Ekspres ciśnieniowy - włoska kawa na wyciągnięcie ręki

 
10.11.2020
Doradca Yoer
Jeśli należysz do miłośników kaw w stylu włoskim i marzysz, by codziennie cieszyć się kawą niczym z ulubionej kawiarni, może warto rozejrzeć się za domowym ekspresem ciśnieniowym?
 
Nasz artykuł pozwoli Ci zapoznać się z dostępnymi rodzajami ekspresów ciśnieniowych i sprawdzić ich zalety oraz wady. Dowiesz się też, na jakie funkcje warto zwrócić uwagę podczas wyboru ekspresu ciśnieniowego.

Długa droga do espresso…

 
XIX wiek stanowił rozkwit biznesu kawowego, jednak przez długi czas borykano się z problemem zbyt długiego oczekiwania na zaparzenie napoju. Było to powodem niezadowolenia klientów kawiarń, a jednocześnie stanowiło wyzwanie dla ówczesnych wynalazców i konstruktorów. Okres rewolucji przemysłowej to czas, gdy szeroko wykorzystywana maszyna parowa znalazła zastosowanie także w procesie parzenia kawy.
 
Wynalezienie pierwszego urządzenia przypisuje się turyńskiemu przedsiębiorcy – Angelo Moriondo, jednak jego opatentowany projekt nigdy nie doczekał się realizacji. Podobną koncepcję zaprezentował później Włoch, Luigi Bezzera. Jego ciśnieniowy ekspres do kawy był ogromną maszyną, podgrzewaną przez otwarty płomień i mającą tendencję do wybuchania. Urządzenie nigdy nie osiągnęło progu ciśnienia powyżej 2 barów, co oznaczało, że kawa była stosunkowo słaba.
 
Dalsze lata obfitowały w liczne ulepszenia maszyn do kawy, aż po II Wojnie Światowej Achille Gaggia zademonstrował światu maszynę przygotowującą espresso z pianką crema, jakie znamy do dziś.

Co to jest ekspres ciśnieniowy?

 
Ekspres ciśnieniowy (link do Breve), wykorzystując wysoką temperaturę i ciśnienie, wydobywa z kawy idealny smak i aromat. Jak działa ekspres ciśnieniowy? Otóż przez zmieloną kawę przepuszczana jest pod wysokim ciśnieniem gorąca woda. Gotowa kawa przesączana jest prosto do filiżanki. Wysokie ciśnienie powoduje, że na powierzchni kawy powstaje gęsta i trwała pianka crema.

Rodzaje ekspresów ciśnieniowych

 
Ekspresy ciśnieniowe można podzielić na kilka podgrup. Wśród nich wyróżnia się:
 
  • Ekspres kolbowy (ręczny) – wymaga ręcznego umieszczenia i ubicia mielonej kawy w kolbie, którą następnie montuje się w odpowiednim miejscu w urządzeniu. Każdorazowo, po zaparzeniu filiżanki kawy, kolbę należy opróżnić z fusów. Ekspres manualny jest średnio trudny w obsłudze, a jego cena zakupu umiarkowana.
  • Ekspres automatyczny – wyposażony jest w zintegrowany młynek do kawy oraz automatyczny spieniacz do mleka lub dyszę do spieniania. Ziarna kawy należy wsypać do podajnika, a mleko oraz wodę wlać do odpowiednich pojemników. Po wybraniu programu, kawa zostanie zrobiona niemalże w pełni automatycznie. Ekspres automatyczny to urządzenie bardzo proste w obsłudze, ale niestety drogie.
  • Ekspres kapsułkowy – wykorzystuje gotowe kapsułki z kawą, które wystarczy włożyć w odpowiednie miejsce w urządzeniu. Warto zauważyć, że wybierając ekspres konkretnego producenta, musimy potem kupować „jego” kapsułki. Ważne, by najpierw przetestować smak kaw kapsułkowych różnych marek i na tej podstawie wybrać ekspres. W przeciwnym razie nabędziesz urządzenie, do którego kawa kompletnie Ci nie odpowiada w smaku. Ekspres ciśnieniowy na kapsułki jest najprostszy w obsłudze i najtańszy spośród wymienionych grup ekspresów. Jego największym minusem są wysokie ceny kawy kapsułkowej, o czym szerzej w dalszej części artykułu.

Cechy i funkcje dobrego ekspresu ciśnieniowego

 
Stojąc przed wyborem ekspresu idealnego, zwróć uwagę na poniższe parametry:
 
  • System ogrzewania – właściwa temperatura wody ma wpływ na prawidłowy proces parzenia kawy. Warto przyjrzeć się urządzeniom z systemem Thermoblock – to jedna z najlepszych technologii, która gwarantuje stabilną temperaturę wody podczas parzenia.
  • Moc urządzenia - wpływa na szybkość podgrzania wody, a co za tym idzie na prędkość przygotowania filiżanki kawy. Wraz ze wzrostem mocy rośnie jednak zużycie energii przez ekspres.
  • Ciśnienie ekspresu - zazwyczaj mieści się w przedziale 12-19 Bar. Wysokie ciśnienie wydobywa z kawy idealny smak i aromat, i przyczynia się do powstania cremy na powierzchni napoju.
  • Ekspres automatyczny – wyposażony jest w zintegrowany młynek do kawy oraz automatyczny spieniacz do mleka lub dyszę do spieniania. Ziarna kawy należy wsypać do podajnika, a mleko oraz wodę wlać do odpowiednich pojemników. Po wybraniu programu, kawa zostanie zrobiona niemalże w pełni automatycznie. Ekspres automatyczny to urządzenie bardzo proste w obsłudze, ale niestety drogie.
  • Regulacja ilości kawy - niektóre ekspresy posiadają możliwość wyboru pojedynczego lub podwójnego espresso (doppio) oraz regulacji ilości wody w przygotowanym napoju.
  • Programator czasowy – umożliwia ustawienie cyklu parzenia kawy na wybraną godzinę, co pozwoli Ci się cieszyć świeżą kawą z samego rana albo tuż po przyjściu z pracy.
  • Płyta podgrzewająca filiżanki - opcja podgrzewania filiżanek opóźni stygnięcie napoju i zapewni bardziej wyrazisty aromat kawy. Odpowiednia temperatura filiżanki sprzyja bowiem rozwinięciu się pełnego bukietu aromatycznego kawy.
  • Funkcja EKO - ekspres automatycznie wyłącza się po kilku - kilkunastu minutach bezczynności, co zmniejsza zużycie prądu.
  • Kolba z podwójnym dozownikiem – pozwala przygotować 2 filiżanki kawy naraz lub przyspiesza dozowanie napoju do jednej filiżanki.
  • Zdejmowana tacka ociekowa – umożliwia korzystanie z różnej wielkości filiżanek, szklanek i kubków.
  • Funkcja samoczyszczenia i odkamieniania – czyszczenie automatycznego ekspresu może być uciążliwe i czasochłonne, dlatego warto, by urządzenie posiadało opcję czyszczenia.

Ekspres ciśnieniowy ze spieniaczem do mleka

 
Ekspresy ciśnieniowe (link do Lattimo) wyposażone są w dyszę do spieniania lub automatyczny spieniacz do mleka. Spieniacz automatyczny jest niezwykle prosty w obsłudze - wystarczy nalać mleko do dedykowanego pojemnika, a następnie wybrać ulubiony rodzaj mlecznej kawy. Jeżeli po zrobieniu kawy w pojemniku zostanie jeszcze trochę mleka, nie musisz go przelewać – wystarczy wyjąć pojemnik i schować go do lodówki.
 
Użycie dyszy spieniającej wymaga nieco większej wprawy. Zarówno automatyczny spieniacz, jak i dysza spieniająca mogą być wyposażone w regulację emisji pary, co pozwoli Ci dopasować poziom spienienia mleka do Twoich upodobań.

Ekspres ciśnieniowy na kawę ziarnistą

 
Ekspres z młynkiem stanowi rozwiązanie niemalże idealne, pozwalając na uzyskanie napoju o optymalnym smaku i aromacie. Ekspres wyposażony w młynek samodzielnie zmieli taką ilość kawy, jaka jest potrzebna do przygotowania wybranego rodzaju napoju.
 
Młynki do kawy w ekspresie mogą być różnorakie – idealnie, by urządzenie wyposażone było w stalowy młynek żarnowy o kształcie stożkowym. Żarna stalowe są trwałe i odporne na ścieranie. Stożkowe żarna podczas mielenia nie nagrzewają ziaren i nie zmieniają ich smaku, a ich kształt sprawia, że kawa nie zalega w młynku, dzięki czemu znacznie łatwiej go wyczyścić.
 
Tańsze ekspresy mogą posiadać młynek żarnowy płaski albo młynek ceramiczny. Podczas mielenia fragmenty ziaren mogą zalegać między płaskimi żarnami, przez co mielenie nie jest wydajne, a młynek jest trudny w czyszczeniu.
 
Młynek ceramiczny powoduje, że zmielona kawa może zawierać dużą ilość pyłu, co nadaje jej goryczkowatego posmaku. Poza tym łatwo ulega uszkodzeniom, jeśli wraz z ziarnami kawy trafi do niego przypadkiem mały kamyk albo kawałek gałązki.

Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?

 
Zależnie od posiadanego rodzaju ekspresu wykorzystamy w nim kawę ziarnistą, mieloną, w kapsułkach lub saszetkach.
  • Kawa ziarnista – pozwoli przygotować napój bogaty w smaku i aromacie, wymaga jednak posiadania wbudowanego młynka w ekspresie lub samodzielnego mielenia ziaren przed parzeniem.
  • Kawa mielona – jest łatwo dostępna, a szeroki asortyment pozwoli Ci wybrać ulubiony rodzaj kawy w cenie odpowiedniej do Twojego budżetu.
  • Kawa w kapsułkach – jak już wcześniej wspomnieliśmy, kawa w kapsułkach nie należy do najtańszych. Okazuje się, że często płaci się nie za jakość kawy, lecz za samą formę kapsułek. Przeliczając – pół kilograma kawy kapsułkowej może kosztować nawet 100 zł. Nie zapominajmy też, że każda zużyta kapsułka stanowi odpad. Z tego względu niektórzy decydują się na samodzielne, wielokrotne napełnianie kapsułek. Zauważ jednak, że to sprawia, iż z założenia prosty i szybki w obsłudze ekspres kapsułkowy staje się gorszej jakości namiastką ekspresu kolbowego.
  • Kawa w saszetkach – to rozwiązanie odrobinę podobne do kapsułek, ale kawa znajduje się w papierowych, okrągłych saszetkach, podobnych do saszetek z herbatą.

Dla kogo ekspres ciśnieniowy?

 
Urządzenie przypadnie do gustu miłośnikom kaw włoskich: espresso, cappuccino, latte i wszelkich wariacji na ich temat. Kawa z puszystą, mleczną pianką, dokładnie taka, jak w ulubionej kawiarni, jest praktycznie na wyciągnięcie ręki.
 
Zwróć uwagę, że jeśli posiadasz ekspres kolbowy przygotowanie filiżanki kawy będzie wymagać od Ciebie odrobinę pracy i czasu. Osoby, które oczekują, że poświęcą jedynie kilka sekund na włączenie odpowiedniego programu, a potem pójdą zająć się swoimi sprawami i wrócą po pełen dzbanek kawy, mogą poczuć się nieco zawiedzione działaniem ekspresu kolbowego.

Czy warto kupić ekspres ciśnieniowy – zalety i wady urządzenia

 
Ciśnieniowe parzenie kawy wydobywa z niej idealny smak i aromat. Przy okazji nie są niszczone zawarte w niej antyutleniacze, dzięki czemu ten rodzaj parzenia kawy jest najzdrowszy.
 
Jak już wspomnieliśmy, z pomocą ekspresu ciśnieniowego zrobisz wiele rodzajów kawy: espresso, doppio, latte, cappuccino, americano, latte macchiato i całe mnóstwo innych napojów.
 
Wadą ekspresu ciśnieniowego jest możliwość przygotowania tylko jednej, ewentualnie dwóch kaw naraz. Cena urządzenia jest też nieco wyższa niż ekspresu przelewowego i kolbowego.

Ekspresy ciśnieniowo – przelewowe: wygoda i pełen wybór

 
Jeśli nie możesz zdecydować się, czy wolisz klasyczną, czarną kawę, czy włoskie kawy mleczne, idealnym rozwiązaniem będzie ekspres kombinowany. Nie musisz już kupować dwóch oddzielnych urządzeń dla każdego rodzaju kawy oddzielnie, bo ekspres typu 2w1 łączy w sobie funkcje ekspresu ciśnieniowego i przelewowego.
 
Sprawdzi się w biurze i w domu – jeśli akurat przyjmujesz gości, nie musisz przygotowywać każdej filiżanki kawy z osobna, lecz błyskawicznie zrobisz pełen dzbanek napoju dla wszystkich.

Ceny ekspresów ciśnieniowych

 
Do najtańszych ekspresów ciśnieniowych zalicza się ekspresy kapsułkowe, które kupisz już za 120-200 zł. Miej jednak na uwadze, że późniejsze wydatki związane z zakupem kawy kapsułkowej mogą znacznie przewyższyć początkową cenę zakupu ekspresu.
 
Koszt dobrej jakości ekspresu kolbowego mieści się w przedziale 350-600 zł, w zależności od wbudowanych funkcji i obecności automatycznego spieniacza do mleka. Ceny automatycznych ekspresów ciśnieniowych to z kolei koszt rzędu kilku tysięcy złotych.
 
Jeśli interesują Cię ekspresy marki Yoer, sprawdź tutaj (link do kategorii).

Podziel się na social media