Zdrowe grillowanie bez uciążliwego dymu
23.04.2021
Doradca Yoer
Nie ma to jak ciepły dzień spędzany z rodziną przy wyczekiwaniu na posiłek zdjęty prosto z rozgrzanego rusztu. Nawet unoszący się swąd dymu, drażniący nosy sąsiadów, nie zepsuje pierwszego wiosennego grilla... o ile nie spadnie deszcz. Ale nie martw się, z grillem elektrycznym żadna niepogoda nie będzie Ci straszna, choć może wujkowi zabraknie tego specyficznego zapachu, unoszącego się nad rusztem.
Warto pamiętać jednak, że nawet w piękną, słoneczną pogodę, grill węglowy jest dość wymagającym urządzeniem i ma liczne wady. Już samo jego rozpalenie może zająć Ci sporo czasu i przysporzyć niemało kłopotu. Co więcej, w trakcie grillowania wytwarzane są szkodliwe substancje, które wraz z dymem wnikają w przygotowywane przez Ciebie potrawy. Niełatwo też utrzymać go w czystości – po każdym użyciu musisz opróżnić go z sadzy i popiołu pozostałych po pieczeniu, a także usunąć przypalony tłuszcz.
W niniejszym artykule pokażemy Ci, że grille elektryczne mogą być w pełni satysfakcjonującą (i dużo zdrowszą!) alternatywą dla swoich tradycyjnych odpowiedników. Pomożemy Ci także w świadomym wyborze takiego urządzenia, które będzie jak najlepiej dopasowane do Twoich potrzeb.
Dlaczego warto kupić grill elektryczny?
Zalety i wady grilla elektrycznego
Zalety | Wady |
|
|
Podział grilli elektrycznych - Jaki grill elektryczny wybrać?
- DOMOWE GRILLE STOŁOWE
- Grill z rusztem: wygląda jak tradycyjny grill węglowy, jednak nie posiada nóżek. Pod rusztem znajduje się tacka ociekowa, którą należy napełnić wodą, by skapujący do niej tłuszcz nie przywarł do powierzchni. W grillu elektrycznym tłuszcz nie osadza się na rozżarzonym węglu, dlatego nie wydziela się nieprzyjemnego dymu, a potrawy można przyrządzać także w domu.
- Grill płytowy: potrawy pieczone są bezpośrednio na płycie grzewczej. Płyta może być płaska, bądź ryflowana, a na każdej z nich możesz przygotować inne rodzaje potraw. Ważne, aby powłoka płyty była nieprzywierająca, co wykluczy ryzyko przypalenia dań. Również w takim modelu tłuszcz przedostaje się do tacki ociekowej, co zapewnia beztłuszczowe pieczenie. Taki model może posiadać pokrywę, która zamyka obieg gorącego powietrza, przyspieszając grillowanie produktów.
- Grill kontaktowy: umożliwia beztłuszczowe pieczenie mięs, ryb i różnego rodzaju warzyw, przez bezpośrednie położenie produktów na płycie grzewczej. Można przyrządzać jedną lub dwie strony jednocześnie, a niektóre rodzaje grilla posiadają funkcję opiekania bezdotykowego. Grill kontaktowy pozwoli Ci przyrządzić ulubione potrawy w ciepłym zaciszu własnego domu lub mieszkania, a upiec możesz na nim dosłowie wszystko. Taki model świetnie sprawdzi się także jako opiekacz do chleba lub tostownica, dzięki czemu nie musisz inwestować w dodatkowy sprzęt, oszczędzając także miejsce w kuchni.
- Grill typu raclette i fondue: w atmosferze domowej najczęściej umieszcza się go na stole, a każdy z gości ma możliwość samodzielnego skomponowania interesującego go posiłku. Raclette to szwajcarski sposób topienia grilla na małych patelniach. Najczęściej spotykany grill tego typu składa się z kilku małych patelni teflonowych, które znajdują się pod płytą grzewczą i/lub kamienną. Górna część grilla może posiadać wyłącznie płytę kamienną, wyłącznie płytę grzewczą, bądź w połowie płytę kamienną i płytę grzewczą (ryflowaną lub płaską, jak w przypadku innych typów grilli elektrycznych). W tym samym czasie możemy piec produkty zarówno na płycie, jak i na patelenkach, na których możemy przyrządzić także jajka, bądź ser, urozmaicając tym samym tradycyjny, grillowany posiłek.
- OGRODOWE I BALKONOWE GRILLE STOJĄCE
- Grill z rusztem: wygląda jak tradycyjny grill węglowy, dlatego jest idealną opcją dla amatorów takiego grillowania. Tłuszcz zamiast na rozżarzony węgiel, trafia do tacki wypełnionej wodą, dzięki czemu ilość dymu jest ograniczona do minimum. Grill z rusztem ma jednak jedną zasadniczą wadę - tłuszcz z przygotowywanych potraw skapuje bezpośrednio na element grzewczy, który później zasycha i wraca do produktów w postaci szkodliwej pary. Dania przygotowywane na ruszcie tracą ważne właściwości odżywcze, ponieważ wszystkie skapują do tacki i na grzałkę. Ponadto, element grzewczy z zaschnętym tłuszczem bardzo trudno dokładnie doczyścić.
- Grill płytowy: produkty znajdują się bezpośrednio na płycie grzewczej, np. aluminiowej. Tak jak w przypadku grilli stołowych, płyta może być ryflowana, co znaczy, że posiada rowki i/lub oczka odprowadzające tłuszcz do specjalnej tacki, a może być zupełnie płaska, zawierając tylko specjalne rynienki "po bokach", które odprowadzają tłuszcz. Taka płyta idealnie sprawdzi się do przyrządzenia jajka sadzonego. Teflonowa powłoka płyty zapobiega przywieraniu potraw do jej powierzchni. Płyta grzewcza, w odróżnieniu od rusztu, zapobiega utracie ważnych wartości odżywczych, do tacki przedostaje się wyłącznie zbędny tłuszcz. Ponadto, pieczone produkty są znacznie bardziej soczyste. Taki model może posiadać pokrywę, która zamyka obieg gorącego powietrza i przyspiesza proces grillowania potraw.
Najważniejsze cechy dobrego grilla elektrycznego:
- Duża moc – standardowy grill elektryczny ma moc 1500W, ale im będzie ona większa, tym grillowanie będzie wydajniejsze. Duża moc, niektóre osiągają nawet 2500W, wpływa na szybkie nagrzanie urządzenia, a im większa moc urządzenia, tym więcej potraw jesteśmy w stanie przygotować w krótkim czasie.
- Regulowany termostat – daje Ci możliwość dokładnej regulacji temperatury, dzięki czemu masz znacznie większą kontrolę nad całym procesem przyrządzania ulubionych dań.
- Dobrej jakości ruszt i/lub płyta – chromowany ruszt i płyta, najczęściej aluminiwa lub teflonowa, zapewniają długą żywotność elementów, bez konieczności częstej wymiany, a nieprzywierająca powłoka ułatwia utrzymywanie czystości i nieprzywieranie potraw do powierzchni. Niektóre grille elektryczne posiadają zarówno ruszt, jak i płytę grzewczą, dzięki czemu masz możliwość przyrządzenia różnych rodzajów potraw.
- Regulacja wysokości rusztu – dostosowanie odległości między produktem a grzałką (dotyczy wyłącznie grilli z rusztem), co pozwala grillować w odpowiednim dla niego stopniu i czasie.
- Łatwość czyszczenia – istotne, aby grill posiadał elementy dostosowane do sprawnego i efektywnego czyszczenia urządzenia po każdym zakończeniu użycia. Ułatwiają to demontowane płyty, które w każdej chwili można wyjąć i przemyć, a także tacka ociekowa, którą należy systematycznie opróżniać z gromadzącego się tłuszczu. Możliwość mycia części w zmywarce jeszcze bardziej usprawnia proces czyszczenia i możemy mieć pewność, że grill jest perfekcyjnie przygotowany do kolejnego użycia.
- Odpowiednie zabezpieczenia – antypoślizgowe nóżki uniemożliwiają urządzeniu nieprzewidziane podczas pieczenia ruchy i przesuwanie się, uchwyty i pokrętło kontrolne nie nagrzewają się podczas użytkowania, dlatego zmniejsza się ryzyko oparzenia, a mikrowyłącznik bezpieczeństwa nie dopuszcza do wzrostu temperatury, która mogłaby uszkodzić urządzenie.
- Półki boczne – dodatkowe półki pozwolą Ci mieć pod ręką wszystkie niezbędne produkty, akcesoria i przyprawy, bez konieczności odchodzenia od grilla.
- Programator czasowy – umożliwia ustawienie czasu, po którym grill samoczynnie zakończy opiekanie produktów, dzięki czemu swobodnie możemy zająć się innymi czynnościami, bez nieustannego kontrolowania procesu grillowania.
- Ochrona przed wiatrem – charakterystyczna dla grilli z rusztem zdejmowana osłona, pozwala grillować na świeżym powietrzu bez obawy o zawiewanie.
- Wymienny ruszt/płyty grzewcze – ułatwiają czyszczenie zabrudzonego sprzętu, ale także pozwalają na szybką zmianę grilla w opiekacz lub gofrownicę, oszczędzając Twój budżet.