykłej mocnej kawy
  • 1–2 łyżki syropu klonowego lub daktylowego
  • szczypta soli

Będziesz potrzebować także:

Przygotowanie:

  1. Połam czekoladę na kostki i rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do przestygnięcia, ale nie pozwól jej zastygnąć.
  2. Do misy blendera włóż banany, espresso, syrop i sól. Zblenduj na gładki krem.
  3. Dodaj lekko przestudzoną, ale ciągle płynną czekoladę do masy i ponownie zblenduj do aksamitnej konsystencji.
  4. Przełóż mus do słoiczków.
  5. Wstaw do lodówki na min. 30–60 minut, aż zgęstnieje i nabierze głębi smaku.
  6. Udekoruj wiórkami startej czekolady.

3. Truskawkowy sernik na zimno w stylu panna cotta

 

Ten deser to kwintesencja letniej przyjemności – delikatna, waniliowa masa inspirowana panna cottą i wyrazisty truskawkowy mus tworzą duet, który trudno przebić. Przygotowany na zimno, bez pieczenia i bez wysiłku, idealnie wpisuje się w wakacyjny klimat. Łączy w sobie to, co najlepsze: prostotę panna cotty, kremowość sernika i świeżość sezonowych owoców. W sam raz jako przekąska na przyjęcie albo lekki deser po obiedzie.

To świetna alternatywa dla lodów – bardziej delikatna, mniej słodka i przyjemnie kremowa. Do jego przygotowania wystarczy mikser, blender i odrobina cierpliwości, by masa sernikowa stężała i odpowiednio się schłodziła. Bez skomplikowanych składników i bez piekarnika. Ten szybki i łatwy sernik na zimno to kwintesencja lata i sezonu truskawkowego!

"sernik

Składniki (na 4 porcje po ok. 200 ml):

Warstwa sernikowa:

  • 250 g serka śmietankowego typu Philadelphia
  • 200 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub prawdziwej wanilii
  • 2 łyżeczki żelatyny (lub 1,5 łyżeczki agaru)
  • 3 łyżki wody do rozpuszczenia żelatyny

Warstwa truskawkowa:

  • 250 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1–2 łyżki cukru lub syropu z agawy

Będziesz potrzebować także:

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyj, obierz z szypułek; garść (5–6 sztuk) pokrój w plasterki, resztę odstaw.
  2. Pucharki wyłóż plasterkami truskawek, przylegającymi do ścianek.
  3. Żelatynę (lub agar) namocz w 3 łyżkach wody, odstaw kilka minut.
  4. W garnuszku podgrzej śmietankę z cukrem i wanilią – nie doprowadzaj do wrzenia.
  5. Dodaj serek śmietankowy, mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  6. Dodaj rozpuszczoną żelatynę, mieszaj do rozpuszczenia.
  7. Gotową masę przelej do pucharków wyłożonych truskawkami, wstaw do lodówki na 1–2 godziny.
  8. Pozostałe truskawki zblenduj z cytryną i cukrem na gładki mus.
  9. Gdy masa sernikowa stężeje, nałóż na wierzch warstwę mus truskawkowego.

4. Budyń jaglany z czekoladą i sezonowymi owocami

Szukasz zdrowego, roślinnego deseru, który wygląda i smakuje jak z najlepszej kawiarni? Dwuwarstwowy budyń jaglany to strzał w dziesiątkę. Kremowa warstwa z gorzką czekoladą rozpływa się w ustach, a owocowa część dodaje mu świeżości i lekkości. To idealny balans między słodyczą o orzeźwiającą owocową nutą - i to bez białego cukru oraz krowiego mleka. By z ugotowanej kaszy jaglanej przygotować gładki, jedwabisty mus, wystarczy Ci dobrej jakości blender lub robot planetarny z funkcją blendowania i kilka minut wolnego czasu.

Co ważne, ten prosty, warstwowy deser, jest równie pyszny, co zdrowy. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, a do tego jest bogata w żelazo, magnes, krzem, fosfor i wapń. Dzięki dodatkowi mleka roślinnego budyń jaglany jest odpowiedni zarówno dla osób na diecie wegańskiej, jak i dla tych z nietolerancją laktozy. To świetna przekąska na spotkania z najbliższymi, ale też chwilę przyjemności w letnie popołudnia.

"deser


Składniki (na 4 spore porcje lub 6 mniejszych):

Kasza i mleko:

  • ¾ szklanki kaszy jaglanej (ok. 150 g)
  • 600 ml mleka roślinnego (np. owsiane, migdałowe)

Warstwa czekoladowa:

  • 80 g gorzkiej czekolady (min. 70%)
  • 3–4 łyżki syropu klonowego
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Warstwa owocowa:

  • 300 g sezonowych owoców (maliny, czereśnie, borówki itp.)
  • 2 łyżki syropu klonowego lub daktylowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Będziesz potrzebować także:

  • blendera kielichowego lub ręcznego

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną przepłucz dokładnie pod zimną wodą.
  2. Gotuj w mleku roślinnym ze szczyptą soli przez ok. 20 minut, aż zmięknie i wchłonie płyn.
  3. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
  4. Umyj owoce, odstaw kilka do dekoracji.
  5. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
  6. Podziel kaszę jaglaną na dwie części: do jednej dodaj czekoladę, do drugiej owoce.
  7. Zblenduj każdą część osobno na gładki mus, w razie potrzeby dodaj mleka.
  8. Do pucharków nałóż warstwę czekoladową, następnie owocową.
  9. Wyrównaj łyżką, udekoruj owocami, wstaw do lodówki na 30–60 minut.

Podziel się na social media

 

Autor:Yoersik - Twój doradca