
Nowoczesna tradycja: zdrowe grillowanie bez uciążliwego dymu
06.04.2021
Doradca Yoer
Nie ma to jak ciepły dzień spędzany z rodziną przy wyczekiwaniu na posiłek zdjęty prosto z rozgrzanego rusztu. Nawet unoszący się swąd dymu, drażniący nosy sąsiadów, nie zepsuje pierwszego wiosennego grilla... o ile nie spadnie deszcz. Ale nie martw się, z grillem elektrycznym żadna niepogoda nie będzie Ci straszna, choć może wujkowi zabraknie tego specyficznego zapachu, unoszącego się nad rusztem.
Warto pamiętać jednak, że nawet w piękną, słoneczną pogodę, grill węglowy jest dość wymagającym urządzeniem i ma liczne wady. Już samo jego rozpalenie może zająć Ci sporo czasu i przysporzyć niemało kłopotu. Co więcej, w trakcie grillowania wytwarzane są szkodliwe substancje, które wraz z dymem wnikają w przygotowywane przez Ciebie potrawy. Niełatwo też utrzymać go w czystości – po każdym użyciu musisz opróżnić go z sadzy i popiołu pozostałych po smażeniu, a także usunąć przypalony tłuszcz.
W niniejszym artykule pokażemy Ci, że grille elektryczne mogą być w pełni satysfakcjonującą (i dużo zdrowszą!) alternatywą dla swoich tradycyjnych odpowiedników. Pomożemy Ci także w świadomym wyborze takiego urządzenia, które będzie jak najlepiej dopasowane do Twoich potrzeb.

Dlaczego warto kupić grill elektryczny?
Zalety i wady grilla elektrycznego
Zalety | Wady |
|
|

Podział grilli elektrycznych
- Grille stołowe z rusztem – tego typu urządzenie składa się z tradycyjnego rusztu zawieszonego nad grzałką. Przypomina ono nieco tradycyjny grill węglowy, ale ma jedną dużą wadę – tłuszcz z przygotowywanych potraw skapuje bezpośrednio na element grzewczy, który później bardzo trudno doczyścić. Najczęściej nie można go też umyć w zmywarce.
- Grille stołowe z płytą grzewczą – w tym przypadku grillowane potrawy układa się na nieprzywierającej płycie. Dzięki sprytnej konstrukcji tego rodzaju urządzeń, tłuszcz skapuje prosto do specjalnej tacki ociekowej. Ważne jest, aby można ją było wyjąć z urządzenia po skończonym grillowaniu – w ten sposób regularne czyszczenie grilla staje się nieporównywalnie łatwiejsze.
- Grille proste – z pojedynczą płytą grzewczą. Warto zwrócić uwagę, aby tego typu grill posiadał pokrywę – inaczej ryzykujemy ochlapaniem powierzchni blatu czy stołu.
- Grille składane – potrawy możemy przygotowywać między dwoma rozgrzanymi płytami. Tego rodzaju urządzenie wyglądem przypomina opiekacz do chleba.
- Stołowe grille elektryczne typu raclette – składają się z płyty grzewczej i malutkich patelni. Sprawdzą się idealnie jako główna atrakcja domowego przyjęcia – goście mogą samodzielnie komponować swoje danie, ściągając gorące składniki prosto z grilla. Mini patelnie mogą posłużyć do roztopienia sera lub usmażenia jajek, co bez wątpienia dodatkowo urozmaica posiłek.

Skąd ten pomysł?
Po co właściwie grill elektryczny?

Na co zwrócić uwagę przy wyborze kontaktowego grilla elektrycznego?
- Moc urządzenia – to bez wątpienia najważniejsze kryterium przy wyborze nowego grilla kontaktowego, ponieważ decyduje o szybkości nagrzewania się urządzenia, wysokości osiąganej temperatury i jego ogólnej efektywności. Im wyższa moc grilla, tym więcej rodzajów potraw jest on w stanie przygotować. Najtańsze grille kontaktowe osiągają najczęściej moc około 500 W, ale jeśli zależy Ci na wysokiej jakości urządzenia, to zdecydowanie warto wybrać produkt o mocy nie mniejszej niż 1500 W.
- Regulator temperatury – mimo że najbardziej podstawowe modele grilli kontaktowych nie oferują możliwości ustawienia wybranej przez Ciebie temperatury, to jest to niezwykle istotna funkcja, dzięki której zyskujesz dużo większą kontrolę nad procesem grillowania. Pozwoli Ci to również uniknąć przypalenia bardziej delikatnych potraw.
- Zakres temperatury – temperatura osiągana przez urządzenie powinna wahać się od około 150°C do 250°C. Bardziej zaawansowane grille kontaktowe umożliwiają osobne ustawienie temperatury dla dolnej i górnej płyty grzewczej. Jeśli grill posiada do tego duży i czytelny wyświetlacz cyfrowy, znacznie ułatwia to korzystanie z urządzenia.
- Programator czasowy – umożliwia ustawienie okresu czasu, po którym grill ma przerwać opiekanie i samoistnie się wyłączyć. Jest to bardzo przydatna funkcja, zwłaszcza jeśli planujesz dłuższe grillowanie w niższej temperaturze.
- Automatyczne programy – jeśli masz problem z dobraniem odpowiedniej temperatury do przygotowywanej potrawy, to na pewno przydadzą Ci się gotowe programy, które automatycznie wprowadzą optymalne ustawienia dla grillowania drobiu, wołowiny, wieprzowiny, ryb i warzyw.
- Wskaźnik stopnia wypieczenia – w przypadku grilli kontaktowych nie mamy możliwości podglądu przygotowywanego dania bez unoszenia górnej pokrywy, co może okazać się problematyczne. Odpowiedni wskaźnik pozwoli Ci kontrolować stan potrawy, informując Cię o stopniu wypieczenia określonym dźwiękiem lub sygnałem świetlnym.
- Różne pozycje grillowania – warto zwrócić uwagę, aby zakupiony przez Ciebie grill kontaktowy umożliwiał grillowanie nie tylko w pozycji zamkniętej (z opuszczoną pokrywą), ale również otwartej – po rozłożeniu płyt grzewczych zyskasz dwukrotnie większą powierzchnię grillowania.
- Regulacja wysokości górnej pokrywy – niektóre grille oferują dodatkowo funkcję opiekania, która polega na dopasowywaniu odległości między dolną a górną płytą grzewczą za pomocą specjalnego suwaka. Dzięki temu górna płyta nie dotyka bezpośrednio przygotowywanej potrawy, co może okazać się istotne, jeśli zależy Ci na przyrządzaniu zapiekanek i delikatniejszych dań.
- Wymienne płyty grzewcze – jeśli w skład grilla wchodzą dodatkowe płyty grzewcze, to urządzenie może w mgnieniu oka zamienić się w gofrownicę lub standardowy opiekacz do kanapek, dzięki czemu unikniesz zbędnych wydatków. Sama możliwość demontażu płyt znacznie ułatwia czyszczenie, zwłaszcza jeśli można je myć w zmywarce.
- Zabezpieczenia – bardzo ważne jest, aby grill kontaktowy posiadał różnego rodzaju zabezpieczenia, takie jak nienagrzewający się uchwyt, antypoślizgowa podstawa i lampki kontrolne, które poinformują Cię o nagrzaniu urządzenia do wskazanej temperatury.
- Mobilność i niewielki rozmiar – wygoda przechowywania i przenoszenia to jedne z głównych zalet grilla kontaktowego. Upewnij się, że wybrane przez Ciebie urządzenie jest lekkie, odpowiednio kompaktowe i łatwe w obsłudze.
- Czyszczenie i konserwacja – jeśli planujesz korzystać z grilla na co dzień, to niezwykle ważne jest, aby utrzymanie go w czystości nie wymagało zbyt wiele wysiłku. Większość grilli kontaktowych posiada wyjmowaną tackę ociekową, którą bez problemu umyjesz po każdym użyciu. Niektóre urządzenia sprzedawane są również ze specjalną szpatułką do czyszczenia płyt grzewczych.
