
Ekspres ciśnieniowy - włoska kawa na wyciągnięcie ręki
10.11.2020
Doradca Yoer
Jeśli należysz do miłośników kaw w stylu włoskim i marzysz, by codziennie cieszyć się kawą niczym z ulubionej kawiarni, może warto rozejrzeć się za domowym ekspresem ciśnieniowym?
Nasz artykuł pozwoli Ci zapoznać się z dostępnymi rodzajami ekspresów ciśnieniowych i sprawdzić ich zalety oraz wady. Dowiesz się też, na jakie funkcje warto zwrócić uwagę podczas wyboru ekspresu ciśnieniowego.
Długa droga do espresso…
Co to jest ekspres ciśnieniowy?
Rodzaje ekspresów ciśnieniowych
- Ekspres kolbowy (ręczny) – wymaga ręcznego umieszczenia i ubicia mielonej kawy w kolbie, którą następnie montuje się w odpowiednim miejscu w urządzeniu. Każdorazowo, po zaparzeniu filiżanki kawy, kolbę należy opróżnić z fusów. Ekspres manualny jest średnio trudny w obsłudze, a jego cena zakupu umiarkowana.
- Ekspres automatyczny – wyposażony jest w zintegrowany młynek do kawy oraz automatyczny spieniacz do mleka lub dyszę do spieniania. Ziarna kawy należy wsypać do podajnika, a mleko oraz wodę wlać do odpowiednich pojemników. Po wybraniu programu, kawa zostanie zrobiona niemalże w pełni automatycznie. Ekspres automatyczny to urządzenie bardzo proste w obsłudze, ale niestety drogie.
- Ekspres kapsułkowy – wykorzystuje gotowe kapsułki z kawą, które wystarczy włożyć w odpowiednie miejsce w urządzeniu. Warto zauważyć, że wybierając ekspres konkretnego producenta, musimy potem kupować „jego” kapsułki. Ważne, by najpierw przetestować smak kaw kapsułkowych różnych marek i na tej podstawie wybrać ekspres. W przeciwnym razie nabędziesz urządzenie, do którego kawa kompletnie Ci nie odpowiada w smaku. Ekspres ciśnieniowy na kapsułki jest najprostszy w obsłudze i najtańszy spośród wymienionych grup ekspresów. Jego największym minusem są wysokie ceny kawy kapsułkowej, o czym szerzej w dalszej części artykułu.
Cechy i funkcje dobrego ekspresu ciśnieniowego
- System ogrzewania – właściwa temperatura wody ma wpływ na prawidłowy proces parzenia kawy. Warto przyjrzeć się urządzeniom z systemem Thermoblock – to jedna z najlepszych technologii, która gwarantuje stabilną temperaturę wody podczas parzenia.
- Moc urządzenia - wpływa na szybkość podgrzania wody, a co za tym idzie na prędkość przygotowania filiżanki kawy. Wraz ze wzrostem mocy rośnie jednak zużycie energii przez ekspres.
- Ciśnienie ekspresu - zazwyczaj mieści się w przedziale 12-19 Bar. Wysokie ciśnienie wydobywa z kawy idealny smak i aromat, i przyczynia się do powstania cremy na powierzchni napoju.
- Ekspres automatyczny – wyposażony jest w zintegrowany młynek do kawy oraz automatyczny spieniacz do mleka lub dyszę do spieniania. Ziarna kawy należy wsypać do podajnika, a mleko oraz wodę wlać do odpowiednich pojemników. Po wybraniu programu, kawa zostanie zrobiona niemalże w pełni automatycznie. Ekspres automatyczny to urządzenie bardzo proste w obsłudze, ale niestety drogie.
- Regulacja ilości kawy - niektóre ekspresy posiadają możliwość wyboru pojedynczego lub podwójnego espresso (doppio) oraz regulacji ilości wody w przygotowanym napoju.
- Programator czasowy – umożliwia ustawienie cyklu parzenia kawy na wybraną godzinę, co pozwoli Ci się cieszyć świeżą kawą z samego rana albo tuż po przyjściu z pracy.
- Płyta podgrzewająca filiżanki - opcja podgrzewania filiżanek opóźni stygnięcie napoju i zapewni bardziej wyrazisty aromat kawy. Odpowiednia temperatura filiżanki sprzyja bowiem rozwinięciu się pełnego bukietu aromatycznego kawy.
- Funkcja EKO - ekspres automatycznie wyłącza się po kilku - kilkunastu minutach bezczynności, co zmniejsza zużycie prądu.
- Kolba z podwójnym dozownikiem – pozwala przygotować 2 filiżanki kawy naraz lub przyspiesza dozowanie napoju do jednej filiżanki.
- Zdejmowana tacka ociekowa – umożliwia korzystanie z różnej wielkości filiżanek, szklanek i kubków.
- Funkcja samoczyszczenia i odkamieniania – czyszczenie automatycznego ekspresu może być uciążliwe i czasochłonne, dlatego warto, by urządzenie posiadało opcję czyszczenia.
Ekspres ciśnieniowy ze spieniaczem do mleka
Ekspres ciśnieniowy na kawę ziarnistą
Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?
- Kawa ziarnista – pozwoli przygotować napój bogaty w smaku i aromacie, wymaga jednak posiadania wbudowanego młynka w ekspresie lub samodzielnego mielenia ziaren przed parzeniem.
- Kawa mielona – jest łatwo dostępna, a szeroki asortyment pozwoli Ci wybrać ulubiony rodzaj kawy w cenie odpowiedniej do Twojego budżetu.
- Kawa w kapsułkach – jak już wcześniej wspomnieliśmy, kawa w kapsułkach nie należy do najtańszych. Okazuje się, że często płaci się nie za jakość kawy, lecz za samą formę kapsułek. Przeliczając – pół kilograma kawy kapsułkowej może kosztować nawet 100 zł. Nie zapominajmy też, że każda zużyta kapsułka stanowi odpad. Z tego względu niektórzy decydują się na samodzielne, wielokrotne napełnianie kapsułek. Zauważ jednak, że to sprawia, iż z założenia prosty i szybki w obsłudze ekspres kapsułkowy staje się gorszej jakości namiastką ekspresu kolbowego.
- Kawa w saszetkach – to rozwiązanie odrobinę podobne do kapsułek, ale kawa znajduje się w papierowych, okrągłych saszetkach, podobnych do saszetek z herbatą.