Kawa rozpuszczalna liofilizowana – co to jest i jak powstaje?

 
14.11.2022
Doradca Yoer
 
5 minut czytania | Redaktor Naczelny Adrian Kazer
Kawa to jeden z najpopularniejszych napoi na świecie. Zdarza się, że pijemy ją nawet po kilka razy dziennie. Towarzyszy nam przy śniadaniu, podczas przerwy w pracy lub po prostu wtedy, kiedy mamy na nią akurat ochotę. Dla wielu z nas kawa jest nieodłącznym elementem dnia.
 
Początkujący kawosze mogą jednak nie do końca przepadać za typowo czarną kawą, która charakteryzuje się intensywnym smakiem, nawet po wlaniu dużej ilości mleka lub śmietanki. Co wtedy zrobić w takiej sytuacji? Jednym z rozwiązań tego problemu jest rozpoczęcie swojej przygody z kawą liofilizowaną.
 
Kawa ta ma łagodny smak, bardzo łatwo ją można przygotować, a co najważniejsze – jest także niezwykle wydajna. Jednak co to kawa liofilizowana i jak powstaje? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w dalszej części artykułu.

Kawa rozpuszczalna liofilizowana – co to jest?

 
Zastanawiasz się co to jest kawa liofilizowana? To nic innego jak jedna z wielu odmian kawy rozpuszczalnej. Napój ten pomimo innej obróbki technicznej zachowuje swoje niezbędne właściwości pobudzające. Kawa liofilizowana ma charakterystyczny kształt. Jej ziarna z wyglądu przypominają drobne granulki, które bardzo szybko rozpuszczają się w gorącej wodzie.
 
Kawa ta została wymyślona w 1901 roku przez pewnego Japończyka o imieniu Satori Kato. 37 lat później po raz pierwszy pojawiła się w Ameryce pod słynną marką Nescafé. Kawa rozpuszczalna do dzisiaj cieszy się wysoką popularnością.
 
Bardzo często kawa liofilizowana zawiera mniej kofeiny, w porównaniu do kawy ziarnistej, świeżo mielonej. Dzięki temu kawa rozpuszczalna nie wpływa mocno na nasz organizm.
 
Może Cię także zainteresować artykuł: Jak długo działa kawa?

 

kawa-kawa-rozpuszczalna-kawa-liofilizowana-warto-ją-pić-właściwości-kawy-kawa-w-filiżance-rodzaj-kawy

Kawa liofilizowana – jak powstaje?

 
Sama liofilizacja to nic innego, jak jeden ze skutecznych sposobów konserwowania żywności. Proces ten po raz pierwszy zastosowano podczas II wojny światowej. Rząd Stanów Zjednoczonych postanowił zlecić liofilizację jedzenia, aby w ten sposób stworzyć niezbędne zapasy o niskiej wadze dla swojego wojska.
 
Liofilizacja charakteryzuje się suszeniem żywności poprzez jej kompletne wymrożenie. Kawa liofilizowana właśnie tak powstaje – usuwana jest z niej woda, bez żadnych chemicznych składników.
 
Technika liofilizacji obejmuje trzy etapy:
  • zamrażanie — na początek tworzy się napar z mielonej kawy, gdzie jest potem on całkowicie zamrażany, aż do -40 stopni Celsjusza. Taki roztwór tworzy się w przemysłowych kadziach o dużych wielkościach. Utworzony lód sprawia, że już na tym procesie oddzielona zostaje znacząca ilość wody.
  • sublimacja — to inaczej przejście ze stanu stałego w stan gazowy. Kluczowe w tej fazie jest to, że wśród tych stanów nie występuje stan ciekły. Powstały roztwór staje się wtedy mocno gęsty.
Aby tego dokonać, należy wykorzystać energię w postaci ciepła. Energia ta musi być kontrolowana, żeby powstałą parę wodną można było bardzo szybko usunąć. Dzięki odpowiedniej kontroli osuszony materiał nie zostaje uszkodzony.
 
Lód jest usuwany podczas dyfuzji. To nic innego jak wymiana przy różnicy ciśnień.
  • desorpcja — to tak zwane ponowne suszenie lub dosuszanie materiału. Proces ten polega na usunięciu z substancji reszty wilgotności, doprowadzając ją do odpowiedniego poziomu. Ostatni proces sprawia, że w kawie liofilizowanej pozostaje już tylko od 3 do 5% wody.
Przeczytaj także: Rodzaje kaw z elektrycznego ekspresu do kawy - poznaj najpopularniejsze typy.

 

kawa-kawa-rozpuszczalna-kawa-liofilizowana-kawa-w-granulkach-kawa-na-drewnianej-łyżeczce

Kawa liofilizowana rozpuszczalna – niezbędne informacje

 
Nadrzędną zaletą kawy rozpuszczalnej liofilizowanej jest to, że zachowuje wszystkie niezbędne walory smakowe i zapachowe. Dzięki temu możesz cieszyć się aromatycznym napojem, którego przygotowanie jest naprawdę szybkie i przyjemne.
 
Producenci najczęściej tworzą kawę rozpuszczalną z ziaren arabiki i robusty. Kawa rozpuszczalna z ziaren arabiki ma delikatny, łagodny smak, a co ważniejsze – niższy poziom kofeiny. Z kolei kawa rozpuszczalna z robusty to kompletna odwrotność arabiki – smak napoju jest mocniejszy i intensywniejszy, a zawartość kofeiny jest o wiele wyższa.
 
Kawę liofilizowaną, rozpuszczalną tworzy się bardzo szybko i przyjemnie. Wystarczy, że wsypiesz ziarenka kawy do kubka, zalejesz je gorącą lub zimną wodą i wymieszasz. Dzięki tym trzem prostym krokom możesz zyskać aromatyczną kawę rozpuszczalną, która po paru chwilach postawi Cię na nogi.

Jeśli jesteś wielbicielem kawy ziarnistej, to z pewnością zainteresuje Cię nasz artykuł ekspercki: Jaki elektryczny młynek do kawy wybrać?

 

kawa-kawa-rozpuszczalna-kawa-liofilizowana-warto-ją-pić-właściwości-kawy-kawa-w-przezroczystej-filiżance-kawa-rozpuszczalna-w-słoiku

Czy kawa liofilizowana jest bezpieczna?

 
Kawa liofilizowana może mieć wiele zalet i działań prozdrowotnych. Kawa rozpuszczalna liofilizowana obniża ryzyko powstania cukrzycy typu 2, otyłości, insulinoodporności, a nawet znacznie poprawia nasz metabolizm. Dzięki niej zmniejsza się także ryzyko wystąpienia różnego rodzaju zaburzeń, w tym Parkinsona czy Alzheimera.
 
Kawa potrafi poprawić nasze samopoczucie, pamięć i koncentrację. Działa pobudzająco na nasz układ nerwowy i mięśniowy. Ten gorący, aromatyczny napój zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Kawa potrafi hamować procesy zapalne i wykrywa wolne rodniki, które mogą osłabiać, a nawet uszkadzać nasze DNA.
 
Jeśli będziesz wypijać umiarkowaną ilość tego napoju (maksymalnie od 2 do 4 filiżanek dziennie), to kawa liofilizowana nie będzie dla Ciebie szkodliwa. Kawa ta ma w sobie mało kofeiny, dlatego nie ma aż tak silnych właściwości pobudzających, jak zwykła kawa parzona.
 
Niekiedy kawa potrafi zapobiegać i leczyć depresję. Wszystko dzięki temu, że skutecznie poprawia nasze samopoczucie.
 
Może Cię także zainteresować artykuł: Jak wyczyścić elektryczny młynek żarnowy do kawy?

 

kawa-kawa-rozpuszczalna-kawa-liofilizowana-warto-ją-pić-właściwości-kawy-kawa-w-przezroczystej-filiżance-kawa-rozpuszczalna-w-słoiku

Kawa liofilizowana a pozostałe kawy rozpuszczalne

 
Podstawową różnicą pomiędzy kawą liofilizowaną a kawą rozpuszczalną jest proces produkcji. Kawę liofilizowaną możesz uzyskać dzięki wymrożeniu z niej wody, a z kolei kawę rozpuszczalną tworzy się dzięki wysuszeniu ziaren kawowych przy pomocy wysokich temperatur.
 
Metoda liofilizacji jest lepsza, ponieważ smak i aromat kawy po obróbce pozostaje taki sam. Jednak proces liofilizacji jest bardziej skomplikowany i o wiele droższy, w porównaniu do procesu, produkcji zwykłej kawy rozpuszczalnej.

Kawa liofilizowana – podsumowanie

 
Zdecydowanie polecamy korzystanie z kawy liofilizowanej, zwłaszcza przez osoby rozpoczynające swoją przygodę z piciem kawy. Ten gorący i aromatyczny napój jest zdrowy i niezwykle pobudzający. Jego największą zaletą jest szybkość i łatwość przygotowania.
 
Produkt kawowy z ziaren arabiki ma niezwykły smak i aromat. Wraz z nią poranne picie kawy stanie się dla Ciebie codziennym rytuałem, bez którego nie wyobrazisz sobie wyjść do pracy.

Podziel się na social media