Raclette - ser, danie, grill
co to jest? jak przygotować?
03.01.2022
Doradca Yoer
Większość z nas od czasu do czasu zaprasza do siebie najbliższych, z którymi miło spędza czas. Mowa o rodzinie, przyjaciołach czy znajomych, czyli ludziach, z którymi zazwyczaj dobrze się rozumiemy. Na takich wieczorkach poświęcamy się różnym rozrywkom. Integracja przebiega doskonale przy ulubionych napojach, także tych wyskokowych oraz dobrym jedzeniu. Naprzeciw oczekiwaniom wychodzi grill raclette, który pozwoli przygotować smaczne dania. Przy okazji będzie dodatkową atrakcją i rozrywką wieczoru dla 8 osób. Wspólne grillowanie to świetna okazja nawiązania bliższych relacji.
W tym artykule dowiesz się wszystkiego na temat raclette. Przeczytasz o szwajcarskim serze raclette, tradycyjnym daniu alpejskich pasterzy oraz elektrycznym grillu. Sprawdzisz, jak przyrządzić danie raclette na różne sposoby. Zobaczysz, jakie możliwości daje grill raclette. Jeśli jesteś fanem biesiadowania i szukasz ciekawych rozrywek na spotkania w doborowym gronie, to ten wpis jest skierowany właśnie dla Ciebie.
Kilka słów o serze raclette
Kilka słów o daniu raclette
Kilka słów o grillu raclette

Jak przyrządzić danie raclette?
- Tradycyjne raclette – tradycyjnie raclette pasterzy to danie jarskie. Składa się z roztopionego sera raclette, pieczonych w mundurkach ziemniaków i podsmażonej, pokrojonej cebulki. Do gotowego dania można dodać pokrojone w plastry pikle lub ogórki konserwowe. Każdy następny pomysł będzie korzystał z tradycyjnego trzonu tego dania: ser, ziemniaki i cebulka.
- Raclette mięsne – standardowe wydanie raclette, które przy okazji korzysta z niemal wszystkich funkcji grilla. Mięso możesz przygotować na płytach grillowych. W tym czasie ser roztopi się na małych patelniach. Całość wystarczy wyłożyć na patelnię.
- Raclette z szynką parmeńską – to raclette we włoskim stylu. Szynka parmeńska, czyli surowa, podsuszana, ma wyrafinowany smak, łącząc delikatną słodycz i słone nutki. Z szynką parmeńską można tworzyć przepyszne kombinacje np. owinąć nią grillowane zielone szparagi. Do włoskiego raclette wykorzystasz także szynkę gotowaną (prosciutto cotto), jeśli któryś z gości nie przepada akurat za tą parmeńską. Na koniec w ramach ciekawostki warto dodać, że danie raclette znają też Włosi z północnych regionów kraju.
- Raclette z owocami morza – ciekawa wariacja dania, charakterystyczna dla nowoczesnych kuchni typu Fusion. Do raclette można dodać przygotowane wcześniej krewetki, homary, ostrygi, przegrzebki albo kalmary. Owoce morza zmienią smak raclette, któremu nadadzą charakterystycznego rybnego posmaku. Dlatego nie jest to dodatek przeznaczony dla wszystkich, a jedynie ciekawostka, którą możemy pokazać znajomym podczas wspólnej zabawy przy grillu.
- Raclette grzybowe – raclette z dodatkiem świeżych lub suszonych grzybów to świetna alternatywna dla mięsnych zapiekanek. Grzyby są produktami o charakterystycznym smaku natury i zapachu lasu. Grzyby komponują się z różnymi serami, dlatego będą świetnym dodatkiem do zapiekanek. Grzyby najlepiej podsmażyć z drobno posiekaną cebulką, aby zwiększyć ich walory smakowe. Przy braku grzybów można wykorzystać pieczarki.
- Raclette warzywne – tradycyjne raclette urozmaicisz dodatkiem świeżych, sezonowych warzyw, które możesz grillować na górnej płycie albo przygotować z nich sałatkę. Do tego rodzaju raclette sprawdzą się także warzywa konserwowe i z puszki. Całość przyprawisz odrobiną aromatycznych ziół takich jak: bazylia, majeranek, rozmaryn czy zioła prowansalskie, które pasują doskonale do większości warzyw.
- Raclette serowe – w tym wydaniu do sera raclette dodajemy inne sery. Najlepsze są sery tłuste i śmietanowe o charakterystycznym smaku: żółte, pleśniowe, mozzarella, cheddar czy parmezan. Dzięki temu całe danie będzie niezwykle intensywne i pełne w smaku.
- Wegańskie raclette – raclette warto przygotować także w wersji wegańskiej, która jest bardzo smaczną alternatywą. W jej przypadku ser raclette zastępujemy tofu, czyli serkiem wytwarzanym z mleka sojowego. Tofu nie ma własnego smaku, więc podczas jego przyrządzania przyjmuje właściwości innych produktów. Dlatego można dowolnie komponować dodatki i łączyć ze sobą różne smaki na talerzu. Tofu będzie ich doskonałym nośnikiem.

Pomysły na inne dania z grillem raclette
- do grillowania ryby
- do grillowania lub smażenia mięsa
- do grillowania warzyw
- do grillowania owoców
- do grillowania serów
- do grillowania wegańskich potraw (falafele, pulpety)
Jakie możliwości daje grill raclette?
