Nowoczesna tradycja: zdrowe grillowanie bez uciążliwego dymu

 
06.04.2021
Doradca Yoer
Nie ma to jak ciepły dzień spędzany z rodziną przy wyczekiwaniu na posiłek zdjęty prosto z rozgrzanego rusztu. Nawet unoszący się swąd dymu, drażniący nosy sąsiadów, nie zepsuje pierwszego wiosennego grilla... o ile nie spadnie deszcz. Ale nie martw się, z grillem elektrycznym żadna niepogoda nie będzie Ci straszna, choć może wujkowi zabraknie tego specyficznego zapachu, unoszącego się nad rusztem.
 
Warto pamiętać jednak, że nawet w piękną, słoneczną pogodę, grill węglowy jest dość wymagającym urządzeniem i ma liczne wady. Już samo jego rozpalenie może zająć Ci sporo czasu i przysporzyć niemało kłopotu. Co więcej, w trakcie grillowania wytwarzane są szkodliwe substancje, które wraz z dymem wnikają w przygotowywane przez Ciebie potrawy. Niełatwo też utrzymać go w czystości – po każdym użyciu musisz opróżnić go z sadzy i popiołu pozostałych po smażeniu, a także usunąć przypalony tłuszcz.
 
W niniejszym artykule pokażemy Ci, że grille elektryczne mogą być w pełni satysfakcjonującą (i dużo zdrowszą!) alternatywą dla swoich tradycyjnych odpowiedników. Pomożemy Ci także w świadomym wyborze takiego urządzenia, które będzie jak najlepiej dopasowane do Twoich potrzeb.
ryba-ziemniaki-grill-elektryczny-cytryna-yoer

Dlaczego warto kupić grill elektryczny?

 
Jeśli zastanawiasz się po co Ci właściwie grill elektryczny, to spróbuj odpowiedzieć sobie na kilka pytań: czy lubię grillowane jedzenie? Czy chciałbym je przyrządzać bez względu na pogodę i porę roku? Czy szybkość i wygoda grillowania są dla mnie ważne? Czy zależy mi na eliminowaniu tłuszczu w posiłkach? Czy chciałbym odżywiać się zdrowiej? Jeśli odpowiedziałeś twierdząco na wszystkie lub większość powyższych pytań, to prawdopodobnie warto poważnie zastanowić się nad zakupem grilla elektrycznego.
 
Możesz na nim przygotować właściwie wszystko. Jest to wymarzone urządzenie dla każdego miłośnika mięsnych dań, takich jak wieprzowe i wołowe steki, kiełbaski, kaszanki, udka kurczaka, ryby i krewetki. Jeśli jednak myślisz, że grillowanie nie jest dla wegetarian, to jesteś w dużym błędzie. Na grillu elektrycznym z łatwością przyrządzisz najróżniejsze warzywa (na przykład paprykę, szparagi, kukurydzę czy plastry cukinii) i ciekawe owocowe rarytasy, takie jak grillowane banany i jabłka z dodatkiem cynamonu. Grillowane w ten sposób wegetariańskie przekąski są wyjątkowo zdrowe, nie tracą bowiem swoich wartości odżywczych i witamin. Co więcej, niektóre grille możesz w mgnieniu oka zamienić w opiekacz do kanapek i przygotować w ten sposób chrupiące tosty z ciągnącym się serem, wege burgery i zapiekanki.
 
Jedną z największych zalet grilli elektrycznych jest możliwość beztłuszczowego opiekania żywności. Rezygnując z tradycyjnego smażenia na patelni, znacząco ograniczasz ilość spożywanego tłuszczu, co w rezultacie ma pozytywny wpływ na Twoje zdrowie i samopoczucie.
 
Nie bez znaczenia jest tu też wygoda użytkowania – grille elektryczne zazwyczaj nagrzewają się bardzo szybko i są banalne w obsłudze. Świetnie nadają się do pośpiesznego podgrzewania potraw (na przykład resztek wczorajszego obiadu), jako że pozwalają zachować wszystkie walory smakowe i właściwą konsystencję opiekanych dań, w przeciwieństwie do standardowych kuchenek mikrofalowych.
 

Zalety i wady grilla elektrycznego

 
Oczywiście nie można zapominać, że grill elektryczny jak wszystkie inne urządzenia, ma swoje zalety i wady. Aby ułatwić Ci wyrobienie sobie własnej opinii, wypunktowaliśmy je w tabeli:
 
Zalety Wady
  • Duży wybór modeli na rynku
  • Duża rozpiętość cenowa modeli
  • Możliwość użytkowania higienicznego worka jednorazowego
  • Możliwość użytkowania wielorazowego worka – oszczędność pieniędzy
  • Brak konieczności ładowania urządzenia (w przeciwieństwie do modeli bezprzewodowych)
  • Konieczność wymiany worka jednorazowego / regularnego opróżniania worka wielorazowego
  • Ograniczony zasięg pracy przez długość kabla
  • Konieczność podłączenia urządzenia do gniazdka
odkurzacz-workowy

Podział grilli elektrycznych

 
Domowe grille stołowe dzielimy na dwa główne rodzaje ze względu na zastosowaną powierzchnię grzewczą:
  • Grille stołowe z rusztem – tego typu urządzenie składa się z tradycyjnego rusztu zawieszonego nad grzałką. Przypomina ono nieco tradycyjny grill węglowy, ale ma jedną dużą wadę – tłuszcz z przygotowywanych potraw skapuje bezpośrednio na element grzewczy, który później bardzo trudno doczyścić. Najczęściej nie można go też umyć w zmywarce.
  • Grille stołowe z płytą grzewczą – w tym przypadku grillowane potrawy układa się na nieprzywierającej płycie. Dzięki sprytnej konstrukcji tego rodzaju urządzeń, tłuszcz skapuje prosto do specjalnej tacki ociekowej. Ważne jest, aby można ją było wyjąć z urządzenia po skończonym grillowaniu – w ten sposób regularne czyszczenie grilla staje się nieporównywalnie łatwiejsze.
Stołowe grille płytowe możemy z kolei podzielić na:
  • Grille proste – z pojedynczą płytą grzewczą. Warto zwrócić uwagę, aby tego typu grill posiadał pokrywę – inaczej ryzykujemy ochlapaniem powierzchni blatu czy stołu.
  • Grille składane – potrawy możemy przygotowywać między dwoma rozgrzanymi płytami. Tego rodzaju urządzenie wyglądem przypomina opiekacz do chleba.
Oprócz tego na rynku znajdziemy również takie wielofunkcyjne urządzenia jak:
  • Stołowe grille elektryczne typu raclette – składają się z płyty grzewczej i malutkich patelni. Sprawdzą się idealnie jako główna atrakcja domowego przyjęcia – goście mogą samodzielnie komponować swoje danie, ściągając gorące składniki prosto z grilla. Mini patelnie mogą posłużyć do roztopienia sera lub usmażenia jajek, co bez wątpienia dodatkowo urozmaica posiłek.
W dalszej części artykułu skupimy się na składanych grillach płytowych (grillach kontaktowych), które zdecydowanie należą do najłatwiejszych i najwygodniejszych w obsłudze, zwłaszcza jeśli zależy nam na bezproblemowym użytku domowym.
tosty-opiekacz-grill-elektryczny-kontaktowy-yoer

Skąd ten pomysł?

 
Pomysł stworzenia elektrycznego grilla kontaktowego narodził się z potrzeby opiekania i grillowania potraw z obu stron jednocześnie, bez konieczności ich ciągłego obracania na ruszcie. Przygotowane w ten sposób mięso zawierało również dużo mniej tłuszczu, dzięki czemu było bardziej dietetyczne.
 
Urządzenie zostało spopularyzowane przez znanego amerykańskiego boksera George’a Foremana, który zgodził się na ochrzczenie grilla swoim imieniem i nazwiskiem. Była to jedna z pierwszych kampanii reklamowych, która wykorzystała wizerunek znanej osoby i osiągnęła tak olbrzymi sukces.

Po co właściwie grill elektryczny?

 
Każdy szanujący się koneser grillowania powinien posiadać w swojej kuchni grill elektryczny, choćby z tego prostego powodu, że mozolne oczekiwanie na sezon majówkowo-wakacyjny to prawdziwa katorga. Dzięki grillowi elektrycznemu możesz przyrządzić wszystkie Twoje ulubione potrawy w ciepłym zaciszu własnego domu lub mieszkania. Mogą to być kiełbaski, kaszanki, udka z kurczaka, steki wołowe i wieprzowe, krewetki, ryby, grzyby i najróżniejsze warzywa, w tym na przykład pomidory, cukinia i ziemniaki. Oczywiście możliwości jest dużo więcej.
 
Grille elektryczne, w porównaniu do swoich tradycyjnych węglowych odpowiedników, są znacznie bardziej przyjazne dla środowiska, ponieważ nie wydzielają żadnych szkodliwych substancji. Przygotowane na nich potrawy są mniej tłuste i mają zdecydowanie lepszy wpływ na Twoje zdrowie i kondycję.
 
W przypadku kontaktowego grilla elektrycznego nie musisz już osobno inwestować w opiekacz do chleba czy tostownicę, jako że z łatwością przygotujesz w nim również tradycyjne tosty i kanapki, zapiekanki, włoskie przekąski typu panini i wiele innych. Oryginalna konstrukcja tego typu grilli umożliwia równomierne opiekanie potraw z obu stron – wystarczy zbliżyć górną pokrywę do dolnej płyty grzewczej. Urządzenie jest na tyle uniwersalne, że może z powodzeniem zastąpić tradycyjną kuchenkę, zwłaszcza jeśli wynajmujemy pokój lub mieszkanie studenckie i mamy ograniczony dostęp do kuchni.
 
Ogromną zaletą kontaktowych grilli elektrycznych jest możliwość beztłuszczowego przyrządzania potraw, co jest niewątpliwie dużo zdrowszą alternatywą dla smażenia. Dzięki odpowiednio pochyłej konstrukcji nadmiar tłuszczu spływa bezpośrednio do tacki ociekowej, co znacznie ułatwia również czyszczenie urządzenia. Grille kontaktowe są też niezwykle proste w użyciu i dużo tańsze w eksploatacji.
opiekacz-grill-elektryczny-kontaktowy-yoer

Na co zwrócić uwagę przy wyborze kontaktowego grilla elektrycznego?

 
Przeglądając liczne oferty kontaktowych grilli elektrycznych, masz prawo poczuć się nieco zagubiony. Aby podjąć w pełni świadomy wybór i cieszyć się udanym zakupem, warto zwrócić uwagę na poniższe funkcje i parametry:
  • Moc urządzenia – to bez wątpienia najważniejsze kryterium przy wyborze nowego grilla kontaktowego, ponieważ decyduje o szybkości nagrzewania się urządzenia, wysokości osiąganej temperatury i jego ogólnej efektywności. Im wyższa moc grilla, tym więcej rodzajów potraw jest on w stanie przygotować. Najtańsze grille kontaktowe osiągają najczęściej moc około 500 W, ale jeśli zależy Ci na wysokiej jakości urządzenia, to zdecydowanie warto wybrać produkt o mocy nie mniejszej niż 1500 W.
  • Regulator temperatury – mimo że najbardziej podstawowe modele grilli kontaktowych nie oferują możliwości ustawienia wybranej przez Ciebie temperatury, to jest to niezwykle istotna funkcja, dzięki której zyskujesz dużo większą kontrolę nad procesem grillowania. Pozwoli Ci to również uniknąć przypalenia bardziej delikatnych potraw.
  • Zakres temperatury – temperatura osiągana przez urządzenie powinna wahać się od około 150°C do 250°C. Bardziej zaawansowane grille kontaktowe umożliwiają osobne ustawienie temperatury dla dolnej i górnej płyty grzewczej. Jeśli grill posiada do tego duży i czytelny wyświetlacz cyfrowy, znacznie ułatwia to korzystanie z urządzenia.
  • Programator czasowy – umożliwia ustawienie okresu czasu, po którym grill ma przerwać opiekanie i samoistnie się wyłączyć. Jest to bardzo przydatna funkcja, zwłaszcza jeśli planujesz dłuższe grillowanie w niższej temperaturze.
  • Automatyczne programy – jeśli masz problem z dobraniem odpowiedniej temperatury do przygotowywanej potrawy, to na pewno przydadzą Ci się gotowe programy, które automatycznie wprowadzą optymalne ustawienia dla grillowania drobiu, wołowiny, wieprzowiny, ryb i warzyw.
  • Wskaźnik stopnia wypieczenia – w przypadku grilli kontaktowych nie mamy możliwości podglądu przygotowywanego dania bez unoszenia górnej pokrywy, co może okazać się problematyczne. Odpowiedni wskaźnik pozwoli Ci kontrolować stan potrawy, informując Cię o stopniu wypieczenia określonym dźwiękiem lub sygnałem świetlnym.
  • Różne pozycje grillowania – warto zwrócić uwagę, aby zakupiony przez Ciebie grill kontaktowy umożliwiał grillowanie nie tylko w pozycji zamkniętej (z opuszczoną pokrywą), ale również otwartej – po rozłożeniu płyt grzewczych zyskasz dwukrotnie większą powierzchnię grillowania.
  • Regulacja wysokości górnej pokrywy – niektóre grille oferują dodatkowo funkcję opiekania, która polega na dopasowywaniu odległości między dolną a górną płytą grzewczą za pomocą specjalnego suwaka. Dzięki temu górna płyta nie dotyka bezpośrednio przygotowywanej potrawy, co może okazać się istotne, jeśli zależy Ci na przyrządzaniu zapiekanek i delikatniejszych dań.
  • Wymienne płyty grzewcze – jeśli w skład grilla wchodzą dodatkowe płyty grzewcze, to urządzenie może w mgnieniu oka zamienić się w gofrownicę lub standardowy opiekacz do kanapek, dzięki czemu unikniesz zbędnych wydatków. Sama możliwość demontażu płyt znacznie ułatwia czyszczenie, zwłaszcza jeśli można je myć w zmywarce.
  • Zabezpieczenia – bardzo ważne jest, aby grill kontaktowy posiadał różnego rodzaju zabezpieczenia, takie jak nienagrzewający się uchwyt, antypoślizgowa podstawa i lampki kontrolne, które poinformują Cię o nagrzaniu urządzenia do wskazanej temperatury.
  • Mobilność i niewielki rozmiar – wygoda przechowywania i przenoszenia to jedne z głównych zalet grilla kontaktowego. Upewnij się, że wybrane przez Ciebie urządzenie jest lekkie, odpowiednio kompaktowe i łatwe w obsłudze.
  • Czyszczenie i konserwacja – jeśli planujesz korzystać z grilla na co dzień, to niezwykle ważne jest, aby utrzymanie go w czystości nie wymagało zbyt wiele wysiłku. Większość grilli kontaktowych posiada wyjmowaną tackę ociekową, którą bez problemu umyjesz po każdym użyciu. Niektóre urządzenia sprzedawane są również ze specjalną szpatułką do czyszczenia płyt grzewczych.
mieso-warzywa-grill-elektryczny-kontaktowy-yoer

Cena kontaktowego grilla elektrycznego

 
W sklepach bez problemu znajdziemy kontaktowe grille elektryczne w cenie około 200 zł lub mniejszej. Warto mieć jednak na uwadze, że wyższa cena prawie zawsze przekłada się na większą funkcjonalność i uniwersalność urządzenia.
 
Jeśli chcesz cieszyć się produktem wysokiej jakości, który umożliwi Ci profesjonalne grillowanie w wybranej przez Ciebie temperaturze, to z pewnością warto przeznaczyć na zakup około 400 zł – urządzenia w tej cenie mają już najczęściej dużo wyższą moc i posiadają ciekawe dodatkowe funkcje.
 
Jeśli interesują Cię grille kontaktowe marki YOER, zapraszamy tutaj.

Podziel się na social media