Czy grille gazowe są bezpieczne?

 
19.04.2023
Doradca Yoer
 
6 minut czytania | Redaktor Naczelny Adrian Kazer
Czy zastanawiasz się, jak bezpiecznie grillować? Grillowanie polega na zastosowaniu suchego ciepła na powierzchnię żywności. Służy to do gotowania mięs i warzyw.

Grill gazowy to urządzenie, które sprawi, że grillowanie będzie szybkie i bezpieczne. Za jego pomocą będziesz mógł przyrządzić smaczne i soczyste dania dla rodziny.

Czy chcesz poznać możliwości grilla gazowego? Czy chcesz wiedzieć, jak czyścić grill gazowy? Czy zastanawiasz się, jak smakują potrawy z grilla? W dzisiejszym artykule poruszymy powyższe kwestie oraz udowodnimy, że korzystanie z grilla gazowego jest bezpieczne.

Grill gazowy jest bezpieczny dla zdrowia?

 
Grill gazowy gwarantuje szybkie nagrzewanie oraz niemal bezobsługowy proces grillowania. Jest to urządzenie, które jest niezwykle bezpieczne dla zdrowia oraz życia Twoich bliskich. Dzieje się tak, ponieważ:

 Przygotowywanie dań na grillu gazowym zastępuje smażenie na głębokim tłuszczu.

 Grillując potrawy, umożliwiasz pozbycie się zbędnego tłuszczu w np. mięsie.

 Przyrządzając swoje ulubione posiłki na grillu gazowym unikasz otwartego ognia, który mógłby spalić potrawy.

 Podczas grillowania na grillu ogrodowym nie są emitowane szkodliwe substancje. Paliwem grilla jest neutralny gaz.

 Nie trzeba stosować dodatkowych substancji, które zagrażają zdrowiu, takich jak np. chemiczne podpałki.

 Podczas grillowania nie powstaje duszący, gęsty dym. Wykorzystywany w grillu gaz spala się bezzapachowo oraz czysto. 


 
 
Jeśli zastanawiasz się nad zakupem nowego grilla gazowego, przeczytaj nasz ekspercki artykuł: Jaki grill gazowy wybrać?


mieso-szaszlyki-pomidory-warzywa-grill-gazowy


Który grill zdrowszy węglowy czy gazowy?

 
Grill węglowy to urządzenie, które umożliwia przygotowywanie potraw za pomocą wysokiej temperatury. Temperatura ta jest osiągana podczas spalania węgla drzewnego lub brykietów. W trakcie spalania węgla wytwarzany jest żar, który umożliwia grillowanie pożywienia.
 
Podczas grillowania na grillu węglowym powstaje dym, który wpływa na smak i zapach jedzenia. Poprzez to do potraw mogą przedostać się niebezpieczne substancje. Sprzyja temu również wyciekający tłuszcz. Równie niebezpieczne jest korzystanie z podpałek, które pomagają w powstaniu żaru. Substancje te mogą być przyczyną wielu chorób oraz mogą zagrażać Twojemu życiu.
 
W przeciwieństwie do grilla węglowego grill gazowy umożliwia ochronę przed przypaleniem posiłku oraz przed kapiącym tłuszczem. Grill gazowy jest bowiem wyposażony w pokrętła kontrolne, które pozwalają na dostosowanie temperatury do własnych potrzeb. Urządzenie to jest również wyposażone w aromatyzery. Chronią one przed przedostaniem się tłuszczy oraz soków z potraw na rozgrzaną płytę.

 
Sprawdź również artykuł: Jaki grill elektryczny ogrodowy i balkonowy wybrać?

ciśnieniowy-ekspres-do-kawy-czarny-yoer-breve-kawa-przygotowywanie-kawy-gorąca-kawa-czas-na-kawę-pączki-słodkości

Jak regulować temperaturę w grillu? 

 

Grill gazowy Grill węglowy
  • Regulacja za pomocą pokręteł kontrolnych
  • Precyzyjna kontrola
  • Wbudowany termometr w pokrywie gwarantuje utrzymanie temperatury dla potrzeb dania
  • Idealne dopasowanie temperatury do grillowanych potraw
  • Pokrętła niezależne, z których można korzystać oddzielnie
  • Brak płynnej regulacji temperatury
  • Brak pokręteł
  • Regulacja za pomocą wielkości wsadu
  • Obniżenie temperatury poprzez dotykanie otworów napowietrzających
  • Osiągnięcie dokładnej temperatury jest niemal niemożliwe
 

Grill gazowy gwarantuje różnorodność

 
Na grillu gazowym można przyrządzać różne smaczne i odżywcze posiłki. Pomogą Ci one zachować zdrowie i wymarzoną sylwetkę. Za pomocą grilla gazowego możesz przygotować grillowaną paellę, pełnowartościową pizzę, warzywa w ulubionym sosie, faszerowane bataty, czy grillowane figi. Jest to możliwe dzięki dodatkowym akcesoriom, takim jak:

✔ Ruszt na opiekacz do drobiu 

✔ Kamień do pizzy 

✔ Wok

Patelnia z powłoką zapobiegającą przywieraniu

 
Jeśli interesujesz się również grillowaniem w domowym zaciszu, przeczytaj nasz artykuł: Grill raclette - najważniejsze funkcje?


mieso-szaszlyki-pomidory-warzywa-grill-gazowy

Czym najlepiej czyścić grilla gazowego?

 
W przeciwieństwie do innych grilli grill gazowy to urządzenie, które nie wymaga uporczywego szorowania ani skrobania. Ważne jest jednak odpowiednie i systematyczne utrzymanie go w czystości. Dlatego też czyść dokładnie urządzenie oraz jego akcesoria po każdym użyciu. Naukowcy dowodzą, że grillowanie na brudnym ruszcie, na którym znajdują się resztki przypalonego pożywienia jest niebezpieczne dla zdrowia.

Przed czyszczeniem grilla, możesz wypalać go przez około 15 minut na małym ogniu. Pozwoli to ograniczyć nadmiar resztek jedzenia do minimum. By móc wyczyścić grill, zamknij uprzednio dopływ gazu za pomocą zaworu butli. Upewnij się, że wszystkie pokrętła znajdują się w odpowiedniej pozycji. Zakręć zawór butli gazowej i odłącz reduktor od butli. Poczekaj, aż urządzenie całkowicie ostygnie, a następnie wyjmij ruszty oraz palniki. Umyj wnętrze urządzenia, a następnie wszystkie jego akcesoria.

Pamiętaj, by:

✔ Nie używać żrących ani łatwopalnych środków czyszczących, ponieważ mogą one uszkodzić elementy grilla i spowodować pożar.

✔ Stosować odpowiednie akcesoria przeznaczone do czyszczenia elementów grilla. 

✔ Korzystać z miękkich ściereczek, które nie naruszą powierzchni grilla. 

✔ Używać wody z odrobiną płynu do mycia naczyń.

✔ Dokładnie opłukać i osuszyć elementy przed ich ponownym użyciem. 

✔ Nałożyć cienką warstwę oliwy spożywczej na elementy wykonane ze stali nierdzewnej. Użyj do tego miękkiej ściereczki, a następnie wypoleruj elementy inną miękką, czysta szmatką. 

 Regularnie wymieniać materiał wchłaniający tłuszcz w tacce na nowy.

 Nie napełniać tacki na tłuszcz materiałami łatwopalnymi.

✔ Podczas czyszczenia palników uważać, by nie uszkodzić świec zapłonowych.

 Regularnie sprawdzać, czy palniki są drożne i czy nie posiadają uszkodzeń. Jeśli jest potrzeba wymień palniki na nowe.

 Oczyszczać wewnętrzną część palników za pomocą specjalnej szczotki



mieso-szaszlyki-pomidory-warzywa-grill-gazowy

Jak smakują potrawy z grilla gazowego?

 

Przygotowywanie jedzenia za pomocą grilla gazowego można porównać do pieczenia w piekarniku. Wynika to z tego, że grillowanie odbywa się pod zamkniętą pokrywą, a rozgrzane powietrze funkcjonuje na zasadzie termoobiegu.

Smak grillowanych dań jest efektem skapujących z rozgrzanego mięsa soków, tłuszczu, marynat oraz przypraw, które następnie odparowują. Składniki te zawierają smaczne oleje, proteiny oraz cukry, które poprzez proces odparowania trafiają do mięsa i warzyw. To one nadają potrawom charakterystyczny smak i nadają im soczystości.


 
Sprawdź również nasz ekspercki artykuł: Jaki grill elektryczny wybrać i kupić?


mieso-szaszlyki-pomidory-warzywa-grill-gazowy

Jak zrobić próbę szczelności instalacji gazowej?

 

By zapewnić sobie bezpieczeństwo przed każdym użyciem grilla sprawdź szczelność instalacji gazowej. Pamiętaj, by nie robić tego przy użyciu otwartego płomienia.

By sprawdzić, czy instalacja gazowa jest szczelna, postępuj zgodnie ze wskazówkami:

1. Użyj specjalnego środka do wykrywania nieszczelności lub przygotuj go samodzielnie. By to zrobić, rozpuść płyn do mycia naczyń w wodzie w proporcji 1:3.

2. Upewnij się, że wszystkie pokrętła znajdują się w pozycji wyłączonej.

3. Podłącz butlę gazową do urządzenia i odkręć zawór.

4. Nanieś przygotowany środek na miejsca wszystkich połączeń. Jeśli pojawią się bąbelki, oznacza to, że instalacja jest nieszczelna.

5. Zakręć zawór butli i popraw łączenia elementów w celu ich uszczelnienia.

6. Ponów test szczelności.

7. Jeżeli w dalszym ciągu występuje nieszczelność, skontaktuj się z dostawcą gazu. Nie korzystaj z urządzenia do momentu, aż instalacja gazowa zostanie uszczelniona.


 
Może zaciekawić Cię również artykuł: Jaki grill kontaktowy wybrać?


mieso-szaszlyki-pomidory-warzywa-grill-gazowy

Czy grille gazowe są bezpieczne? Podsumowanie

 

Grill gazowy w porównaniu do innych grilli jest bezpiecznym urządzeniem. To dzięki niemu możesz przyrządzić soczyste, pełne wartościowych składników potrawy. Dania przygotowane za pomocą grilla gazowego są wolne od szkodliwych substancji oraz zapachu dymu. Grill ten umożliwia również dostosowanie temperatury do potrzeb dań oraz ochroni przed skapującym tłuszczem.

By zachować jego sprawność i zapewnić sobie bezpieczeństwo, utrzymuj grill gazowy w dobrym stanie. Ważne jest to, by czyścić go regularnie oraz przed korzystaniem sprawdzać szczelność instalacji gazowej. Dzięki temu posłuży on dłużej. Używanie go nie będzie stanowiło zagrożenia dla Ciebie oraz Twoich bliskich.

 
Jeśli interesują Cię grille gazowe marki YOER, zapraszamy tutaj.

Podziel się na social media