Darmowa dostawa
100 dni na darmowy zwrot
3 lata gwarancji
Free shipping
100 days for free return
3 year warranty

Sprawdź, co zrobić ze śliwek - poznaj przepisy na śliwki od Yoer

2025-08-06 14:15:00
Co zrobić ze śliwek? Przepisy na śliwki w deserach, przetworach i daniach głównych

Sprawdź, co zrobić ze śliwek – przepisy na śliwki w deserach, przetworach i daniach głównych

 
06.08.2025
Yoersik – Twój doradca

Śliwki węgierki rządzą na targach i w kuchni – to znak, że zaczyna się prawdziwa uczta smaków! Zastanawiasz się, co pysznego można przygotować ze świeżych śliwek? Nasz artykuł to prawdziwa śliwkowa uczta – znajdziesz tu przepis na ciasto pachnące kardamonem, pomysł na efektowny deser w słoiczku inspirowany smakiem dżemu ze śliwek, instrukcję krok po kroku jak zrobić kompot, który smakuje jak u babci, oraz coś dla fanów dań wytrawnych – soczysty schab ze śliwką w roli głównej. A na dokładkę? Sprytne pomysły na przetwory na zimę oraz wykorzystanie kuchennych sprzętów, dzięki którym zatrzymasz smak lata na dłużej.

Kompot ze śliwek

 

Zaczynamy od klasyki gatunku – kompotu ze śliwek. Choć współczesna kuchnia pełna jest nowoczesnych smaków i egzotycznych przypraw, to czasem warto wrócić do prostych, domowych receptur, które pamiętamy z dzieciństwa. Kompot śliwkowy to nie tylko świetny sposób na ugaszenie pragnienia, ale też doskonała okazja, by poczuć zapach późnego lata. Do kompotu najlepiej sprawdzą się niewielkie śliwki odmiany Renkloda lub Wczesna węgierka, wyróżniające się soczystym miąższem i delikatnym, słodko-kwaśnym smakiem.

Przetwory ze śliwek na zimę pozwalają zachować smak późnego lata. Kompot możesz przygotować w garnku, powoli gotując owoce z dodatkiem cukru i przypraw, albo wykorzystać inteligentne rozwiązanie, czyli wolnowar Yoer CleverCook, który większość pracy wykona za Ciebie!

"jak


Składniki (na 1 duży słoik – ok. 1,2-1,5 l):

  • 500–600 g małych, dojrzałych śliwek
  • 1,2 l wody
  • 3–4 łyżki cukru trzcinowego (lub do smaku)
  • 2 plasterki cytryny lub łyżeczka soku z cytryny
  • opcjonalnie: kawałek kory cynamonu, 2 goździki

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Śliwki dokładnie umyj. Możesz pozbawić je pestek, ale nie jest to konieczne.
  2. Umieść owoce w ceramicznej misie wolnowaru.
  3. Dodaj cukier, cytrynę i przyprawy (jeśli używasz).
  4. Zalej owoce wodą.
  5. Ustaw wolnowar na tryb LOW i gotuj przez 4 godziny lub na tryb HIGH na 2 godziny – aż owoce puszczą sok, a kompot nabierze koloru i aromatu.
  6. Po ugotowaniu przelej do słoika.

Przechowywanie:

Kompot możesz pić na ciepło lub na zimno, przechowywać w lodówce do 3 dni. Jeśli jednak chcesz zachować go na zimę – przelej gorący kompot do wyparzonego słoika, zakręć i pasteryzuj w wolnowarze przez 20 minut. Jesli chcesz dowiedzieć się więcej o pasteryzacji przy użyciu wolnowaru lub poznać inne przepisy na domowe przetwory, koniecznie przeczytaj nasze artykuły:

⭐Domowe przetwory z owoców – jak przygotować przetwory owocowe zdrowo, szybko i przyjemnie?

⭐Domowe weki i przetwory z warzyw - przepisy na przetwory do słoików od Yoer


Ciasto ze śliwkami i kardamonem

 

Szybkie ciasto ze śliwkami w skandynawskim stylu? Czemu nie! Ma w sobie wszystko, co kochamy w domowym pieczeniu – soczyste śliwki, rozgrzewający kardamon i świeżą, cytrusową nutę skórki cytrynowej. Inspirowane skandynawskim stylem, jest proste, a przy tym eleganckie – idealne do filiżanki mocnej, czarnej kawy. Możesz upiec je tradycyjnie, w piekarniku, lub wykorzystać nowoczesne rozwiązanie, czyli Air Fryer. Dzięki dużej misie urządzeń takich jak frytkownica beztłuszczowa Yoer MegaCrisp możesz przygotować pokaźną porcję ciasta o doskonale wypieczonych brzegach i miękkim, wilgotnym wnętrzu. Pamiętaj - najlepsze odmiany śliwek do ciast to Węgierka Dąbrowicka o lekko kwaśnym posmaku oraz słodka i jędrna Śliwa Stanley.


"przepis


Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 1 cytryna
  • 100 g cukru (najlepiej trzcinowego)
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 ml oleju roślinnego (np. rzepakowego)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 350 g świeżych lub mrożonych śliwek
  • szczypta soli
  • masło + mąka do wysmarowania formy

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Umyj, osusz i przekrój śliwki na połówki. Usuń pestki.
  2. Zetrzyj skórkę z cytryny na tarce o małych oczkach (tylko żółtą część).
  3. W dużej misce ubij jajka z cukrem i szczyptą soli na puszystą, jasną masę, ok. 3–4 minuty mikserem lub robotem planetarnym.
  4. Dodaj olej, kardamon i cukier waniliowy – krótko zmiksuj.
  5. Na koniec przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj łopatką do połączenia składników.
  6. Formę żaroodporną lub silikonową posmaruj masłem i oprósz mąką.
  7. Przelej ciasto do formy. Na wierzchu ułóż połówki śliwek skórką do dołu, lekko je dociskając.

Pieczenie we frytkownicy Yoer MegaCrisp:

Tryb: manualny
Temperatura: 180°C
Czas: 30–35 minut (sprawdź patyczkiem – ciasto powinno być suche, a śliwki miękkie)

Śliwkowy deser z masłem orzechowym w słoiczku

 

Sprytny sposób na wykorzystanie śliwek w szczycie sezonu na śliwki? Szybki deser w słoiczku! Desery ze śliwek to doskonała opcja dla osób, które ograniczają biały cukier w swojej diecie. Naturalnie słodkie śliwki cudownie smakują połączone z kremem orzechowym, cynamonem i skyrem, tworząc zdrową i pyszną przekąskę, pełną białka i błonnika. Warto wiedzieć, że śliwki zawierają witaminy C, A, K oraz B, a także potas, magnes, wapń i żelazo! Taki zdrowy deser przypomina nieco tradycyjne powidła ze śliwek, ale jego przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę. Wystarczy zblendować wszystkie składniki blenderem ręcznym i przełożyć do słoiczka, lub - dla urozmaicenia - wykorzystać do naleśników zamiast klasycznej, słodzonej konfitury.

"szybki


Składniki:

  • 400 g śliwek (najlepiej węgierki lub renklody)
  • 1 czubata łyżka jogurtu greckiego lub skyru
  • 1 łyżka miodu (lub syropu klonowego)
  • 2 łyżki kremu z nerkowców lub kremowego masła orzechowego (niesolonego)
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Umyj i wypestkuj śliwki. Pokrój na części.
  2. Pokrojone śliwki przełóż do wysokiego pojemnika.
  3. Dodaj jogurt, miód, krem orzechowy oraz cynamon.
  4. Zblenduj wszystko na gładką masę – najlepiej sprawdzi się blender ręczny Yoer SixEdge, który pozwala precyzyjnie kontrolować konsystencję.
  5. Gotową masę przelej do słoiczków. Podawaj od razu lub schłodzony w lodówce.

Pyszny schab ze śliwką

 

Czy da się zrobić ze śliwek wytrawne danie obiadowe? Oczywiście! Śliwki doskonale sprawdzają się nie tylko w przypadku deserów, przetworów i słodkich przekąsek, ale także jako dodatek do mięs. W przeciwieństwie do wcześniejszych przepisów ze śliwkami w roli głównej słodki owocowy smak jest w tym przypadku jedynie akcentem. Śliwki suszone doskonale podkreślają aromat pieczonego mięsa, marynowanego w świeżych ziołach i czosnku.

Wydaje Ci się, że przygotowanie pieczeni ze śliwką jest trudne i czasochłonne? Nic bardziej mylnego – w Air Fryerze Yoer FryVision z dużą komorą i wysoką mocą przyrządzisz soczysty, aromatyczny schab z suszoną śliwką bez wysiłku i konieczności sprzątania całej kuchni. Przygotuj marynatę, nafaszeruj mięso i piecz – to wszystko! Podawaj klasycznie na ciepło, z ziemniakami i surówką z buraczków lub czerwonej kapusty, lub w formie kanapek na zimno z ulubionym pieczywem, sałatą masłową i musztardą.

"schab


Składniki:

  • 800 g schabu bez kości
  • 10–12 suszonych śliwek (najlepiej śliwka kalifornijska)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Przygotuj marynatę: w misce wymieszaj olej, przeciśnięty czosnek, majeranek, tymianek, sól i pieprz.
  2. Długim nożem zrób nacięcie wzdłuż środka schabu, tworząc podłużną "kieszeń" na śliwki.
  3. Włóż suszone śliwki do środka, jedna za drugą, delikatnie dociskając. Możesz pomóc sobie końcem drewnianej łyżki.
  4. Natrzyj dokładnie schab przygotowaną marynatą.
  5. Włóż do lodówki na minimum 30 minut.

Pieczenie w Yoer FryVision:

Tryb: manualny
Temperatura: 180°C
Czas: 30–35 minut
W połowie pieczenia przewróć schab na drugą stronę.
Chcesz chrupiącą skórkę? Ostatnie 5 minut piecz w 200°C.

Dania ze śliwkami w roli głównej - wykorzystaj sezon śliwkowy w pełni! 

 

Sezon na śliwki trwa krótko, więc warto wykorzystać go w pełni. Śliwki świetnie sprawdzają się nie tylko w deserach i ciastach, ale także w daniach wytrawnych – jako dodatek do mięs, sałatek czy nawet sosów. Ze śliwek możesz wyczarować prawdziwe cuda, które zachwycą domowników i gości. A gdy sezon się skończy? Warto zrobić śliwki na zimę – zamrozić, ususzyć lub przygotować domowe powidła śliwkowe, które doskonale uzupełnią śniadania i zimowe wypieki. Zrób zapasy, póki owoce są świeże – teraz jest najlepszy moment!

Podziel się na social media

 

Autor:Yoersik - Twój doradca