Czy grille gazowe są bezpieczne?
2023-07-07 15:10:00
Czy grille gazowe są bezpieczne?
Chcesz wiedzieć, jak bezpiecznie grillować? Grillowanie to przecież niemalże narodowy sport Polaków – relaks w ogrodzie, smakowite potrawy i spotkania z bliskimi. Oprócz tradycyjnych grilli węglowych coraz częściej sięgamy po wygodne grille gazowe, które pozwalają na szybkie rozpalenie palników i precyzyjne kontrolowanie temperatury. Ich sercem jest butla gazowa, która budzi jednak wątpliwości wielu użytkowników – czy jest ona całkowicie bezpieczna?
A może zastanawiasz się, czy grillowanie na gazie jest zdrowe i tak samo smaczne jak na węglu? Sprawdź, na co warto zwrócić uwagę podczas użytkowania grilla gazowego oraz poznaj odpowiedzi na najczęstsze pytania i wątpliwości, by bez obaw cieszyć się grillowaniem przez cały sezon. Zapraszamy do lektury!
Spis treści
- Grill gazowy jest bezpieczny dla zdrowia?
- Który grill zdrowszy: węglowy czy gazowy?
- Jak regulować temperaturę w grillu?
- Grill gazowy gwarantuje różnorodność
- Czym najlepiej czyścić grilla gazowego?
- Jak smakują potrawy z grilla gazowego?
- Jak zrobić próbę szczelności instalacji gazowej?
- Czy grille gazowe są bezpieczne? Podsumowanie
Grill gazowy jest bezpieczny dla zdrowia?
✔ Przygotowywanie dań na grillu gazowym zastępuje smażenie na głębokim tłuszczu.
✔ Grillując potrawy, umożliwiasz pozbycie się zbędnego tłuszczu w np. mięsie.
✔ Przyrządzając swoje ulubione posiłki na grillu gazowym unikasz otwartego ognia, który mógłby spalić potrawy.
✔ Podczas grillowania na grillu ogrodowym nie są emitowane szkodliwe substancje. Paliwem grilla jest neutralny gaz.
✔ Nie trzeba stosować dodatkowych substancji, które zagrażają zdrowiu, takich jak np. chemiczne podpałki.
✔ Podczas grillowania nie powstaje duszący, gęsty dym. Wykorzystywany w grillu gaz spala się bezzapachowo oraz czysto.

Który grill zdrowszy węglowy czy gazowy?
Grill węglowy działa dzięki żarowi, powstającemu podczas spalania węgla drzewnego lub brykietów. Charakteryzuje się on specyficznym, dymnym aromatem, który kojarzy się nam z przyjemnymi letnimi spotkaniami z rodziną i plenerowymi imprezami. Niestety, podczas grillowania na węglu uwalniają się substancje szkodliwe dla naszego zdrowia. Dodatkowo użycie chemicznych podpałek również zwiększa ryzyko przedostania się szkodliwych substancji do potraw.
Czy można tego uniknąć? Tak! Bezpieczniejszą alternatywą jest grill gazowy. Dzięki precyzyjnej regulacji temperatury za pomocą pokręteł potrawy są mniej narażone na przypalenie. Dodatkowo grille gazowe wyposażone są w aromatyzery, czyli specjalne osłony, które zapobiegają kapaniu tłuszczu bezpośrednio na palniki. W efekcie grillowanie na gazie jest zdrowsze, bezpieczniejsze i pozwala ograniczyć kontakt żywności ze szkodliwymi substancjami.

Jak regulować temperaturę w grillu?
Temperaturę na grillu możesz regulować przede wszystkim poprzez kontrolowanie intensywności ognia oraz ustawienie wysokości rusztu względem źródła ciepła. Od właściwej temperatury zależy natomiast, czy potrawy będą soczyste, odpowiednio wypieczone, a przede wszystkim smaczne. Grill gazowy sprawdza się w tym kontekście lepiej niż tradycyjny węglowy, ponieważ pozwala na precyzyjną i szybką regulację temperatury za pomocą pokręteł. Wystarczy zmniejszyć lub zwiększyć moc palników, by błyskawicznie dostosować temperaturę do rodzaju potrawy. Dzięki temu grillowanie staje się łatwiejsze, wygodniejsze i bardziej intuicyjne.
Grill gazowy | Grill węglowy |
|
|
Grill gazowy gwarantuje różnorodność
✔ Ruszt na opiekacz do drobiu
✔ Kamień do pizzy
✔ Wok
✔ Patelnia z powłoką zapobiegającą przywieraniu

Czym najlepiej czyścić grilla gazowego?
Grill gazowy nie wymaga uporczywego szorowania. Ważne jest jednak odpowiednie i systematyczne utrzymanie go w czystości. Dlatego też czyść dokładnie urządzenie oraz jego akcesoria po każdym użyciu.
Badania naukowe wykazały, że resztki przypalonego jedzenia pozostawione na ruszcie mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia. Gdy tłuszcze i soki z mięsa kapią na gorący ruszt i ulegają spaleniu, powstają szkodliwe związki chemiczne, które mogą przedostawać się do żywności.
Przed czyszczeniem grilla, wypalaj go przez około 15 minut na małym ogniu. Pozwoli to ograniczyć nadmiar resztek jedzenia. Aby wyczyścić grill, zamknij dopływ gazu za pomocą zaworu butli. Upewnij się, że wszystkie pokrętła znajdują się w pozycji OFF. Zakręć zawór butli gazowej i odłącz reduktor od butli. Poczekaj, aż urządzenie całkowicie ostygnie, a następnie wyjmij ruszty oraz palniki. Umyj wnętrze urządzenia i wszystkie jego akcesoria.
Pamiętaj, by:
✔ Nie używać żrących ani łatwopalnych środków czyszczących, ponieważ mogą one uszkodzić elementy grilla i spowodować pożar.
✔ Stosować odpowiednie akcesoria przeznaczone do czyszczenia elementów grilla.
✔ Korzystać z miękkich ściereczek, które nie naruszą powierzchni grilla.
✔ Używać wody z odrobiną płynu do mycia naczyń.
✔ Dokładnie opłukać i osuszyć elementy przed ich ponownym użyciem.
✔ Nałożyć cienką warstwę oliwy spożywczej na elementy wykonane ze stali nierdzewnej. Użyj do tego miękkiej ściereczki, a następnie wypoleruj elementy inną miękką, czysta szmatką.
✔ Regularnie wymieniać materiał wchłaniający tłuszcz w tacce na nowy.
✔ Nie napełniać tacki na tłuszcz materiałami łatwopalnymi.
✔ Podczas czyszczenia palników uważać, by nie uszkodzić świec zapłonowych.
✔ Regularnie sprawdzać, czy palniki są drożne i czy nie posiadają uszkodzeń. Jeśli jest potrzeba wymień palniki na nowe.
✔ Oczyszczać wewnętrzną część palników za pomocą specjalnej szczotki

Jak smakują potrawy z grilla gazowego?
Przygotowywanie jedzenia za pomocą grilla gazowego można porównać do pieczenia w piekarniku. Grillowanie odbywa się pod zamkniętą pokrywą, a rozgrzane powietrze funkcjonuje na zasadzie termoobiegu. Smak grillowanych dań jest efektem skapujących z rozgrzanego mięsa soków, tłuszczu, marynat oraz przypraw, które następnie odparowują. Składniki te zawierają smaczne oleje, odżywcze proteiny oraz cukry, które poprzez proces odparowania trafiają do mięsa i warzyw. To one nadają potrawom charakterystyczny smak i nadają im soczystości.

Jak zrobić próbę szczelności instalacji gazowej?
By zapewnić sobie bezpieczeństwo przed każdym użyciem grilla sprawdź szczelność instalacji gazowej. Pamiętaj, by nie robić tego przy użyciu otwartego płomienia.
By sprawdzić, czy instalacja gazowa jest szczelna, postępuj zgodnie ze wskazówkami:
1. Użyj specjalnego środka do wykrywania nieszczelności lub przygotuj go samodzielnie. By to zrobić, rozpuść płyn do mycia naczyń w wodzie w proporcji 1:3.
2. Upewnij się, że wszystkie pokrętła znajdują się w pozycji wyłączonej.
3. Podłącz butlę gazową do urządzenia i odkręć zawór.
4. Nanieś przygotowany środek na miejsca wszystkich połączeń. Jeśli pojawią się bąbelki, oznacza to, że instalacja jest nieszczelna.
5. Zakręć zawór butli i popraw łączenia elementów w celu ich uszczelnienia.
6. Ponów test szczelności.
7. Jeżeli w dalszym ciągu występuje nieszczelność, skontaktuj się z dostawcą gazu. Nie korzystaj z urządzenia do momentu, aż instalacja gazowa zostanie uszczelniona.

Czy grille gazowe są bezpieczne? Podsumowanie
Grill gazowy w porównaniu do innych grilli jest bezpiecznym urządzeniem. To dzięki niemu możesz przyrządzić soczyste, pełne wartościowych składników potrawy. Dania przygotowane za pomocą grilla gazowego są wolne od szkodliwych substancji oraz zapachu dymu. Grill ten umożliwia również dostosowanie temperatury do potrzeb dań oraz ochroni przed skapującym tłuszczem.
By zachować jego sprawność i zapewnić sobie bezpieczeństwo, utrzymuj grill gazowy w dobrym stanie. Ważne jest to, by czyścić go regularnie oraz przed korzystaniem sprawdzać szczelność instalacji gazowej. Dzięki temu posłuży on dłużej. Używanie go nie będzie stanowiło zagrożenia dla Ciebie oraz Twoich bliskich.