Jaki grill kontaktowy wybrać?
02.06.2023
Doradca Yoer
Czy warto kupić grill elektryczny? Na co zwrócić uwagę kupując grill elektryczny? Jaka jest najlepsza moc grilla elektrycznego? Grill elektryczny to urządzenie, które umożliwi Ci przygotowywanie grillowanych potraw nawet w okresie jesienno-zimowym. Najlepiej sprawdzą się grille stołowe. Grille te możesz bez problemu przechowywać w swojej kuchni i przenosić w wybrane przez Ciebie miejsca.
W dzisiejszym artykule przyjrzymy się bliżej grillom stołowym, a w szczególności składanym grillom stołowym. Przeczytasz, jakie są podstawowe rodzaje grilli domowych. Sprawdzisz najważniejsze cechy i funkcje takich urządzeń, co pomoże Ci wybrać idealny sprzęt do Twojego domu. Zachęcamy do zapoznania się z tym wpisem. Dzięki temu dowiesz się czegoś więcej o tego typu grillach.
Jaki grill kontaktowy do domu? Co to znaczy grill kontaktowy? Jaki grill jest najlepszy? Na te pytania oraz wiele innych odpowiedzi udzielimy w poniższym wpisie.
Kto wymyślił grilla?
Przeczytaj także: Jaki grill elektryczny wybrać?
Jaki grill do domu?
- Grille stołowe z rusztem – tego typu urządzenie składa się z tradycyjnego rusztu zawieszonego nad grzałką. Przypomina tradycyjny grill węglowy. Ma jedną dużą wadę; tłuszcz z przygotowywanych potraw skapuje bezpośrednio na element grzewczy. Element ten jest później bardzo trudno doczyścić.
- Grille stołowe z płytą grzewczą – w tym przypadku grillowane potrawy układa się na nieprzywierającej płycie. Dzięki sprytnej konstrukcji tego rodzaju urządzeń tłuszcz skapuje prosto do specjalnej tacki ociekowej. Ważne jest, aby można ją było wyjąć z urządzenia po skończonym grillowaniu. W ten sposób regularne czyszczenie grilla staje się dużo łatwiejsze.
- Grille proste – to grille z pojedynczą płytą grzewczą. Warto zwrócić uwagę, aby tego typu grill posiadał pokrywę. Inaczej ryzykujemy ochlapaniem powierzchni blatu czy stołu.
- Grille składane – w przypadku tego urządzenia potrawy możemy przygotowywać między dwoma rozgrzanymi płytami. Tego rodzaju urządzenie wyglądem przypomina opiekacz do chleba.
Oprócz tego na rynku znajdziemy również:
- Grille elektryczne typu raclette – składają się z płyty grzewczej i mini patelni. Sprawdzą się idealnie jako główna atrakcja domowego przyjęcia. Goście mogą samodzielnie tworzyć swoje danie, ściągając gorące składniki prosto z mini patelni.
Najważniejsze cechy i funkcje urządzenia
- Moc urządzenia – im wyższa moc, tym urządzenie szybciej się nagrzeje. To jeden z najważniejszych parametrów grilla stołowego, ponieważ decyduje także o wysokości osiąganej temperatury i jego ogólnej efektywności.
- Najtańsze grille kontaktowe mają moc około 500 W. Moc ta pozwala grillować tylko proste potrawy.
- Wybieraj produkty o mocy 1500 W i więcej. To pozwoli Ci opiekać różnego rodzaju mięsa.
- Regulacja temperatury – specjalne pokrętło pozwoli Ci dostosować temperaturę do grillowanej potrawy. Z tą funkcją zyskujesz pełną kontrolę nad całym procesem opiekania. Dzięki temu unikniesz przypalenia części składników.
- Zakres temperatury – optymalna temperatura grilla powinna wahać się w zakresie od 150°C do 250°C. Lepszej klasy urządzenie może dostosować odrębną temperaturę dla dolnej i górnej płyty.
- Regulacja poziomu górnej płyty – niektóre grille z funkcją opiekania pozwalają regulować odległość między górną a dolną płytą. Za pomocą specjalnego suwaka dostosujesz wysokość do danego typu grillowanego dania.
- Różne pozycje grillowania – funkcjonalny grill umożliwi grillowanie w pozycji zamkniętej (z opuszczoną klapą) oraz otwartej (z rozłożonymi płytami grzewczymi).
- Wskaźnik stopnia wypieczenia – odpowiedni wskaźnik pozwoli kontrolować proces opiekania przy zamkniętej klapie. Urządzenie poinformuje Cię o stopniu wypieczenia sygnałem dźwiękowym lub świetlnym.
- Automatyczne programy – jeśli nie potrafisz grillować, to możesz wybrać jeden z kilku automatycznych programów. Po wybraniu danego trybu grill wprowadzi optymalne ustawienia dla grillowania drobiu, wołowiny, wieprzowiny, ryb i warzyw.
- Wskaźnik gotowości do pracy - informuje w momencie, gdy grill osiąga odpowiednią temperaturę. Zazwyczaj występuje on w postaci lampki kontrolnej.
- Wskaźnik pracy i temperatury - wskazuje aktualny tryb pracy oraz temperaturę urządzenia.
- Wymiary urządzenia - najbardziej przydatne są modele, które posiadają składaną konstrukcję. Dzięki temu łatwo jest je przechować.
- Materiał wykonania - obudowa grilla powinna być wykonana z solidnych i wytrzymałych materiałów. Dzięki temu grill posłuży Ci dłużej. Dlatego też warto postawić na stal nierdzewną. Wybierz grill, którego płyta grzewcza jest wykonana z grubego żeliwa. Żeliwo to szybko się nagrzewa umożliwiając łatwy i szybki proces obróbki termicznej żywności.
Spodoba Ci się również: Jaki grill elektryczny ogrodowy i balkonowy wybrać?
Komfort i bezpieczeństwo
- Elegancki wygląd – urządzenie wykonane ze stali nierdzewnej INOX sprawdzi się w każdej przestrzeni domu oraz ogrodu.
- Łatwe czyszczenie – grill eskortuje tłuszcz i inne soki bezpośrednio do tacki ociekowej. Dzięki temu nie zbiera się na powierzchni i przypala się pod wpływem temperatury.
- Mobilność – wygoda przenoszenia to jedna z głównych zalet grilla kontaktowego.
- Nieprzywierająca powłoka – płyta z powłoką teflonową sprawi, że jedzenie nie będzie do niej przywierać podczas grillowania.
- Powierzchnia grillowania – duża powierzchnia grillowania umożliwi Ci przyrządzanie kilku potraw za jednym razem.
- Sonda - pozwala zmierzyć grubość mięsa.
- Antypoślizgowe nóżki – dzięki nim grill będzie stał stabilnie na każdej powierzchni i nie przesunie się podczas pracy.
- Blokada grilla w pozycji zamkniętej – zablokowanie grilla umożliwi Ci jego wygodne przenoszenie w inne miejsce.
- Nienagrzewający się uchwyt – pozwala na swobodną obsługę urządzenia, bez ryzyka oparzenia.
- Pokrętła kontrolne – pozwalają kontrolować proces grillowania.
- Automatyczne wyłączanie - wyłączy sprzęt automatycznie. Dzięki temu nie musisz manualnie ustawiać grilla.
- Termoizolowana obudowa - chroni przed oparzeniem.
- Wyłącznik bezpieczeństwa - grill wyłączy się automatycznie by nie dopuścić do powstania ryzyka.
- Zabezpieczenie przed przegrzaniem - chroni urządzenie przed osiągnięciem zbyt wysokiej temperatury.
Czy grill elektryczny ma sens?
Zajrzyj również tutaj: Czy grille gazowe są bezpieczne?
Czy warto kupić grill elektryczny?
ZALETY | WADY |
|
|
- Grille kontaktowe są bardzo proste w obsłudze. Wystarczy podłączyć je do prądu, bez używania chemicznej podpałki.
- Kolejną zaletą grilli kontaktowych jest możliwość beztłuszczowego przyrządzania potraw. To znacznie zdrowsza alternatywa od smażenia na tłuszczu.
- Dzięki pochyłej konstrukcji grilla nadmiar tłuszczu spływa bezpośrednio do tacki ociekowej. To z kolei znacznie ułatwia jego czyszczenie.
- Grill kontaktowy pozwala na grillowanie przez cały rok, także w okresie jesienno-zimowym.
- Z grillem stołowym możesz grillować w każdym miejscu.
- Oryginalna konstrukcja tego typu grilli zapewni równomierne opiekanie potraw z obu stron.