Steki, tosty i warzywa, czyli kontaktowe grille elektryczne
i ich cudowna wielofunkcyjność
20.03.2021
Doradca Yoer
Za oknem dopiero zimny marzec, a Tobie już w głowie majówkowe grille? Nie ulega wątpliwości, że okres jesienno-zimowy potrafi być wyjątkowo trudny do zniesienia dla wszystkich wielbicieli grillowania. Do wyboru masz dwie możliwości – przeprowadzić się w cieplejsze rejony lub zdecydować się na zakup grilla elektrycznego. Zapewne wybierzesz tę drugą opcję, jako że jest ona dużo tańsza i łatwiejsza w realizacji.
Ale co zrobić, jeśli w Twoim domu lub mieszkaniu nie ma wystarczająco dużo miejsca na standardowy, stojący grill elektryczny? W takim przypadku najlepiej sprawdzą się grille stołowe, które możesz bez problemu przechowywać w swojej kuchni i przenosić w wybrane przez Ciebie miejsca. Jeśli chcesz się dowiedzieć czegoś więcej o tego typu grillach, to zachęcamy do zapoznania się z niniejszym artykułem. Przyjrzymy się w nim w szczególności zamykanym grillom stołowym, czyli tzw. grillom kontaktowym.
Podstawowe rodzaje grilli stołowych

Skąd ten pomysł?
Po co właściwie grill elektryczny?
Na co zwrócić uwagę przy wyborze kontaktowego grilla elektrycznego?
- Moc urządzenia – to zdecydowanie najważniejsze kryterium przy wyborze nowego grilla kontaktowego, ponieważ decyduje o szybkości nagrzewania się urządzenia, wysokości osiąganej temperatury i jego ogólnej efektywności. Im wyższa moc grilla, tym więcej rodzajów potraw jest on w stanie przygotować. Najtańsze grille kontaktowe osiągają najczęściej moc około 500 W, ale jeśli zależy Ci na wysokiej jakości urządzenia, to zdecydowanie warto wybrać produkt o mocy nie mniejszej niż 1500 W.
- Regulator temperatury – mimo że najbardziej podstawowe modele grilli kontaktowych nie oferują możliwości ustawienia wybranej przez Ciebie temperatury, to jest to zdecydowanie bardzo istotna funkcja, dzięki której zyskujesz dużo większą kontrolę nad procesem grillowania. Pozwala Ci to również uniknąć przypalenia bardziej delikatnych potraw.
- Zakres temperatury – temperatura osiągana przez urządzenie powinna wahać się od około 150°C do 250°C. Bardziej zaawansowane grille kontaktowe umożliwiają osobne ustawienie temperatury dla dolnej i górnej płyty grzewczej. Jeśli grill posiada do tego duży i czytelny wyświetlacz cyfrowy, znacznie ułatwia to korzystanie z urządzenia.
- Programator czasowy – umożliwia ustawienie okresu czasu, po którym grill ma przerwać opiekanie i samoistnie się wyłączyć. Jest to bardzo przydatna funkcja, zwłaszcza jeśli planujesz dłuższe grillowanie w niższej temperaturze.
- Różne pozycje grillowania – warto zwrócić uwagę, aby zakupiony przez Ciebie grill kontaktowy umożliwiał grillowanie nie tylko w pozycji zamkniętej (z opuszczoną pokrywą), ale również otwartej – po rozłożeniu płyt grzewczych zyskasz dwukrotnie większą powierzchnię grillowania. Niektóre grille oferują dodatkowo funkcję opiekania, która polega na dopasowywaniu odległości między dolną a górną płytą grzewczą za pomocą specjalnego suwaka. Dzięki temu górna płyta nie dotyka bezpośrednio przygotowywanej potrawy, co może okazać się istotne, jeśli zależy Ci na przygotowywaniu zapiekanek i delikatniejszych dań.
- Mobilność i niewielki rozmiar – wygoda przechowywania i przenoszenia to jedne z głównych zalet grilla kontaktowego. Upewnij się, że wybrane przez Ciebie urządzenie jest lekkie, odpowiednio kompaktowe i łatwe w obsłudze.
- Czyszczenie i konserwacja – jeśli planujesz korzystać z grilla na co dzień, to niezwykle ważne jest, aby utrzymanie go w czystości nie wymagało zbyt wiele wysiłku. Większość grilli kontaktowych posiada wyjmowaną tackę ociekową, którą bez problemu umyjesz po każdym użyciu. Niektóre urządzenia sprzedawane są również ze specjalną szpatułką do czyszczenia płyt grzewczych.
