Jaki elektryczny młynek do kawy wybrać?

 
21.10.2022
Doradca Yoer
 
10 minut czytania | Redaktor Naczelny Adrian Kazer
Parzona, czarna kawa ze świeżo zmielonych ziaren jest najlepszym gorącym napojem, który potrafi postawić nas na nogi. Ma intensywny smak i wyjątkowy zapach, który szybko roznosi się po kuchni.
 
Gotowa kawa zmielona, którą możesz kupić w sklepie, jest bardzo często pozbawiona tych wyjątkowych walorów. W takim wypadku warto samodzielnie mielić ziarna kawowe. Wtedy masz pewność, że zmielona kawa jest pozbawiona wszelkich dodatków czy polepszaczy smaku.
 
Jednak do mielenia potrzebny jest koniecznie młynek. To niezwykłe urządzenie, które precyzyjnie mieli ziarna kawy w kilka krótkich chwil. Jest wykonany z wysokiej jakości materiałów, a jego niewielkie rozmiary sprawiają, że możesz bez problemu włożyć go do szafki kuchennej.
 
Jeśli interesują Cię młynki do kawy, to dzisiejszy artykuł jest idealny dla Ciebie. Po przeczytaniu będziesz wiedzieć, jak działa młynek żarnowy, jaki elektryczny młynek będzie najlepszy oraz w jakich granicach cenowych możesz je znaleźć.

Kiedy powstał młynek do kawy?

 
Pierwsze powstanie młynka do kawy miało miejsce w Turcji około 1400 roku. Był zbudowany z mosiądzu i posiadał charakterystyczny, cylindryczny kształt. Na przełomie lat młynki te zaczęto zdobić złotem, kością słoniową czy tekowym drewnem.
 
Pierwsze takie modele można jeszcze spotkać pośród greckich straganów czy w Chorwacji.
 
W Europie, w 1600 roku, gdy kawa po raz pierwszy została sprowadzona, zwiększała się popularność drewnianych, metalowych moździerzy, które wykorzystywano do rozdrabniania ziaren kawy. Z czasem je ulepszano i dokładano różne dodatki, np. w postaci składanej rączki.
 
W następnym stuleciu, za panowania Ludwika XV, jedna z kochanek króla Francji, madame Pompadour, przechwalała się złotym młynkiem do kawy. W tamtych czasach posiadanie takiego przedmiotu było tak zwanym cudem techniki.
 
Zachwalania te rozniosły się na całą Francję, a niedługo później w innych krajach kontynentu. Niewątpliwie to przez madame Pompadour spożywanie kawy stało się dla innych modnym i ciekawym zwyczajem.
 
Niedługo potem, w 1798 roku, mężczyzna o nazwisku Thomas Bruff opatentował pierwszy na świecie naścienny młynek do kawy. W 1813 roku, po 15 latach Alexander Duncan Moore ulepszył model, aż wreszcie w 1848 roku, niejaki Luke Herbert, mężczyzna angielskiego pochodzenia, skonstruował młynek, dzięki któremu można było zmielić duże ilości kawy za jednym razem.
 
W 1888 roku za inicjatywą braci Morgan ruszyła produkcja młynków, które można było wykorzystywać w domowych warunkach. Z kolei pierwszy elektryczny młynek trafił do sprzedaży już w 1897 roku. Z czasem młynek ten był udoskonalany, a rozwój technologii sprawił, że na rynku zaczęły pojawiać się coraz bardziej nowoczesne modele, zarówno ręczne, jak i te elektryczne młynki.
 
Może Cię także zainteresować: Jaki ekspres do kawy wybrać?

 

elektryczny-młynek-do-kawy-kawa-ziarnista-kawa-w-ziarnach-młynek-ręczny

Co to jest elektryczny żarnowy młynek do kawy?

 
Elektryczny żarnowy młynek do kawy to urządzenie, dzięki któremu możesz zmielić ziarna kawowe. W młynku wykorzystywany jest głównie mechanizm żarnowy, który odpowiada za mielenie kawy.
 
Żarno te może przybierać różne kształty. Najczęściej jest ono w kształcie stożka lub w formie płaskiej. Żarnowe młynki mają wiele zalet. Wśród nich można zaliczyć automatyzację mielenia, dzięki której młynek samodzielnie, w precyzyjny sposób mieli ziarna kawy.
 
Zwróć uwagę, żarno stożkowe, wykonane ze stali, jest wysoce odporne i bardzo wytrzymałe. Jest ostrzejsze, wobec czego zmielona kawa nie zawiera charakterystycznego pyłu, który powoduje kwaśność przygotowanej kawy.

 

młynek-do-kawy-kawa-ziarnista-kawa-w-ziarnach-mielenie-kawy-świeżo-zmielona-kawa

Elektryczny młynek żarnowy – jak działa?

 
Elektryczny żarnowy młynek do kawy składa się z dwóch elementów, które obracają się i miażdżą ziarna podczas pracy. Miażdżenie ziaren sprawia, że zmielona kawa zachowuje swoje zapachowe i smakowe walory.
 
Młynek żarnowy nie tworzy wysokiej temperatury, dzięki czemu kawa nie jest w ogóle gorzka. Są ostrzejsze, w porównaniu do innych modeli, dlatego o wiele szybciej mielą na drobno ziarna kawy.
 
Bez wątpienia najlepszy smak kawy uzyskasz, korzystając ze stalowego stożkowego młynka żarnowego.
 
Może Cię także zainteresować: Jak działa ekspres przelewowy?

 

kolba-świeżo-zmielona-kawa-mielenie-kawy-dłoń-trzyma-kolbę-z-kawą

Elektryczne młynki do kawy – rodzaje

 
  • Młynek udarowy — był bardzo popularny w Polsce podczas panującej komuny, przed pojawieniem się gotowych kaw mielonych czy kaw rozpuszczalnych. W środku młynka są 2 ostrza, które mają za zadanie ciąć ziarna kawowe na małe kawałki.
Poziom zmielenia kawy jest uzależniony od długości pracy młynka do kawy. Jednym z minusów młynka udarowego jest fakt, że musisz dość długo czekać na idealnie zmieloną kawę.
 
Co więcej, podczas pracy, ostrza się znacznie przegrzewają. Oznacza to, że kawa, po spotkaniu z przegrzanymi ostrzami, może zgorzknieć, a przyrządzona, gorąca kawa nie będzie już tak dobrze smakować.
  • Młynek do kawy żarnowy — tak, jak zostało to wcześniej wspomniane, młynek żarnowy zbudowany jest z dwóch żaren, które obracają się, miażdżąc ziarna kawy. Zmiażdżona kawa o wiele lepiej zachowuje swoje walory smakowe.
W tych młynkach, podczas pracy, żarna nie nagrzewają się, więc nie musisz obawiać się o gorzkość zmielonej kawy. Młynek żarnowy potrafi zmielić ziarna na drobno.

 

młynek-do-kawy-srebrny-czarny-kawa-zmielona-w-kolbie-ziarnakawy-w-zbiorniku-automatyczne-mielenie-kawy


  • Młynek do kawy stożkowy — jest w kształcie stożka, dzięki czemu zmielona kawa nie zalega w młynku. Budowa młynka sprawia, że łatwiej w nim zachować czystość. Młynek do kawy stożkowy możemy podzielić na:
        • Młynek do kawy ceramiczny — materiał ceramiczny jest odporny na wysokie temperatury oraz ścieranie. Możesz mielić ziarna kawy bez obaw o przetarcie się ostrzy. Jednak ceramika charakteryzuje się wysoką podatnością na uderzenia. W przypadku upadku żarna mogą się po prostu pokruszyć.
        • Młynek do kawy stalowy — materiał stalowy ma wysoką odporność na wszelkie mechaniczne uszkodzenia i przede wszystkim korozję. Jest wysoko odporny na ścieranie i bardziej wytrzymały niż żarno ceramiczne.
Model ten oferuje o wiele większą ostrość, dzięki czemu zmielona kawa jest pozbawiona charakterystycznego pyłu odpowiedzialnego za gorzkość zaparzonej kawy. Przygotowany gorący napój, z kawy zmielonej w stalowym stożkowym młynku żarnowym, będzie miał aksamitny, aromatyczny smak.
 
Dzięki mocnej budowie młynki te mogą służyć na bardzo długie lata. Wysokiej jakości żarno stalowe nie wytwarza głośnego hałasu, w porównaniu do żarna ceramicznego.
  • Młynek do kawy płaski — w nim niektóre kawałki ziaren kawy mogą zalegać w młynku, z uwagi na płaską budowę żarna. Może mieć to wpływ na smak i aromat kawy, ponieważ młynek do kawy z żarnem płaski nie będzie wystarczająco dobrze miażdżył kawy w pełni.
Zastanawiasz się ile kosztuje najdroższa kawa świata? Dowiedz się tego, czytając nasz artykuł: Ile kosztuje najdroższa kawa świata?

 

młynek-do-kawy-z-płaskim-ostrzem-płaskie-ostrze-ziarna-kawy

Jaki elektryczny młynek do kawy wybrać?

 
Najlepszy młynek do kawy to taki, który ma:
  • odpowiednią moc — najlepsza moc elektrycznego młynka oscyluje w granicach 150 W. Dzięki temu ziarna kawowe będą efektywnie zmielone.
  • stalowy stożkowy młynek żarnowy — jest wysoce odporny na ścieranie i zachowuje aromatyczny i niepowtarzalny smak kawy. Dzięki niemu kawa nie zawiera pyłku odpowiedzialnego za poziom gorzkości zaparzonej kawy.
  • funkcję uśpienia — niektóre elektryczne młynki automatycznie przechodzą w stan uśpienia. Może to się stać już nawet po 90 sekundach. Dzięki temu Twoje rachunki za prąd nie będą wcale wysokie.
  • odpowiednią wagę — najlepiej w granicach od 3 do 4 kg. Niska waga spowoduje, że przenoszenie młynka do kawy nie będzie wymagało od Ciebie dużego wysiłku.
  • różne tryby mielenia — pozwolą Ci wybrać, w jakiej ilości urządzenie ma zmielić ziarna kawy. Dzięki temu kawa zachowuje odpowiednią świeżość i aromat. W wysokiej jakości elektrycznych młynkach jest 6 trybów mielenia:
        • Jedna filiżanka kawy — 10 sekund,
        • Dwie filiżanki kawy — 20 sekund,
        • Trzy filiżanki kawy — 30 sekund,
        • Cztery filiżanki kawy — 40 sekund,
        • Pięć filiżanek kawy — 50 sekund,
        • Mielenie do kolby — tryb ciągły.
  • różne poziomy mielenia — w wysokiej jakości młynkach są nawet 43 poziomy mielenia. Dzięki temu możesz dostosować grubość mielonej kawy do swoich osobistych preferencji.
  • stalową bazę młynka — dzięki niej młynek wykazuje się wysoką stabilnością, biorąc pod uwagę mielenie twardych ziaren kawy. Dzięki niej masz pewność, że ekspres charakteryzuje się odpornością.

Sprawdź także: Jaki ekspres ciśnieniowy do domu?


szklanka-z-ziarnami-ziarna-kawy-kawa-w-ziarnach

 

  • regulację grubości mielenia kawy — jest to możliwość regulowania poziomu zmielenia ziaren kawy. Poziom zmielenia może znacząco wpłynąć na smak zaparzonej kawy. Dzięki temu możesz dostosować kawę dla każdego.
  • przystawkę z włącznikiem do mielenia kawy do kolby ekspresu — wystarczy, że przyciśniesz i zmielisz kawę bezpośrednio do kolby. Wspornik ma przycisk, który uruchamia młynek.
Po przyłożeniu kolby urządzenie zacznie automatycznie mielić kawę. Po zabraniu kolby młynek natychmiast przestanie mielić kawę.
  • pojemnik na kawę zmieloną — najlepiej szczelnie zamykany, zdejmowany pojemnik o pojemności 150 g. Ma za zadanie chronić świeżo zmieloną kawę przed utratą odpowiedniego aromatu.
Wykonany z wysokiej jakości tworzywa sztucznego z gumowym zamknięciem, bardzo dobrze odcina dostęp powietrza do zmielonej kawy.
  • zbiornik na kawę ziarnistą — najlepiej zdejmowany o pojemności 240 g. Chroni ziarna przed zbędnym wysychaniem i utratą bogatego aromatu. Zdejmowany pojemnik bardzo ułatwia jego opróżnianie i napełnianie.
Pojemnik ma wbudowaną automatyczną blokadę, dzięki której żadne ziarna kawy nie zostaną rozsypane.
  • wysoką wydajność mielenia — najlepiej nawet 105 gramów kawy na minutę. Dzięki temu bardzo szybko otrzymasz wystarczającą ilość świeżo zmielonej kawy.
  • antypoślizgową podstawę — dzięki niej Twój młynek elektryczny zachowa wysoką stabilność podczas mielenia kawy.
  • kompaktowe rozmiary — odpowiednie wymiary młynków pozwolą bez problemu ustawić urządzenie na blacie kuchennym lub schować je do szafki kuchennej.

Elektryczny młynek żarnowy do kawy Mulino charakteryzuje się wysoką wydajnością i kompaktowymi rozmiarami. Wraz z nim idealnie zmielisz ziarna kawowe.


elektryczny-młynek-do-kawy-stalowy-stożkowy-młynek-żarnowy-filiżanka-ziarna-kawy-szklany-słoik-kwiat-w-białej-doniczce-aranżacja

 

  • nowoczesny wygląd — młynek o ekskluzywnym designie idealnie wpasuje się do każdej kuchni. Dzięki temu zyskasz za jednym razem przydatne urządzenie i wspaniałą ozdobę.
  • łatwą obsługę — najlepiej jakby młynek do kawy był intuicyjny i prosty w obsłudze. Dzięki temu korzystanie z urządzenia stanie się dla Ciebie niezwykle wygodne.
  • zabezpieczenie przed nieprawidłowym montażem — dzięki temu nie musisz martwić się o uszkodzenie młynka z powodu nieprawidłowego montażu.
  • pokrętło regulacji grubości mielenia — dzięki niemu możesz dostosować grubość mielenia kawy do swoich osobistych preferencji.
  • schowek na akcesoria — są schowane w pokrywie pojemnika od ziaren kawy. Zamontowane specjalne wieszaki umożliwiają przechowanie dodatków typu pędzelek do czyszczenia czy miarkę do zmielonej kawy. Dzięki temu będziesz mieć je zawsze pod ręką.
  • zaczep do przechowywania wspornika kolby — znajduje się z tyłu młynka do kawy. Wieszak ten umożliwia intuicyjne przechowywanie kolby. Dzięki zaczepowi nie musisz szukać po szufladach kolby, gdy jest ona Ci najbardziej potrzebna.


Elektryczny żarnowy młynek do kawy Mulino jest intuicyjny i prosty w obsłudze. Wraz z nim bardzo szybko przygotujesz sobie świeżo zmieloną kawę potrzebną do zaparzenia aromatycznej, czarnej kawy.


zmielona-kawa-w-kolbie-kawa-czarna-parzona-w-białej-filiżance-ziarna-kawy

 

  • wysoką automatyczność — dzięki temu nie musisz kontrolować procesu mielenia ziaren kawy. Po wybraniu odpowiednich parametrów elektryczny młynek zakończy pracę, a zmielona kawa zacznie przelatywać do zbiornika lub kolby.
  • panel sterowania z podświetlanym wyświetlaczem — pokazuje informacje o aktywnym trybie mielenia do kolby oraz ilości kawy, jaką potrzebujesz do zmielenia. Podświetlany wyświetlacz nadaje urządzeniu ekskluzywnego i nowoczesnego wyglądu.
  • długi przewód zasilający — najlepiej o długości od 70 do 100 cm. Dzięki temu możesz bez problemu podłączyć młynek do gniazdka elektrycznego bez obaw o zbyt krótki przewód.
  • odpowiednie kolory — najlepiej wybrać elektryczny młynek z klasycznymi kolorami jak czarny i srebrny. Dzięki temu urządzenie szybko wpasuje się w Twoją zaaranżowaną kuchnię.
  • miarkę do kawy — dzięki niej odmierzysz wystarczającą ilość kawy, która będzie Ci potrzebna do zaparzenia pobudzającego napoju.
  • pędzelek do czyszczenia młynka — pomoże Ci wyczyścić dokładnie żarno, które jest odpowiedzialne za mielenie kawy. Dzięki niemu, przy następnym użyciu, młynek będzie oczyszczony ze starej kawy.

Może Cię także zainteresować: Jak działa ekspres przelewowy?


zmielona-kawa-w-miseczce-kawa-w-ziarnach-młynek-do-kawy-ziarna-kawy-drewniany-stół

Ile kosztuje młynek do kawy?

 
Najtańsze młynki do kawy możesz znaleźć już od około 40 złotych. Ich konstrukcja jest przeważnie zbudowana z niskiej jakości materiałów, co oznacza, że mogą się bardzo szybko zepsuć. Mają w środku płaskie żarno do mielenia, które nie zmieli całkowicie wszystkich wsypanych wcześniej ziaren kawy.
 
Mimo niskiej ceny i kompaktowych rozmiarów nie warto inwestować w tego typu modele, ponieważ szybko mogą Cię rozczarować.
 
Wysokie jakości, precyzyjnie działając elektryczne młynki do kawy, znajdziesz już od około 350 do 400 złotych. Są wykonane z trwałych materiałów, a stalowy stożkowy młynek żarnowy potrafi odpowiednio rozdrobnić ziarna kawy.
 
Żarno te jest wysoce odporne i bardzo wytrzymałe, wobec czego możesz mieć całkowitą pewność, że będzie towarzyszyć Ci na długie lata. Smak świeżo zmielonej kawy z elektrycznego młynka jest niepowtarzalny i aromatyczny. Po wypiciu pierwszego gorącego napoju z pewnością zakochasz się w nim na nowo.

Podziel się na social media