Jaki ekspres przelewowy do kawy wybrać?
Historia ekspresów przelewowych
Jak zrobić kawę w ekspresie przelewowym?
Ile kawy do ekspresu przelewowego?
Jakie są rodzaje ekspresów przelewowych?
- Ekspres przelewowy — działa automatycznie, potrafi przygotować dużą ilość kawy w stosunkowo krótkim czasie. Ekspres ten przelewa gorącą wodę przez kawę w filtrze, a następnie powstały napar zaczyna cieknąć do szklanego dzbanka.
Coraz częściej w ekspresach przelewowych występuje płyta grzewcza, na której umieszcza się dzbanek. Podtrzymuje ona temperaturę kawy, dzięki czemu jest odpowiednio ciepła i świeża.
Podtrzymywanie temperatury w tych ekspresach jest bardzo istotne, ponieważ znacząco wpływa to na smak i aromat kawy.
Zdarza się, że w niektórych modelach ekspresów przelewowych zamiennikiem szklanego dzbanka jest termos, do którego bezpośrednio jest wlewana świeżo zaparzona kawa. Termos z aromatyczną kawą może okazać się idealnym rozwiązaniem dla osób, które są cały czas w biegu.
Taki termos może występować w formie zarówno dużego kubka jak i dzbanka posiadającego właściwości termosu. Niektóre ekspresy mogą być wyposażone w dystrybutor gorącej wody, posiadający również swój osobny zbiornik na wodę. Dzięki temu możesz przygotować osobno herbatę czy inny ciepły napój.
- Ekspres do kawy przelewowo – przelewowy — to inaczej podwójne ekspresy przelewowe, dzięki którym możesz przygotować w jednej części pobudzającą, czarną kawę, a w drugiej dzbanek rozgrzewającej herbaty.
Na rynku dostępne są rożne warianty ekspresów. Możesz znaleźć taki z podwójnym dzbankiem czy z dwoma różniącymi się od siebie naczyniami. Jest to niezwykle przydatne urządzenie. Z nim stworzysz ogromną ilość gorącego napoju, którym uraczysz swoich wszystkich domowników czy niespodziewanych gości.
- Ekspres przelewowy z młynkiem — najlepszym rozwiązaniem jest ekspres przelewowy ze stożkowym, żarnowym młynkiem metalowym, który idealnie rozdrabnia ziarna kawy w kilka sekund.
Młynek ten jest odporny na ścieranie i jest bardziej wytrzymały niż żarna ceramiczne. Hartowana stal zapobiega powstawaniu rdzy. System wolnoobrotowy sprawia, że zyskasz perfekcyjnie zmieloną kawę bez charakterystycznego pyłku kawowego, który jest odpowiedzialny za gorzki posmak przyrządzonej kawy.
Stożkowy, żarnowy młynek metalowy mieli regularnie ziarna kawy, dzięki czemu nie traci ona swoich najważniejszych wartości smakowych i aromatycznych.
Bardzo dobrym przykładem jest ekspres przelewowy z młynkiem Burrio, który ma wbudowany stalowy, żarnowy młynek, dzięki któremu zyskasz idealnie zmieloną kawę w kilka krótkich chwil.
- Przelewowy ekspres do kawy z dystrybutorem gorącej wody — jest to ekspres, który pomoże Ci przygotować tradycyjną kawę parzoną oraz gorącą wodę, dzięki której możesz przyrządzić aromatyczną herbatę, napar z ziół, kisiel na przekąskę lub zupkę typu instant.
W segmencie przelewowym możesz przygotować nawet 12 kaw za jednym razem. W wysokiej jakości ekspresie możesz znaleźć filtr wielokrotnego użytku, który możesz łatwo wyjąć, umyć i użyć ponownie.
Z kolei w segmencie dystrybutora gorącej wody możesz przygotować 10 filiżanek lub 6 kubków z herbatą. Oba te segmenty są niezależne od siebie, co oznacza, że możesz korzystać z obu części równocześnie.
W ekspresach do kawy z dystrybutorem gorącej wody masz wyprofilowaną dźwignię, dzięki której sprawnie nalejesz wrzątek niezbędny do zaparzenia aromatycznej herbaty.
- Ekspres ciśnieniowo – przelewowy — to wyjątkowy ekspres typu 2w1. Łączy system ekspresu wysokociśnieniowego z tradycyjnym systemem przelewowym. Jest idealny dla osób, które uwielbiają mocną, czarną kawę jak i miłośników delikatnych kaw typu Cappuccino czy Latte.
Część przelewowa wykorzystuje filtr do procesu parzenia kawy. Ekspresy ciśnieniowo – przelewowe mają często w wyposażeniu filtr wielokrotnego użytku, który możesz umyć pod bieżącą wodą po każdym zaparzeniu pobudzającego napoju. Dzięki niemu do naczynia nie przedostają się fusy kawowe.
Z kolei część ciśnieniowa potrzebuje wysokiego ciśnienia i kolby ze zmieloną wcześniej kawą. Kawę należy ubić i wyrównać w kolbie, najlepiej specjalną do tego miarką z ubijakiem. Następnie należy umieścić ją w uchwycie, który znajduje się w ekspresie.
Gorąca woda przelewa się pod wysokim ciśnieniem przez kolbę z kawą wprost do filiżanki, tworząc aromatyczną kawę z delikatną pianką crema.
W ekspresach ciśnieniowo – przelewowych zdarza się, że zbiornik na wodę może być wspólny dla obu ekspresów. Niektóre modele mają w swoim wyposażeniu spieniacz, dzięki któremu spienisz mleko potrzebne do stworzenia przepysznej, lekkiej kawy typu Cappuccino.
- Podwójny ekspres przelewowy — możesz trafić również na te ekspresy które są podwójne. Jak sama nazwa wskazuje taki ekspres składa się właściwie z dwóch ekspresów połączonych w jedną całość. Obydwie części mogą być niezależnie od siebie sterowane. Dzięki temu w jednym dzbanku zrobisz np. aromatyczną kawę, a w drugim przygotujesz herbatę.
Jaki ekspres przelewowy wybrać?
- odpowiednią moc — najlepiej w granicach od 850 W do 1900 W. Odpowiednia moc pomoże Ci stworzyć idealną kawę, nie nadwyrężając przy okazji Twojego budżetu, jaki przeznaczasz na energię elektryczną.
- programator czasowy — nowoczesne ekspresy mają wbudowany 24-godzinny programator czasowy. Dzięki tej funkcji ustawisz czas, podczas którego Twój ekspres ma zaparzyć Twoją kawę.
- pojemny zbiornik na wodę — najlepsza pojemność zbiornika oscyluje w granicach od 1,2 L do 1,5 L. Dzięki odpowiedniej pojemności stworzysz dużą ilość kaw jednocześnie.
- pojemny szklany dzbanek — wysokiej jakości ekspresy mają dzbanek o pojemności od 1,5 L do 1,8 L. Dzięki temu możesz zaserwować całej rodzinie świeżo zaparzoną, aromatyczną kawę w kilka chwil.
- pojemny zbiornik na ziarna — najlepiej jakby ekspres przelewowy z młynkiem miał zbiornik na ziarna o pojemności 200 g. Dzięki temu ziarna kawy zachowają swoją świeżość, a powstała z nich kawa będzie wysoko aromatyczna.
- wytrzymałą obudowę — najlepiej wykonaną ze szczotkowanej stali szlachetnej INOX, dzięki której Twój ekspres będzie odporny na różnego rodzaju czynniki zewnętrzne.
- stalowy, żarnowy młynek — najlepiej wykonany z utwardzonej, nierdzewnej stali przemysłowej 58-62 (wg skali Rockwell’a) z 28 poziomami mielenia kawy. Taki młynek zmieli w kilka sekund ziarna kawy. Dzięki temu smak i aromat kawy będzie stale na wysokim poziomie.
- funkcję ECO — charakteryzuje się tym, że ekspres wyłącza się po 25 — 35 minutach bierności. Dzięki temu możesz pojechać do pracy bez obaw o koszty przeznaczone na energię elektryczną. Funkcja ECO pomoże Ci zaoszczędzić.
- szybką gotowość do pracy — niektóre modele ekspresów po włączeniu potrafią być gotowe do pracy już w 95 sekund. Dzięki temu możesz szybko zająć się rytuałem związanym z przygotowywaniem gorącej kawy.
- ekskluzywny design — ekspres z nowoczesnym wyglądem idealnie dopasowuje się do każdego wnętrza, zwłaszcza do kuchni. Zyskasz sprawdzone urządzenie, które swoim wyglądem dodatkowo ozdobi serce Twojego domu.
- filtr — najlepiej wielokrotnego użytku. Umieszcza się go w gnieździe filtra do ekspresu. Możesz po każdym zaparzeniu kawy umyć go bez problemu pod bieżącą wodą. Z wielorazowym filtrem nie musisz dodatkowo inwestować w jednorazowe filtry papierowe.
- podtrzymywanie ciepła — najlepiej przez 30 — 35 minut. Jest to płyta grzewcza, która podtrzymuje wysoką temperaturę zaparzonej kawy w szklanym dzbanku. Dzięki temu kawa nie wystygnie po przygotowaniu.
- antypoślizgową postawę — zapewniają stabilność ekspresu i bardzo dobrze chronią przed gwałtownym przesunięciem urządzenia. Dzięki temu unikniesz poparzenia się kawą lub gorącą wodą.
- odpowiednie ciśnienie — najlepiej 15. bar. Dzięki temu stworzysz kawę o niepowtarzalnym smaku i aromacie z gęstą, aksamitną pianką typu crema.
- podgrzewanie filiżanek — filiżanki są dobrze podgrzewane. Funkcja ta pozytywnie wpływa na smak kawy. Ogrzane filiżanki zapewniają utrzymanie odpowiedniej temperatury zaparzonego napoju.
- system spieniania mleka — za pomocą dyszy możesz spienić mleko, które będzie idealne do stworzenia apetycznej kawy Cappuccino lub lekkiej Latte.
- różne rodzaje intensywności kawy — w ekspresach zazwyczaj są dostępne 3:
- 1 ziarenko — najniższa intensywność kawy.
- 2 ziarenka — średnia intensywność kawy.
- 3 ziarenka — najwyższa intensywność kawy.
- różne rodzaje kaw — w niektórych modelach możesz stworzyć od 3 do 5 różnych kombinacji kawowych. Najpopularniejsze to:
- Espresso,
- Doppio (podwójne Espresso),
- Cappuccino,
- Latte,
- Latte Crema.
- różne rodzaje sitek — w bardzo dobrej jakości ekspresie możesz znaleźć 3 różne wielkości sitek, do których wsypuje się wcześniej zmieloną kawę:
- Sitko małe — z nim zaparzysz pojedynczą kawę.
- Sitko duże — z nim zaparzysz podwójnie mocną kawę lub dwie kawy jednocześnie.
- Sitko na kawę w saszetkach — z nim zaparzysz odmierzoną kawę w specjalnej saszetce.
- zapamiętywanie ustawień — na rynku są dostępne ekspresy, które potrafią zapamiętać wprowadzone wcześniej ustawienia. Wystarczy nacisnąć przycisk programatora. Jednak rozłączenie z siecią elektryczną może spowodować zresetowanie tych ustawień.
- sygnał dźwiękowy — charakterystyczny dźwięk, który informuje o każdorazowym wprowadzeniu ustawień, dzięki temu będziesz wiedzieć, że zostały one prawidłowo wprowadzone.
- intuicyjny panel sterowania — są na nim dostępne wszystkie funkcje. Bardzo często są podświetlane, dzięki czemu wiesz, jakie ustawienia zostały wprowadzone.
- czytelny wyświetlacz LED/LCD — potrafi bardzo ułatwić pracę z ekspresem oraz nadaje mu ekskluzywnego i nowoczesnego wyglądu.
- kolbę z podwójnym dozownikiem — dzięki kolbie do ekspresu możesz przygotować dwie filiżanki kawy w tym samym momencie lub jedną, w stosunkowo szybkim czasie.
- dystrybutor gorącej wody — dzięki niemu możesz zalać gorącą wodą swoją ulubioną herbatę. Dociskając kubek do specjalnej dźwigni przy dystrybutorze, możesz nalać wrzątku niezbędnego do przygotowania gorącego napoju.
- sterowanie na Wi-Fi — to inaczej kontrolowanie ekspresem na odległość. Dzięki temu możesz zlecić urządzeniu przygotowywanie Twojej ulubionej kawy, będąc jeszcze daleko poza domem.
- dużą przestrzeń pod dystrybutorem — pozwoli Ci napełnić gorącej wody do Twojego ulubionego kubka lub podróżnego termosu. Dzięki temu korzystanie z dystrybutora jest wysoce wygodne.
- filtry papierowe — są to filtry jednorazowego użytku. Korzystając z nich, możesz ustrzec stały filtr przed częstymi zabrudzeniami od fusów kawowych. Jeśli chcesz z nich korzystać, to musisz kupić ich o wiele więcej.
- wskaźnik poziomu wody — możesz sprawdzić, jaki jest poziom wody w zbiorniku na wodę, a nawet w dystrybutorze do gorącej wody. Wskaźnik ten pozwala Ci na bieżąco kontrolować i w razie nagłej potrzeby uzupełnić ją do odpowiedniego poziomu.
- wyjmowana taca i kratka ociekowa — chronią przede wszystkim blat przed zabrudzeniami, jakie mogą powstać podczas przygotowywania gorącego napoju. Bardzo często w tacce jest wmontowany pływak, który wskazuje konieczność opróżnienia tacki.
- zegar — pokazuje aktualną godzinę, jaka została uprzednio ustawiona. Jest dostępny zwykle na wyświetlaczu, na którym są pozostałe ustawione parametry urządzenia.
- blokada kapania — ma za zadanie zabezpieczyć przed kapaniem wody. Dzięki niemu możesz zabrać dzbanek z gorącą kawą spod dystrybutora bez obaw o ryzyko poparzenia. Blokada kapania ułatwia także opróżnianie filtra z fusów kawy.
- korek wylewania wody — pomaga w prosty sposób opróżnić ekspres z wody, jaka została w urządzeniu.
- automatyczne zakończenie parzenia — dzięki temu ekspres samoistnie się wyłączy. Funkcja ta pozwala Ci także przerwać przygotowywanie napoju w dowolnym przez Ciebie momencie.
- naczynie na kawę — jest to naczynie, do którego wsypujesz ziarna kawy. U większości ekspresów możesz pomieścić około 200 g. Odpowiednia ilość zagwarantuje Ci wysoki smak i aromat Twojej ulubionej kawy.
- niską wagę — odpowiednia waga ekspresów przelewowych oscyluje na poziomie 3,8 kg do 4,5 kg. Niewielka waga pozwoli Ci przesunąć lub przenieść urządzenie bez zbędnego wysiłku.
- ikony ostrzegawcze — na ekspresach są widoczne duże i czytelne ikony, przypominające o zachowaniu szczególnej ostrożności podczas przygotowywania kawy w ekspresie.
- miarkę z ubijakiem — odmierza odpowiednią ilość kawy, idealnie wyrównując ją w kolbie. Dzięki miarce z ubijakiem kolba z kawą zostanie prawidłowo umieszczona w uchwycie.
- rodzaj naczynia na kawę — w wielu ekspresach możesz wybrać sobie dowolne naczynie, z którego aktualnie chcesz napić się gorącego napoju. Możesz wybrać:
- Dzbanek,
- Kubek/filiżankę,
- Kubek termiczny/termos.
- dzbanek — najlepiej o pojemności od 1,5 L do 1,8 L. Dzięki temu zaparzysz aromatyczną kawę dla kilku osób równocześnie. Dzbanek do ekspresu z ergonomicznym uchwytem ułatwi Ci nalewanie kawy do filiżanki.
Ekspres przelewowy – zalety i wady
ZALETY | WADY |
W przypadku ekspresu do kawy metodą przelewania:
|
W przypadku ekspresu do kawy metodą przelewania:
|
Czy warto kupić ekspres przelewowy?
- zyskasz aromatyczną kawę bogatą w prawdziwy, mocny smak,
- Twoja kawa będzie pozbawiona wszelkich fusów, dzięki czemu możesz do końca delektować się swoją ulubioną kawą,
- przygotujesz dużej ilości kawy w stosunkowo krótkim czasie (zwłaszcza gdy przyjeżdżają niespodziewani goście),
- zyskasz wysokiej jakości urządzenie z nowoczesnym i pięknym designem,
- możesz stworzyć wiele kawowych kombinacji, które zachwycą wszystkich Twoich domowników (zwłaszcza gdy ekspres ma wszechstronne zastosowanie w postaci części ciśnieniowej ze spieniaczem do mleka).
Jaki ekspres przelewowy kupić?
- kilkunastostopniową regulację zmielenia kawy,
- 24-godzinny programator czasowy,
- dużą pojemność szklanego dzbanka na kawę,
- wbudowany stalowy, żarnowy młynek do ziaren kawy,
- automatyczne wyłączanie.