Jaka kawa do elektrycznego ekspresu
do kawy?

 
28.10.2022
Doradca Yoer
 
7 minut czytania | Redaktor Naczelny Adrian Kazer
Kawa to napój, który pijemy na różne okazje. Towarzyszy nam przy śniadaniu, obiedzie, a czasem nawet przy kolacji. Parzymy ją także wtedy, gdy chcemy się rozgrzać lub odprężyć.
 
Gorącą kawę można przygotować na wiele sposobów. Najpopularniejszy sposób to zalewanie gorącej wody lub mleka przez zmielone ziarna kawy.
 
Innym, równie popularnym sposobem jest parzenie tego aromatycznego napoju przez ekspres do kawy. Urządzenie te pozwala uzyskać aromatyczną i intensywną kawę o wysokiej jakości smaku. Jednak, aby uzyskać idealną kawę przez ekspres, należy wybrać odpowiednie ziarna kawy.
 
Obecnie na rynku istnieje wiele gatunków ziaren kawy, które różnią się od siebie gatunkiem, stopniem wypalenia, a nawet świeżością. W dzisiejszym poradniku chcielibyśmy skupić się na rodzajach kawy i doradzić, jaką kawę do ekspresu wybrać.

Rodzaje kawy ziarnistej

 
Na rynku istnieją trzy podstawowe rodzaje ziaren kawy:
  • Arabika,
  • Robusta,
  • Liberika.
Te trzy gatunki nie tylko różnią się wyglądem ziaren, ale także poziomem intensywności czy aromatem. Poniżej otrzymasz jeszcze więcej informacji na temat wyżej wymienionych ziaren:
  • Arabika — jest gatunkiem kawy, który cieszy się dużą popularnością wśród miłośników tego aromatycznego napoju. Ziarna te pochodzą z odmiany kawowca, który został odkryty w Etiopii.
Ziarna z wyglądu są płaskie i długie. Zawiera mało kofeiny, dlatego smak kawy jest łagodny i aromatyczny. Produkcja ziaren Arabiki stanowi aż 70% – 80% upraw na rynku.
 
Uprawia się ją głównie na wyżynnym klimacie okołorównikowym, na terenach górzystych, których wysokość oscyluje miedzy 800 a 2200 metrów nad poziomem morza. Na tych terenach bardzo często pada deszcz, jest odpowiedni rodzaj gleby (często wulkaniczna) i wystarczający poziom nasłonecznienia.
 
Uprawiana jest między innymi w Brazylii, Kolumbii czy w Afryce Równikowej. Średnia roczna temperatura dla Arabiki to 15-24 stopnie Celsjusza.

 

kawa-ziarna-kawy-ziarna-kawowe-kawa-ziarnista-kawa-ziarnista-do-zmielenia-arabika-kawa-blog-poradnik

 

  • Robusta — jest ceniona ze względu na swój intensywny smak. Ziarna te mają wysoki poziom kofeiny (dwa razy wyższy od Arabiki), stąd jest często używana do przygotowywania kaw mocnych i pobudzających.
Drzewka Robusty są łatwiejsze i tańsze w uprawie. Kawa do ekspresu z ziaren Robusty jest mocno gorzka, a po mocniejszym paleniu ma nawet posmak spalonej gumy — to stawia ją w gorszym, mniej szlachetnym położeniu. Oznacza to, że owoce Robusty są o wiele tańsze od owoców Arabiki.
 
Plusem jest fakt, że kawowce Robusty są wysoko odporne na działalność szkodników i różnego rodzaju chorób. Są także mniej wrażliwe na warunki związane z pogodą.
 
Uprawiana jest głównie w strefie tropikalnej, przede wszystkim w Afryce Wschodniej i Środkowej, Azji Południowo-Wschodniej i Brazylii. Jednak największym na świecie producentem ziaren Robusty jest Wietnam.
 
Obecnie kawa ta jest wykorzystywana do produkcji kawy rozpuszczalnej. Dzięki temu uprawa ziaren kawy Robusty wzrosła do 40%. Kawa ta jest dobrą alternatywą dla kosztownej Arabiki.

 

kawa-ziarna-kawy-gorące-ziarna-para-robusta-kawa-ziarnista-ziarna-kawowe-blog-poradnik

 

  • Liberika — jest najmniej popularną uprawianą kawą na świecie. Zaparzona kawa z ziaren Liberiki nie ma wyjątkowego aromatu i bogatego smaku. Jest ona wykorzystywana głównie do produkcji kawy rozpuszczalnej.
Produkcja ziaren Liberiki stanowi tylko 1% upraw na całym świecie. Uprawiana jest głównie w Liberii i Malezji. Ziarna te są bardzo twarde, a kawa przyrządzona z tych ziaren bardzo mocny, ziemisty smak, zbliżony do kawy z ziaren Robusty.
 
Ziarna Liberiki są dwa razy większe od pozostałych gatunków ziaren. Ziarna te charakteryzują się niespotykanym kształtem. Pierwsza część ziarna jest zdecydowanie węższa od drugiej.
 
Owoce tego kawowca są wysoce odporne na działania szkodników i chorób. Mogą być uprawiane podczas wyższych temperatur i na o wiele niższych wysokościach, w porównaniu do uprawiania ziaren Arabiki.
 
Może Cię także zainteresować artykuł: Jaki ekspres przelewowy do kawy wybrać?

 

kawa-ziarna-kawowe-liberika-kawa-do-zmielenia-kawa-ziarnista-blog-poradnik

Kawa mielona czy ziarnista? Która lepsza do ekspresu do kawy?

 
Na rynku można znaleźć dwa rodzaje kaw w postaci kawy ziarnistej i kawy ówcześnie zmielonej przez producenta. W zależności od naszych możliwości, wybieramy do naszej kuchni taki rodzaj kawy, który jest dla nas najwygodniejszy.
 
Jednak należy przyznać, że dobra kawa ziarnista jest o wiele lepsza od kawy mielonej. Świeżo zmielona dobra kawa ma lepszy smak i niepowtarzalny aromat. Kawa ze świeżo zmielonych ziaren ma o wiele więcej wartości odżywczych, jakie są cenne dla organizmu. Świeżo zmielona kawa potrafi także znacząco pobudzić i wzmocnić naszą koncentrację.
 
Z kolei kawa mielona nie ma już tak wyjątkowego smaku i aromatu. Dzięki kawie zmielonej możemy jedynie zaoszczędzić czas, jaki poświęcilibyśmy na zmielenie ziaren.
 
Najlepszym rozwiązaniem jest zakup ekspresu do kawy z funkcją mielenia ziaren kawy. Dzięki niemu zyskasz przepyszną kawę, której przygotowanie nie zajmuje wcale tak dużo czasu.

 

szara-filiżanka-czarnej-kawy-kawa-ziarnista-łyżeczka-podkładka-gorąca-kawa-gorący-napój

Jaka jest najlepsza ziarnista kawa do elektrycznego ekspresu ciśnieniowego?

 
Opakowania kawy bardzo często przykuwają uwagę swoim ładnym designem. Jednak środek nie zawsze charakteryzuje się tym samym. Jak rozpoznać wysokiej jakości kawę bez możliwości osobistego spotkania z ziarnami kawy? W tej sytuacji z pomocą przychodzą do nas sama marka i etykiety umieszczone na opakowaniach.
 
Wśród najważniejszych informacji, mówiących o wysokiej jakości ziarnistej kawie do ekspresu ciśnieniowego możemy wyróżnić:
  • kraj i region pochodzenia — na opakowaniu są widoczne połączenia warunków geograficzno-klimatycznych. To tak zwany „terroir”. Jest to ważny aspekt, który wpływa na sam smak i aromat ziaren kawy.
Każdy z regionów, z których pochodzi dane opakowanie kawy, ma inny smak i aromat. Dla przykładu kawa, która pochodząca z Kenii charakteryzuje się owocowym smakiem i aromatem, natomiast w kawie z Brazylii możesz odczuć nutę czekolady.
  • data palenia — data ważności palenia ziaren kawy oscyluje w granicach 2 lat. Jednak zalecane jest, aby wykorzystać ziarna kawy do 3 lub 6 miesięcy od oficjalnej daty jej wypalenia. Dzięki temu zyskasz pewność, że Twoja ulubiona kawa nie straci swoich wszelkich najważniejszych walorów.
  • stopień wypalenia — mocno wpływa na smak kawy i sam sposób jej przygotowania. Możemy wyróżnić:
        • Kawy jasno palone — mają wysoką kwasowość i jasnobrązowy kolor. Bardzo dobrze nadają się do zaparzania gorącego napoju metodą Drip. Jasno palone ziarna kawowe odznaczają się także nutą słodkości.
        • Kawy średnio palone — mają zbalansowany poziom kwasowości. Kolor ziaren jest nieco ciemniejszy, w porównaniu do ziaren kawy jasno palonych. Jest to rodzaj kawy, który jest najczęściej wykorzystywany przy ekspresach ciśnieniowych.
        • Kawy mocno palone — ziarna są ciemnobrązowe, kolorem przypominają gorzką czekoladę. Kawy mocno palone są popularne w Europie. Wykorzystywane są do sporządzenia pobudzającego espresso. Charakteryzuje się gorzkim smakiem.
Więcej na temat metod parzenia kawy pisaliśmy na łamach naszego eksperckiego bloga: Jaki ekspres do kawy wybrać?

 

ziarnista-kawa-ziarna-kawy-kawa-gotowa-do-zmielenia-aromat-blog-poradnik

 

  • metoda obróbki — istnieje kilka metod obróbek ziaren kawy. Wśród nich jest:
        • Metoda na sucho — zerwana kawa jest rozkładana na słońcu. W ten sposób ziarna są osuszane w sposób naturalny. Naturalna metoda na sucho jest popularna w Etiopii i niektórych regionach Brazylii.
        • Metoda na mokro — podczas mycia cały miąższ owoców jest usuwany z ziaren kawowych w sposób mechaniczny przez maszynę depulper, tuż przed procesem suszenia. Zazwyczaj fermentacja ziaren trwa od 24 do 72 godzin. Proces suszenia wygląda podobnie do metody na sucho. Jednak, jeśli ziarna są hodowane w miejscach, gdzie nie ma wystarczająco dużo słońca, to ziarna suszone są mechanicznie.
        • Metoda miodowa — to inaczej metoda hybrydowa. Na początku jest zdzierana pierwsza warstwa owoców, następnie kawa z miąższem jest rozkładana i osuszana na słońcu. Ziarna z miąższem wyglądają, jakby były oblane czymś klejącym, stąd właśnie wzięła się nazwa tej metody.
Dzięki tej obróbce kawa ma nutę słodyczy, a posmak jej jest o wiele łagodniejszy, w porównaniu do metody na mokro.
 
Ziarna przy każdej metodzie muszą być regularnie obracane, aby uniknąć rozwoju pleśni. Podczas wyboru kawy, warto zwrócić uwagę na sposób obróbki, który znacząco wpływa na jej smak i aromat.
    • Opis sensoryczny — to inaczej opis charakterystyki aromatów ziaren kawy i jej poziomu kwasowości. Informacje te powinny być czytelne. Mają pomagać klientowi w dokonaniu wyboru.

 

biała-filiżanka-kawy-lanie-czarnej-kawy-kawa-na-poranek-poradnik-blog

Jaka kawa do ekspresu do kawy? Podsumowanie

 
Pamiętaj, że odpowiednia ziarnista kawa to taka, która będzie Ci najlepiej smakować. Jeśli wolisz kawę z nutą słodkości, to wypróbuj kawę typu Arabika lub kawę sporządzoną dzięki metodzie miodowej. Z kolei, jeśli jesteś kawoszem, który uwielbia mocne kawy, to wypróbuj kawę mocno paloną.
 
Przede wszystkim należy kierować się jej najważniejszymi kryteriami, a nie samym opakowaniem. Dzięki temu, spośród wszystkich marek, znajdziesz wysokiej jakości kawę, która będzie Cię każdego dnia równie dobrze zadowalać w Twoim domu.

Podziel się na social media