Jaki ekspres do kawy wybrać?

 
10.10.2022
Doradca Yoer
 
25 minut czytania | Redaktor Naczelny Adrian Kazer
Nie od dziś wiemy, że kawa potrafi działać na nasze zmysły. Jest ona bogata w aromaty, które bardzo często potrafią poprawić nasze samopoczucie, zwłaszcza w godzinach porannych.
 
Jej smak i zapach zależy między innymi od rodzaju ziaren, ale także od sposobu i sprzętu, w jakim postanawiamy ją zaparzyć.
 
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów ekspresów do kawy i innych urządzeń, które pomagają nam przygotować odpowiednio aromatyczny napój, mający postawić nas na nogi.
 
W dzisiejszym artykule postaramy się przybliżyć najpopularniejsze metody parzenia kawy. Wyznaczymy ich plusy i minusy, a nawet opiszemy wszystkie najważniejsze funkcje, jakie powinien mieć bardzo dobrej jakości ekspres do kawy.
 
Dowiesz się także, jaki ekspres do kawy wybrać, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni oraz w jakich granicach cenowych możesz go znaleźć.

Historia kawy

 
Kawa pochodzi z Etiopii, państwie położonym we wschodniej Afryce. Prawdopodobnie kawę odkrył lud Oromo, który zamieszkiwał etiopski region Kaffa. Owoce kawowca były znane już w I tysiącleciu p.n.e. Na początku była spożywana z dodatkiem masła i soli. Nie uprawiano jej, a po prostu zbierano.
 
Kawa jako napój została odkryta trochę później, bo około XVIII – XIV wieku w Jemenie (Azja, Półwysep Arabski). Tam ziarna kawy zostały sprowadzone przez arabskich kupców. Miasto Jemen dotąd dostarcza najdroższą kawę.
 
Kawa jako napój na początku budziła wiele kontrowersji. Picie kawy było zakazane w Mekce w 1511 roku czy Kairze w 1532 roku. Jednak sukcesywny wzrost popularności spowodował, że zakazy te zostały dość szybko zniesione.
 
W Stambule (Turcja) w roku 1554 została otworzona pierwsza kawiarnia. Kawa, mimo popularności, nad Bosforem (cieśnina, łącząca Morze Czarne z morzem Marmara) była wciąż krytykowana. Jej właściwości były obiektem krytyki, zwłaszcza religijnych ortodoksów. Jednak mimo to Imperium Osmańskie, które było pośrednikiem w handlu kawą, stało się kawowym imperium.
 
Może Cię także zainteresować: Ile kosztuje najdroższa kawa świata?

 

kawy-filiżanki-rodzaje-kaw-różne-rodzaje-kaw-cappuccino-latte-espresso-americano

Kawa w Europie i Ameryce

 
Europa była sceptycznie nastawiona do napoju, zwłaszcza pod kątem jej pochodzenia. W końcu jednak kawa została importowana dzięki kampanii brytyjskiej i holenderskiej. Pierwsza kawiarnia została otworzona w Anglii, w Oksfordzie, w 1650 roku.
 
Po raz pierwszy została sprowadzona we Francji w roku 1644. Pięć lat później paryska elita poznała jej smak na przyjęciu osmańskiego posła. Pierwszą kawiarnię we Francji otworzono w roku 1671. Dla porównania w tym czasie w Anglii działało już ich ponad 3000. W 1670 roku została otworzona pierwsza kawiarnia za oceanem – w Bostonie.
 
Wokół kawy było wiele kontrowersji. Niektórzy wierzący twierdzili, że jest ona dziełem szatana. Dopiero po pozytywnej wypowiedzi papieża Klemensa VIII napój ten zaczął być wykorzystywany przez chrześcijan.
 
W XVII i XVIII wieku ówczesne potęgi kolonialne (Holandia i Francja) zaczęły uprawiać owoce kawowca, między innymi w Cejlonie, Jawie, Martynice i Gujanie Francuskiej.
 
W Europie na początku kawa nie była dostępna dla wszystkich. Mogły ją pić jedynie elity, do roku 1719, w którym Portugalczycy ukradli sadzonki z Gujany, zakładając w ten sposób pierwsze plantacje w Brazylii. Dzięki temu, w wieku XIX i przez pierwsze dekady wieku XX, Brazylia była jej głównym producentem na całym świecie.

 

kawa-ziarna-kawy-przygotowywanie-kawy-rytuał-kawy-idealna-kawa-kawa-do-świeżego-zmielenia-kawa-do-kawiarni-dobra-kawa-kawa-w-sklepie-kawa-ziarnista

Kawa w Polsce

 
Kawa w Polsce po raz pierwszy pojawiła się pod koniec XVII wieku, od Turków. Uwielbiał ją między innymi Jan III Sobieski. Mimo to powszechnie kawa była uznawana za niesmaczny i szkodliwy dla zdrowia napój.
 
Dopiero w Gdańsku zyskała na popularności, gdzie otworzono pierwsze kawiarnie. W tym mieście powstała dosłownie moda na picie kawy, która z czasem rozpowszechniła się na cały kraj. Na początku była ona napojem dla elity, ale tak jak w innych krajach, dostęp do niej po pewnym czasie stał się łatwiejszy.
 
Kawa w Polsce była na początku spożywana po arabsku, bez żadnych dodatków. Z czasem postanawiano dodawać do niej cukier, mleko czy śmietankę. Pod koniec XVIII wieku wśród cudzoziemców kawa z tłustą i gęstą śmietanką była znana jako „kawa po polsku”. Była ona tak samo sławna, jak nasz polski chleb.

 

ekspres-ekspres-do-kawy-parametry-ekspresu-do-kawy-blog-ekspres-do-kawy-do-biura-wybór-ekspresu-akcesoria-do-ekspresu-srebrny-ekspres-do-kawy-Infuso-YOER

Rodzaje ekspresów do kawy

 
Ekspresów do kawy elektrycznych i nieelektrycznych jest bardzo dużo. Wśród nich możemy wymienić:
  • French Press — jest to najpopularniejszy i najczęściej używany zaparzacz do kawy. Jest bardzo prosty w obsłudze. Ma tylko dwie części – składa się ze szklanego naczynia oraz tłoczka z sitkiem. Przy zaparzaniu kawy stosuje się cupping. Jest to metoda, która pomaga uzyskać najczystszy, pełny smak i aromat kawy.
Wystarczy, że do French Pressu wsypiesz zmieloną kawę i zalejesz ją wrzątkiem. Odczekaj 4 minuty, a następnie użyj tłoka. Przeciśnij tłok powolnym i jednostajnym ruchem. Po wykonaniu tej czynności wystarczy, że wlejesz kawę do swojego ulubionego kubka.
 
ZALETY WADY
  • jest stosunkowo tani,
  • dzięki niemu zyskasz mocną i aromatyczną kawę,
  • jest bardzo prosty w obsłudze.
  • jest trudny do umycia,
  • może powstawać osad w filiżance,
  • parzenie kawy może bardzo długo trwać,
  • może zabraknąć kawie mocnej wyrazistości.

 

praca-obowiązki-praca-zdalna-praca-online-kawa-french-press-blog-jaki-ekspres-dzbanek-do-kawy-facet-nalewa-kawę

 

  • Pour over coffee — to inaczej kawa filtrowana. Wśród najpopularniejszych zaparzaczy możemy wymienić ceramiczne lub z tworzywa sztucznego – np. Hario V60, a nawet metalowe, jak Kalita, Wave czy ze szkła – Chemex. Mają różne wielkości i kształty. Dzięki temu możesz dopasować zaparzacz do swoich osobistych preferencji.
Zaparzoną kawę możesz wytworzyć dzięki polewaniu gorącą wodą wcześniej zmielonych ziaren kawy. Po wykonaniu tej czynności wystarczy, że zostawisz napój do zaparzenia. Przy zaparzaniu pomoże filtr jednorazowego użytku.
 
ZALETY WADY
  • ma różne wielkości i kształty,
  • jest prosty w obsłudze,
  • jest bardzo wytrzymały.
  • może być niespójny,
  • musisz kupić bardzo dużą ilość papierowych filtrów.

 

parzenie-kawy-zaparzanie-kawy-pour-over-coffee-kawa-filtrowana-kawa-z-filtrem-jednorazowym-jaki-ekspres-do-kawy-styl-włoski

 

  • Clever Dripper — może być wykonany z tworzywa sztucznego lub ceramiki. Ma kształt odwróconego stożka z dziurkami na dnie, dzięki którym zaparzona kawa jest przelewana do naczynia, które postawimy pod dripperem.
Wśród najpopularniejszych modeli możemy wyróżnić: Hario Switch, December Dripper, Gina Smart i Wilfa Svart.
 
Korzystając z Drippera musisz pamiętać o filtrach jednorazowych. Następnie zalewamy go gorącą wodą, a potem wsypujemy określoną ilość zmielonej kawy. Musisz odczekać około 5 minut, żeby mieć pewność, że kawa będzie dobrze zaparzona. Pamiętaj, żeby postawić Dripper na kubek.
 
ZALETY WADY
  • masz większą swobodę zabawy z wielkością mielenia kawy,
  • jest to łatwiejsza metoda parzenia kawy, w porównaniu do poprzedniej,
  • do sporządzenia kawy nie potrzebujesz żadnego czajnika ani innego narzędzia.
  • bardzo trudno go doczyścić,
  • z wyglądu może nie spodobać się każdemu.

 

zaparzanie-kawy-clever-dripper-jak-parzyć-kawę-parzenie-kawy-manualny-ekspres-do-kawy-szklany-dzbanek

 

  • Aero Press — jest to bardzo lekki zaparzacz do kawy. Z wyglądu i działania przypomina strzykawkę. Ma trzy podstawowe części – komorę, tłok i sito. W Aero Pressie siła nie pochodzi z pompki, tylko z Twoich rąk.
Aby zaparzyć kawę, musisz do sitka włożyć papierowy filtr, a następnie zwilżyć go gorącą wodą. Dzięki temu przyklei się do ścianek. Wlej wodę mniej więcej do połowy, a następnie wsyp odmierzoną ilość kawy. Przemieszaj napój kilka razy, a potem wlej następną porcję wody.
 
Potem zakręć sitko i poczekaj kilka minut. Następnie odwróć Aero Press sitkiem do dołu i postaw na stabilnym kubku, szklance, najlepiej o grubych ściankach. Przeciśnij powstały napój wprost do szklanki (jak strzykawkę). Nie musisz wykorzystywać do tego większej siły.
 
ZALETY WADY
  • łatwo o zachowanie jego czystości,
  • jest do niego bardzo dużo akcesoriów (metalowe filtry, papierowe filtry, Fellow Prismo – nakładka na sitko, itp.,
  • jest bardzo wytrzymały,
  • jest prosty w obsłudze.
  • dość długo zaparza się w nim kawę,
  • możesz zaparzyć ograniczoną ilość kawy,
  • kawa może być trochę mętna.

 

parzenie-kawy-zaparzanie-kawy-aero-press-strzykawka-napar-z-kawy-na-siłę-barista-facet-przygotowuje-kawę

 

  • Moka Pot — to inaczej kawiarka lub makinetka. Znany jest też jako ciśnieniowy czajniczek do parzenia kawy. Jest to włoski i bardzo kultowy proces parzenia kawy. Jego popularność znana jest już praktycznie na całym świecie.
Został wynaleziony przez włoskiego inżyniera, Alfonso Bialetti w 1933 roku. Ma trzy podstawowe części – dolną komorę, do której wlewa się wodę, koszyk na zmieloną kawę i górną komorę, która zbiera zaparzoną kawę. Moka Pot jest zazwyczaj wykonany z aluminium lub ze stali.
 
Aby zaparzyć kawę, wystarczy, że wlejesz do podstawy wodę podgrzaną do max 85°C. Następnie włóż lejek i wsyp do niego świeżo zmieloną kawę. Kawę powinno się wsypać po brzegi, a następnie wyrównać i ewentualnie usunąć jej resztki z brzegów. Całość należy skręcić i postawić na palniku.
 
Po kilku minutach, gdy wrząca woda zacznie się przesączać przez kawę w sitku, powstały napój zacznie przedostawać się przez następną komorę. Tak zaparzoną kawę możesz bez problemu wlać do swojej ulubionej filiżanki.
 
ZALETY WADY
  • do zaparzenia kawy w Moka Pot nie potrzebujesz czajnika, kawa jest podgrzewana w środku,
  • jest bardzo popularny, zwłaszcza na kempingu, ponieważ trudno go zepsuć,
  • ma bardzo ładny i popularny design.
  • dosyć trudno kontrolować proces warzenia,
  • jest trudny do umycia,
  • z uwagi na proces parzenia i brak doświadczenia, obsługa Moka Pot może być niebezpieczna.

 

moka-pot-parzenie-kawy-w-moka-pot-dzbanek-aluminiowy-dzbanek-metalowy-dzbanek-na-kemping-styl-włoski-kawa-włoska

 

  • Dżezwa/Ibrik — dzięki tym zaparzaczom można stworzyć tradycyjną kawę po turecku. Jest to starożytna metoda warzenia, która jest wciąż popularna w Bałkanach, w Ukrainie, w Turcji, Grecji i wielu innych państwach.
Proces warzenia jest bardzo prosty. Wystarczy, że do któregoś z naczyń wsypiesz świeżo zmieloną kawę, dodasz wodę, a następnie zaczniesz wszystko podgrzewać na palniku. Gorącą kawę możesz przelać do swojej filiżanki.
 
Po tym rytuale kawa jest bardzo gorąca, więc najlepiej poczekać kilka chwil, zanim zaczniesz ją pić.
 
ZALETY WADY
  • jest to bardzo prosta metoda zaparzania kawy,
  • jest to bardzo wyjątkowy rytuał parzenia kawy,
  • Dżezwa i Ibrik mają piękny wygląd,
  • do zaparzenia kawy nie potrzebujesz żadnych filtrów.
  • może się łatwo wytłoczyć,
  • potrzebujesz urządzenia do drobnego zmielenia kawy,
  • jednorazowo można zaparzyć niewielką ilość kawy.

 

dżezwa-ibrik-kawa-po-turecku-warzenie-kawy-parzenie-kawy-naparzanie-kawy-mocna-kawa-młynek-do-kawy-kawa-ziarnista-ziarna-kawy

 

  • Ekspres przelewowy — to urządzenie, które umożliwia sporządzenie dużej ilości kawy w dość krótkim czasie. Działa automatycznie, przelewając gorącą wodę przez zmieloną kawę. W ekspresie używane są filtry papierowe lub wielorazowego użytku, które uniemożliwiają przedostanie się fusów do dzbanka.
Aby ekspres zadziałał, wystarczy, że włożysz do pojemnika na kawę filtr, a następie wsypiesz do niego świeżo zmieloną kawę. Wodę należy wlać do zbiornika na wodę do ekspresu. Kiedy włączysz ekspres, wlana woda zacznie przelewać się do zbiornika z grzałką, gdzie będzie zagotowywana. Gorąca woda zaczyna przelewać się do filtra z kawą, a powstały napar zacznie kapać do szklanego dzbanka, który znajduje się pod filtrem.
 
Ekspresy przelewowe mają wbudowany młynek do kawy. Jednym z lepszych rodzajów młynków do kawy są stalowe młynki do kawy żarnowe. Dzięki temu kawa jest mielona regularnie, nie tracąc swoich wartości smakowych.
 
W ekspresach przelewowych jest bardzo często montowana płyta grzewcza. Ma za zadanie przez pewien czas podtrzymywać temperaturę ciepła dzbanka z gotową kawą. Dzięki temu możesz cieszyć się świeżą i ciepłą kawą przez dłużej.
 
Podtrzymywanie temperatury wpływa także na aromat kawy. Dzięki tej funkcji napój nie traci swojego smaku i aromatu. To samo dotyczy funkcji podgrzewania filiżanek.
 
ZALETY WADY
  • jest prosty w użyciu,
  • nie potrzebujesz czajnika do zagotowania wody,
  • warzy kawę bardziej konsekwentnie, w porównaniu do ręcznego zaparzania kawy,
  • możesz przygotować większą ilość kawy za jednym razem,
  • z płytą grzewczą możesz dłużej cieszyć się podgrzaną kawą.
  • jest trudniejszy w utrzymaniu czystości,
  • jest droższy, w porównaniu do tradycyjnych metod wrzenia kawy,
  • jest to dość duża maszyna, na którą potrzebujesz więcej miejsca na blacie kuchennym.

 

ekspres-przelewowy-ekspres-srebrny-ekspres-czarny-ekspres-z-dzbankiem-dzbanek-do-kawy-szklany-dzbanek-ziarna-kawy-kawa-ziarnista-ekspres-przelewowy-z-młynkiem

 

  • Ekspres ciśnieniowy kolbowy — wykorzystuje bardzo wysokie ciśnienie podczas procesu zaparzania kawy. W kolbie do ekspresu wsypuje się odpowiednią ilość kawy, która następnie należy wyrównać i odpowiednio ubić, najlepiej przy pomocy miarki z ubijakiem.
Ekspres kolbowy wymaga manualnej obsługi. Mimo to obsługa ekspresu nie jest wcale skomplikowana. Korzystanie z ekspresu jest wyjątkowo intuicyjne i przyjemne.
 
Przygotowanie kawy przebiega w kilku krokach. Wystarczy, że wsypiesz do kolby kawę, wyrównasz ją ubijakiem, a następnie umieścisz w uchwycie ekspresu. Po tym należy ustawić filiżankę pod kolbą i uruchomić urządzenie. U większości ekspresów proces ten należy przerwać w odpowiednim momencie.
 
Jeśli zauważysz, że przelewana przez kolbę kawa staje się coraz jaśniejsza, wtedy możesz przerwać przygotowywanie kawy.
 
W ekspresach kolbowych masz różne wielkości sitek, do których wsypuje się kawę. Możesz sporządzić pojedynczą, a nawet podwójną kawę. Bardzo często jest możliwość dokupienia sitka na kawę w saszetkach.
 
Ekspresy mają często w wyposażeniu dyszę do spieniania mleka, a to oznacza, że jest w nich także specjalny zbiornik na mleko. Dzięki tym dwóm elementom możesz przygotować kawę z mlekiem typu Cappuccino czy Latte.
 
ZALETY WADY
  • możesz przygotować kawę taką, jaką podają w kawiarniach,
  • ekspresy kolbowe mają szerokie zastosowanie – możesz zrobić różne rodzaje kaw,
  • kawa z ekspresu kolbowego jest aromatyczna i wyśmienita w smaku,
  • mają piękny i klasyczny design, który dopasuje się do każdego wnętrza.
  • jest stosunkowo droższy od ręcznych zaparzaczy do kawy,
  • potrzebuje manualnej obsługi — musisz być przy całym procesie zaparzania kawy,
  • jest większy, potrzebujesz więcej miejsca na postawienie ekspresu na blacie,
  • potrzebujesz więcej czasu na przygotowanie kawy.

 

ekspres-do-kawy-prezent-ekspres-ciśnieniowy-kolbowy-do-kawy-kawa-z-ekspresu-domowy-ekspres-ekspres-do-domu-mleko-w-ekspresie-ekspres-do-kawy-do-biura

 

  • Ekspres ciśnieniowo-przelewowy — to połączenie systemu ekspresu wysokociśnieniowego i przelewowego. Jest idealny dla osób, które uwielbiają mocną kawę parzoną, jak i dla osób, które wolą delikatną kawę z aksamitną i delikatną pianką.
Ekspres ten jest sprytnym urządzeniem. Ty sam decydujesz, jaki napój chcesz aktualnie zaparzyć. Wyciągany zbiornik na wodę w tych modelach może być wspólny dla obu ekspresów.
 
Część przelewowa wykorzystuje do procesu filtrów. Dzięki niemu do naczynia nie przedostają się fusy kawowe. Z kolei część ciśnieniowa wykorzystuje kolbę i ciśnienie. Kawa jest ubijana w kolbie, a następnie umieszczana w uchwycie w ekspresie. Gorąca woda jest przelewana przez kolbę wraz z kawą. Dzięki temu możesz zyskać aromatyczną kawę z delikatną pianką.
 
ZALETY WADY
  • wszechstronność przygotowania kawy,
  • smak i aromat kawy jest niepowtarzalny,
  • ma nowoczesny wygląd, który dopasuje się do każdego wnętrza,
  • są stosunkowo proste w obsłudze.
  • są stosunkowo droższe, zwłaszcza od tradycyjnych metod parzenia kawy,
  • manualne przygotowanie kawy wymaga czasu,
  • mają większe rozmiary.

 

kawa-czarna-kawa-z-mlekiem-kawa-ze-śmietanką-kawa-z-dżezwy-cezve-ibrik-blog-polewanie-kawy-mlekiem

 

  • Ekspres na kapsułki — jest urządzeniem bardzo prostym w obsłudze. Wymaga jedynie wlania wody do odpowiedniego zbiornika (najczęściej znajduje się w tylnej części ekspresu) i umieszczenia kapsułki z kawą do ekspresu.
Do większości ekspresów musisz kupić kapsułki stworzone u tego samego producenta, z uwagi na wielkość pojemnika na kapsułki. Kawa w kapsułkach jest odmierzona, wobec czego nie masz możliwości skomponowania podwójnie mocnego napoju.
 
Po sporządzeniu kawy wystarczy wyrzucić kapsułkę do kosza i ewentualnie wylać wodę ze zbiornika.
 
ZALETY WADY
  • jest prosty w obsłudze,
  • nie wymaga manualnej obsługi,
  • jest stosunkowo tani,
  • jest stosunkowo łatwy w czyszczeniu,
  • ma niewielkie rozmiary, nie zajmuje wiele miejsca.
  • kapsułki są drogie,
  • napój nie jest stworzony ze świeżo zmielonej kawy,
  • nie masz możliwości dostosowania ilości zmielonej kawy,
  • musisz kupować kapsułki od tego samego producenta,
  • kapsułki są mało ekologiczne z uwagi na emisję plastiku.

 

ekspres-do-kawy-ekspres-na-kapsułki-kapsułki-do-kawy-ekspres-kapsułkowy-szybka-kawa-kawa-czarna-kawa-delikatna

 

  • Ekspres ciśnieniowy automatyczny — ma wbudowany młynek do kawy oraz zbiornik na mleko. Ekspres ten jest bardzo prosty w obsłudze. Wystarczy, że wlejesz wodę i mleko do odpowiedniego zbiornika, wsypiesz ziarna kawy do młynka i włączysz odpowiedni przycisk.
Większość młynków ma dostępną regulację grubości mielenia kawy. Dzięki temu możesz dostosować grubość zmielonej kawy do swoich osobistych preferencji.
 
W ekspresach automatycznych możesz zrobić rozmaite kawy, od tradycyjnego Americano po łagodną Latte. W wysokiej jakości ekspresach do kawy możesz zrobić nawet 12 różnych rodzajów kaw.
 
Bardzo często nawet mleko jest spieniane w sposób automatyczny. Dzięki temu nie musisz poświęcać czasu na zrobienie swojej ulubionej kawy.
 
Kawa z ekspresu automatycznego ma wyjątkowy smak i aromat. Z pewnością każda kawa będzie Ci tak samo równie smakować.
 
Może Cię również zainteresować: Jaki młynek do kawy wybrać?
 
ZALETY WADY
  • bardzo szybko przygotowuje kawę,
  • smak i aromat kawy jest niepowtarzalny,
  • jest to dobra baza do napojów espresso,
  • możesz przygotować różne rodzaje kaw,
  • jest bardzo prosty w obsłudze,
  • bardzo dobre ekspresy są wyposażone w automatyczne czyszczenie i odkamienianie.
  • jest stosunkowo drogi.

 

kawa-do-ekspresu-kawa-zmielona-kolba-kawa-w-kolbie-ziarna-kawy-worek-z-kawą

Jaki ekspres do kawy wybrać?

 
Najlepszy ekspres do kawy to taki, który ma:
  • odpowiednią moc nominalną — optymalna moc ekspresu oscyluje na poziomie od 850W do 1450W. Dzięki temu zyskasz odpowiednio zaparzoną kawę każdego poranka. Moc ta pozwoli Ci stworzyć aromatyczną kawę z delikatną pianką (dotyczy ekspresów ciśnieniowych, przelewowych, automatycznych).
  • odpowiednie ciśnienie — w większości domowych ekspresów jest od 15 do 20 barów. Ciśnienie potrafi wydobyć z kawy dobrej jakości smak i aromat. Przyczynia się także do stworzenia delikatnej pianki na powierzchni kawy (dotyczy ekspresów ciśnieniowych).
  • programator czasowy — dobrej jakości domowe ekspresy mają zaprogramowany 24-godzinny timer. Programator pomoże Ci zaparzyć kawę o wybranej przez Ciebie godzinie. Dzięki temu świeżo zaparzony napój będzie na Ciebie czekać każdego poranka (dotyczy ekspresów przelewowych).
  • wyjmowany zbiornik na wodę — optymalna pojemność zbiornika na wodę graniczy od 1,2 l do 1,8 l. Jest zazwyczaj łatwy do zamontowania i zdemontowania. Im większa pojemność, tym więcej kaw możesz przygotować (dotyczy ekspresów ciśnieniowych, przelewowych, automatycznych).
Często zbiornik ma składany uchwyt i sprężony zawór. Dzięki temu możesz go wyczyścić i napełnić bez żadnych trudności.
  • wyjmowany zbiornik na mleko — w standardowych ekspresach jest od 400 ml do 500 ml pojemność zbiornika. Łatwe demontowanie zbiornika pozwoli Ci zachować świeżość mleka do następnego dnia (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i automatycznych).
  • mechanizm zatrzaskowy — pozwoli Ci bezpiecznie zamontować zbiornik na mleko w ekspresie. Mechanizm ten usprawnia montaż pokrywy z dyszą spieniacza (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i automatycznych).
  • automatyczne czyszczenie — funkcja ta pomoże Ci zadbać o czystość ekspresu. Regularne włączanie czyszczenia jest ważne, dzięki temu zachowasz odpowiednią świeżość i aromat swojej kawy (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i automatycznych).
  • automatyczne odkamienianie — funkcja, która usuwa kamień. Dzięki niej przedłużysz żywotność swojego ekspresu, a co więcej zachowasz czystość wewnętrznych wężyków. Wskaźnik odkamieniania poinformuje Cię o konieczności wyczyszczenia ekspresu (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i automatycznych).
Poznaj: Ekspres ciśnieniowy do kawy Mousso z funkcją automatycznego czyszczenia i odkamieniania.

 

przygotowywanie-kawy-parzenie-kawy-kawa-parzona-wsypywanie-ziaren-kawy-świeżo-zmielona-kawa-metoda-parzenia-kawy

 

  • funkcja ECO — ekspres wyłączy się samoczynnie po 25 lub 35 minutach. Po cyklu parzenia kawy ekspres będzie utrzymywać temperaturę, a po czasie automatycznie się wyłączy. Dzięki temu kawa od razu nie wystygnie, a automatyczne wyłączenie pozwoli Ci zaoszczędzić na energii elektrycznej (dotyczy ekspresów przelewowych). 
  • gotowość do pracy — najlepsze ekspresy domowe są gotowe do pracy w 65 lub 95 sekund. Dzięki temu możesz szybko przystąpić do przygotowania swojej ulubionej kawy. Funkcja ta stawia ekspresy w gronie jednych z najlepszych ekspresów dostępnych na rynku (dotyczy ekspresów ciśnieniowych).
  • zapamiętywanie ustawień — ekspres potrafi zapamiętać poprzednie ustawienia np. o wybraniu espresso lub podwójnego espresso. W każdej chwili możesz przywrócić poprzednie ustawienia lub wprowadzić zupełnie nowe (dotyczy ekspresów ciśnieniowych, przelewowych i automatycznych).
  • sygnał dźwiękowy — informuje o każdym wprowadzeniu ustawień w ekspresie. Dzięki temu wiesz, że zostały one prawidłowo zatwierdzone (dotyczy ekspresów przelewowych).
  • automatyczny system spieniania mleka — uzyskasz ciepłe i spienione mleko w kilka chwil. Powstałą piankę możesz połączyć ze swoją ulubioną kawą. Dzięki temu powstanie pyszna kawa Latte lub aromatyczne Cappuccino (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i automatycznych).
Może to być także idealna baz do zrobienia kakao dla Twojej pociechy. Wystarczy, że dodasz trochę kakao lub rozpuścisz w mleku kawałek czekolady.
 
Sprawdź: Ekspres ciśnieniowy do kawy Lattimo z automatycznym systemem spieniania mleka, dzięki któremu stworzysz delikatną Latte lub Cappuccino.
  • podświetlany panel sterowania — z podświetlanym panelem obsługa ekspresu nie będzie tak skomplikowana. Wybrane opcje są podświetlone, dzięki temu wiesz doskonale, jakie funkcje na ekspresie zostały przez Ciebie wybrane (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i automatycznych).
  • czytelny wyświetlacz LCD — bardzo ułatwia pracę. Potrafi wskazać kilka szczególnych parametrów, w tym aktualny czas, wskaźnik aktywności programatora czasowego czy wskaźnik intensywności kawy (dotyczy ekspresów ciśnieniowych, przelewowych i automatycznych).
  • regulacja emisji pary — w ekspresach dzięki dyszy, przy pomocy specjalnego suwaka, możesz dostosować gęstość spienionego mleka do swoich osobistych preferencji (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i automatycznych).

 

ekspres-do-kawy-kawa-z-ekspresu-ekspres-kolbowy-profesjonalny-ekspres-kolbowy-do-kawy-ekspres-ciśnieniowy-ekspres-automatyczny-kawa-w-filiżance

 

  • kolba z podwójnym dozownikiem — pozwoli Ci przygotować mocniejszą kawę w krótkim czasie lub przygotować dwie naraz (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i ciśnieniowych kolbowych).
  • podwójna blokada w kolbie — w bardzo dobrych ekspresach jest blokada sitka w kolbie i blokada kolby w uchwycie ekspresu. Dzięki nim nie rozsypiesz świeżo zmielonej kawy lub zużytych fusów oraz solidnie zamontujesz kolbę w uchwycie, nie martwiąc się o to, czy spadnie (dotyczy ekspresów ciśnieniowych kolbowych).
  • podtrzymywanie temperatury — u większości ekspresów działa przez około 30-35 minut. Ekspres podgrzewa np. napój w dzbanku przez ten czas. Dzięki temu możesz na dłużej cieszyć się ciepłą i aromatyczną kawą (dotyczy ekspresów przelewowych).
Specjalna płyta ma za zadanie podgrzewać dzbanek z kawą.
 
Dowiedz się więcej, czytając o ekspresie przelewowym do kawy Infuso z dystrybutorem gorącej wody, dzięki któremu możesz cieszyć się ciepłą i pobudzającą kawą na dłużej.
  • wbudowany termometr — wskazuje dokładną temperaturę kawy podczas parzenia, a nawet pokazuje temperaturę mleka podczas jego spieniania. Jest to bardzo przydatna funkcja, jeśli lubisz skontrolowaną temperaturę swojej kawy (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i ciśnieniowych kolbowych).
  • dystrybutor gorącej wody — ciepła woda zaczyna lecieć, po naciśnięciu dźwigni (dotyczy ekspresów przelewowych). Dzięki niemu możesz przygotować sobie:
        • ciepłą herbatę,
        • napar z ziół,
        • kisiel,
        • zupkę instant.
  • personalizacja ustawień — w ekspresach istnieje coś takiego jak personalizacja ustawień. Dzięki temu możesz ustawić ekspres pod swoje osobiste potrzeby (dotyczy ekspresów przelewowych).
  • duża przestrzeń pod dystrybutorem — sięga nawet do 19 cm wysokości. Dzięki temu możesz bez problemu zapełnić wrzątkiem większy kubek lub termos (dotyczy ekspresów przelewowych).
  • filtr wielokrotnego użytku — zazwyczaj znajduje się pod pokrywą, w części przelewowej ekspresu. Stosunkowo bardzo łatwo utrzymać go w czystości. Jest skonstruowany ze specjalnych materiałów, wobec czego nie musisz kupować filtrów papierowych (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i automatycznych).

 

kawa-ciepła-gorąca-czekolada-kawa-z-bitą-śmietaną-i-cynamonem-gorące-kakao-z-bitą-śmietaną-i-cynamonem-ziarna-kawy-cynamon-blog

 

  • filtry papierowe — działają tak samo, jak filtr wielokrotnego użytku. Jednak są jednorazowe, więc warto zaopatrzyć się w ich sporą ilość (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i automatycznych).
  • rodzaje intensywności kawy — informuje o ustawionej przez Ciebie intensywności kawy (dotyczy ekspresów przelewowych i automatycznych). Są zazwyczaj trzy:
        • 1 ziarenko — najniższa intensywność.
        • 2 ziarenka — średnia intensywność.
        • 3 ziarenka — najwyższa intensywność.
  • rodzaje kawy — u większości ekspresów (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i automatycznych) możesz przygotować od 3 do 4 różnych rodzajów kaw:
        • Espresso,
        • Doppio (inaczej podwójne Espresso),
        • Cappuccino,
        • Latte,
        • Latte Crema,
        • Wrzątek.
  • regulowany stalowy młynek żarnowy — młynek wykonany z nierdzewnej stali przemysłowej 58-62 (według skali Rockwella) potrafi w kilka chwil zmielić ziarna kawy. Dzięki temu zapewnisz sobie niepowtarzalny aromat (dotyczy ekspresów przelewowych i automatycznych).
W bardzo dobrych ekspresach istnieje możliwość regulacji grubości mielenia. Dzięki temu możesz dostosować moc kawy pod swoje osobiste preferencje. Regulacja pozwoli Ci przygotować do 12 dużych lub 18 małych filiżanek kawy.
 
Poznaj: Ekspres przelewowy do kawy Burrio z żarnowym młynkiem do kawy. Dzięki niemu zyskasz zmieloną kawę na 28 różnych sposobów!
  • wskaźnik poziomu wody — pozwalają sprawdzić, jaki jest poziom wody w segmencie przelewowym ekspresu oraz w zbiorniku dystrybutora gorącej wody. Dzięki temu możesz na bieżąco kontrolować i w razie czego uzupełniać poziom wody (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i przelewowych). 
Na tacce spływowej znajduje się pływak, który także poinformuje Cię o konieczności wylania wody.
  • wskaźnik braku wody — poinformuje Cię o konieczności uzupełnienia wody w zbiorniku. Jest to dodatkowa ochrona ekspresu przed uszkodzeniami (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i automatycznych).
  • wyjmowana taca ociekowa i kratka ociekowa — ochronią Twój blat przed zabrudzeniami. Bardzo łatwo zachować ich czystość. W tacce ociekowej jest specjalny pływak, który informuje o konieczności opróżnienia tacki ociekowej (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i automatycznych).
  • antypoślizgowe nóżki — dzięki nim Twój domowy ekspres będzie stabilny. Bardzo dobrze chronią przed gwałtownym przesunięciem urządzenia podczas jego działania lub umieszczania kolby w uchwycie (dotyczy ekspresów ciśnieniowych, przelewowych i automatycznych).

 

kawa-kawa-czarna-ziarna-kawy-kawa-ziarnista-dzbanek-z-kawą-polewanie-kawy-z-dzbanka-do-filiżanki-biała-filiżanka

 

  • blokada kapania — zabezpiecza przed kapaniem wody z ekspresu. Dzięki temu możesz bezpiecznie zabrać dzbanek z ekspresu, bez obaw o ryzyko oparzenia. Blokada ta ułatwia także opróżnianie filtra z kawą, ponieważ powstałe resztki nie wyciekną z gniazda filtra (dotyczy ekspresów przelewowych).
  • korek wylewania wody — pozwoli Ci bez problemu wylać niepotrzebną już wodę, jaka pozostała w ekspresie (dotyczy ekspresów przelewowych).
  • automatyczne zakończenie parzenia kawy — ekspresy z tą funkcją mogą wyłączyć się same. Możesz także dzięki temu przerwać proces parzenia kawy w dowolnym przez Ciebie momencie (dotyczy ekspresów przelewowych).
  • oszczędzanie energii — w bardzo dobrych ekspresach oszczędzanie energii charakteryzuje się funkcjami takimi jak automatyczne wyłączanie czy funkcja ECO (dotyczy ekspresów przelewowych).
  • naczynie na kawę — zazwyczaj znajduje się w górnej części ekspresu. Może pomieścić około 200 g kawy. Dzięki temu zagwarantujesz sobie pełny aromat kawy każdego dnia. Gdy wypełnisz zbiornik, możesz przygotować dużą ilość kaw, co idealnie sprawdzi się podczas wizyty gości (dotyczy ekspresów przelewowych).
  • odpowiednią wagę — optymalna waga ekspresu oscyluje w granicach od 3,4 kg do 4,8 kg. Dzięki niewielkiej wadze możesz bez problemu przenieść swój ekspres w dowolne miejsce (dotyczy ekspresów ciśnieniowych, przelewowych i automatycznych).
  • odpowiedni design i kolor — ekskluzywny i nowoczesny wygląd ekspresów pozwoli Ci wkomponować urządzenie w Twoje nowoczesne wnętrza. Kolory srebrne i czarne z pewnością przykują uwagę Twoich gości (dotyczy ekspresów ciśnieniowych, przelewowych i automatycznych).
Sprawdź: Ekspres ciśnieniowy do kawy Breve serii BLACKline z ekskluzywnym designem i nowoczesnym wyglądem.

 

parzenie-kawy-filtr-jednorazowy-filtr-papierowy-kawa-w-dripperze-dripper-pour-over-coffee-młynek-do-kawy

 

  • ikony ostrzegawcze — na ekspresach są dostępne duże i czytelne ikony, które ostrzegają i przypominają o zachowaniu ostrożności w trakcie korzystania z ekspresu (dotyczy ekspresów ciśnieniowych, przelewowych i automatycznych).
  • odchylana tacka na małe filiżanki — pozwoli Ci umieścić małe filiżanki, co pozwoli Ci przygotować ulubioną kawę espresso (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i ciśnieniowych kolbowych).
  • włoska pompka Ulka — jest skonstruowana z bardzo dobrej jakości tworzywa. Produkowana jest przez jednego z najlepszych producentów pompek na świecie. Dzięki niej żywotność Twojego ekspresu może być przedłużona nawet o ponad 50% (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i ciśnieniowych kolbowych).
  • poziomy zmielenia kawy — w bardzo dobrej jakości ekspresie może być zaprogramowanych nawet 28 poziomów zmielenia kawy. Dzięki temu możesz dostosować grubość mielonej kawy do swoich potrzeb (dotyczy ekspresów przelewowych i automatycznych).
  • podwójny dozownik — podwójny dozownik pomoże Ci zaserwować jednocześnie dwie filiżanki kawy. Podwójny dozownik pomoże Ci szybko zaserwować pyszną i aromatyczną kawę swoim gościom (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i ciśnieniowych kolbowych).
  • podgrzewanie filiżanek — niektóre ekspresy mają funkcję podgrzewania filiżanek. Dzięki temu zyskasz na dłużej pyszną kawę o niepowtarzalnym aromacie i odpowiedniej temperaturze (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i ciśnieniowych kolbowych).
  • trwałą budowę — bardzo dobrej jakości ekspresy są wykonane z wysokiej jakości materiałów. Są zdobione nierdzewną, szczotkowaną stalą INOX, która chroni przed uszkodzeniami (dotyczy ekspresów ciśnieniowych, przelewowych i automatycznych).
  • różne pojemności filiżanek — zazwyczaj są 2 pojemności do wyboru (dotyczy ekspresów ciśnieniowych, ciśnieniowych kolbowych i automatycznych). Możesz zyskać:
        • 130 ml napój — wystarczy, że przytrzymasz przycisk espresso i puścisz go w momencie, gdy urządzenie zaparzy pożądaną ilość napoju.
        • 250 ml napój — wystarczy, że przytrzymasz przycisk podwójnego espresso i puścisz w momencie, gdy urządzenie zaparzy pożądaną ilość napoju.

 

ekspres-do-kawy-ekspres-do-domu-ekspres-do-biura-ekspres-ciśnieniowy-ekspres-przelewowy-ekspres-do-kawy-czarny-seria-blackline-yoer

 

  • miarkę z ubijakiem — pomoże Ci dodać odpowiednią ilość już zmielonej kawy. Z kolei ubijak pomoże Ci wyrównać wcześniej nasypaną kawę w kolbie. Dzięki temu możesz prawidłowo umieścić kolbę z kawą do uchwytu ekspresu (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i ciśnieniowych kolbowych).
  • różne wysokości — zazwyczaj są 3 różne wysokości, (dotyczy ekspresów ciśnieniowych, ciśnieniowych kolbowych i automatycznych), dzięki czemu możesz dostosować rodzaj filiżanki do swojej aktualnej potrzeby:
        • Max wysokość 8,8 cm — kubek jest ustawiony na kratce i tacce ociekowej.
        • Max wysokość 10,5 cm — kubek jest ustawiony po wyjęciu kratki ociekowej, ale wciąż jest w tacce ociekowej.
        • Max wysokość 11,3 cm — kubek jest ustawiony po wyjęciu kratki ociekowej i tacki ociekowej.
W innych ekspresach są jeszcze dostępne wysokości:
      • Max wysokość 11,4 cm — kubek jest ustawiony na kratce ociekowej.
      • Max wysokość 7,2 cm — kubek jest ustawiony na odchylanej tacce ociekowej.
      • Max wysokość 13,3 cm — kubek jest ustawiony na tacce ociekowej.
      • Max wysokość 15,9 cm — kubek jest ustawiony bez tacki ociekowej.
      • Max wysokość 18,2 cm — kubek jest ustawiony w części przelewowej (zazwyczaj tam, gdzie dystrybutor gorącej wody).
  • rodzaj naczynia na kawę — niektóre ekspresy charakteryzują się wszechstronnością, wobec czego możesz wybrać sobie naczynie, w którym będzie czekać na Ciebie przygotowany napój (dotyczy ekspresów przelewowych). Masz do wyboru:
        • Dzbanek,
        • Kubek/Filiżankę,
        • Kubek termiczny/termos.
Przeczytaj także artykuł: Jak długo działa kawa?

 

kawa-kawa-mrożona-kawa-na-zimno-kawa-latte-mrożona-kawa-cappuccino-mrożona-kawa-z-lodem-kawa-z-mlekiem

 

  • różne rodzaje sitek — zazwyczaj są 2 rodzaje sitek. Dzięki temu możesz stworzyć jeszcze więcej kawowych kompozycji (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i ciśnieniowych kolbowych). Jest:
Sitka możesz bez problemu wyjąć z kolby, przemyć i wykorzystać ponownie.
  • regulator spieniacza mleka — pozwoli Ci dostosować gęstość spienionego mleka (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i ciśnieniowych kolbowych). Możesz wybrać:
        • 120 ml — wystarczy, że przekręcisz w lewo pokrętło, dzięki temu zmniejszysz stopień spieniania,
        • 160 ml — wystarczy, że przekręcisz w prawo pokrętło, dzięki temu zwiększysz stopień spieniania.
W niektórych modelach istnieje możliwość zaprogramowania tej ilości. Wystarczy przytrzymać odpowiedni przycisk, wtedy ekspres zapamięta ustawienia.
  • pokrętło regulacji dyszy spieniacza — umożliwi Ci bezpieczne przesunięcie dyszy spieniacza nad wybraną przez Ciebie filiżankę (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i ciśnieniowych kolbowych).
  • dzbanek — duży dzbanek o pojemności 1,5 l pozwoli przygotować odpowiednią ilość kawy. Dzbanek do ekspresu przelewowego powinien posiadać ergonomiczny chwyt i wyprofilowany dzióbek, który ułatwi Ci nalewanie kawy do filiżanki (dotyczy ekspresów przelewowych).

 

ekspres-ciśnieniowy-kawa-latte-kawa-czarna-americano-espresso-owoce-aranżacja-ekspres-yoer

Dlaczego warto kupić ekspres do kawy?

 
Dzięki ekspresowi do kawy:
  • zyskasz przepyszną kawę bez konieczności wychodzenia do kawiarni.
  • szybko i sprawnie przygotujesz zachwycający gorący napój dla swoich gości.
  • otrzymasz aromatyczny napój z idealną, delikatną pianką crema, która zachwyci nie jednego domownika.
  • przygotujesz różne rodzaje kaw, na które często przychodzi ochota, będąc w kawiarni. Z wysokiej jakości ekspresem przygotujesz pobudzające espresso, delikatne Latte, a nawet kawę mrożoną, która pobudzi i orzeźwi jednocześnie.
  • zyskasz ekskluzywny sprzęt za stosunkowo niską cenę. Ekspres z nowoczesnym i niepowtarzalnym designem pomoże Ci ozdobić Twoje stylowe pomieszczenia. Na rynku znajdziesz nowocześnie wyglądające urządzenie, jak w stylu retro. Ty zdecydujesz, który ekspres będzie lepiej pasował do Twojej kuchni.
  • z funkcją ECO zyskasz energooszczędne urządzenie, które przygotuje Twój ulubiony napój. Po określonym czasie automatycznie się wyłączy, dzięki czemu ekspres nie obciąży nadmiernie Twojego portfela.
Jaka kawa do ekspresu jest najlepsza? Dowiesz się tego, czytając artykuł: Jaka kawa do elektrycznego ekspresu do kawy?

 

kawa-cappuccino-wzorek-na-kawie-kawa-lekka-kawa-latte

Ile kosztuje ekspres do kawy?

 
Na rynku jest dostępnych wiele ekspresów. Ostatecznie to Ty zadecydujesz, który model będzie dla Ciebie najbardziej odpowiedni. Jeśli dalej nie wiesz, jaki ekspres wybrać, to polecamy przewinięcie artykułu na początek, gdzie były omówione ich najpopularniejsze rodzaje.
 
Najtańsze ekspresy na kapsułki znajdziesz już za około 250 złotych. Miej jednak na uwadze, że późniejsze wydatki związane z zakupem kawy kapsułkowej mogą znacznie przewyższyć początkową cenę zakupu ekspresu.
 
Z kolei ekspresy przelewowe znajdziesz już za około 100 złotych. Jednak pamiętaj, że te tańsze modele mogą być skonstruowane z niskiej jakości materiałów, co może przełożyć się na krótką żywotność urządzenia.
 
Bardzo dobrej jakości ekspresy są już nieco droższe. Ich cena waha się pomiędzy 400 zł a 700 zł. Korzystanie z nich jest intuicyjne, a zdecydowana większość ma wbudowane przydatne funkcje, które szczególnie ułatwiają korzystanie z urządzenia.
 
Wśród nich możesz znaleźć:
  • programator czasowy,
  • podgrzewanie filiżanek,
  • automatyczne wyłączenie,
  • podświetlany wyświetlacz LED,
  • intuicyjny panel sterowania.
Przy zakupie dobrego ekspresu nie warto sugerować się tylko ceną. Najlepiej kupić taki ekspres, który będzie spełniał większość, a nawet wszystkie nasze oczekiwania. Dzięki temu poranna kawa będzie codziennie cieszyć Twoje podniebienie.

Podziel się na social media