Raclette - ser, danie, grill
co to jest? jak przygotować?

 
03.01.2022
Doradca Yoer
Większość z nas od czasu do czasu zaprasza do siebie najbliższych, z którymi miło spędza czas. Mowa o rodzinie, przyjaciołach czy znajomych, czyli ludziach, z którymi zazwyczaj dobrze się rozumiemy. Na takich wieczorkach poświęcamy się różnym rozrywkom. Integracja przebiega doskonale przy ulubionych napojach, także tych wyskokowych oraz dobrym jedzeniu. Naprzeciw oczekiwaniom wychodzi grill raclette, który pozwoli przygotować smaczne dania. Przy okazji będzie dodatkową atrakcją i rozrywką wieczoru dla 8 osób. Wspólne grillowanie to świetna okazja nawiązania bliższych relacji.
 
W tym artykule dowiesz się wszystkiego na temat raclette. Przeczytasz o szwajcarskim serze raclette, tradycyjnym daniu alpejskich pasterzy oraz elektrycznym grillu. Sprawdzisz, jak przyrządzić danie raclette na różne sposoby. Zobaczysz, jakie możliwości daje grill raclette. Jeśli jesteś fanem biesiadowania i szukasz ciekawych rozrywek na spotkania w doborowym gronie, to ten wpis jest skierowany właśnie dla Ciebie.

Kilka słów o serze raclette

 
Ser raclette to gatunek alpejskiego sera, produkowanego w Szwajcarii z mleka krowiego bez żadnych dodatków smakowych. To ser pełnotłusty, delikatnie twardy i lekko ostrawy w smaku. Dojrzewa minimum przez 3 miesiące. Leżakuje w specjalnych pomieszczeniach, aby nabrać swoich najlepszych właściwości.

Kilka słów o daniu raclette

 
Raclette to tradycyjne szwajcarskie danie, którego początki sięgają czasów średniowiecza. Dawniej spożywane przez alpejskich pasterzy, którzy korzystając z nielicznych dobrodziejstw górskiego terenu, odkryli smak topionego sera.
 
Raclette to rodzaj zapiekanki, przyrządzanej z roztopionego sera, pieczonych w mundurkach ziemniaków i pokrojonej cebulki. Składniki przygotowywano nad paleniskiem, łączono, a gotową potrawę jedzono w grupie. Z biegiem lat zaczęto korzystać z niewielkich patelni, na których przygotowywano ser z dodatkiem innych składników.
 
Nazwa wywodzi się od sera raclette, który jest jednym z głównych składników dania. Kiedy ser delikatnie się stopił, miękką warstwę zeskrobywano na talerz za pomocą specjalnego przyrządu. Stąd nazwa dania „raclette”; z francuskiego słowo „racler” oznacza właśnie ”skrobać”.
 
Choć teraz można tworzyć ciekawe wariacje raclette, dodając szynkę, boczek, owoce morza czy warzywa, to okazja do ożywionych spotkań pozostała do dziś. Szwajcarzy są dumni z lokalnej tradycji, która przedostała się poza granice tego alpejskiego państwa w XX wieku. Teraz raclette jest daniem globalnym. Niemal na całym świecie kupimy ser raclette i elektryczny grill, z którym przygotujemy serową zapiekankę na charakterystycznych, małych patelniach.

Kilka słów o grillu raclette

 
Wraz z rozwojem technologii na rynku pojawiły się specjalne, elektryczne grille nazwane potocznie raclette. Nowoczesne urządzenia korzystają i udoskonalają pomysł szwajcarskich pasterzy sprzed kilku wieków. Dzisiaj znajdziemy grille o różnych kształtach, wielkości i odmiennych funkcjach.
 
W swoim założeniu elektryczny grill raclette przeznaczony jest do użytku domowego. Dlatego wykorzystasz go o każdej porze roku, niezależnie od aktualnej pogody za oknem. Doskonale sprawdzi się także jako przenośny grill elektryczny do altanki, na działkę lub na rodzinny wypad nad morze. Elektryczny grill nie wytwarza dymu, ponieważ tłuszcz spada do specjalnej rynienki na wodę, więc możesz go bezpiecznie używać w mieszkaniu.
 
Działanie grilla raclette jest bardzo proste. To urządzenie dwupoziomowe. Na górze znajdują się płyty grillowe, na których usmażysz większe kawałki mięsa. Dolny poziom służy do wykorzystania małych patelni do przypiekania sera. Grill wyposażony jest w grzałkę, która nagrzewa się do wysokiej temperatury w bardzo krótkim czasie.
 
Więcej o grillach elektrycznych raclette przeczytasz pod tym linkiem.
 
ser-raclette-grill-raclette-danie-raclette

Jak przyrządzić danie raclette?

 
Z biegiem lat raclette przedostało się poza górskie tereny w Szwajcarii. Trafiło na stoły w różnych częściach świata, głównie w Europie czy Ameryce. Dzięki temu zjawisku ludzie zaczęli modyfikować pomysł biednych pasterzy o produkty dostępne szeroko w ich miejscach zamieszkania, zachowując przy okazji zwyczaj spotkań towarzyskich.
  • Tradycyjne raclette – tradycyjnie raclette pasterzy to danie jarskie. Składa się z roztopionego sera raclette, pieczonych w mundurkach ziemniaków i podsmażonej, pokrojonej cebulki. Do gotowego dania można dodać pokrojone w plastry pikle lub ogórki konserwowe. Każdy następny pomysł będzie korzystał z tradycyjnego trzonu tego dania: ser, ziemniaki i cebulka.
  • Raclette mięsne – standardowe wydanie raclette, które przy okazji korzysta z niemal wszystkich funkcji grilla. Mięso możesz przygotować na płytach grillowych. W tym czasie ser roztopi się na małych patelniach. Całość wystarczy wyłożyć na patelnię.
  • Raclette z szynką parmeńską – to raclette we włoskim stylu. Szynka parmeńska, czyli surowa, podsuszana, ma wyrafinowany smak, łącząc delikatną słodycz i słone nutki. Z szynką parmeńską można tworzyć przepyszne kombinacje np. owinąć nią grillowane zielone szparagi. Do włoskiego raclette wykorzystasz także szynkę gotowaną (prosciutto cotto), jeśli któryś z gości nie przepada akurat za tą parmeńską. Na koniec w ramach ciekawostki warto dodać, że danie raclette znają też Włosi z północnych regionów kraju.
  • Raclette z owocami morza – ciekawa wariacja dania, charakterystyczna dla nowoczesnych kuchni typu Fusion. Do raclette można dodać przygotowane wcześniej krewetki, homary, ostrygi, przegrzebki albo kalmary. Owoce morza zmienią smak raclette, któremu nadadzą charakterystycznego rybnego posmaku. Dlatego nie jest to dodatek przeznaczony dla wszystkich, a jedynie ciekawostka, którą możemy pokazać znajomym podczas wspólnej zabawy przy grillu.
  • Raclette grzybowe – raclette z dodatkiem świeżych lub suszonych grzybów to świetna alternatywna dla mięsnych zapiekanek. Grzyby są produktami o charakterystycznym smaku natury i zapachu lasu. Grzyby komponują się z różnymi serami, dlatego będą świetnym dodatkiem do zapiekanek. Grzyby najlepiej podsmażyć z drobno posiekaną cebulką, aby zwiększyć ich walory smakowe. Przy braku grzybów można wykorzystać pieczarki.
  • Raclette warzywne – tradycyjne raclette urozmaicisz dodatkiem świeżych, sezonowych warzyw, które możesz grillować na górnej płycie albo przygotować z nich sałatkę. Do tego rodzaju raclette sprawdzą się także warzywa konserwowe i z puszki. Całość przyprawisz odrobiną aromatycznych ziół takich jak: bazylia, majeranek, rozmaryn czy zioła prowansalskie, które pasują doskonale do większości warzyw.
  • Raclette serowe – w tym wydaniu do sera raclette dodajemy inne sery. Najlepsze są sery tłuste i śmietanowe o charakterystycznym smaku: żółte, pleśniowe, mozzarella, cheddar czy parmezan. Dzięki temu całe danie będzie niezwykle intensywne i pełne w smaku.
  • Wegańskie raclette – raclette warto przygotować także w wersji wegańskiej, która jest bardzo smaczną alternatywą. W jej przypadku ser raclette zastępujemy tofu, czyli serkiem wytwarzanym z mleka sojowego. Tofu nie ma własnego smaku, więc podczas jego przyrządzania przyjmuje właściwości innych produktów. Dlatego można dowolnie komponować dodatki i łączyć ze sobą różne smaki na talerzu. Tofu będzie ich doskonałym nośnikiem.
 
ser-raclette-grill-raclette-danie-raclette-kiełabski-salami-korniszony

Pomysły na inne dania z grillem raclette

 
Grill elektryczny raclette to funkcjonalne urządzenie, które wykorzystasz do innych aktywności:
  • do grillowania ryby
  • do grillowania lub smażenia mięsa
  • do grillowania warzyw
  • do grillowania owoców
  • do grillowania serów
  • do grillowania wegańskich potraw (falafele, pulpety)

Jakie możliwości daje grill raclette?

 
Zakup grilla raclette to najprostszy przepis na udaną imprezę. Najpierw zapraszamy do siebie rodzinę, przyjaciół czy znajomych. Zamiast wymyślać skomplikowane potrawy, których przygotowanie pochłonie sporo czasu, zamawiać jedzenie na wynos, postawiamy urządzenie na środku stołu. W taki sposób, aby każdy z gości miał do niego swobodny dostęp. Grill raclette pozwala na wspólną zabawę dla 6-8 osób, czyli tylu, ile małych patelni jest dołączonych do urządzenia.
 
Jak zorganizować całe wydarzenie? W półmiskach należy umieścić półprodukty, czyli składniki, które wykorzystamy do naszego dania. Każdy z gości wybiera sobie dodatki wedle uznania, które grilluje na małej patelce. To doskonała atrakcja dla gości, którzy nie mieli styczności z takim sprzętem, a także świetna okazja do integracji i spokojnej rozmowy między imprezowiczami.
 
ser-raclette-grill-raclette-danie-raclette-grillowanie-kiełbaski-cukinia

Cena grilla raclette

 
W ostatnim czasie grille raclette zdobywają coraz większe uznanie wśród użytkowników. Ich popularność wpływa pozytywnie na ilość urządzeń dostępnych na rynku. Od ręki możesz znaleźć grille z każdej półki cenowej oraz z różnymi dodatkowymi funkcjami. Pamiętaj, aby wybór odpowiedniego urządzenia dostosować do osobistych preferencji, aktualnych możliwości i potrzeb.
 
Grille raclette z najtańszej półki cenowej wyróżniają się małym gabarytami. Przez swoje rozmiary takie urządzenie nie sprawdzi się na rodzinną biesiadę czy wieczór ze znajomymi. To rozwiązanie dla osób samotnych, par, a także na spotkania w gronie najbliższych przyjaciół. Warto unikać sprzętu wykonanego z „taniego plastiku”, który po jakimś czasie ulegnie degradacji pod wpływem ciepła.
 
Urządzenia średniej klasy charakteryzują się najlepszym stosunkiem jakości do ceny. W przedziale 150-250 złotych otrzymasz poprawnie wykonany grill, który posłuży przez kilka lat. W tej klasie znajdziesz urządzenia o różnej wielkości, a ich rozmiar dostosujesz do swoich aktualnych potrzeb. Łatwo kontrolować stopień przypieczenia składników, więc nasi goście mogą zająć się dobrą zabawę lub rozmową.
 
Elektryczne grille raclette z najwyższej półki cenowej wiążą się z większym wydatkiem, nawet ponad 300 złotych. W takiej kwocie możesz liczyć na dużą przestrzeń grillową oraz przynajmniej 6-8 miejsc na mini patelnie do topienia sera raclette. Dzięki temu Twoi goście będą się wspólnie bawić przy grillu, a ty w tym czasie przygotujesz lampkę wina lub inny napój „z procentami”.
 
Jeśli interesuje Cię elektryczny grill raclette marki Yoer, to zapraszamy tutaj.

Podziel się na social media