Jak suszyć grzyby?

 
16.09.2022
Doradca Yoer
 
6 minut czytania | Redaktor Naczelny Adrian Kazer
Istnieje wiele sposobów konserwowania grzybów. Możesz je wysuszyć, zamarynować, zakisić, zasolić, a nawet zamrozić. Ostatecznie to Ty wybierasz, co dokładnie zrobić ze swoimi zapasami.
 
Jednak suszenie grzybów jest najpopularniejszą metodą konserwacji. Suszenie pomaga zachować najwięcej minerałów i wartości odżywczych. Aromat wysuszonych grzybów jest odczuwalny w każdym zakamarku, a ich niezwykły smak sprawi, że Twoje potrawy będą bezkonkurencyjne.
 
Jeśli interesują Cię różne metody suszenia grzybów, to dzisiejszy artykuł jest w sam raz dla Ciebie.

Gdzie suszyć grzyby?

 
Grzyby możesz suszyć:
  • w suszarce do grzybów,
  • w piekarniku,
  • na kaloryferze,
  • na słońcu,
  • na nitce,
  • na sznurku,
  • na sitku,
  • w mikrofalówce,
  • w lodówce.

 

grzyby-pieczarki-grzyby-gotowe-do-suszenia-czyste-grzyby

Jak suszyć grzyby w piekarniku?

 
Suszenie grzybów w piekarniku jest bardzo proste. Możesz suszyć je zarówno w piekarniku elektrycznym, jak i gazowym. Zastanawiasz się, jak suszyć grzyby w piekarniku? Sprawdź poniższą instrukcję, krok po kroku.
  • Wysyp grzyby na gazetę.
  • Dokładnie sprawdź osobno każdy okaz, zwłaszcza pod kątem jadalności i obecności insektów.
Jeśli zaważysz, że niektóre grzyby mają dziurki, to lepiej wyrzucić je do kosza. Przekrój na pół niepewne okazy, żeby sprawdzić, czy są czyste w środku (w szczególności kapelusze).
  • Oczyść dokładnie grzyby.
Pod żadnym pozorem nie przemywaj okazów pod bieżącą wodą! Grzyby z natury chłoną wodę niczym gąbka, a napęczniałe będą bardzo długo schły. Umyte w wodzie grzyby mogą nie do końca się wysuszyć, co może doprowadzić do powstania pleśni.
  • Przetrzyj grzyby najlepiej ręcznikiem papierowym, pędzelkiem lub specjalną szczoteczką. Narzędzia te pozwolą Ci wyczyścić okazy z wszelkiego brudu lub mokrej ściółki.
  • Pokrój oczyszczone grzyby w plastry.
Najlepsza grubość plastrów to 0,5 cm. Grzyby możesz pokroić na różne sposoby. Okazy możesz pokroić w plastry, zwłaszcza kapelusze, a z kolei trzonki możesz pokroić w ćwiartki.

 

grzyby-suszone-liście-jesień-grzyby-różne-rodzaje

 

  • Połóż papier do pieczenia na blaszce od piekarnika.
  • Następnie pokrojone grzyby możesz poukładać luźno na przygotowanej foremce.
  • Włącz piekarnik na termoobiegu i poczekaj, aż się nagrzeje. Termoobieg sprawia, że nagrzane powietrze rozprowadza się po całej powierzchni piekarnika przy pomocy wentylatora.
  • Przygotowaną blachę możesz włożyć do nagrzanego piekarnika. Susz grzyby w temperaturze od 40 do 80°C od 3 do 7 godzin w zależności od wielkości grzybów oraz temperatury suszenia.
  • Otwieraj co jakiś czas drzwiczki, przewracaj plastry na drugą stronę. Dzięki temu Twoje zapasy będą równomiernie wysuszone.
  • Uchyl drzwiczki po wysuszeniu i zostaw wysuszone grzyby wewnątrz piekarnika, aż do wystygnięcia.
  • Przed schowaniem sprawdź dokładnie, czy każdy kawałek dobrze się wysuszył.
Jest to bardzo ważne, ponieważ niedosuszone kawałki mają w sobie jeszcze wodę, a zamknięcie ich może doprowadzić do pojawienia się pleśni.
 
Po sprawdzeniu schowaj wysuszone zbiory do szczelnych pojemników.

 

kobieta-uśmiechnięta-używa-piekarnika-suszy-suszenie-grzybów-w-piekarniku

Jak suszyć grzyby w suszarce?

 
Najpopularniejszym narzędziem do suszenia grzybów jest suszarka do grzybów. Możesz ją zostawić włączoną i zająć się innymi czynnościami, a wbudowany wentylator i przewiewne sita sprawią, że Twoje grzyby będą równomiernie wysuszone.
 
Jeśli zastanawiasz się, na czym polega suszenie grzybów w suszarce, to poniższa instrukcja jest w sam raz dla Ciebie.
  • Sprawdź dokładnie każdy okaz, zwłaszcza, czy zebrane grzyby nie są trujące.
  • Oczyść grzyby z wszelkiej ściółki i innych zanieczyszczeń. Możesz do tego wykorzystać pędzelek, specjalną szczoteczkę, a nawet ręcznik papierowy.
  • Pokrój grzyby w plasterki, wtedy będziesz mieć pewność, że grzyby dobrze się wysuszą.
  • Poukładaj kawałki na sitach od suszarki do grzybów, a następnie włącz urządzenie, wybierając odpowiednie parametry.
Na rynku dostępne są suszarki, w których możesz pakietować sita, dzięki czemu jednorazowo jesteś w stanie wysuszyć imponującą ilość grzybów. Sita suszarki do żywności, jeśli są z tworzywa sztucznego, możesz umyć w zmywarce.

 

suszarka-do-grzybów-suszarka-do-owoców-i-warzyw-suszarka-do-żywności-yoer-vitasave-suszone-grzyby-suszenie-grzybów

 

Suszarka działa dzięki elementowi grzewczemu. Po włączeniu generowane jest ciepłe powietrze, które przy pomocy małego wentylatora jest rozprowadzane po każdym piętrze urządzenia. Dzięki temu suszenie grzybów równomiernie się odbywa.
 
W suszarce do grzybów możesz suszyć od 4 do 8 godzin w temperaturze od 70 do 90°C. Pamiętaj jednak, że proces suszenia grzybów zależy przede wszystkim od wielkości Twoich zapasów, mocy czy ustawionej temperatury suszenia.
 
Suszarka do grzybów jest cicha i energooszczędna. Dzięki temu możesz z niej korzystać nawet w nocy bez obaw o swój spokojny sen.
 
Sprawdź: suszarkę do grzybów, owoców i warzyw VitaSave z wieloma ułatwiającymi użytkowanie funkcjami.

Jak suszyć grzyby na nitce?

 
Suszenie grzybów na nitce należy do najbardziej tradycyjnych metod suszenia żywności. Jednak metoda ta będzie wymagać od Ciebie dużych pokładów cierpliwości, ponieważ proces suszenia grzybów w tym przypadku także nie należy do najkrótszych.
  • Sprawdź wszystkie zebrane grzyby, zwłaszcza pod kątem obecności insektów i jadalności,
  • Wyczyść grzyby ze ściółki i innych zabrudzeń.
  • Pokrój grzyby na małe kawałki, zwłaszcza te większe okazy.
  • Nawlecz przy pomocy igły na cienką nitkę lub sznurek. Pamiętaj jednak, żeby kawałki nie stykały się ze sobą. Dzięki temu Twoje zbiory wysuszą się całkowicie.
  • Zawiąż końcówki sznurków tak, aby można było powiesić grzyby np. na domowym karniszu, grzejniku lub na szafkach kuchennych.
  • Zwróć uwagę, aby grzyby nie dotykały ściany, dzięki temu podczas suszenia kawałki będą się swobodnie obracać.

 

suszenie-grzybów-kobieta-starsza-suszy-grzyby-na-nitce-suszenie-grzybów-na-nitce

Jak suszyć grzyby na słońcu?

 
Suszenie grzybów na słońcu jest najbardziej ryzykownym sposobem suszenia. Jeśli chcesz skorzystać z tej metody suszenia żywności, to musisz wziąć pod uwagę fakt, że potrzebujesz kilku słonecznych i ciepłych dni z rzędu.
  • Rozłóż na sitku pokrojone zbiory i wystaw na promienie słoneczne.
  • Przykryj swoje grzyby gazą, dzięki temu uchronisz je przed wtargnięciem różnych zanieczyszczeń czy robaków.
Metoda ta jest najbardziej czasochłonna, ponieważ potrzebujesz kilka, a nawet kilkanaście dni, aby Twoje zapasy zostały odpowiednio wysuszone.

Jak suszyć grzyby na grzejniku?

 
Suszenie grzybów na grzejniku także należy do tradycyjnych metod suszenia. Jeśli chcesz wiedzieć, jak poprawnie je wysuszyć, to przeczytaj instrukcję poniżej.
  • Przejrzyj wszystkie grzyby, aby mieć pewność, że żaden nie jest szkodliwy dla zdrowia,
  • Oczyść okazy przy pomocy ręcznika papierowego lub innego narzędzia, które zostały wyżej wymienione. Pamiętaj jednak, żeby nie przemywać grzybów pod bieżącą wodą.
  • Pokrój grzyby na drobne kawałki.
  • Pokrojone grzyby poukładaj na papierze do pieczenia, a następnie przykryj je gazą. Wtedy do grzybów nie będą przedostawać się żadne insekty i zanieczyszczenia. Wcześniej możesz pokryć papier woskiem, który uchroni Twoją podłogę i grzejnik przed przeciekaniem.
Odpowiednia regulacja temperatury grzejnika jest tutaj niezwykle istotna. Na początku ustaw temperaturę tak, aby nie przekraczała 50°C. Kiedy Twoje zbiory utracą wodę, możesz zwiększyć temperaturę do 60-70°C.
 
Podczas suszenia grzybów warto przewracać je na drugą stronę. Dzięki temu równomiernie wysuszysz swoje zapasy. Przewracanie grzybów uchroni je także przed przyklejaniem się do papieru do pieczenia.

Podziel się na social media