Rodzaje kaw z elektrycznego ekspresu do kawy – poznaj najpopularniejsze typy

 
08.11.2022
Doradca Yoer
 
7 minut czytania | Redaktor Naczelny Adrian Kazer
Elektryczny ekspres do kawy to jedno z najpopularniejszych urządzeń, które służą nam do przygotowania pysznego, aromatycznego, gorącego napoju. Dzięki niemu możemy stworzyć wiele rodzajów kaw, dopasowując je do swoich osobistych preferencji.
 
W zależności od tego, jaki model ekspresu do kawy posiadamy oraz jakie dodatki chcemy dodać do naszej kawy, możemy stworzyć naprawdę unikalne i smaczne napoje, którymi zachwycimy naszych domowników i niespodziewanych gości.
 
W dzisiejszym artykule przybliżymy Ci najpopularniejsze rodzaje kaw, dzięki którym urozmaicisz sobie swój każdy dzień.

Najpopularniejsze rodzaje kaw z ekspresu elektrycznego do kawy

 
Wśród najpopularniejszych rodzajów kaw można wyróżnić:
  • Espresso,
  • Ristretto,
  • Espresso Doppio,
  • Caffé Latte/Flat White,
  • Cappuccino,
  • Macchiato,
  • Americano/Lungo,
  • Latte Macchiato,
  • Mocha,
  • Freddo,
  • Caffé Corretto,
  • Kawa po irlandzku/Irish Coffee,
  • Kawa po wiedeńsku,
  • Caffé Frappe.

 

biała-filiżanka-kawy-kawa-rozpuszczalna-przygotowywanie-gorącego-napoju-poranna-kawa

1. Espresso

 
Jest to przykład idealnego napoju, który od razu postawi Cię na nogi. Najlepsze Espresso jest sporządzane ze świeżo, drobno zmielonych ziaren. Kawa ta jest przepuszczana przez ekspres ciśnieniowy z niewielką ilością gorącej wody. Dzięki wysokiemu ciśnieniu powstaje delikatna i gęsta pianka crema na górze napoju. Pianka ta jest tak zwaną warstwą ochronną dla wszelkich aromatów. Pianka ta nie ma żadnego smaku, więc przed wypiciem można wymieszać gorący napój łyżeczką.
 
Do Espresso nie należy dolewać mleka. Jest to kawa z malutkiej filiżanki, która swoim intensywnym smakiem i aromatem ma pobudzić do działania. Pojemność filiżanki oscyluje w granicach od 25 do 30 ml przy użyciu 14 — 20 gram kawy.
 
Espresso to wyraźniejszy zamiennik tradycyjnej, czarnej kawy parzonej. Jest świetną bazą do przygotowania kaw z dodatkiem spienionego lub zwykłego mleka.
 
W kawiarniach wraz z Espresso otrzymujesz szklankę wody niegazowanej w temperaturze pokojowej. Dlaczego? Ponieważ woda ma za zadanie oczyścić Twoje kubki smakowe przed skosztowaniem intensywnej kawy. Dzięki temu wszelkie walory smakowe będą przez Ciebie w pełni docenione.
 
Espresso najlepiej podawać w ogrzanej wcześniej filiżance. Dzięki temu smak kawy jest jeszcze bardziej niepowtarzalny i niezastąpiony.
 
Przykładem świetnego ekspresu z funkcją podgrzewania filiżanek jest ciśnieniowy ekspres do kawy Lattimo. Wraz z nim przygotujesz idealne Espresso, które bardzo szybko Cię pobudzi.

 

ziarna-kawy-filiżanka-kawy-espresso-mocna-kawa-czarna-kawa-pianka-crema

2. Ristretto

 
Inaczej nazywane podwójnie mocnym espresso. Kawa ta również jest przygotowywana w ekspresie, ale czystej wody zużywa się wtedy o połowę mniej niż zazwyczaj. Smak gorącego napoju jest jeszcze bardziej intensywny, a nawet trochę cierpki.
 
Ten specyficzny i mocny smak sprawia, że jest to napój głównie dla koneserów kaw z ekspresu. Kawę tę podaje się w malutkiej filiżance wraz z szklanką wody niegazowanej w temperaturze pokojowej.
 
Krótszy czas ekstrakcji Ristretto sprawia, że ma ona w sobie mniej kofeiny, ale za to ma wyraźniejszy smak. Jest to kawa, którą wypijesz za pomocą jednego lub dwóch łyków.
 
Jeśli korzystasz z cukru, to warto sięgnąć tylko po jego białą wersję. Brązowy cukier może zmienić smak tego intensywnego, gorącego napoju.
 
Może Cię także zainteresować artykuł: Jaka kawa do elektrycznego ekspresu do kawy?

 

biała-filiżanka-kawy-ristretto-ciasteczka-gorąca-kawa-aromatyczna-kawa

3. Espresso Doppio

 
Jest to podwójne espresso, czyli około 50 — 60 ml płynu z około 14 gramami zmielonej kawy. Słowo „doppio” pochodzi z włoskiego języka i oznacza „podwójne”.
 
Espresso Doppio w kawiarniach jest serwowane w małej filiżance wraz z szklanką wody niegazowanej, dzięki której oczyścimy jamę ustną, mogąc jeszcze bardziej delektować się niepowtarzalnym smakiem aromatycznej kawy.
 
W Espresso Doppio także doświadczysz delikatnej pianki crema. Napój ten powinien być gęsty, a smak i aromat powinien być wyrazisty i intensywny.
 
Idealnym przykładem urządzenia, które pomoże Ci przygotować podwójne espresso jest kolbowy ekspres ciśnieniowy do kawy Mousso.

 

kawa-czarna-espresso-doppio-podwójne-espresso-drewniany-stół-mocna-kawa

4. Caffé Latte/Flat White

 
Jest to bardzo delikatna kawa, w skład której wchodzi espresso i spienione mleko. Napój ten serwowany jest w wysokich szklankach wraz z długą łyżeczką.
 
Dla niektórych Caffé Latte jest traktowane jako napój deserowy. Caffé Latte nie jest pobudzającą kawą, która ma postawić na nogi.
 
Spienione mleko na samej górze tworzy mniejszą warstwę, w porównaniu do Cappuccino. Na dodatek wykorzystuje się o wiele więcej mleka do przygotowania tego delikatnego napoju.
 
Caffé Latte otrzymujemy po dodaniu do espresso spienionego mleka, dlatego kawa ta uchodzi za najbardziej delikatną wśród pozostałych kaw.
 
Flat White różni się od Caffé Latte brakiem warstwy spienionego mleka na samej górze napoju. Nazwa Flat White to inaczej „płaska kawa”, czyli kawa z delikatną, mleczną warstwą pozbawioną piany.

 

caffe-latte-flat-white-kawa-z-ekspresu-kawa-biała-kawa-z-mlekiem-kawiarnia-ciasta

5. Cappuccino

 
Jest to aromatyczne espresso w połączeniu ze spienionym mlekiem. Cappuccino jest mocniejsze od Caffé Latte, ponieważ jest przygotowywane z mniejszej ilości mleka.
 
Spienione mleko jako pianka jest na samej górze kawy. W kawiarniach bardzo często jest posypywane kakao lub czekoladą w proszku.
 
Spienione mleko w kawie jest bardzo gęste i jest pozbawione pęcherzyków powietrza. We Włoszech warstwa ta nie przekracza 1 — 2 centymetrów.
 
Kawę tę przygotowuje się w filiżankach o pojemności 150 — 200 ml. W kawiarniach wraz z kawą bardzo często podaje się kruche ciasteczko, rogalik czy małe herbatniki.
 
Kawę Cappuccino, według włoskich stron, pija się z rana podczas śniadania, dlatego ważne jest, aby do kawy podać słodki dodatek.
 
Zarówno delikatne Caffé Latte, jak i przepyszne Cappuccino możesz przygotować w kolbowym ekspresie ciśnieniowym do kawy Lattimo. Z automatycznym systemem spieniania mleka będziesz mieć pewność, że kawa będzie przygotowywana za każdym razem na wysokim poziomie.

 

gorąca-kawa-w-białej-filiżance-cappuccino-wzorek-na-kawie-serduszko-kawa-z-kawiarni

6. Caffé Macchiato

 
To inaczej espresso z dodatkiem kilku kropel mleka. Caffé Macchiato to inaczej oznacza „cętkowany”, czyli czarna kawa pokropiona małymi plamkami mleka.
 
Mleka w Caffé Macchiato jest niewiele. Zazwyczaj są 1-2 łyżeczki. Mleko w tej kawie ma za zadanie złagodzić i osłodzić smak czarnej kawy.
 
Caffé Macchiato w kawiarniach występuje najczęściej w dwóch wersjach:
  • Macchiato caldo — to inaczej espresso z mlekiem spienionym. Inna forma Cappuccino.
  • Macchiato freddo — to inaczej espresso z dodatkiem małej ilości zimnego mleka.
Mimo obecności odrobiny mleka, smak i aromat kawy dalej pozostaje mocny i intensywny. Jest to idealna kawa dla miłośników pobudzających napojów z dodatkiem delikatnego mleka.

 

kawa-w-białej-filiżance-mała-kawa-kawa-z-mlekiem-caffe-macchiato

7. Caffé Latte Macchiato

 
Jest to kawa z dodatkiem mleka, a dokładnie mleko splamione kawą. Tę kawę także możemy podawać jako espresso z mlekiem lub z dodatkiem słodkiego syropu. Jest to druga najdelikatniejsza kawa.
 
Caffé Latte Macchiato to zazwyczaj 1/4 espresso oraz 3/4 pianki mleka. Caffé Latte macchiato charakteryzuje się trzema warstwami. Zazwyczaj są dwie warstwy mleka (na dnie i na samej górze) i jedna warstwa kawy (między warstwami mleka).
 
Caffé Latte Macchiato nieco różni się od delikatnej wersji Caffé Latte. Przygotowując Caffé Latte dodajemy do espresso spienione mleko, a z kolei w Caffé Latte Macchiato jest na odwrót. Najpierw tworzymy spienione mleko, które wlewamy do wysokiej szklanki a następnie delikatnie po ściance nalewamy espresso.
 
Warstwy w tej kawie są zachowane dzięki wyższej gęstości mleka od czarnej kawy espresso. Dlatego espresso jest „zatrzymywane” po środku. Mleko na dnie nie pozwala przedostać się kawie.
 
Caffé Latte Macchiato w kawiarniach jest przygotowywane w wysokich szklankach, podobnie jak Caffé Latte. Dzięki temu kawa zaspokaja nasze kubki smakowe oraz cieszy oczy swoim wyjątkowym wyglądem.
 
Może Cię także zainteresować artykuł: Jak przechowywać kawę ziarnistą w domu?

 

kawa-caffe-latte-macchiato-kawa-z-mlekiem-artystyczna-kawa-kawa-z-kawiarni-kawa-trzywarstwowa-trzy-warstwy

8. Americano/Lungo

 
To kawa, która jest najbardziej zbliżona do tradycyjnej Polskiej czarnej kawy. Americano to po prostu espresso z dodatkiem gorącej wody.
 
Najczęściej stosuje się w proporcji pół na pół lub 1/3 espresso i 2/3 wody. Wszystko zależy od osobistych preferencji konsumenta.
 
Nazwa Americano jak większość pozostałych pochodzi z włoskiej anegdoty. Żołnierze Amerykańscy, stacjonujący we Włoszech w trakcie II wojny światowej, dolewali wodę do espresso, ze względu na jej zbyt intensywny smak. Od tamtego momentu Włosi postanowili nazwać tę kawę jako „Americano”.
 
Z kolei w Lungo wykorzystuje się od 130 do 170 ml gorącej wody. Dzięki temu espresso jest mniej intensywne. Jednak długi proces parzenia sprawia, że kawa ta ma w sobie stosunkowo dużą ilość kofeiny.
 
Americano zwykle podaje się w większej filiżance lub kubku, natomiast dla Lungo przeznaczona jest filiżanka typowa do espresso, ale o wiele wyższa od tej tradycyjnej.

 

espresso-z-wodą-americano-lungo-delikatniejsza-kawa-czarna-kawa

9. Caffé Mocha

 
Jest to o wiele słodsza wersja tradycyjnej Caffé Latte. Jako dodatek stosuje się czekoladę w płynie mleczną lub gorzką. Bardzo często nalewa się także odrobinę syropu, np. o smaku czekoladowym czy toffi. Wszystko zależy od osobistych preferencji klienta.
 
Caffé Mochę w kawiarniach podaje się często z bitą śmietaną na samej górze, która jest posypywana kakao czy cynamonem. Dzięki temu napój jest jeszcze bardziej wzbogacony w ten słodki smak.
 
Caffé Mochę można przygotować także z białą czekoladą. Dzięki temu z wyglądu przypomina zebrę, z powodu czarno-białych charakterystycznych pasków.
 
Caffé Mocha serwowana jest także w wysokich szklankach. Zazwyczaj w takich samych, jak w przypadku Caffé Latte Macchiato czy Caffé Latte. Pojemność takiego napoju to średnio 170 — 200 ml.
 
Wysoka szklanka sprawia, że cały napój wspaniale się prezentuje. Wszystko to za sprawą odpowiednich warstw i przepysznej bitej śmietany. Pomimo tego, że napój ma w sobie kilka słodkich dodatków, to wciąż zachowuje w sobie ten intensywny smak aromatycznej kawy.
 
Sprawdź także: Jaki ekspres do kawy wybrać?

 

caffe-mocha-kawa-z-bitą-śmietaną-kubek-kawy-słodkiej-z-syropem-czekoladowym

10. Romano

 
To inaczej kawa z cytryną. Przygotowuje się ją tworząc tradycyjne espresso z dodatkiem skórki cytrynowej lub kilku kropel soku z cytryny. Tak przyrządzona kawa potrafi szczególnie pobudzić i polepszyć nasze samopoczucie.
 
Kawa z cytryną pomaga uśmierzyć bóle głowy. Dlaczego? Ponieważ dostarczamy kofeinę i cenną dla organizmu witaminę C. Kofeina między innymi rozszerza naczynia krwionośne i podnosi ciśnienie krwi. Z kolei witamina C działa na nas orzeźwiająco i potrafi zniwelować uczucie przemęczenia.
 
Kawa ta serwowana jest w filiżankach od tradycyjnego espresso. Na spodek filiżanki artystycznie układa się skórkę cytrynową lub ćwiartkę cytryny. Ważne jest, aby nie umieszczać całego kawałka cytryny w kawie. W tym wypadku krople z soku są najważniejsze.

 

czarna-kawa-z-cytryną-skórka-cytryny-romano-kawa-czarna-mocna

11. Freddo

 
Nazwa „freddo” pochodzi z włoskiego języka i oznacza „zimny”. Dlatego to po prostu espresso podawane na zimno.
 
Aby przygotować Caffé Freddo należy do shakera (lub szczelnie zamykanego słoika) wsypać kilka kostek lodu i wlać gorące espresso. Następnie należy wszystko razem wstrząsnąć do powstania pianki z kawą.
 
Powstały napój najlepiej serwować w wysokich, przezroczystych szklankach z kostkami lodu. Dzięki temu wszelkie walory estetyczne tej kawy zostaną pięknie wyeksponowane. Bardzo często napój ten podaje się ze słomką.
 
Caffé Freddo można zamówić w Grecji w trzech różnych wariantach:
  • sketo — co oznacza kawę freddo bez cukru,
  • matrio — co oznacza kawę freddo lekko słodzoną,
  • glyko — co oznacza kawę freddo mocno słodzoną.
Przeczytaj także: Jaki elektryczny młynek do kawy wybrać?

 

kawa-czarna-z-mlekiem-kawa-zimna-espresso-na-zimno-kawa-z-lodem-w-szklance

12. Caffé Corretto

 
To inaczej kawa korygowana o dodatek wysokoprocentowy, czyli alkoholowy. Do tej kawy dodaje się mniej więcej około 5 do 10 mililitrów mocnego alkoholu.
 
Do Caffé Corretto można dodać alkohol typu:
  • grappa — to popularny włoski alkohol na bazie skórek, pestek i gałązek winogron, jakie zostały po wyprodukowaniu wina.
  • sambuca — to włoski likier, który składa się z kwiatów czarnego bzu, kopru włoskiego, anyżu gwiaździstego, lukrecji i soków. Nazwa pochodzi od słowa „sambuco”, co oznacza „czarny bez”.
  • brandy — alkohol, który jest destylowany z wina, głównie gronowego lub owocowego (z jabłek, śliwek, czereśni, gruszek czy wiśni).
  • koniak — jest koloru bursztynowego. Przez Francuzów nazywany jest eau-de-vie – woda życia. Tworzony jest w miejscowości Cognac, stąd pochodzi też jego nazwa. Tworzony jest na bazie wysoko wyselekcjonowanych odmian winogron.
  • rum — produkowany jest z trzciny cukrowej, a konkretniej z melasy, czyli syropu, który można uzyskać po zmiażdżeniu trzciny cukrowej. Jest to jeden z najstarszych alkoholi destylowanych.
Można dodać też inny alkohol oprócz ginu i wszelkich alkoholi, które są tworzone na bazie mleka.
 
We Włoszech bariści podają kawę z alkoholem w osobnych naczyniach. Dzięki temu klient może dolać taką ilość alkoholu, na jaką aktualnie ma ochotę. Alkohol do tej kawy powinien mieć temperaturę pokojową.  
 
Kawę tę powinno się pić bez cukru. Jednak jeśli nie jesteś w stanie wypić czarnej kawy bez możliwości jej posłodzenia, to cukier najlepiej dodać przed wlaniem alkoholu do gorącego napoju. Niekiedy kawę tę w niektórych kawiarniach można spotkać wraz z małą ilością spienionego mleka.

 

filiżanka-biała-z-kawą-czarną-caffe-corretto-kawa-z-alkoholem-kawa-procentowa

13. Kawa po irlandzku/Irish Coffee

 
Jest to kawa espresso, którą podaje się z whiskey irlandzką, bitą śmietaną i z brązowym cukrem. Kawa ta jest idealna zwłaszcza podczas długich i chłodnych, jesienno-zimowych wieczorów.
 
Kluczem do sporządzenia wysokiej jakości kawy po irlandzku jest niemieszanie warstw przed wypiciem trunku. W tym napoju bardzo ważne jest, aby każda warstwa miała inny smak. Mocny smak alkoholu przechodzi wtedy przez bitą śmietanę, usytuowaną na samej górze szklanki.
 
Tak przygotowaną kawę należy podawać w wysokiej szklance z nóżką. Dzięki temu napój prezentuje się nad wyraz wyjątkowo.
 
Śmietana w tej kawie nie powinna być ubita „na sztywno”. Śmietanę należy ubić w ten sposób, aby powstał kożuszek na jej powierzchni. Dzięki temu smak kawy będzie wyjątkowy.
 
Może Cię także zainteresować artykuł: Jaki ekspres ciśnieniowy wybrać?

 

kawa-po-irlandzku-kawa-irlandzka-irish-coffee-kawa-z-alkoholem-cukrem-bitą-śmietaną

14. Kawa po wiedeńsku

 
Jest to klasyczne espresso lub tradycyjna czarna kawa z dodatkiem bitej śmietany. Bardzo często bita śmietana jest posypywana cynamonem lub kakao.
 
Kawę tę wynalazł polski żołnierz i dyplomata o imieniu Jerzy Franciszek Kulczycki. Za otrzymane złoto i pozyskane łupy z obozu wroga otworzył pierwszą kawiarnię w Wiedniu.
 
Początkowo tworzył on zwykłą czarną kawę, bez żadnych dodatków. Jednak nie była ona w ogóle popularna. Po pewnym czasie zaczął do napoju dodawać miód, cukier oraz mleko.
 
Aktualnie kawa po wiedeńsku jest już trochę inaczej tworzona. Oryginalny napój tworzony jest z gorącej kawy espresso, z dodatkiem kostek czekolady, bitej śmietany i posypki. W Polsce jest sporządzana nieco inaczej i czasem kawę tę możesz spotkać z dodatkiem spienionego mleka zamiast bitej śmietany.
 
Kawę po wiedeńsku serwuje się w dużej filiżance lub szklance, która ma pojemność min. 250 ml. Bardzo często podaje się tę kawę z dodatkiem mało słodkich ciast. Idealnym dodatkiem jest sernik po wiedeńsku czy kruche ciasteczka.

 

kawa-po-wiedeńsku-kawa-z-bitą-śmietaną-czarna-kawa-wiedeńska

15. Caffé Frappe

 
To inaczej kawa mrożona. Sięgamy po nią bardzo chętnie zwłaszcza podczas letnich upałów. Do jej stworzenia najczęściej wykorzystuje się kawę espresso lub rozpuszczalną. Jako dodatek wykorzystuje się zimne mleko, lód i cukier według uznania.
 
Kawa ta została stworzona w Grecji zupełnie przez przypadek. Wystawca po międzynarodowych targach chciał przygotować sobie kawę, ale nie miał wrzątku. Postanowił więc zalać kawę rozpuszczalną zimną wodą i zmieszać ją w shakerze. Dzięki temu powstała pierwsza Caffé Frappe.
 
Caffé Frappe zwykle jest serwowana w wysokich szklankach o pojemności od 250 do 300 ml. Kawę upiększa się dużą ilością bitej śmietany, która bardzo często wychodzi poza obszar szklanki. W ten sposób klient widzi, że jest to pokaźny napój, wart spróbowania.
 
Bitą śmietanę zazwyczaj ozdabia się syropem czekoladowym czy toffi lub posypką w postaci kakao albo cynamonu. Caffé Frappe pobudza i orzeźwia jednocześnie.
 
Kawa ta należy do tych z kategorii sytych i dość kalorycznych. Z uwagi na słodkie dodatki w postaci bitej śmietany czy syropu należy wziąć pod uwagę, że może mieć nawet kilkaset kcal.
 
Jeśli dbasz o linię lub nie lubisz bitej śmietany, to bez obaw bariści są przygotowani na przyjęcie zamówienia na Caffé Frappe bez tego słodkiego dodatku.
 
Sprawdź także: Jaki ekspres przelewowy wybrać?

 

kawa-mrożona-kawa-z-mlekiem-bitą-śmietaną-słodka-kawa-orzeźwiająca-kawa-kawa-na-lato

Rodzaje kaw z ekspresu do kawy – podsumowanie

 
Jak widzisz kawa nie ogranicza się tylko do tradycyjnej kawy parzonej. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów kaw, słodkich lub nie. Wybranie tej najlepszej kawy zależy tylko i wyłącznie od Twoich osobistych preferencji.
 
Wraz z wysokiej jakości ekspresem do kawy możesz stworzyć wiele kawowych kompozycji. Wystarczy mieć w swoim asortymencie odpowiednie dodatki. Wraz z nimi zaserwujesz różne rodzaje kaw, którymi oczarujesz swoją rodzinę czy gości.

Podziel się na social media