Jaki grill gazowy wybrać?
Rynek obecnie oferuje nam wiele różnych rodzajów grilli. Wyróżnić można grille węglowe, elektryczne oraz gazowe. W dzisiejszym artykule poruszymy temat grilli gazowych.
Czy zastanawiasz się jak wybrać grill gazowy? Czy chcesz dowiedzieć się, na co zwrócić uwagę przy zakupie grilla? A może chcesz poznać jego zalety i wady? Odpowiedzi na te pytania oraz wiele innych znajdziesz w poniższym artykule.
Na czym polega grill gazowy?
Za pomocą grilla gazowego potrawy mogą być gotowane bezpośrednio lub pośrednio. Bezpośrednie gotowanie polega na tym, że płomień ma bezpośredni kontakt z daniem. W pośrednim gotowaniu płomień ogrzewa elementy, z których ciepło przedostaje się na przygotowane pożywienie.
Kto wynalazł grilla?
Jakie są rodzaje grilla gazowego?
✔ Stacjonarne - dzięki nim możemy grillować potrawy przy użyciu wysokiej temperatury, np. steki. Nie potrzeba wówczas rozgrzewać całego grilla.
Ze względu na budowę grille dzielą się na:
✔ Grille z palnikiem bocznym na podczerwień - dzięki nim możemy grillować potrawy przy użyciu wysokiej temperatury, np. steki. Nie potrzeba wówczas rozgrzewać całego grilla.
✔ Grille z szafką na butlę - wyglądądają estetycznie, ale dostęp do butli jest utrudniony.
✔ Grille bez szafki na butlę - posiadają widoczną butlę, do której masz łatwy dostęp.
✔ Grille z częściową osłoną na butlę - oferują osłoniętą od przodu butlę, która jest łatwo dostępna.
✔ Grille z rusztem żeliwnym - duża gęstość materiału wpływa na rozgrzewanie i równomierne zbieranie ciepła. Grille te są jednak narażone na rdzewienie.
✔ Grille z rusztem ze stali nierdzewnej - są łatwe w konserwacji i czyszczeniu. Szybko się nagrzewają oraz dobrze przewodzą ciepło.
✔ Grille z rynienkową pozycją rusztu - pomagają odparowywać tłuszcz i nadmiar marynaty z tłustszych dań.
✔ Grille z dachową / stożkową pozycją rusztu - pozycja rusztu sprawia, że soki wyciekające z dań od razu odparowują. Potrawy zyskują dzięki temu lepszy smak.
✔ Grille z kamieniami wulkanicznymi - szybko rozprowadzają ciepło i gwarantują utrzymanie wysokiej temperatury na ruszcie przez długi czas. Kamienie wulkaniczne wymagają częstej wymiany oraz zużyte mają negatywny wpływ na smak potraw.
✔ Grille bez kamieni wulkanicznych - posiadają aromatyzery, które szybko nagrzewają grill. Są łatwe w czyszczeniu oraz umożliwiają bezpieczniejsze grillowanie.
✔ Grille z rożnem obrotowym w standardzie -zapewniają efektywne i proste pieczenie. Dzięki temu, że potrawa na pręcie jest w ciągłym ruchu, nie wyciekają z niej soki.
✔ Grille ze zintegrowanym rożnem - najczęściej posiadają wbudowany palnik, który ma specjalny refleks do skupiania ciepła na grillowane pożywienie.
✔ Grille zaadoptowane do montażu rożna - nie posiadają specjalnego palnika. Do wypiekania używa się wówczas standardowych palników w różnej ilości.
Co powinien mieć grill gazowy?
✔ Ruszt żeliwny – jest ciężki, ale solidnie wykonany i przy tym wysoce odporny na mechaniczne uszkodzenia i rdzę. Długo utrzymuje temperaturę odpowiednią do sukcesywnego pieczenia potraw, a dzięki chropowatej strukturze i nieemaliowanej powierzchni, nie niszczy się podczas czyszczenia i użytkowania.
✔ Dodatkowy ruszt – górny ruszt, który znajduje się ponad głównym obszarem grillowania, pozwala podgrzewać gotowe potrawy, by nie dopuścić do ostygnięcia i cały posiłek podać w tym samym czasie.
✔ Solidne palniki – dobre palniki równomiernie rozprowadzają płomień, dzięki czemu produkty na ruszcie nie przypalają się. Najlepiej, kiedy palniki nie znajdują się bardzo blisko rusztu.
✔ Aromatyzery – osłony na palniki, które chronią elementy od wody i tłuszczy kapiących z potraw, znajdujących się na ruszcie. Tłuszcz, który gromadzi się na aromatyzerach odparowuje i przenika do produktów – dzięki temu mają one lubiany przez wielu smak i aromat jedzenia przyrządzonego na tradycyjnym grillu węglowym.
✔ Półkę boczną z dodatkowym palnikiem – półka może być także wyposażona w tradycyjny palnik gazowy, na którym przygotujesz danie jednogarnkowe czy wodę na gorące napoje, dzięki czemu wszystkie posiłki masz pod ręką i pod stałą kontrolą. Poza tym, po zamknięciu funkcjonuje również jako tradycyjna półka.
✔ Półkę boczną z dodatkową tacką – niektóre grille wyposażone są w wyjmowaną tackę umieszczoną pod przykrywą jednej z bocznych półek. Można w niej umieścić surowe, zamarynowane potrawy, ale także gorące, już przygotowane, które tylko czekają na podanie. Po zamknięciu pokrywy pozostaje tradycyjna półka na wszelkie potrzebne akcesoria.
✔ Szafkę o dużej pojemności – pojemna szafka pozwala na zmieszczenie nie tylko 11-kilogramowej butli gazowej, ale także akcesoriów potrzebnych do grillowania, dodatkowych produktów, czy też napojów. Jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które lubią mieć wszystko pod ręką.
✔ Termometr – pozwala kontrolować temperaturę, w jakiej przygotowuje się posiłki, bez potrzeby podnoszenia pokrywy. Najczęściej pokazuje temperaturę w dwóch jednostkach tj. w stopniach Celsjusza oraz Fahrenheita.
✔ Pokrętła kontrolne – znajdują się na panelu sterującym i służą kontrolowaniu mocy, z jaką grillują się potrawy. Dobre, intuicyjne grille posiadają pokrętła niezależne, co znaczy, że każdego z palników można użyć oddzielnie, bez konieczności doprowadzenia gazu do pozostałych. Ponadto solidne, ale czułe pokrętła pozwolą na idealne dostosowanie temperatury do potrzeb Twojej potrawy.
✔ Możliwość grillowania z butlą w środku – niektóre grille są skonstruowane tak, by możliwe było grillowanie z butlą gazową umieszczoną wewnątrz szafki. W jej podłodze znajduje się specjalny otwór na butlę gazową, a w górnej części szafki często umieszczona jest płyta, która pełni rolę dodatkowego zabezpieczenia.
✔ Reduktor gazowy z wężem - umożliwia montaż butli gazowej.
✔ Duży obszar grillowania - dzięki większym rusztom, będziesz mógł upichcić więcej potraw w tym samym czasie, unikając przygotowywania potraw „na raty".
✔ Wysoką moc - moc od 2 do 3 kW zapewnia wygodne i szybkie grillowanie.
✔ Stabilną konsturkcję - wybierz stabilny grill, który został wykonany z wysokiej jakości materiałów. Najczęściej spotykane są grille zrobione ze stali nierdzewnej i stali emaliowanej. Trwałe materiały gwarantują wytrzymałość i odporność na wysokie temperatury.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie grilla gazowego?
✔ Dwustronna płyta żeliwna - poszerza możliwości grillowania. Prążkowana powierzchnia nada się do grillowania warzyw i mięsa, z kolei gładka jest idealna do przygotowania owoców morza, delikatnych ryb lub jajek.
✔ Rożen obrotowy - zapewnia równomierne opiekanie i utrzymywanie wilgotności potraw. Dzięki rożnowi nie jest wymagane ciągłe obracanie i pilnowanie wypiekanego mięsa. Zawarte w mięsie soki nie są odparowywane i nadają wyjątkowego aromatu potrawom.
✔ Wędzarnia - pozwala na wędzenie potraw, które zyskują dymny aromat. Aromat ten nadaje dodatkowego smaku grillowanym potrawom.
✔ Pokrowiec - umożliwia przechowywanie grilla na świeżym powietrzu. Zapewnia ochronę grilla w każdych warunkach atmosferycznych.
✔ Wieszaki na akcesoria - pozwalają na wygodne przechowywanie sztućców oraz rękawicy do grillowania.
✔ Dodatkowe akcesoria:
- Szczypce - zapewniają wygodne i łatwe operowanie jedzeniem na ruszcie. Optymalny kształt końcówek szczypiec ułatwia chwytanie potraw.
- Łopatka - pomaga obracać i podnosić przyrządzane dania.
- Wskaźnik poziomu gazu - pokazuje, ile gazu pozostało w butli gazowej.
- Szczotka z włosiem do czyszczenia grilla - skutecznie usuwa brud, a jednocześnie nie uszkadza rusztów.
- Stojak na podudzia z brytfanną - pozwala na równomierne wypiekanie mięsa. Nalanie płynów do brytfanny nadaje mięsu niepowtarzalny aromat.
- Kamień do pizzy oraz łopatka - umozliwia przyrządzanie prawdziwej włoskiej pizzy za pomocą grilla gazowego. Kamień zapobiega przywieraniu ciasta. Dzięki niemu pizza piecze się równomiernie.
- Preparat do odtłuszczania oraz mycia - zapewnia intensywne odtłuszczanie. Preparat z łatwością usuwa zaschnięty i przypalony tłuszcz.
Czy grill gazowy może stać na deszczu?
Grill gazowy może być przechowywany na dworze - na altanie, na balkonie lub na tarasie. Należy pamiętać jednak by zabezpieczyć go odpowiednio w okresie jesienno-zimowym oraz w czasie deszczów. Dla bezpieczeństwa, jeśli masz możliwość schowaj grill w okresie zimowym do garażu lub innego zamkniętego pomieszczenia
By zabezpieczyć grill, należy:
- Zakręcić dokładnie butlę z gazem oraz odpiąć reduktor ciśnienia gazu, a następnie pozostawić butlę w grillu.
- Wyczyścić dokładnie grill gazowy.
- Jeśli to możliwe, pokryć elementy grilla sporą warstwą spożywczego tłuszczu. Urządzenie będzie wtedy dłużej sprawne i nie pojawi się na nim rdza.
- Nałożyć odpowiednio dopasowany pokrowiec.
- Kontrolować regularnie stan zawilgocenia urządzenia.
Dlaczego grill gazowy? Zalety i wady
Zalety | Wady |
|
|