Grill gazowy w trzech słowach: zdrowiej, szybciej, wygodniej

 
06.04.2021
Doradca Yoer
Zdecydowana większość z nas uwielbia grillowanie. Nie ma to jak spędzanie wspólnego czasu z rodziną, przyjaciółmi, gwar rozmów, odpoczynek w piękny, słoneczny dzień, nie zapominając oczywiście o głównym punkcie każdego grillowania, czyli pysznym posiłku. Zdrowe odżywianie schodzi wtedy na dalszy plan, ponieważ wiele osób uważa, że specyficzny smak grillowanych potraw zawdzięczamy rozpalonemu do czerwoności węglowi i uciążliwemu dymowi, który unosi się na smażone produkty. Nic bardziej mylnego.
 
Z tego artykułu dowiesz się, jak możesz cieszyć się smakiem prawdziwego grillowanego posiłku, dbając jednocześnie o zdrowsze żywienie swoich najbliższych – rozwiązaniem jest grill gazowy.
szaszlyki-warzywa-kolacja-grill-gazowy-pomidory-mieso

Dlaczego grill gazowy jest lepszy od grilla węglowego?

 
Grill węglowy, choć jest zdecydowanie najtańszą z możliwych opcji, ma sporo wad. Szkodliwe opary wydzielane z brykietu, węgla i rozpałki to wyłącznie szczyt góry lodowej. Proces przygotowania posiłku trwa całkiem długo, a samo rozpalanie węgla zajmuje blisko pół godziny. Nie mówiąc o braku możliwości stuprocentowej kontroli smażenia - niech pierwszy rzuci kamień ten, kto nigdy nie spalił choćby jednego produktu smażącego się na ruszcie.
 
Grillowanie jest umiejętnością całkiem łatwą i nie sprawia wielu kłopotów, jednak rozżarzony węgiel i nagrzewające się części urządzenia nie są bezpieczne. Często nawet najbardziej ostrożna osoba dotknie przez przypadek rozgrzanego rusztu, a wielu innych wypadków nie sposób przewidzieć. Należy być bardzo przezornym, szczególnie jeśli w pobliżu znajdują się dzieci lub zwierzęta. Dodatkowo, nieustannie należy zwracać uwagę, żeby płomień nie przygasł, a przy tym dodawać kolejne substancje szkodliwe dla zdrowia.
 
Najbardziej uciążliwym zajęciem w całym procesie jednorazowego użytkowania tradycyjnego grilla węglowego jest utrzymanie urządzenia w czystości do czasu ponownego rozpalenia. Żeby dokładnie wyczyścić grill, należy w całości opróżnić go z popiołu i wypalonego węgla, a całkowite domycie wnętrza z pozostałości po smażeniu często jest wyczerpującym i nużącym zajęciem, dlatego wielu miłośników grilla zostawia mycie sprzętu na kolejne dni. Nie dość, że czyszczenie jest wtedy jeszcze trudniejsze, zwykle nie da się domyć wszystkiego, a smażenie na ruszcie z pozostałościami po poprzednim użytkowaniu jest źródłem dodatkowych, szkodliwych toksyn.
 
Tych wszystkich uciążliwości można uniknąć, lub wydatnie je zmniejszyć, zmieniając tradycyjny grill węglowy na grill gazowy – choć na pierwszy rzut oka zdecydowanie droższy, z czasem okaże się znakomitym sposobem na oszczędzenie domowego budżetu, a wygoda użytkowania sprawi, że już nigdy nie będziesz chciał wrócić do węglowej wersji urządzenia.
cukinia-smazone-warzywa-grill-gazowy-wege-yoer

Rodzaje grilla gazowego

 
  • Przenośny – jest to wersja turystyczna, stworzona dla osób lubiących smaczne posiłki w mniej ucywilizowanych miejscach. Składana, kompaktowa konstrukcja grilla pozwala na łatwy, bezpieczny transport i bezproblemowe przechowywanie. Może posiadać małe, dodatkowe półki boczne na składniki i przyprawy.
  • Stacjonarny – większy grill na nóżkach lub na szafce. Cięższy i masywniejszy od wersji przenośnej, posiada więcej palników, dzięki czemu można przygotować więcej potraw w tym samym czasie. Dodatkowe półki i uchwyty pomagają w sprawniejszym przebiegu grillowania, a wszystkie niezbędne dodatki mogą znajdować się pod ręką. Na tym grillu skupimy się w niniejszym artykule.

Zalety grilla gazowego:

 
  • Zdrowsze jedzenie – na grillu gazowym przygotujesz zarówno potrawy mięsne, jak i wegetariańskie, a choć ich smak będzie zbliżony do tych przygotowanych na modelu węglowym, nie będą zawierały szkodliwych dla organizmu substancji. Ponadto posiłek przygotowany na grillu gazowym nie zawiera tłuszczu, ponieważ ten zbiera się w specjalnym zbiorniku.
  • Łatwość rozpalania – wnie potrzebujesz żadnych dodatkowych elementów niezbędnych do rozpalenia grilla. Wystarczy odpowiednio podłączyć butlę i w przypadku grilli z elektrycznym zapalnikiem, należy tylko wcisnąć odpowiednie pokrętło, by urządzenie zaczęło się nagrzewać.
  • Szybkie nagrzewanie – nie musisz czekać kilkudziesięciu minut, aż na ruszt będziesz mógł wrzucić przygotowane wcześniej potrawy. Grill gazowy rozpalamy w ciągu kilku sekund, a stabilną temperaturę uzyskuje się już po kilku minutach, dlatego posiłek jest gotowy do spożycia w stosunkowo krótkim czasie od momentu rozpalenia.
  • Łatwe utrzymywanie czystości – po skończeniu grillowania, nie musisz usuwać węgla i popiołu, a elementy łatwe do demontażu pozwalają na sprawne oczyszczenie grilla po każdym użytkowaniu. Tłuszcz kapiący z produktów trafia do specjalnej tacki, dlatego żadne pozostałe elementy grilla nie ulegają zanieczyszczeniu. Po skończeniu smażenia tackę można wysunąć i usunąć z niej nagromadzony tłuszcz.
  • Tanie grillowanie – w porównaniu do brykietu czy węgla, których zapasy musimy uzupełniać niemalże po każdym użytkowaniu, gaz jest zdecydowanie bardziej wydajny i tańszy
  • Przyjazny środowisku – gaz jest zdecydowanie bardziej ekologicznym nośnikiem energii niż brykiet czy węgiel oraz co ważne, podczas smażenia do powietrza nie przedostają się toksyczne opary i dym o uciążliwym, duszącym zapachu.
  • Grillowanie pod kontrolą – pokrętła kontrolne pozwalają na dowolną regulację temperatury, a dzięki termometrowi łatwiej nam będzie uzyskać i utrzymać temperaturę idealną dla danej potrawy.
  • Stabilność i mobilność urządzenia – solidna podstawa i stabilne nóżki, choć sprawiają, że całe urządzenie jest dosyć ciężkie, są podstawą w poczuciu bezpieczeństwa podczas grillowania. Niektóre modele posiadają dodatkowe kółka, które umożliwiają bezproblemowe przesuwanie grilla w inne miejsce.
ryba-cebula-cytryna-grill-gazowy-yoer

Najważniejsze elementy dobrego grilla gazowego:

 
  • Ruszt żeliwny – jest ciężki, ale solidnie wykonany i przy tym wysoce odporny na mechaniczne uszkodzenia i rdzę. Długo utrzymuje temperaturę odpowiednią do sukcesywnego smażenia potraw, a dzięki chropowatej strukturze i nieemaliowanej powierzchni, nie niszczy się podczas czyszczenia i użytkowania.
  • Termometr – pozwala kontrolować temperaturę, w jakiej przygotowuje się posiłki, bez potrzeby podnoszenia pokrywy. Najczęściej pokazuje temperaturę w dwóch jednostkach tj. w stopniach Celsjusza oraz Fahrenheita.
  • Pokrętła kontrolne – znajdują się na panelu sterującym i służą kontrolowaniu mocy, z jaką smażą się potrawy. Dobre, intuicyjne grille posiadają pokrętła niezależne, co znaczy, że każdego z palników można użyć oddzielnie, bez konieczności doprowadzenia gazu do pozostałych. Ponadto solidne, ale czułe pokrętła pozwolą na idealne dostosowanie temperatury do potrzeb Twojej potrawy.
  • Solidne palniki – dobre palniki równomiernie rozprowadzają płomień, dzięki czemu produkty na ruszcie nie przypalają się. Najlepiej, kiedy palniki nie znajdują się bardzo blisko rusztu.
  • Aromatyzery – osłony na palniki, które chronią elementy od wody i tłuszczy kapiących z potraw, znajdujących się na ruszcie. Tłuszcz, który gromadzi się na aromatyzerach odparowuje i przenika do produktów – dzięki temu mają one lubiany przez wielu smak i aromat jedzenia przyrządzonego na tradycyjnym grillu węglowym.
  • Duży obszar grillowania – dzięki większym rusztom, będziesz mógł usmażyć więcej potraw w tym samym czasie, unikając przygotowywania potraw „na raty”.
  • Dodatkowy ruszt – górny ruszt, który znajduje się ponad głównym obszarem grillowania, pozwala podgrzewać gotowe potrawy, by nie dopuścić do ostygnięcia i cały posiłek podać w tym samym czasie.
  • Półka boczna z dodatkowym palnikiem – półka może być także wyposażona w tradycyjny palnik gazowy, na którym przygotujesz danie jednogarnkowe czy wodę na gorące napoje, dzięki czemu wszystkie posiłki masz pod ręką i pod stałą kontrolą. Poza tym, po zamknięciu również funkcjonuje jako tradycyjna półka.
  • Półka boczna z dodatkową tacką – niektóre grille wyposażone są w wyjmowaną tackę umieszczoną pod przykrywą jednej z bocznych półek. Można w niej umieścić surowe, zamarynowane potrawy, ale także gorące, już przygotowane, które tylko czekają na podanie. Po zamknięciu pokrywy, pozostaje tradycyjna półka na wszelkie potrzebne akcesoria.
  • Szafka o dużej pojemności – pojemna szafka pozwala na zmieszczenie nie tylko 11-kilogramowej butli gazowej, ale także akcesoriów potrzebnych do grillowania, dodatkowych produktów, czy też napojów. Jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które lubią mieć wszystko pod ręką.
  • Możliwość grillowania z butlą w środku – niektóre grille są skonstruowane tak, by możliwe było grillowanie z butlą gazową umieszczoną wewnątrz szafki. W jej podłodze znajduje się wtedy specjalny otwór na butlę gazową, a w górnej części szafki często jest umieszczona płyta, która pełni rolę dodatkowego zabezpieczenia.
  • Dodatkowy uchwyt na butlę – uchwyt, na którym zawiesisz butlę gazową, dzięki czemu podczas przesuwania grilla w inne miejsce, nie musisz odłączać jej od zaworu. Przydatny w przypadku grilli, w których nie można grillować z butlą w środku.
  • Kółka ułatwiające transport – dzięki nim nawet duży grill z łatwością możesz przesunąć w inne, bardziej dogodne miejsce. Kółka powinny posiadać hamulce, które uniemożliwiają samoistne przesuwanie się urządzenia.
mieso-warzywa-cukinia-grill-gazowy-szczypce-papryka

Dlaczego warto zamienić grill na gazowy?

 
Właściwie, po przeanalizowaniu wszystkich cech i funkcji, odpowiedź na to pytanie nasuwa się sama – grill gazowy to wygodne urządzenie, które idealnie sprawdzi się jako zamiennik tradycyjnego grilla węglowego.
 
Potrawy są nie tylko zdrowsze, ale także samo użytkowanie grilla jest mniej szkodliwe dla środowiska. Przygotowanie potraw zajmuje zdecydowanie mniej czasu, a dodatkowe funkcje jeszcze bardziej usprawniają szykowanie smacznego posiłku.
 
Z takiego grilla będzie zadowolony zarówno amator, jak i koneser.

Cena grilla gazowego

 
Choć cena grilla gazowego wydaje się wysoka, koszt przygotowania posiłków jest mniejszy, biorąc pod uwagę wydajność tego nośnika energii. Ceny stacjonarnych modeli są szeroko rozpięte, jednak musisz pamiętać, że im tańszy grill, tym mniej funkcji posiada i jest wykonany z mniej trwałych materiałów. Na zakup dobrego modelu należy przeznaczyć ok. 3000 złotych, pamiętając, że takie urządzenie posłuży z pewnością wiele lat.
 
Jeśli interesują Cię grille gazowe marki YOER, zapraszamy tutaj.

Podziel się na social media