Blender ręczny - przepisy

 
11.01.2022
Doradca Yoer
Blender ręczny to uniwersalne urządzenie, które sprawdzi się najlepiej do codziennego gotowania. Z takim sprzętem można podjąć się łatwych oraz tych nieco trudniejszych zadań. Mnogość akcesoriów i końcówek sprawia, że praktycznie w jednej chwili możesz przygotować zupę krem, lody owocowe, a przy okazji zmielić ziarna na aromatyczną kawę. Dlatego blender ręczny wyrasta na ulubionego pomocnika domowych kucharzy oraz totalnych amatorów, którzy czas spędzony w kuchni traktują jako niemiły obowiązek.
 
W tym artykule przygotowaliśmy najciekawsze przepisy, do których przygotowania wykorzystasz blender ręczny. Użyjemy dodatkowych akcesoriów i przeróżnych funkcji urządzenia. Po drodze dowiesz się, do czego jeszcze zastosować blender ręczny. Sprawdzisz, dlaczego warto kupić takie urządzenie do codziennego użytku. Jeśli jesteś domowym kucharzem i sporo czasu spędzasz w kuchni, to ten wpis jest przeznaczony właśnie dla Ciebie!

Kilka słów o blenderze ręcznym

 
Blender ręczny to wielofunkcyjne urządzenie, które wykorzystasz do codziennych sprawunków. Jego działanie jest bardzo proste. Silniczek wprawia w ruch ostrze, umieszczone w stopie urządzenia. Wysoka prędkość i duża liczba obrotów pozwala na sprawne blendowanie nawet najtwardszych składników.
 
Co potrafi takie urządzenie? W skrócie blender ręczny blenduje, mieli, miesza, miksuje, kroi, kruszy, rozdrabnia, sieka, trze, ubija, uciera i wyrabia.
 
Z blenderem ręcznym możesz zdziałać naprawdę wiele. Dzięki dużej mocy, kompaktowym rozmiarom i dodatkowym akcesoriom zyskasz nowe możliwości, a Twoja kuchnia nabierze nowych smaków. Więcej o blenderach ręcznych przeczytasz pod tym linkiem.

Hummus z ciecierzycy

 
Hummus to delikatna, ale zarazem wyrazista pasta, którą przygotowuje się z ugotowanej ciecierzycy z dodatkiem czosnku i pasty sezamowej tahini. Hummus jest bardzo prosty do przygotowania, nawet dla kompletnych amatorów. To świetna alternatywna dla wegan i wegetarian, ale także osób, które szukają nowych smaków. Hummus sprawdzi się jako pasta do kanapki, dodatek do słonych przekąsek, sałatek albo jako przystawka przed obiadem.
 
Jakich składników potrzebujemy?
  • puszka ciecierzycy w zalewie
  • 5 łyżek pasty tahini (pasty sezamowej)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Odlej i odcedź ciecierzycę z zalewy.
  2. Przełóż wszystkie składniki do miski i blenduj do uzyskania gładkiej masy. Jeśli masa będzie gęsta, dolej kilka łyżek wody.
  3. Przełóż hummus do miseczki lub słoiczka i jedz!
 
blender-ręczny-hummus-z-ciecierzycy

Koktajl malinowy

 
Koktajl malinowy to świetna alternatywa dla słodkich przekąsek. Dodatkowo przynosi orzeźwienie w ciepłe dni. Sezon na maliny trwa od końca czerwca do października, więc w okresie zimowym warto sięgnąć po mrożone owoce lub samemu przygotować mrożonki latem. W zależności od preferencji maliny można zastąpić truskawkami, borówkami lub innym owocami leśnymi.
 
Czym różni się koktajl od smoothie? Smoothie przygotowuje się jedynie z samych warzyw i owoców. Natomiast do sporządzenia koktajlu wykorzystuje się mleko lub napój roślinny.
 
Jakich składników potrzebujemy?
  • szklanka świeżych lub mrożonych malin
  • szklanka jogurtu naturalnego, kefiru, maślanki lub mleka (można używać produktów roślinnych)
  • łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • listek mięty
Jak przygotować?
  1. Zmieszaj wszystkie składniki w pojemniku.
  2. Opcjonalnie możesz posłodzić koktajl miodem, cukrem brązowym lub ksylitolem.
  3. Zblenduj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Koktajl przelej do dużej, przeźroczystej szklanki i przyozdób listkiem mięty.
 
blender-ręczny-koktajl-malinowy

Daktylowe kulki mocy

 
Czym są „kulki mocy”? To kulki wykonane z mieszanki suszonych owoców, orzechów, bakali, czasami z dodatkiem kakao, które miksuje się na gładką masę i formuje. Kulki mocy są zdrowe, dodają energii i zaspokajają ochotę na słodkie przekąski, mimo że same nie zawierają cukru. Można je przechowywać do tygodnia.
 
Jakich składników potrzebujemy?
  • szklanka daktyli bez pestek
  • pół szklanki posiekanych orzechów
  • czubata łyżka masła orzechowego
  • opcjonalnie: łyżka kakao, szczypta cynamonu
  • do obtoczenia: wiórki kokosowe, zmielone orzechy
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki przełóż do malaksera lub pojemnika.
  2. Blenduj do uzyskania klejącej masy.
  3. Z masy uformuj kulki średniej wielkości.
  4. Teraz możesz obtoczyć je w wiórkach kokosowych lub zmielonych orzechach albo zostawić bez otoczki.
  5. Przed jedzeniem kulki mocy warto schłodzić w lodówce, inaczej będą się kleić do ręki.
 
blender-ręczny-kulki-mocy

Lody waniliowe na bananach

 
Lody to świetne rozwiązanie w upalne dni, ale także bardzo oryginalny pomysł na deser w okresie zimowym. Ich przygotowanie nie wymaga większego wysiłku, jeśli pójdziemy na skróty i wykorzystamy zamrożone banany. Jakie banany są najlepsze? Dojrzałe, o intensywnie żółtej skórce. Wtedy będą słodkie i łatwiejsze do blendowania.
 
Jakich składników potrzebujemy?
  • 2 dojrzałe banany
  • 50-100 ml mleka lub napoju roślinnego
  • cukier waniliowy, ekstrakt lub laska wanilii
  • świeże owoce do ozdobienia
Jak przygotować?
  1. Banany obieramy, kroimy w plasterki i mrozimy przez kilka (5) godzin w zamrażarce.
  2. Zamrożone banany wykładamy do pojemnika. Dodajemy mleko i wanilię.
  3. Blendujemy do otrzymania gładkiej masy. Jeśli urządzenie będzie miało problem ze zmiksowaniem bananów, to odczekaj około 10 minut, aby zmiękły.
  4. Lody wyłóż do półmiska i przyozdób innymi owocami.
Domowe lody możesz przygotować także w prosty sposób przy użyciu specjalnej przystawki do automatu do chleba. Na ten temat polecamy zapoznać się z eksperckim blogiem „Czy warto kupić automat do chleba?”, w którym znajdziesz więcej na temat tego urządzenia i jego wszystkich funkcji.
 
blender-ręczny-lody-waniliowe-laska-wanilii=lody-bananowe

Masło orzechowe

 
Przygotowanie domowego masła orzechowego nie należy do skomplikowanych, lecz wymaga sporo wysiłku od blendera. Do tego zadania najlepiej sprawdzi się urządzenie o dużej mocy i większej liczbie ostrzy. Orzechy są twardszymi produktami, dlatego ich blendowanie wymaga odrobiny czasu oraz umiejętnego kontrolowania prędkości, aby urządzenie nie przegrzało się w trakcie pracy.
 
Jakich składników potrzebujemy?
  • 250 g orzeszków ziemnych (mogą być prażone)
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Jeśli używasz nieprażonych orzeszków ziemnych, to wyłóż je na blachę (7-10 minut na 170°) lub podpiecz na suchej patelni.
  2. Orzeszki umieść w pojemniku lub malakserze i blenduj na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy.
  3. Do gotowego masła orzechowego możesz dodać słodzik w postaci miodu lub syropu klonowego. Pamiętaj o dokładnym mieszaniu.
  4. Jeśli chcesz przygotować wersję crunchy (z kawałkami orzechów), to odsyp dużą garść orzechów i rozdrobnij je w malakserze. Po przygotowaniu masła dosyp zmiksowane orzechy do masy, a następnie dokładnie wymieszaj.
 
blender-ręczny-masło-orzechowe

Żółte smoothie

 
Owocowe smoothie to doskonały pomysł na drugie śniadanie bądź podwieczorek. Bardzo łatwo je przygotować, w czym pomoże Ci blender ręczny. Sprawdzi się szczególnie w te dni, kiedy czujemy deficyt słodkich smaków, ale nie chcemy sięgać po niezdrowe i kaloryczne przekąski.
 
Jakich składników potrzebujemy?
  • 1/2 banana
  • 1/2 mango
  • 1 marakuja
  • świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
  • sok z cytryny
Jak przygotować?
  1. Umyj i przekrój marakuję na pół. Następnie wyciągnij miąższ ze środka i włóż do pojemnika.
  2. Umyj i obierz pozostałe owoce. Pamiętaj, aby wyjąć pestkę z mango.
  3. Włóż obrane owoce do pojemnika. Dolej soku z pomarańczy.
  4. Składniki miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Na koniec skrop całość sokiem z cytryny i przelej do dużej szklanki.
 
blender-ręczny-smoothie-owocowe-żółte-smoothie-mango-pomarańcz-marakuja-banan

Cena blendera kielichowego

 
Na rynku znajdziesz szeroką gamę blenderów ręcznych. Ostateczny wybór powinien zależeć od Twoich osobistych preferencji i zasobności portfela. Jednak przed zakupem danego urządzenia warto sprawdzić jego moc, ostrza, jakość wykonania i dodatkowe akcesoria.
 
Najtańsze blendery ręczne posłużą jedynie do najprostszych czynności, dlatego zdecydowanie lepszym wyborem będą urządzenia ze średniej półki, które wyróżniają się najlepszym stosunkiem jakość-cena.
 
Jeśli zależy Ci na większej liczbie dodatkowych akcesoriów i potężnej mocy, a jednocześnie w Twoim budżecie znalazło się dużo środków, to warto rozejrzeć się za blenderami ręcznymi z górnej półki cenowej. Takie urządzenia są wykonane z najlepszy materiałów, wolnych od Bisfenolu, a ich tytanowe ostrza będą niezwykle trwałe.

Podziel się na social media