Jak czyścić ekspres do kawy?
18.10.2022
Doradca Yoer
Pobudzająca do życia kawa stała się codziennym rytuałem u większości polskich domów. Staramy się tworzyć różne kawowe kombinacje, które mają pomagać nam funkcjonować w ciągu całego dnia.
Jednak codzienna eksploatacja ekspresów wymaga od nas cyklicznego czyszczenia ich poszczególnych komponentów. Jeśli odpowiednio zadbasz o swój ekspres do kawy, to smak Twojej kawy będzie cały czas na wysokim poziomie.
Dzisiejszy artykuł w całości poświęcony jest czyszczeniu różnych modeli ekspresów. Podpowiemy Ci, jak zadbać o ekspres, aby pracował nienagannie, bez żadnych awarii oraz codziennie serwował wysokiej jakości kawę bogatą w niezwykły smak i aromat.
Regularne czyszczenie ekspresu do kawy chroni przed:
Zadbanie o regularne czyszczenie zwiększy żywotność Twojego ekspresu do kawy. Cykliczna konserwacja urządzenia zapewnia tworzenie pysznej i aromatycznej kawy każdego dnia.
Może Cię także zainteresować: Jaki ekspres do kawy wybrać?
W nowoczesnych ekspresach istnieje automatyczne czyszczenie i automatyczne odkamienianie, które informują o konieczności rozpoczęcia tych procesów przy pomocy odpowiedniej do tego lampki.
W ekspresach automatycznych czyszczenie jest zazwyczaj wymagane po 200 – 300 cyklach zaparzania filiżanek kawy, ale nie później niż po dwóch miesiącach działania ekspresu.
W ekspresach przelewowych cykl ten oscyluje na poziomie 30 – 40 procesach parzenia kawy. Jeśli jednak masz ekspres, który nie ma automatycznego czyszczenia, to warto ustawić sobie odpowiednie przypomnienie w kalendarzu lub w smartfonie.
W ekspresach do kawy należy codziennie czyścić filtr wielokrotnego użytku oraz kolbę z wykorzystaną wcześniej kawą. Z kolei raz w tygodniu warto wypełnić zbiornik wodą ze specjalnym środkiem odkamieniającym, a następnie uruchomić urządzenie. Dzięki temu jednocześnie oczyścić przewody znajdujące się w środku i zbiornik na wodę.
Wyczyść ekspres do kawy do domu wtedy, gdy:
Do regularnego czyszczenia ekspresu wystarczy woda z octem. Tak przygotowany roztwór powinien poradzić sobie z wyczyszczeniem zbiornika na wodę oraz przewodów, znajdujących się w środku urządzenia.
Jeśli jednak czyścisz ekspres nieregularnie, a woda z octem nie pomaga, to wtedy warto sięgnąć po sprawdzone, profesjonalne preparaty, które bardzo szybko poradzą sobie z tego typu zanieczyszczeniami.
Dokładnie dopasuj środki do swojego ekspresu. Najlepiej kupić detergenty, które są rekomendowane przez producenta ekspresu. Dzięki temu zostanie on prawidłowo wyczyszczony, a po zakończonym procesie będziesz mieć pewność, że dalsze korzystanie będzie w pełni bezpieczne dla Twojego zdrowia.
Warto stosować się do wytycznych przedstawionych przez producenta, żeby nie stracić gwarancji, a co najważniejsze nie zepsuć ekspresu.
Zewnętrzną obudowę ekspresu możesz przetrzeć miękką ścierką nasączoną wodą. Dzięki miękkiej tkaninie nie zarysujesz urządzenia. Możesz także wspomóc się delikatnym detergentem, który skutecznie usunie poważniejsze zabrudzenia.
W ekspresach przelewowych czyszczeniu ulega głównie filtr oraz zbiornik na wodę. Filtry w ekspresach są jednorazowego i wielokrotnego użytku.
Te jednorazowe, papierowe możesz wyrzucić do kosza po każdym zaparzeniu kawy. Z kolei te wielorazowe, wyprodukowane z siateczki ze stali szlachetnej lub nylonu możesz czyścić pod bieżącą wodą po każdym użyciu. Niekiedy mogą być myte w zmywarce wraz z dzbankiem i wyciąganym pojemnikiem na wodę.
Pamiętaj, aby wyrzucić zużyte fusy kawowe do kosza za każdym razem, jak przygotujesz sobie kawę. Jeśli masz sitko wielokrotnego użytku, to postaraj się je dokładnie przepłukać. Filtr jednorazowy wyrzuć do kosza, jak zostało to wcześniej wspomniane.
Ze zbiornika na wodę warto regularnie wylewać wodę, jeśli przez resztę dnia nie będziesz przygotowywać więcej kawy. Co najmniej raz w tygodniu zadbaj o zbiornik, czyszcząc go przy pomocy środka na kamień.
Odpowiednie pielęgnowanie i czyszczenie ekspresu przelewowego sprawi, że będziesz cieszyć się z czystej kawy przez długi czas.
Ekspres kapsułkowy to prosty w obsłudze ekspres. Wystarczy, że włożysz kapsułkę z kawą do odpowiedniego miejsca i wlejesz wody do zbiornika. Po naciśnięciu wskazanego przycisku ekspres zacznie tworzyć Twoją ulubioną kawę.
Pamiętaj żeby:
Ekspres ten wykorzystuje wysokie ciśnienie do stworzenia kawy. Do przygotowania kawy potrzebna jest kolba, do której wsypuje się mieloną kawę. Następnie należy ją dobrze wyrównać i odpowiednio ubić, najlepiej przy pomocy specjalnej miarki z ubijakiem.
Cały proces polega na tym, że gorąca woda jest przelewana przez kolbę z kawą wprost do filiżanki. Wysokie ciśnienie powoduje, że na Twojej kawie pojawia się charakterystyczna, delikatna pianka „crema”.
W przypadku ekspresu kolbowego ciśnieniowego czyszczenie kolby jest niezwykle ważnym procesem. Musisz dokładnie usunąć zużyte fusy, a następne umyć osobno sitko i kolbę pod bieżącą wodą. Jest to ważne, ponieważ bez tego osad kawowy zacznie wysychać, utrudniając Ci zadanie.
Jeśli nie będziesz regularnie usuwać osadu, to może on zmienić smak Twojej kawy. Samo dbanie o kolbę nie wymaga dużo czasu, a przynajmniej zachowasz jej trwałość.
Co jakiś czas warto namoczyć kolbę i sitka w specjalnym do tego detergencie, dzięki któremu dokładnie pozbędziesz się nawarstwiającego się osadu.
Przeczytaj: Jaki ekspres ciśnieniowy do domu?
Ekspres automatyczny jest prostym w obsłudze, intuicyjnym urządzeniem, który potrafi przygotować różne kombinacje kawowe bez Twojego wysiłku. Jednak ma wmontowanych o wiele więcej części, o które należy cały czas dbać.
W ekspresach automatycznych wyskakują informacje o konieczności odkamieniania czy czyszczenia, mimo to warto pamiętać, żeby:
Po co czyścić ekspres do kawy?
- kamieniem — może mocno zatykać ekspres. Sukcesywnie nawarstwia się, uniemożliwiając przedostawanie się przepływu wody. Im więcej kamienia zaczyna się gromadzić, tym proces parzenia znacznie się wydłuża, a smak kawy ulega pogorszeniu.
- nieprzyjemnym smakiem i zapachem — smak i aromat kawy z niezadbanego ekspresu jest znacznie gorszy. Woda i pozostałe zanieczyszczenia osadzające się w ekspresie powodują, że powstały gorący napój jest kwaśny i niedobry.
- bakteriami, grzybami, pleśnią — potrafią gromadzić się w większości zakamarkach ekspresu. Możesz spotkać je na tacce ociekowej, w zbiorniku na wodę, w kolbie ze zużytymi fusami, a nawet w przewodach niezbędnych do spieniania mleka.
Kiedy czyścić ekspres do kawy?
- kawa w smaku będzie kwaśna i gorzka,
- kawa będzie delikatna i „płytka” w smaku,
- proces parzenia kawy będzie dłuższy niż zwykle,
- zaparzona kawa będzie chłodniejsza niż zwykle,
- zauważysz zwiększony stopień zużycia wody.
Czym czyścić ekspres do kawy?
Jak wyczyścić ekspres przelewowy do kawy?
Pamiętaj żeby:
- używać ścierki z miękkiego materiału — ona najlepiej ochroni zewnętrzną obudowę Twojego ekspresu. Dzięki niej dokładnie wyczyścisz urządzenie z wszelkich zabrudzeń, nie uszkadzając i zarysowując powłoki.
- przemywać filtr wielokrotnego użytku — najlepiej po każdym zużyciu. W wielu ekspresach możesz bez problemu wyciągnąć filtr i przemyć go pod bieżącą wodą. Warto o niego dbać, ponieważ to przez niego sączy się kawa, która przelewa się do Twojej filiżanki czy dzbanka.
- regularnie myć szklany dzbanek — warto dokładnie czyścić dzbanek, aby późniejsze kawy dalej miały ten sam niepowtarzalny smak i aromat. Większość producentów rekomenduje mycie dzbanków nawet w zmywarce. Dzięki temu masz pewność, że został dokładnie oczyszczony z osadu po kawie.
- przecierać płytę grzewczą — zwłaszcza z zacieków, które powstały po przelewaniu kawy z filtra do dzbanka. Regularnie przecierana płyta da Ci pewność, że dno dzbanka nie będzie zabrudzone, co przekłada się na brak jakichkolwiek przypadkowych plam np. na obrusie czy blacie kuchennym.
- przemywać pojemnik na ziarna kawy — najlepiej przy pomocy specjalnej szczoteczki, która pomoże Ci dosięgnąć najdalsze zakamarki żarnowego, stożkowego młynka metalowego. Regularne czyszczenie pomoże Ci zachować świeżość Twojej kawy.
- stosować odkamieniacz — staraj się odkamieniać ekspres regularnie, dzięki temu nie zatkasz narastającym kamieniem żadnych przewodów. Staraj się korzystać z profesjonalnych środków, dzięki temu będziesz mieć pewność, że ekspres zostanie prawidłowo oczyszczony.
Jak czyścić kapsułkowy ekspres do kawy?
- przecierać obudowę — wykorzystuj do tego ścierki z miękkiego materiału, żeby nie uszkodzić i zarysować zewnętrznej powłoki ekspresu. Dzięki temu walory estetyczne zostaną zachowane na dłużej.
- czyścić zbiornik na wodę — najlepiej specjalnymi do tego detergentami. Dzięki temu dokładnie umyjesz zbiornik od wszelkich zacieków.
- wyrzucać pustą kapsułkę po kawie — najlepiej po każdym użyciu. Pojemniki te są przeważnie z tworzywa sztucznego, więc nie będziesz mieć problemów, do którego pojemnika je wyrzucać.
- odkamieniać ekspres — według zaleceń producenta ekspresu. Odkamienianie modelu kapsułkowego odbywa się na takiej samej zasadzie, jak zostało to wcześniej opisane. Należy wlać do zbiornika na wodę roztwór z detergentem i uruchomić ekspres.
- przecierać podstawkę — to miejsce, na którym stawiasz filiżankę. Podczas przygotowywania kawy mogą pojawić się odpryski, które warto przetrzeć po każdym przygotowaniu kawy.
Jak czyścić ciśnieniowy kolbowy ekspres do kawy?
Pamiętaj żeby:
- za każdym razem wyrzucać fusy kawowe — mokre fusy o wiele łatwiej wyrzucić. Wystarczy odbić kolbę o krawędź kosza, a zawartość sitka od razu się odklei. Zaschnięte fusy należy często zeskrobywać np. przy pomocy noża.
- regularnie tworzyć „prysznice” — wystarczy nałożyć na kolbę sitko bez oczek i wsypać do niego proszek czyszczący. Przy pomocy specjalnego programu mycia należy włączyć prysznic, który pomaga oczyścić ekspres z różnych zanieczyszczeń.
- czyścić dyszę od spieniacza — najlepiej przy pomocy wilgotnej ścierki. Pamiętaj, żeby czyścić ją po każdym użyciu. Nie pozwól, aby resztki mleka zaschły na dyszy, ponieważ będziesz mieć trudności z jej doczyszczeniem.
- opróżniaj i przemywaj kratkę i tackę ociekową — bardzo często w tackach jest zamontowany pływak, który poinformuje Cię o konieczności wylania wody. Dzięki temu chronisz swój blat przed plamami.
- przemywać zbiornik na wodę — najlepiej przy pomocy gąbki do mycia naczyń lub ścierki z miękkiego materiału. Możesz wykorzystać delikatnego detergentu dla zwiększenia efektywności czyszczenia.
- odkamieniać ekspres — w przypadku ekspresu kolbowego także warto korzystać z odkamieniaczy, jakie poleca dany producent urządzenia. Warto korzystać z instrukcji odkamieniania, jaka znajduje się w instrukcji obsługi.
Jak czyścić automatyczny ekspres do kawy?
- przemywać obudowę ścierką — najlepiej z miękkiego materiału, aby jej nie przerysować. Ekspres, prócz przygotowywania aromatycznej kawy, pełni funkcję reprezentatywną w kuchni, dlatego warto dbać o jego wygląd.
- opróżniać kratkę i tackę ociekową — te dwa elementy chronią Twój blat przed niepotrzebnymi plamami. Warto o nie zadbać, aby w ich zakamarkach nie zaległy się bakterie czy inne drobnoustroje.
- czyścić pojemnik na ziarna kawowe — najlepiej specjalnymi szczoteczkami, które pomogą Ci dostać się do najtrudniej dostępnych miejsc. Jeśli odpowiednio zadbasz o ten zbiornik, to Twoja kawa za każdym razem będzie fenomenalnie smakować.
- opróżniać zbiornik na fusy — wilgotne fusy pozostawione w szczelnym pojemniku mogą po pewnym czasie wydzielać nieprzyjemny zapach i tworzyć pleśń. Warto za każdym razem je wyrzucać i przemyć zbiornik pod bieżącą wodą, aby tego uniknąć.
- czyścić dyszę od spieniacza — najlepiej po każdym użyciu, wtedy z sukcesem pozbędziesz się pozostałego mleka. To samo dotyczy zbiornika na mleko. Warto je przemyć wodą i płynem do mycia naczyń.
- odkamieniać ekspres — możesz to zrobić w prosty i automatyczny sposób. Potrzebujesz jedynie specjalnego środka do odkamieniania.