Jak pija się herbatę na świecie?
2021-08-30 11:00:00
Jak się pija herbatę na świecie?
30.08.2021
Yoersik - Twój doradca
Czy wyobrażamy sobie dzień bez ulubionej herbaty? Choć jest znana od wieków, to na całym świecie rozpowszechniła się stosunkowo niedawno, ale od razu zyskała na popularności.
W niniejszym artykule doradzimy Wam jak parzyć aromatyczny napój. Prześledzimy jego historię i ekspansję w Polsce. Zabierzemy Was w podróż po różnych zakątkach świata.
Skąd pochodzi herbata?

Herbata w Polsce
- Do Polski herbata trafiła w okresie panowania dynastii Wazów. Napój przyprowadziła na dwór francuska księżna Maria Ludwika, żona Władysława IV, a później jego brata Jana Kazimierza.
- Na samym początku aromatyczny napar nie zaskarbił sobie sympatii Polaków. Herbatę sprzedawano jako produkt leczniczy, a ludzie nie potrafili jej parzyć. Zwyczaj picia czaju rozpowszechnił się na dobre w XIX wieku, głównie w zaborze rosyjskim.
- Co ciekawe według danych z 2017 roku Polacy piją więcej herbaty niż mieszkańcy Chin czy Japonii. Badania Comtrade dają nam 4. miejsce w Europie i 9. na świecie.
- Najchętniej sięgamy po czarną herbatę w torebkach. Warto odnotować, że coraz większą popularność zyskują inne odmiany bursztynowego napoju, tj. Earl Grey i zielona.
- Choć niemal na całym świecie liściasty napój nazywany jest od chińskiego słowa cha, to Polacy postawili na oryginalność. Nasze określenie „herbata” pochodzi z łacińskiej zbitki słów: herba (zioło) i thea (zlatynizowane „cha”).
Rodzaje herbaty
- Zielona herbata – jeden z najstarszych rodzajów herbaty. Poddawany jest tylko minimalnej obróbce. Właściwości prozdrowotne zielonego naparu znane są na całym świecie.
- Czarna herbata – najpopularniejszy rodzaj aromatycznego naparu:
- Stanowi 80% światowej konsumpcji herbaty.
- Przechodzi przez wszystkie procesy produkcji: więdnięcie, skręcanie, pełną oksydację (czyli utlenianie) i suszenie.
- Czarna herbata potrafi zachować swój smak przez wiele lat. Dlatego od dawna jest jednym z ważniejszych przedmiotów handlu.
- Legenda głosi, że powstała przez zupełny przypadek. W trakcie transportu morskiego ładunek zielonej herbaty namókł, dzięki czemu utleniły się liście.
- Czerwona herbata (Pu Erh) – ten rodzaj herbaty Chińczycy zaliczają do grupy „czarnych”. Poddawana jest dodatkowemu procesowani fermentacji już po ususzeniu liści.
- Biała herbata – to delikatna i szlachetna odmiana herbaty. Młode listki oraz pąki zbiera się wczesną wiosną i suszy pod wpływem naturalnej temperatury.
- Żółta herbata – miejska legenda głosi, że żółta herbata przez swój kolor początkowo była zarezerwowana tylko dla rodziny cesarskiej. Charakterystyczna barwa wynika z innego procesu produkcji.

Jak parzyć herbatę?
- Czarna herbata – możemy zalać wrzątkiem lub świeżo zagotowaną wodą o temperaturze mniej więcej 95-98°C.
- Czerwona herbata (oolong) – parzymy w cieczy od 90 do 95°C.
- Żółta herbata – zalewamy wodą około 85°C i pozostawiamy bez przykrycia.
- Zielona herbata – parzymy w cieczy podgrzanej do temperatury 70-80°C.
- Biała herbata – najlepiej zalać wodą o temperaturze 85-95°C.
- Herbat owocowe i ziołowe – zalewamy wrzątkiem.
Jak pija się herbatę na świecie?
- Argentyna – to właśnie z kraju wołowiny pochodzi yerba mate. Ten rodzaj herbaty pomału zyskuje popularność i świadomość odbiorców. Napój wytwarzany jest z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Pije się go z charakterystycznego naczynia z metalową słomką.
- Japonia – kraj matchy, czyli sproszkowanej zielonej herbaty. Ten napój wyróżniają doskonałe właściwości zdrowotne oraz intensywny smak. Działa odprężająco, łagodzi stres, wpływa na samopoczucie i poprawia metabolizm. Matchę można pić na różne sposoby. Na ciepłe dni polecamy dodatek toniku, soku z limonki i kostek lodu.

- Rosja – według rożnych źródeł herbata na Kreml dotarła przez chińskich kupców albo Kozaków z Mongolii. Czaj parzy się w samowarze i zalewa wrzątkiem. Do złocistego naparu najlepiej przypasują cytryna, kostki cukru czy konfitura.
- Tajwan – z tej małej wyspy u wybrzeży Chin pochodzi Bubble Tea. Napój przygotowuje się na bazie herbaty (zielonej lub czarnej) z dodatkiem cukru, kulek z tapioki, mleka czy syropu owocowego. Najczęściej serwowany jest na zimno, w wysokich, przeźroczystych kubkach oraz ze słomką o dużej średnicy. W Polsce herbata bąbelkowa zyskała ostatnio popularność za sprawą utworu rapera Quebonafide i Darii Zawiałow „Bubbletea”.

- Turcja słynie z mocnej herbaty. Çay trafił do Azji Mniejszej w czasach Imperium Osmańskiego i znalazł swoje miejsce w tradycji. Teraz złocisty napar pije się niemal wszędzie i o każdej porze dnia. Liście herbaty parzy się w specjalnym czajniczku zwanym çaydanlık. Przygotowany napój podaje się w filiżankach o kształcie tulipana, czyli symbolu całego kraju.

Herbaty ziołowe i owocowe
- Szałwia – polecana przy infekcjach dróg oddechowych. Wzmacnia układ odpornościowy organizmu.
- Mięta – stosowana na problemy ze strony przewodu pokarmowego.
- Rumianek – poprawia proces trawienia i reguluje poziom cukru we krwi. Rumianek warto pić także przed snem, ponieważ posiada właściowości wyciszające.
- Pokrzywa – sama roślina nawet przy minimalnym doktnięciu powoduje bolesne podrażnienia skóry. W formie naparu działa pozytywnie na układ moczowy i trawienny.
- Koper włoski – doskonały w łagodzeniu różnych dolegliwości układu pokarmowego.
- Melisa – przez większość ludzi jest znana ze swoich znakomitych właściwości odprężających i uspokajających.

Jaki czajnik wybrać?
Mogą Cię również zainteresować artykuły:
Autor:Yoersik - Twój doradca