Jaki ekspres do kawy wybrać?
10.10.2022
Doradca Yoer
Nie od dziś wiemy, że kawa potrafi działać na nasze zmysły. Jest ona bogata w aromaty, które bardzo często potrafią poprawić nasze samopoczucie, zwłaszcza w godzinach porannych.
Jej smak i zapach zależy między innymi od rodzaju ziaren, ale także od sposobu i sprzętu, w jakim postanawiamy ją zaparzyć.
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów ekspresów do kawy i innych urządzeń, które pomagają nam przygotować odpowiednio aromatyczny napój, mający postawić nas na nogi.
W dzisiejszym artykule postaramy się przybliżyć najpopularniejsze metody parzenia kawy. Wyznaczymy ich plusy i minusy, a nawet opiszemy wszystkie najważniejsze funkcje, jakie powinien mieć bardzo dobrej jakości ekspres do kawy.
Dowiesz się także, jaki ekspres do kawy wybrać, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni oraz w jakich granicach cenowych możesz go znaleźć.
Kawa pochodzi z Etiopii, państwie położonym we wschodniej Afryce. Prawdopodobnie kawę odkrył lud Oromo, który zamieszkiwał etiopski region Kaffa. Owoce kawowca były znane już w I tysiącleciu p.n.e. Na początku była spożywana z dodatkiem masła i soli. Nie uprawiano jej, a po prostu zbierano.
Kawa jako napój została odkryta trochę później, bo około XVIII – XIV wieku w Jemenie (Azja, Półwysep Arabski). Tam ziarna kawy zostały sprowadzone przez arabskich kupców. Miasto Jemen dotąd dostarcza najdroższą kawę.
Kawa jako napój na początku budziła wiele kontrowersji. Picie kawy było zakazane w Mekce w 1511 roku czy Kairze w 1532 roku. Jednak sukcesywny wzrost popularności spowodował, że zakazy te zostały dość szybko zniesione.
W Stambule (Turcja) w roku 1554 została otworzona pierwsza kawiarnia. Kawa, mimo popularności, nad Bosforem (cieśnina, łącząca Morze Czarne z morzem Marmara) była wciąż krytykowana. Jej właściwości były obiektem krytyki, zwłaszcza religijnych ortodoksów. Jednak mimo to Imperium Osmańskie, które było pośrednikiem w handlu kawą, stało się kawowym imperium.
Może Cię także zainteresować: Ile kosztuje najdroższa kawa świata?
Europa była sceptycznie nastawiona do napoju, zwłaszcza pod kątem jej pochodzenia. W końcu jednak kawa została importowana dzięki kampanii brytyjskiej i holenderskiej. Pierwsza kawiarnia została otworzona w Anglii, w Oksfordzie, w 1650 roku.
Po raz pierwszy została sprowadzona we Francji w roku 1644. Pięć lat później paryska elita poznała jej smak na przyjęciu osmańskiego posła. Pierwszą kawiarnię we Francji otworzono w roku 1671. Dla porównania w tym czasie w Anglii działało już ich ponad 3000. W 1670 roku została otworzona pierwsza kawiarnia za oceanem – w Bostonie.
Wokół kawy było wiele kontrowersji. Niektórzy wierzący twierdzili, że jest ona dziełem szatana. Dopiero po pozytywnej wypowiedzi papieża Klemensa VIII napój ten zaczął być wykorzystywany przez chrześcijan.
W XVII i XVIII wieku ówczesne potęgi kolonialne (Holandia i Francja) zaczęły uprawiać owoce kawowca, między innymi w Cejlonie, Jawie, Martynice i Gujanie Francuskiej.
W Europie na początku kawa nie była dostępna dla wszystkich. Mogły ją pić jedynie elity, do roku 1719, w którym Portugalczycy ukradli sadzonki z Gujany, zakładając w ten sposób pierwsze plantacje w Brazylii. Dzięki temu, w wieku XIX i przez pierwsze dekady wieku XX, Brazylia była jej głównym producentem na całym świecie.
Kawa w Polsce po raz pierwszy pojawiła się pod koniec XVII wieku, od Turków. Uwielbiał ją między innymi Jan III Sobieski. Mimo to powszechnie kawa była uznawana za niesmaczny i szkodliwy dla zdrowia napój.
Dopiero w Gdańsku zyskała na popularności, gdzie otworzono pierwsze kawiarnie. W tym mieście powstała dosłownie moda na picie kawy, która z czasem rozpowszechniła się na cały kraj. Na początku była ona napojem dla elity, ale tak jak w innych krajach, dostęp do niej po pewnym czasie stał się łatwiejszy.
Kawa w Polsce była na początku spożywana po arabsku, bez żadnych dodatków. Z czasem postanawiano dodawać do niej cukier, mleko czy śmietankę. Pod koniec XVIII wieku wśród cudzoziemców kawa z tłustą i gęstą śmietanką była znana jako „kawa po polsku”. Była ona tak samo sławna, jak nasz polski chleb.
Ekspresów do kawy elektrycznych i nieelektrycznych jest bardzo dużo. Wśród nich możemy wymienić:
Korzystając z Drippera musisz pamiętać o filtrach jednorazowych. Następnie zalewamy go gorącą wodą, a potem wsypujemy określoną ilość zmielonej kawy. Musisz odczekać około 5 minut, żeby mieć pewność, że kawa będzie dobrze zaparzona. Pamiętaj, żeby postawić Dripper na kubek.
Potem zakręć sitko i poczekaj kilka minut. Następnie odwróć Aero Press sitkiem do dołu i postaw na stabilnym kubku, szklance, najlepiej o grubych ściankach. Przeciśnij powstały napój wprost do szklanki (jak strzykawkę). Nie musisz wykorzystywać do tego większej siły.
Aby zaparzyć kawę, wystarczy, że wlejesz do podstawy wodę podgrzaną do max 85°C. Następnie włóż lejek i wsyp do niego świeżo zmieloną kawę. Kawę powinno się wsypać po brzegi, a następnie wyrównać i ewentualnie usunąć jej resztki z brzegów. Całość należy skręcić i postawić na palniku.
Po kilku minutach, gdy wrząca woda zacznie się przesączać przez kawę w sitku, powstały napój zacznie przedostawać się przez następną komorę. Tak zaparzoną kawę możesz bez problemu wlać do swojej ulubionej filiżanki.
Historia kawy
Kawa w Europie i Ameryce
Kawa w Polsce
Rodzaje ekspresów do kawy
- French Press — jest to najpopularniejszy i najczęściej używany zaparzacz do kawy. Jest bardzo prosty w obsłudze. Ma tylko dwie części – składa się ze szklanego naczynia oraz tłoczka z sitkiem. Przy zaparzaniu kawy stosuje się cupping. Jest to metoda, która pomaga uzyskać najczystszy, pełny smak i aromat kawy.
ZALETY | WADY |
|
|
- Pour over coffee — to inaczej kawa filtrowana. Wśród najpopularniejszych zaparzaczy możemy wymienić ceramiczne lub z tworzywa sztucznego – np. Hario V60, a nawet metalowe, jak Kalita, Wave czy ze szkła – Chemex. Mają różne wielkości i kształty. Dzięki temu możesz dopasować zaparzacz do swoich osobistych preferencji.
ZALETY | WADY |
|
|
- Clever Dripper — może być wykonany z tworzywa sztucznego lub ceramiki. Ma kształt odwróconego stożka z dziurkami na dnie, dzięki którym zaparzona kawa jest przelewana do naczynia, które postawimy pod dripperem.
ZALETY | WADY |
|
|
- Aero Press — jest to bardzo lekki zaparzacz do kawy. Z wyglądu i działania przypomina strzykawkę. Ma trzy podstawowe części – komorę, tłok i sito. W Aero Pressie siła nie pochodzi z pompki, tylko z Twoich rąk.
ZALETY | WADY |
|
|
- Moka Pot — to inaczej kawiarka lub makinetka. Znany jest też jako ciśnieniowy czajniczek do parzenia kawy. Jest to włoski i bardzo kultowy proces parzenia kawy. Jego popularność znana jest już praktycznie na całym świecie.
ZALETY | WADY |
|
|
- Dżezwa/Ibrik — dzięki tym zaparzaczom można stworzyć tradycyjną kawę po turecku. Jest to starożytna metoda warzenia, która jest wciąż popularna w Bałkanach, w Ukrainie, w Turcji, Grecji i wielu innych państwach.
ZALETY | WADY |
|
|
- Ekspres przelewowy — to urządzenie, które umożliwia sporządzenie dużej ilości kawy w dość krótkim czasie. Działa automatycznie, przelewając gorącą wodę przez zmieloną kawę. W ekspresie używane są filtry papierowe lub wielorazowego użytku, które uniemożliwiają przedostanie się fusów do dzbanka.
ZALETY | WADY |
|
|
- Ekspres ciśnieniowy kolbowy — wykorzystuje bardzo wysokie ciśnienie podczas procesu zaparzania kawy. W kolbie do ekspresu wsypuje się odpowiednią ilość kawy, która następnie należy wyrównać i odpowiednio ubić, najlepiej przy pomocy miarki z ubijakiem.
ZALETY | WADY |
|
|
- Ekspres ciśnieniowo-przelewowy — to połączenie systemu ekspresu wysokociśnieniowego i przelewowego. Jest idealny dla osób, które uwielbiają mocną kawę parzoną, jak i dla osób, które wolą delikatną kawę z aksamitną i delikatną pianką.
ZALETY | WADY |
|
|
- Ekspres na kapsułki — jest urządzeniem bardzo prostym w obsłudze. Wymaga jedynie wlania wody do odpowiedniego zbiornika (najczęściej znajduje się w tylnej części ekspresu) i umieszczenia kapsułki z kawą do ekspresu.
ZALETY | WADY |
|
|
- Ekspres ciśnieniowy automatyczny — ma wbudowany młynek do kawy oraz zbiornik na mleko. Ekspres ten jest bardzo prosty w obsłudze. Wystarczy, że wlejesz wodę i mleko do odpowiedniego zbiornika, wsypiesz ziarna kawy do młynka i włączysz odpowiedni przycisk.
ZALETY | WADY |
|
|
Jaki ekspres do kawy wybrać?
- odpowiednią moc nominalną — optymalna moc ekspresu oscyluje na poziomie od 850W do 1450W. Dzięki temu zyskasz odpowiednio zaparzoną kawę każdego poranka. Moc ta pozwoli Ci stworzyć aromatyczną kawę z delikatną pianką (dotyczy ekspresów ciśnieniowych, przelewowych, automatycznych).
- odpowiednie ciśnienie — w większości domowych ekspresów jest od 15 do 20 barów. Ciśnienie potrafi wydobyć z kawy dobrej jakości smak i aromat. Przyczynia się także do stworzenia delikatnej pianki na powierzchni kawy (dotyczy ekspresów ciśnieniowych).
- programator czasowy — dobrej jakości domowe ekspresy mają zaprogramowany 24-godzinny timer. Programator pomoże Ci zaparzyć kawę o wybranej przez Ciebie godzinie. Dzięki temu świeżo zaparzony napój będzie na Ciebie czekać każdego poranka (dotyczy ekspresów przelewowych).
- wyjmowany zbiornik na wodę — optymalna pojemność zbiornika na wodę graniczy od 1,2 l do 1,8 l. Jest zazwyczaj łatwy do zamontowania i zdemontowania. Im większa pojemność, tym więcej kaw możesz przygotować (dotyczy ekspresów ciśnieniowych, przelewowych, automatycznych).
- wyjmowany zbiornik na mleko — w standardowych ekspresach jest od 400 ml do 500 ml pojemność zbiornika. Łatwe demontowanie zbiornika pozwoli Ci zachować świeżość mleka do następnego dnia (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i automatycznych).
- mechanizm zatrzaskowy — pozwoli Ci bezpiecznie zamontować zbiornik na mleko w ekspresie. Mechanizm ten usprawnia montaż pokrywy z dyszą spieniacza (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i automatycznych).
- automatyczne czyszczenie — funkcja ta pomoże Ci zadbać o czystość ekspresu. Regularne włączanie czyszczenia jest ważne, dzięki temu zachowasz odpowiednią świeżość i aromat swojej kawy (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i automatycznych).
- automatyczne odkamienianie — funkcja, która usuwa kamień. Dzięki niej przedłużysz żywotność swojego ekspresu, a co więcej zachowasz czystość wewnętrznych wężyków. Wskaźnik odkamieniania poinformuje Cię o konieczności wyczyszczenia ekspresu (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i automatycznych).
- funkcja ECO — ekspres wyłączy się samoczynnie po 25 lub 35 minutach. Po cyklu parzenia kawy ekspres będzie utrzymywać temperaturę, a po czasie automatycznie się wyłączy. Dzięki temu kawa od razu nie wystygnie, a automatyczne wyłączenie pozwoli Ci zaoszczędzić na energii elektrycznej (dotyczy ekspresów przelewowych).
- gotowość do pracy — najlepsze ekspresy domowe są gotowe do pracy w 65 lub 95 sekund. Dzięki temu możesz szybko przystąpić do przygotowania swojej ulubionej kawy. Funkcja ta stawia ekspresy w gronie jednych z najlepszych ekspresów dostępnych na rynku (dotyczy ekspresów ciśnieniowych).
- zapamiętywanie ustawień — ekspres potrafi zapamiętać poprzednie ustawienia np. o wybraniu espresso lub podwójnego espresso. W każdej chwili możesz przywrócić poprzednie ustawienia lub wprowadzić zupełnie nowe (dotyczy ekspresów ciśnieniowych, przelewowych i automatycznych).
- sygnał dźwiękowy — informuje o każdym wprowadzeniu ustawień w ekspresie. Dzięki temu wiesz, że zostały one prawidłowo zatwierdzone (dotyczy ekspresów przelewowych).
- automatyczny system spieniania mleka — uzyskasz ciepłe i spienione mleko w kilka chwil. Powstałą piankę możesz połączyć ze swoją ulubioną kawą. Dzięki temu powstanie pyszna kawa Latte lub aromatyczne Cappuccino (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i automatycznych).
- podświetlany panel sterowania — z podświetlanym panelem obsługa ekspresu nie będzie tak skomplikowana. Wybrane opcje są podświetlone, dzięki temu wiesz doskonale, jakie funkcje na ekspresie zostały przez Ciebie wybrane (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i automatycznych).
- czytelny wyświetlacz LCD — bardzo ułatwia pracę. Potrafi wskazać kilka szczególnych parametrów, w tym aktualny czas, wskaźnik aktywności programatora czasowego czy wskaźnik intensywności kawy (dotyczy ekspresów ciśnieniowych, przelewowych i automatycznych).
- regulacja emisji pary — w ekspresach dzięki dyszy, przy pomocy specjalnego suwaka, możesz dostosować gęstość spienionego mleka do swoich osobistych preferencji (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i automatycznych).
- kolba z podwójnym dozownikiem — pozwoli Ci przygotować mocniejszą kawę w krótkim czasie lub przygotować dwie naraz (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i ciśnieniowych kolbowych).
- podwójna blokada w kolbie — w bardzo dobrych ekspresach jest blokada sitka w kolbie i blokada kolby w uchwycie ekspresu. Dzięki nim nie rozsypiesz świeżo zmielonej kawy lub zużytych fusów oraz solidnie zamontujesz kolbę w uchwycie, nie martwiąc się o to, czy spadnie (dotyczy ekspresów ciśnieniowych kolbowych).
- podtrzymywanie temperatury — u większości ekspresów działa przez około 30-35 minut. Ekspres podgrzewa np. napój w dzbanku przez ten czas. Dzięki temu możesz na dłużej cieszyć się ciepłą i aromatyczną kawą (dotyczy ekspresów przelewowych).
- wbudowany termometr — wskazuje dokładną temperaturę kawy podczas parzenia, a nawet pokazuje temperaturę mleka podczas jego spieniania. Jest to bardzo przydatna funkcja, jeśli lubisz skontrolowaną temperaturę swojej kawy (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i ciśnieniowych kolbowych).
- dystrybutor gorącej wody — ciepła woda zaczyna lecieć, po naciśnięciu dźwigni (dotyczy ekspresów przelewowych). Dzięki niemu możesz przygotować sobie:
- ciepłą herbatę,
- napar z ziół,
- kisiel,
- zupkę instant.
- personalizacja ustawień — w ekspresach istnieje coś takiego jak personalizacja ustawień. Dzięki temu możesz ustawić ekspres pod swoje osobiste potrzeby (dotyczy ekspresów przelewowych).
- duża przestrzeń pod dystrybutorem — sięga nawet do 19 cm wysokości. Dzięki temu możesz bez problemu zapełnić wrzątkiem większy kubek lub termos (dotyczy ekspresów przelewowych).
- filtr wielokrotnego użytku — zazwyczaj znajduje się pod pokrywą, w części przelewowej ekspresu. Stosunkowo bardzo łatwo utrzymać go w czystości. Jest skonstruowany ze specjalnych materiałów, wobec czego nie musisz kupować filtrów papierowych (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i automatycznych).
- filtry papierowe — działają tak samo, jak filtr wielokrotnego użytku. Jednak są jednorazowe, więc warto zaopatrzyć się w ich sporą ilość (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i automatycznych).
- rodzaje intensywności kawy — informuje o ustawionej przez Ciebie intensywności kawy (dotyczy ekspresów przelewowych i automatycznych). Są zazwyczaj trzy:
- 1 ziarenko — najniższa intensywność.
- 2 ziarenka — średnia intensywność.
- 3 ziarenka — najwyższa intensywność.
- rodzaje kawy — u większości ekspresów (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i automatycznych) możesz przygotować od 3 do 4 różnych rodzajów kaw:
- Espresso,
- Doppio (inaczej podwójne Espresso),
- Cappuccino,
- Latte,
- Latte Crema,
- Wrzątek.
- regulowany stalowy młynek żarnowy — młynek wykonany z nierdzewnej stali przemysłowej 58-62 (według skali Rockwella) potrafi w kilka chwil zmielić ziarna kawy. Dzięki temu zapewnisz sobie niepowtarzalny aromat (dotyczy ekspresów przelewowych i automatycznych).
- wskaźnik poziomu wody — pozwalają sprawdzić, jaki jest poziom wody w segmencie przelewowym ekspresu oraz w zbiorniku dystrybutora gorącej wody. Dzięki temu możesz na bieżąco kontrolować i w razie czego uzupełniać poziom wody (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i przelewowych).
- wskaźnik braku wody — poinformuje Cię o konieczności uzupełnienia wody w zbiorniku. Jest to dodatkowa ochrona ekspresu przed uszkodzeniami (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i automatycznych).
- wyjmowana taca ociekowa i kratka ociekowa — ochronią Twój blat przed zabrudzeniami. Bardzo łatwo zachować ich czystość. W tacce ociekowej jest specjalny pływak, który informuje o konieczności opróżnienia tacki ociekowej (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i automatycznych).
- antypoślizgowe nóżki — dzięki nim Twój domowy ekspres będzie stabilny. Bardzo dobrze chronią przed gwałtownym przesunięciem urządzenia podczas jego działania lub umieszczania kolby w uchwycie (dotyczy ekspresów ciśnieniowych, przelewowych i automatycznych).
- blokada kapania — zabezpiecza przed kapaniem wody z ekspresu. Dzięki temu możesz bezpiecznie zabrać dzbanek z ekspresu, bez obaw o ryzyko oparzenia. Blokada ta ułatwia także opróżnianie filtra z kawą, ponieważ powstałe resztki nie wyciekną z gniazda filtra (dotyczy ekspresów przelewowych).
- korek wylewania wody — pozwoli Ci bez problemu wylać niepotrzebną już wodę, jaka pozostała w ekspresie (dotyczy ekspresów przelewowych).
- automatyczne zakończenie parzenia kawy — ekspresy z tą funkcją mogą wyłączyć się same. Możesz także dzięki temu przerwać proces parzenia kawy w dowolnym przez Ciebie momencie (dotyczy ekspresów przelewowych).
- oszczędzanie energii — w bardzo dobrych ekspresach oszczędzanie energii charakteryzuje się funkcjami takimi jak automatyczne wyłączanie czy funkcja ECO (dotyczy ekspresów przelewowych).
- naczynie na kawę — zazwyczaj znajduje się w górnej części ekspresu. Może pomieścić około 200 g kawy. Dzięki temu zagwarantujesz sobie pełny aromat kawy każdego dnia. Gdy wypełnisz zbiornik, możesz przygotować dużą ilość kaw, co idealnie sprawdzi się podczas wizyty gości (dotyczy ekspresów przelewowych).
- odpowiednią wagę — optymalna waga ekspresu oscyluje w granicach od 3,4 kg do 4,8 kg. Dzięki niewielkiej wadze możesz bez problemu przenieść swój ekspres w dowolne miejsce (dotyczy ekspresów ciśnieniowych, przelewowych i automatycznych).
- odpowiedni design i kolor — ekskluzywny i nowoczesny wygląd ekspresów pozwoli Ci wkomponować urządzenie w Twoje nowoczesne wnętrza. Kolory srebrne i czarne z pewnością przykują uwagę Twoich gości (dotyczy ekspresów ciśnieniowych, przelewowych i automatycznych).
- ikony ostrzegawcze — na ekspresach są dostępne duże i czytelne ikony, które ostrzegają i przypominają o zachowaniu ostrożności w trakcie korzystania z ekspresu (dotyczy ekspresów ciśnieniowych, przelewowych i automatycznych).
- odchylana tacka na małe filiżanki — pozwoli Ci umieścić małe filiżanki, co pozwoli Ci przygotować ulubioną kawę espresso (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i ciśnieniowych kolbowych).
- włoska pompka Ulka — jest skonstruowana z bardzo dobrej jakości tworzywa. Produkowana jest przez jednego z najlepszych producentów pompek na świecie. Dzięki niej żywotność Twojego ekspresu może być przedłużona nawet o ponad 50% (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i ciśnieniowych kolbowych).
- poziomy zmielenia kawy — w bardzo dobrej jakości ekspresie może być zaprogramowanych nawet 28 poziomów zmielenia kawy. Dzięki temu możesz dostosować grubość mielonej kawy do swoich potrzeb (dotyczy ekspresów przelewowych i automatycznych).
- podwójny dozownik — podwójny dozownik pomoże Ci zaserwować jednocześnie dwie filiżanki kawy. Podwójny dozownik pomoże Ci szybko zaserwować pyszną i aromatyczną kawę swoim gościom (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i ciśnieniowych kolbowych).
- podgrzewanie filiżanek — niektóre ekspresy mają funkcję podgrzewania filiżanek. Dzięki temu zyskasz na dłużej pyszną kawę o niepowtarzalnym aromacie i odpowiedniej temperaturze (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i ciśnieniowych kolbowych).
- trwałą budowę — bardzo dobrej jakości ekspresy są wykonane z wysokiej jakości materiałów. Są zdobione nierdzewną, szczotkowaną stalą INOX, która chroni przed uszkodzeniami (dotyczy ekspresów ciśnieniowych, przelewowych i automatycznych).
- różne pojemności filiżanek — zazwyczaj są 2 pojemności do wyboru (dotyczy ekspresów ciśnieniowych, ciśnieniowych kolbowych i automatycznych). Możesz zyskać:
- 130 ml napój — wystarczy, że przytrzymasz przycisk espresso i puścisz go w momencie, gdy urządzenie zaparzy pożądaną ilość napoju.
- 250 ml napój — wystarczy, że przytrzymasz przycisk podwójnego espresso i puścisz w momencie, gdy urządzenie zaparzy pożądaną ilość napoju.
- miarkę z ubijakiem — pomoże Ci dodać odpowiednią ilość już zmielonej kawy. Z kolei ubijak pomoże Ci wyrównać wcześniej nasypaną kawę w kolbie. Dzięki temu możesz prawidłowo umieścić kolbę z kawą do uchwytu ekspresu (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i ciśnieniowych kolbowych).
- różne wysokości — zazwyczaj są 3 różne wysokości, (dotyczy ekspresów ciśnieniowych, ciśnieniowych kolbowych i automatycznych), dzięki czemu możesz dostosować rodzaj filiżanki do swojej aktualnej potrzeby:
- Max wysokość 8,8 cm — kubek jest ustawiony na kratce i tacce ociekowej.
- Max wysokość 10,5 cm — kubek jest ustawiony po wyjęciu kratki ociekowej, ale wciąż jest w tacce ociekowej.
- Max wysokość 11,3 cm — kubek jest ustawiony po wyjęciu kratki ociekowej i tacki ociekowej.
- Max wysokość 11,4 cm — kubek jest ustawiony na kratce ociekowej.
- Max wysokość 7,2 cm — kubek jest ustawiony na odchylanej tacce ociekowej.
- Max wysokość 13,3 cm — kubek jest ustawiony na tacce ociekowej.
- Max wysokość 15,9 cm — kubek jest ustawiony bez tacki ociekowej.
- Max wysokość 18,2 cm — kubek jest ustawiony w części przelewowej (zazwyczaj tam, gdzie dystrybutor gorącej wody).
- rodzaj naczynia na kawę — niektóre ekspresy charakteryzują się wszechstronnością, wobec czego możesz wybrać sobie naczynie, w którym będzie czekać na Ciebie przygotowany napój (dotyczy ekspresów przelewowych). Masz do wyboru:
- Dzbanek,
- Kubek/Filiżankę,
- Kubek termiczny/termos.
- różne rodzaje sitek — zazwyczaj są 2 rodzaje sitek. Dzięki temu możesz stworzyć jeszcze więcej kawowych kompozycji (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i ciśnieniowych kolbowych). Jest:
- Podwójne sitko — inaczej sitko duże do ekspresu. Pozwoli Ci zaparzyć 2 filiżanki jednocześnie lub jedną mocną kawę.
- Pojedyncze sitko — inaczej sitko małe do ekspresu. Pozwoli Ci zaparzyć pojedynczą kawę.
- regulator spieniacza mleka — pozwoli Ci dostosować gęstość spienionego mleka (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i ciśnieniowych kolbowych). Możesz wybrać:
- 120 ml — wystarczy, że przekręcisz w lewo pokrętło, dzięki temu zmniejszysz stopień spieniania,
- 160 ml — wystarczy, że przekręcisz w prawo pokrętło, dzięki temu zwiększysz stopień spieniania.
- pokrętło regulacji dyszy spieniacza — umożliwi Ci bezpieczne przesunięcie dyszy spieniacza nad wybraną przez Ciebie filiżankę (dotyczy ekspresów ciśnieniowych i ciśnieniowych kolbowych).
- dzbanek — duży dzbanek o pojemności 1,5 l pozwoli przygotować odpowiednią ilość kawy. Dzbanek do ekspresu przelewowego powinien posiadać ergonomiczny chwyt i wyprofilowany dzióbek, który ułatwi Ci nalewanie kawy do filiżanki (dotyczy ekspresów przelewowych).
Dlaczego warto kupić ekspres do kawy?
- zyskasz przepyszną kawę bez konieczności wychodzenia do kawiarni.
- szybko i sprawnie przygotujesz zachwycający gorący napój dla swoich gości.
- otrzymasz aromatyczny napój z idealną, delikatną pianką crema, która zachwyci nie jednego domownika.
- przygotujesz różne rodzaje kaw, na które często przychodzi ochota, będąc w kawiarni. Z wysokiej jakości ekspresem przygotujesz pobudzające espresso, delikatne Latte, a nawet kawę mrożoną, która pobudzi i orzeźwi jednocześnie.
- zyskasz ekskluzywny sprzęt za stosunkowo niską cenę. Ekspres z nowoczesnym i niepowtarzalnym designem pomoże Ci ozdobić Twoje stylowe pomieszczenia. Na rynku znajdziesz nowocześnie wyglądające urządzenie, jak w stylu retro. Ty zdecydujesz, który ekspres będzie lepiej pasował do Twojej kuchni.
- z funkcją ECO zyskasz energooszczędne urządzenie, które przygotuje Twój ulubiony napój. Po określonym czasie automatycznie się wyłączy, dzięki czemu ekspres nie obciąży nadmiernie Twojego portfela.
Ile kosztuje ekspres do kawy?
- programator czasowy,
- podgrzewanie filiżanek,
- automatyczne wyłączenie,
- podświetlany wyświetlacz LED,
- intuicyjny panel sterowania.