Jaką zgrzewarkę próżniową wybrać?
2021-09-22 11:30:00
Jaką zgrzewarkę próżniową wybrać?
Data aktualizacji: 13.062025
Yoersik - Twój doradca
Czy wiesz, że wiele produktów spożywczych można przechować znacznie dłużej, jeśli tylko zastosujemy odpowiednią technikę pakowania? Zgrzewarka próżniowa to urządzenie, które pozwala nie tylko zachować świeżość żywności na dłużej, ale też wprowadza porządek w kuchni i ogranicza marnowanie jedzenia. W czasach, gdy coraz więcej z nas szuka sposobów na oszczędność i bardziej świadome gospodarowanie produktami, pakowarka próżniowa staje się sprzymierzeńcem nowoczesnego domu. Jak działa? Co warto o niej wiedzieć? I dlaczego może okazać się nieoceniona w codziennym gotowaniu? O tym przeczytasz w naszym artykule.
Jak działa zgrzewarka próżniowa?

Rodzaje zgrzewarek próżniowych
- Zgrzewarka listwowa – to najpopularniejszy rodzaj zgrzewarek. Zajmują stosunkowo mało miejsca, przez co są niezwykle kompaktowe. Sprawdzą się idealnie do użytku domowego czy w małej gastronomii, a przy ich zakupie „nie dostaniesz po kieszeni”.
- Zgrzewarka komorowa – najczęściej wykorzystywane są do celów profesjonalnych: w zakładach przetwórstwa, dużych sklepach czy restauracjach. Wyposażone są w pompę próżniową i charakteryzują się wysoką wydajnością. Przez swoje gabaryty, a także wysoką cenę nie sprawdzą się w gospodarstwie domowym. Pakowarki komorowe dają możliwość manualnego ustawienia parametrów.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze zgrzewarki prózniowej?
- Moc – im większa moc, tym szybciej i skuteczniej zapakujesz żywność. Zgrzewarka próżniowa dobrej klasy, która sprawdzi się przy większości zadań, powinna mieć moc od 120W do nawet 170W.
- Liczba i szerokość zgrzewu – zgrzew to najważniejszy element pakowarki próżniowej. Odpowiada za szczelność zapakowanego jedzenia. Do mokrej żywności najlepiej wybrać urządzenie o większej liczbie zgrzewów. Standardowo pakowarka ma 1 lub 2 zgrzewy. Sam zgrzew powinien mieć 2,5-3mm szerokości.
- Tryb pracy – wyróżniamy trzy podstawowe tryby pracy zgrzewarki:
- Automatyczny – zgrzewarka automatycznie wybiera ciśnienie i dostosowuje moment zgrzewu.
- Półautomatyczny – w trybie półautomatycznym zgrzewarka daje możliwość kontroli ciśnienia przez użytkownika.
- Manualny – cały proces zgrzewania użytkownik przeprowadza się samodzielnie. Musi skontrolować ciśnienie i w odpowiednim momencie nacisnąć przycisk.
- Prędkość pracy – niektóre urządzenia pracują w zróżnicowanych trybach pracy, które dostosujesz do danego typu jedzenia.
- Zwykła – do pakowania twardszej żywności.
- Delikatna – do żywności wymagającej większej uwagi podczas wysysania powietrza.
- Maksymalne ciśnienie – wytwarzane przez pompkę próżniową. określa to, jak sterylnie zgrzewarka może zapakować żywność.
- Zgrzewarki o ciśnieniu 0,50 bar lub mniejszym mogą się nie sprawdzić przy dłuższym użytkowaniu.
- Ciśnienie o wartości 0,60-0,80 bar będzie idealne od szczelnego, hermetycznego zamknięcia.
- Zgrzewarki o jeszcze większym ciśnieniu, ponad 0,80 bar, nie znajdą większego zastosowania do użytku domowego.
- Rozmiar listwy – standardowa listwa ma długość mniej więcej 30 cm. Ta cecha ma istotne znaczenie przy zakupie dodatkowych folii czy opakowań.
- System otwierania i zamykania pokrywy „One Touch” – jednym przyciskiem otwierasz lub zamykasz pokrywę zgrzewarki próżniowej.
- Konstrukcja flip-up – pozwala używać zgrzewarki na płaskiej powierzchni, a na czas przechowywania postawić ją w pozycji pionowej.
- Funkcja „instant seal” – przeznaczona do pakowania najdelikatniejszych produktów. Zapobiega ich kruszeniu i rozdrabnianiu.
Do czego zastosować zgrzewarkę próżniową?

Część zgrzewarek próżniowych umożliwia zamykanie uprzednio otwartych butelek. Ta funkcja jest przydatna w przypadku wina, które bardzo szybko traci swój smak czy aromat. Specjalny wężyk odessie powietrze i pozwoli szczelnie zakorkować napój. Dzięki takiemu rozwiązaniu będziemy mogli cieszyć się pysznym trunkiem nawet do 20-25 dni.

Żywność w workach próżniowych możesz podgrzać w mikrofali albo piec techniką sous vide (wym. su wid), niezwykle popularną wśród francuskich szefów kuchni. Ta metoda polega na umieszczeniu hermetycznie zamkniętej plastikowej torebki w kąpieli wodnej lub parowej i precyzyjnym kontrolowaniu temperatury. Zazwyczaj pieczenie trwa bardzo długo, ale żywność zachowuje swój naturalny smak.
Dodatkowe elementy i akcesoria pakowarki próżniowej
- Dotykowy panel sterowania – z poziomu panelu masz dostęp do wszystkich funkcji urządzenia.
- Obudowa ze stali nierdzewnej – gwarantuje dłuższą trwałość pakowarki. Jest bardziej wytrzymała, a także mniej podatna na zarysowania i inne uszkodzenia.
- Waga spożywcza – pomoże Ci precyzyjnie odmierzyć produkty, które chcesz pakować. Funkcja tarowania pozwoli na zważenie samych produktów bez wliczenia wagi pojemnika.
- Tacka na skropliny – magazynuje nadmiar płynów zbierających się w trakcie zgrzewania mokrych produktów.
- Cyfrowy wyświetlacz LCD – informuje o aktualnym statusie pracy urządzenia. Dodatkowo wyświetla wynik z wagi spożywczej.
- Komora do przechowywania rolek – pozwoli na utrzymanie porządku w kuchni.
- Nożyk do folii – wykorzystasz go do przecinania foli.
- Wbudowana przecinarka – niektóre zgrzewarki wyposażone są w automatyczną przecinarkę, która sama przytnie kawałek foli. Dzięki temu użytkowanie stanie się bardziej komfortowe.
- Pojemniki do żywności – posiadają specjalną uszczelkę, która nie przepuszcza powietrza do wnętrza. Dodatkowy zawór pozwoli łatwo wyrównać ciśnienie. Pudełka sprawdzą się do marynowania żywności, przechowywania gotowych potraw lub suchego jedzenia.
- Korek próżniowy – służy do zamykania uprzednio otwartych butelek wina, octu czy oleju.
- Antypoślizgowa podstawa – zapewnia dodatkowy komfort i bezpieczeństwo podczas użytkowania zgrzewarki, która nie będzie się przesuwać po kuchennym blacie.
Jak przechowywać żywność zapakowaną próżniowo?
Nie jesteś pewna, jak przrzechowywać żywność zapakowaną próżniowo? Skorzystaj z naszej ściągawki!
Produkt | Miejsce przechowywania | Trwałość produktu bez opakowania próżniowego | Trwałość produktu w opakowaniu próżniowym |
Chleb, bułki | chlebak | 2-3 dni | 7-10 dni |
Ciastka | spiżarnia | 1-2 tyg. | 3-6 tyg. |
Kawa | spiżarnia | 2-3 mies. | 12 mies. |
Orzechy | spiżarnia | 6 mies. | 24 mies. |
Herbata | spiżania | 2-3 mies. | 12 mies. |
Wędlina | lodówka | 3-4 dni | 2-3 tyg. |
Twaróg | lodówka | 4-7 dni | 2 tyg. |
Ser żółty | lodówka | 1-2 tyg. | 4-6 mies. |
Kiełbasa sucha | lodówka | 2-3 tyg. | 6 tyg. |
Ryby wędzone | lodówka | 1-2 tyg. | 6-12 tyg. |
Owoce świeże | zamrażarka | 8 mies. | 18-24 mies. |
Surowe mięso | zamrażarka | 4-6 mies. | 15-20 mies. |
Ryby świeże | zamrażarka | 3-6 mies. | 10-12 mies. |
Warzywa świeże | zamrażarka | 8 mies. | 18-24 mies. |
Mięso mielone | zamrażarka | 4 mies. | 12 mies. |
Jaką folie wykorzystuje się do pakowarki próżniowej?

Wady i zalety zgrzewarki próżniowej
Zalety | Wady |
|
|
Jaką zgrzewarkę próżniową wybrać?
Mogą Cię również zainteresować artykuły:
Autor:Yoersik - Twój doradca