Najlepsze przepisy na domowe ciasta

 
10.12.2021
Doradca Yoer
Większość z nas nie wyobraża sobie imprez okolicznościowych takich jak. urodziny, imieniny czy chrzciny bez słodyczy, w tym tradycyjnych, domowych ciast. Im więcej rodzin, im więcej regionów Polski, tym więcej inspiracji i pomysłów na ciasta, ale na naszych talerzach znajdziemy jabłecznik, sernik czy karpatkę.
 
W tym artykule przygotowaliśmy dla Was kilka sprawdzonych przepisów na domowe ciasta z użyciem planetarnego robota kuchennego. Znajdziesz przepisy na klasyczny sernik z polewą karmelową, ciasto marchewkowe, ciasto pomarańczowe oraz babkę majonezową. Takie ciasta umilą każdą imprezę i zadowolą podniebienia naszych gości. Jeśli jestem fanem słodkich łakoci, to ten wpis jest właśnie dla Ciebie.

Kilka słów o planetarnym robocie kuchennym

 
Planetarny robot kuchenny to wielofunkcyjne urządzenie, które znacząco usprawnia pracę w kuchni. Robot tego typu charakteryzuje się planetarnym ruchem mieszadeł, które obracają się jednocześnie wokół własnej osi i po obwodzie misy robota planetarnego. Dzięki takiemu rozwiązaniu składniki wymieszane są dokładniej i szybciej niż w tradycyjnym robocie.
 
Robot planetarny charakteryzuje się dużą funkcjonalnością, dzięki dodatkowym akcesoriom, o które można rozbudować urządzenie. Taki sprzęt potrafi zastąpić kilka innych urządzeń AGD i zostać naszym „centrum dowodzenia”.
 
Wszystkie przepisy powstały przy wykorzystaniu wielofunkcyjnego robota planetarnego Yoer Galaxo.
 
Więcej o robotach kuchennych przeczytasz pod tym linkiem: Jaki robot kuchenny wybrać?

Ciasto marchewkowe z kremem

 
Ciasto marchewkowe zdobywa coraz popularność wśród ludzi, którzy zdrowo się odżywiają. Nasz przepis jest pomostem między światem słodkich łakoci a dietetycznymi słodyczami. Wszak do przepisu można dodać więcej cukru lub zamienić słodzik na ksylitol albo erytrytol według uznania.
 
Ciasto marchewkowe:
  • 4 jaja
  • Szklanka cukru
  • Opakowanie cukru waniliowego lub wanilinowego
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szklanka oleju (niepełna)
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • Szklanka startej marchewki (można dodać więcej według uznania)
  • Szklanka posiekanych orzechów (rodzaj według uznania, polecamy włoskie)
  • Jabłko lub gruszka pokrojone w drobną kostkę
  • Opcjonalnie: garść suszonych śliwek, rodzynek lub skórek z pomarańczy
 
Przygotowanie:
  • Do przepisu wykorzystujemy składniki w temperaturze pokojowej.
  • Jajka ubijamy z cukrem i olejem. Olej wlewamy powoli w trakcie ubijania pozostałych mokrych składników.
  • Pozostałe składniki miksujemy osobno, a potem łączymy z mokrymi.
  • Masę wykładamy na blachę lub inną formę, wcześniej przykrytą papierem do pieczenia i wysmarowaną delikatnie masłem.
  • Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180°C. z funkcją góra-dół.
 
Krem:
  • 200 gramów serka typu Philadelphia (Filadelfia) lub homogenizowanego
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • Migdały lub orzeszki ziemne do posypania
 
Przygotowanie:
  • Mieszamy serek z miodem lub syropem klonowym.
  • Dla urozmaicenia możemy przekroić ciasto marchewkowe na pół i przełożyć cienką warstwą kremu.
  • Nakładamy słodki krem na ciasto.
  • Na koniec posypujemy płatkami migdałów lub orzeszkami ziemnymi.
 
ciasto-marchewkowe-przełożone-kremem-z-serka-typu-Filadefia

Jak przyrządzić domowy cukier waniliowy?

 
Naturalny cukier waniliowy jest dosyć drogi w zakupie. Łatwiej go spotkać w sklepie ze zdrową żywnością niż w popularnych dyskontach. Bardzo często myli się z cukrem wanilinowym, który jest tańszym zamiennikiem. Co prawda wanilina naturalnie znajduje się w laskach wanilii, ale występuje w znikomym procencie. Taka wykorzystywana w przemyśle spożywczym jest produktem chemicznym, wytworzonym w sztuczny sposób. Dlatego w domowym zaciszu warto przygotować domowy cukier waniliowy, który uzyskasz stosunkowo niski kosztem i zerowym nakładem pracy.
 
Cukier waniliowy:
  • 2 świeże laski wanilii
  • Szklanka cukru (200-250 gramów)
 
Przygotowanie:
  • Przesypujemy cukier do słoiczka.
  • Laskę wanilii przecinamy i tępą stroną noża wydrążamy ziarenka
  • Pustą laskę wanilii zasypujemy w cukrze, a ziarenka kładziemy na górze.
  • Zamykamy słoik i odkładamy w ciemne miejsce na tydzień.
  • Przez pierwsze 2-3 dni możemy zamieszać słoikiem.
 
cukier-waniliowy-wanilia-laska-wanilii-cukier

Babka majonezowa

 
Babka z majonezem. Jeśli takie, nietypowe połącznie wydawało się abstrakcją, to tym przepisem wyprowadzimy Was z błędu. Smak majonezu nie będzie wyczuwalny, natomiast ciasto zrobi się wilgotne i puszyste w środku.
 
Babka majonezowa:
  • 4 jajka
  • Szklanka cukru
  • Szklanka mąki pszennej
  • Szklanka kartoflanki
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Mały majonez (200 ml)
  • Olejek według uznania (polecamy olejek migdałowy lub cytrynowy)
  • Cukier puder do posypania
 
Przygotowanie:
  • Do przepisu wykorzystujemy składniki w temperaturze pokojowej.
  • Ubijamy jajka z cukrem.
  • W osobnej misce mieszamy pozostałe składniki.
  • Łączymy dwie części w jednolitą masę, którą wykładamy na blachę.
  • Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180°C z funkcją statyczną góra-dół (nie mylić z termoobiegiem).
  •  
 
babka-majonezowa-posypana-cukrem-pudrem

Ciasto pomarańczowe z orzechami i żurawiną

 
Pomarańcze, mandarynki i inne cytrusy nieodzownie kojarzą się nam z zapachem świąt. Dlatego ciasto pomarańczowe z orzechami i żurawiną będzie idealnym wyborem na świąteczny przysmak dla całej rodziny.
 
Ciasto lub babeczki pomarańczowe:
  • 250 gramów mąki (według uznania, my polecamy pszenną lub pełnoziarnistą)
  • Szklanka żurawiny (suszonej lub mrożonej), posiekanej na małe kawałki
  • Kandyzowana skórka pomarańczy
  • Garść posiekanych orzechów (około 60-70 gramów, polecamy niesolone pistacje lub orzechy włoskie)
  • Jajko
  • 160 gramów cukru
  • Szklanka kefiru lub maślanki
  • 4-5 stołowych łyżek oleju
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • Łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
 
Przygotowanie:
  • Do przepisu wykorzystujemy składniki w temperaturze pokojowej.
  • W naczyniu łączymy skórkę pomarańczy, jajko, cukier, kefir lub maślankę, olej oraz wanilię. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • Bezpośrednio do miski przesiewany suche składniki: wybraną mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość mieszamy.
  • Wykładamy ciasto na blachę-keksówkę lub do formy na babeczki (tzw. muffinki).
  • Ciasto na blaszce pieczemy przez 60 minut w temperaturze 160-170°C bez termoobiegu.
  • Do przygotowania babeczek trzymamy się temperatury 160-170°C i kontrolujemy stopień wypieczenia za pomocą suchego patyczka.
 
Lukier pomarańczowy:
  • Pół szklanki cukru pudru
  • 2 stołowe łyżki gorącej wody
  • Skórka z pomarańczy
 
Dekoracja:
  • Przygotowujemy lukier, mieszając wszystkie składniki w miseczce.
  • Rozcieramy cukier puder z wodą na jednolitą masę.
  • Polewamy ciasto. Voilà, gotowe!
 
ciasto-pomarańczowe-z-orzechami-i-żurawiną-lukier-pomarańczowy

Jak przyrządzić domową kandyzowaną skórkę z pomarańczy?

 
Kandyzowana skórka pomarańczy to dodatek, który przyda się do wielu przepisów. Domowa skórka ma intensywny smak i przyjemny aromat w porównaniu do tej kupionej ze sklepu. Co najważniejsze, znamy jej dokładny skład.
 
Kandyzowana skórka pomarańczy:
  • 3 pomarańcze
  • ½ szklanki wody
  • Szklanka cukru
 
Przygotowanie:
  • Pomarańcze dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem.
  • Obieramy pomarańcze ze skóry, dzieląc ją na ćwiartki
  • Wycinamy białą warstwę skórki, która jest gorzka w smaku.
  • Skórki kroimy w paski, gotujemy na wrzątku przez około 5-10 minut i odcedzamy.
  • Skórki kroimy w kostki i wkładamy do garnka z cukrem oraz wodą.
  • Całość delikatnie mieszamy i gotujemy na delikatnym ogniu przez około 40 minut bez przykrycia.
  • W tym czasie skórka powinna się delikatnie zeszklić, czyli zrobić półprzezroczysta.
  • Po ostudzeniu kandyzowaną skórkę przekładamy do słoika.
  • Przechowujemy w lodówce.
 
kandyzowana-skórka-pomarańczy-skórka-pomarańczy-w-cukrze

Klasyczny sernik z polewą karmelową

 
Klasyczny, królewski sernik złamię utarte schematy przez nietypowy spód i słodką polewę. Masa sernikowa będzie kremowa i puszysta. Ciasto w mgnieniu oka zniknie ze stołu podczas kawy albo po przyjeździe gości. Do przepisu warto wykorzystać dobry, lokalny twaróg, który ma lepszy skład niż marketowy.
 
Masa sernikowa:
  • 1000 gramów tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwa razy
  • 200 gramów masła
  • 250 gramów cukru
  • 4 duże lub 5 małych jajek, oddzielamy białka i żółtka
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • Opcjonalnie: bakalie – rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczy
 
Przygotowanie:
  • Do przepisu wykorzystujemy składniki w temperaturze pokojowej.
  • W misie robota ucieramy masło z cukrem.
  • Dodajemy oddzielone żółtka i miksujemy.
  • Stopniowo dodajemy twaróg, cały czas miksując masę.
  • Do masy sernikowej dosypujemy skrobię ziemniaczaną i miksujemy.
  • Potem możemy dodać bakalie.
  • Osobno ubijamy białko i delikatnie mieszamy z masą sernikową bez używania robota.
 
Spód do sernika:
  • 200 gramów herbatników
  • 50 gramów masła
 
Przygotowanie:
  • Rozpuszczamy masło w mikrofali lub kąpieli wodnej.
  • Blendujemy herbatniki na miazgę.
  • Łączymy herbatniki z masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
 
Finalizacja:
  • Wykładamy ciasteczkowy spód na okrągłą blachę.
  • Wykładamy masę sernikową.
  • Pieczemy przez 1,5h w temperaturze 150°C z funkcją statyczną góra-dół.
 
Polewa karmelowa:
  • Garść krówek mlecznych
 
Dekoracja:
  • Krówki rozpuszczamy na patelni na małym ogniu.
  • W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody lub mleka, żeby rozpuszczone krówki nie przypaliły się na patelni. Możemy wtedy użyć garnka.
  • Masę krówkową wylewamy na ciasto i czekamy do zastygnięcia.
 
Sernik potrzebuje trochę czasu na odparowanie. Najlepiej smakuje dopiero na 2. dzień!
 
sernik-z-polewą-karmelową-sernik-klasyczny-sernik-królewski-ciasteczkowy-spód

W czym robot planetarny jest lepszy od tradycyjnego robota kuchennego?

 
W tym zestawieniu przyjrzymy się zaletom oraz wadom planetarnych urządzeń kuchennych:

ZALETY WADY
  • Wielozadaniowy
  • Sprawnie wyrabia ciasto
  • Lepiej zbiera resztki ciasta z brzegów misy
  • Stabilny podczas pracy
  • Potrafi zastąpić kilka innych urządzeń AGD
  • Większa moc – szybkość działania
  • Ekonomiczny
  • Oszczędność czasu
  • Nowoczesny design
  • Wyższy koszt zakupu
  • Zajmuje sporo miejsca
  • Bardziej skomplikowana obsługa

Cena robotów kuchennych

 
Na rynku znajdziesz roboty kuchenne w zróżnicowanych cenach. Dzięki szerokiej gamie ofert od różnych producentów wyszukasz urządzenie, które sprosta Twoim oczekiwaniom.
 
Najtańsze roboty kuchenne sprawdzą się tylko do prostych zadań, które sprawniej wykonasz przy pomocy innych urządzeń AGD. Taki robot nie przetrwa próby czasu przez słabą konstrukcję i gorsze materiały, szczególnie przy regularnym użytkowaniu.
 
Planetarne roboty kuchenne ze średniej półki charakteryzują się dobrym stosunkiem jakości do ceny. Sprawdzą się w codziennym użytkowaniu i zapewnią dostęp do kilku dodatkowych opcji, które ułatwią ich obsługę. Niestety takiego robota nie będziesz mógł rozbudować o dodatkowe elementy.
 
Najlepiej poszukać robota kuchennego, który stanie się Twoim „centrum dowodzenia”. Urządzenia klasy premium pomogą w uszczupleniu Twoje portfela, ale przede wszystkim w przygotowaniu niezliczonej ilości zróżnicowanych posiłków. Wszystko dzięki temu, że taki robot potrafi wcielić się w rolę miksera, blender czy maszynki do kawy.
 
Jeśli interesuje Cię planetarny robot kuchenny marki Yoer, zapraszamy tutaj: Roboty kuchenne

Podziel się na social media