Jak przechowywać kawę ziarnistą w domu?

 
23.08.2022
Doradca Yoer
 
7 minut czytania | Redaktor Naczelny Adrian Kazer
Kawa ziarnista jest świetną alternatywą, dzięki której możesz uzyskać prawdziwą, aromatyczną kawę o głębokim smaku i subtelnym zapachu. Zaparzona kawa pomaga skutecznie postawić nas na nogi, zwłaszcza podczas porannych przygotowań do pracy lub uczelni.
 
Jednak warto wiedzieć, w jaki sposób przedłużyć ten cudowny aromat ziaren kaw, abyśmy mogli rozkoszować się nią na dłużej. W tej sytuacji musisz pamiętać o kilku ważnych rzeczach dotyczących jej przechowywania.
 
W dzisiejszym artykule otrzymasz odpowiedzi na pytania: jak przechowywać kawę ziarnistą w domu? Jak przechowywać kawę mieloną w domu? Co można zrobić z ziaren kawy? Jaki pojemnik do przechowywania kawy jest najlepszy?
 
Z pewnością nasze poniższe wskazówki pomogą Ci utrzymać świeżość kawy ziarnistej na dłużej.

Wrogowie ziaren kawy

 
Największymi wrogami ziaren kawy, które powodują, że kawa staje się zwietrzała są:
  • wilgoć — kawa ma właściwości higroskopijne, a to oznacza, że lubi chłonąć wilgoć. Wysoka wilgotność jest dla ziaren kawy niebezpieczna, ponieważ przez nią może powstać pleśń.
  • ciepło — powoduje, że ziarna kawowe dwa razy szybciej tracą swoją unikalną świeżość. Przez to ziarna muszą być o wiele szybciej wykorzystane, niż zaplanowano.
  • światło słoneczne — powoduje, że ziarna kawowe, pod wpływem słońca, tracą swój kolor, co pociąga za sobą utratę odpowiedniej oleistości, a także aromatycznego smaku.
  • powietrze — ziarna kawowe przez powietrze mogą zjełczeć. Dlatego ważne jest, aby przechowywać ją w miejscu, gdzie nie ma dostępu do tlenu.
Na opakowaniach kawy ziarnistej jest wentyl, który służy do „odpowietrzania” opakowania. Wentyl ten jest niezbędny, ponieważ świeże ziarna kawowe wydzielają dużo powietrza i gazów. Gdyby została zamknięta w szczelnym opakowaniu, to mógłby urosnąć niczym balon.
 
Dlatego, jeśli przystąpisz do kupienia ziaren kawy, to warto wziąć takie opakowanie, które jest nieznacznie napęczniałe. Dzięki temu będziesz wiedzieć, że ziarna kawy charakteryzują się niezwykłą świeżością.
 
Może Cię także zainteresować artykuł: Jaka kawa do elektrycznego ekspresu do kawy?

 

filiżanka-kawy-praca-obowiązki-przerwa-na-kawę-kawa-z-ekspresu

Jak przechowywać kawę ziarnistą w domu?

 
Jeśli chcesz wiedzieć, jak przechowywać kawę ziarnistą w domu i jak najdłużej zachować świeżość ziaren kawowych po otwarciu opakowania, to warto:
  • zaopatrzyć się w szczelny pojemnik próżniowy, ze specjalną uszczelką Aroma. Pojemnik na zmieloną kawę do młynka wydłuży żywotność ziaren kawowych, zachowując ich szczególną świeżość.
  • przechowuj ziarna w ciemnym i suchym miejscu. Dzięki temu mocny smak i wyjątkowy aromat ziaren pozostanie z Tobą na dłużej, a odcięcie kawy od wilgoci sprawi, że nie zalęgnie się w niej pleśń.
  • trzymaj kawę w pokojowej temperaturze. Dzięki temu zachowasz zbilansowany poziom związków chemicznych, które odpowiedzialne są za zmieniony smak zaparzonej kawy.
Jeśli opakowanie kawy ziarnistej posiada specjalny wentyl, to bez problemu możesz trzymać w nim ziarna kawy. Pamiętaj tylko, żeby szczelnie zamknąć je spożywczym klipsem, dzięki któremu powietrze nie przedostanie się do środka.
 
Ziarna kawowe powinny być przechowywane w ciemnym miejscu. Oznacza to, że szklane pojemniki kompletnie nie nadają się do przechowywania tego typu specjału. Jest to bardzo ważne, ponieważ promienie słoneczne bardzo źle działają na ziarna.
 
To samo dotyczy metalowych pojemników. Przechowywanie w metalowym opakowaniu może całkowicie zmienić smak i aromat kawy. Tego typu wielorazowe pudełka, w których były wcześniej przechowywane inne rzeczy, potrafią wchłonąć te zapachy, co przejdzie na ziarna kawowe.

 

kawa-ziarna-kawy-kawa-ziarnista-kawa-do-zmielenia-arabica

Jak przechowywać kawę mieloną w domu?

 
Istnieje wiele sposobów na to, jak przechowywać kawę mieloną.
 
Kawa mielona bardzo szybko traci swój smak i aromat. Dlatego istotne jest, aby, tak samo jak kawę ziarnistą, przechowywać w szczelnym, zacienionym pudełku próżniowym, w temperaturze pokojowej.
 
Najlepsze miejsce, do przechowywania zmielonej kawy, jest szafka kuchenna, do której nie przedostają się promienie słoneczne. Ważne jest, aby znaleźć w swojej kuchni szafkę, która też nie jest zbyt blisko rozgrzanego kaloryfera. Kawa zmielona nie lubi podwyższonych temperatur.
 
Warto zainwestować w specjalny pojemnik, ze specjalną funkcją odsysania powietrza. Dzięki niemu odpowiednie walory smakowe i zapachowe zostaną zachowane w kawie na dłużej.
 
Jednak pamiętaj, że kawa mielona, mimo odpowiednich zabezpieczeń, może szybko stracić głębię smaku. Dlatego warto kupować ją w mniejszych ilościach, dzięki temu będziesz nieprzerwanie cieszyć się niepowtarzalnym smakiem i aromatem kawy czarnej.
 
Przeczytaj także: Jaki elektryczny młynek do kawy wybrać?

 

przechowywanie-kawy-w-słoiku-kawa-ziarnista-kawa-w-ziarnach

Czy przechowywanie kawy w lodówce jest bezpieczne?

 
Nie zalecamy przechowywania kawy mielonej i ziarnistej w lodówce, jeśli chcesz ją wykorzystać do zaparzenia pobudzającej kawy. Najlepiej unikać skrajnych temperatur, ponieważ przez to ziarna kawowe mogą się zepsuć.
 
Na ziarnach kawy mogą osadzać się krople wody, z uwagi na zmiany temperaturowe. Mokre ziarna mogą szybko spleśnieć, co oznacza, że nie będą już one zdatne do ponownego użycia.
 
Stare ziarna kawy możesz umieścić w lodówce w celu uniknięcia przykrych i przytłaczających zapachów wewnątrz lodówki. Kawa doskonale wchłania wszelkie zapachy, jednocześnie oddając swój niepowtarzalny aromat. Jednak pamiętaj, że tak przechowywanej kawy nie będzie można ponownie wykorzystać.

 

kawa-ziarnista-kawa-zmielona-aranżacja-kawa-do-zaparzenia

Czy kawa ma termin ważności?

 
Kawa ziarnista i mielona nie ulega przeterminowaniu. Na opakowaniach dostępna jest informacja „najlepiej spożyć przed”, zazwyczaj okres ten oscyluje od 12 do 24 miesięcy. Termin ten oznacza, że w ciągu podanego okresu kawa zachowuje swoje niezbędne właściwości, jakie wcześniej obiecywał producent.
 
Na opakowaniu dostępna jest także data palenia ziaren, dzięki której możemy ocenić, jak bardzo kawa jest świeża. Pamiętaj, że im jest ona „nowsza” tym kawa jest smaczniejsza i aromatyczniejsza.

 

kawa-ziarnista-w-filiżance-kawa-gotowa-do-zmielenia-przechowywanie-kawy-sposoby-na-przechowywanie

Nie trzymaj ziaren kawy w elektrycznym młynku do kawy

 
Przechowywanie ziaren kawy w młynku nie jest najlepszym pomysłem, pomimo imponujących rozmiarów pojemników na kawę ziarnistą.
 
Pojemniki w niskiej jakości młynkach do kawy nie są odpowiednio szczelne. Jeśli będziesz przechowywać w nich kawę, to możesz doprowadzić do wywietrzenia ziaren kawy z wszelkich walorów smakowych i aromatycznych.
 
Olejki wydzielane przez ziarna mogą zagnieździć się wewnątrz młynka. Ostatecznie może prowadzić to do całkowitego zabrudzenia i zniszczenia mechanizmu wewnątrz urządzenia.
 
Elektryczny młynek do kawy służy do regularnego mielenia kawy i do tego powinien być głównie wykorzystywany.
 
Może Cię także zainteresować: Jak wyczyścić elektryczny żarnowy młynek do kawy?

 

przechowywanie-kawy-ziarnistej-sposoby-na-przechowywanie-kawy-kawa-ziarnista-kawa-w-lodówce-pytanie-sposób

Co można zrobić z ziaren kawy?

 
Masz w domu dużo niewykorzystanych ziaren kawy, które nie nadają się już do zaparzenia aromatycznego i pobudzającego napoju? Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj!
 
Ze starych ziaren do kawy możesz:
  • zrobić pochłaniacz nieświeżych zapachów z lodówki, szafy czy samochodu. Dzięki temu w powietrzu wyczujesz aromatyczny zapach kawy, a wszelkie przykre zapachy pójdą w niepamięć.
  • przedłużyć świeżość soli i cukru, które przez wilgoć ulegają zbrylaniu się. Wystarczy, że wsypiesz do pojemników kilka ziaren kawy.
  • przygotować domowy peeling, który doskonale oczyści Twoją twarz. Wystarczy, że wymieszasz zmieloną kawę z miodem, balsamem, olejem czy innym kosmetykiem.
  • stworzyć wysokiej jakości nawóz dla swoich roślin. Kawa ma w sobie dużo substancji, które pomagają w rozwoju kwiatów. Wśród nich można wymienić: potas, magnez i azot.
Kawa także zapewnia dobrą kwasowość ziemi, która sprawia, że rośliny mogą uzyskać o wiele więcej wartości odżywczych.
  • przygotować domową pastę do drewnianych podłóg, w celu zachowania ich odpowiedniego blasku. Pastę możesz przygotować za pomocą fusów kawowych i wody. Pamiętaj tylko, żeby była gęsta. Następnie wetrzyj ją w podłogę.
  • stworzyć naturalny środek, który niweluje przykry i trudny do usunięcia zapach na dłoniach. Zdarza nam się kroić produkty, których zapach na długo pozostaje na naszych dłoniach. Wystarczy, że wetrzesz w nie fusy lub zwilżone ziarna kawy.

 

filiżanka-kawy-kawa-czarna-parzona-niebieska-filiżanka-do-kawy

 

  • stworzyć domową maskę dla ciemnych włosów. Wystarczy, że nałożysz fusy kawowe na długość swoich włosów i pozostawisz je na około 10 minut. Następnie musisz dokładnie ją wypłukać i nałożyć odpowiednią odżywkę.
Naturalna maska z kawy nawilży Twoje włosy, sprawiając, że będą bardziej błyszczące i odżywione.
  • błyskawicznie oczyścić i udrożnić rury. Ziarna kawy skutecznie usuwają osad wapienny, wystarczy, że 2-3 razy w ciągu tygodnia wsypiesz je do odpływu i zalejesz ciepłą wodą. Dzięki temu nie musisz martwić się o niedrożność swoich rur.
  • stworzyć środek, redukujący cellulit. Kawa oczyszcza ciało z toksyn i ma działania silnie złuszczające. Odpowiedni roztwór z kawą potrafi ujędrniać skórę i poprawić mikrokrążenie krwi.
  • wyczyścić brudne garnki i patelnie. Musisz tylko do pojemnika z fusami wlać wody i płynu do mycia naczyń. Po wymieszaniu otrzymasz miksturę, dzięki której z łatwością poradzisz sobie z każdym zabrudzeniem.
Fusy kawowe są o wiele delikatniejsze od typowego druciaka. Dzięki temu nie musisz martwić się o zarysowanie delikatnej powierzchni Twoich niezbędnych do gotowania naczyń.
  • stworzyć przepiękną świecę o intensywnym i aromatycznym zapachu. Możesz samodzielnie przygotować świecę z ziarnami kawy lub wsypać na dno szklanego naczynia ziarna i umieścić na nich kupną świecę.
Te proste sposoby sprawią, że Twój dom zyska nową dekorację, która z sukcesem odświeży Twoje domowe kąty.
 
Jeśli należysz do osób, które nie lubią marnować żywności, to możesz z sukcesem wykorzystać kawę na wiele różnych sposobów. Dzięki temu kawa zyska od Ciebie nowe życie.

Podziel się na social media