Najlepsze przepisy na domowe ciasta
10.12.2021
Doradca Yoer
Większość z nas nie wyobraża sobie imprez okolicznościowych takich jak. urodziny, imieniny czy chrzciny bez słodyczy, w tym tradycyjnych, domowych ciast. Im więcej rodzin, im więcej regionów Polski, tym więcej inspiracji i pomysłów na ciasta, ale na naszych talerzach znajdziemy jabłecznik, sernik czy karpatkę.
W tym artykule przygotowaliśmy dla Was kilka sprawdzonych przepisów na domowe ciasta z użyciem planetarnego robota kuchennego. Znajdziesz przepisy na klasyczny sernik z polewą karmelową, ciasto marchewkowe, ciasto pomarańczowe oraz babkę majonezową. Takie ciasta umilą każdą imprezę i zadowolą podniebienia naszych gości. Jeśli jestem fanem słodkich łakoci, to ten wpis jest właśnie dla Ciebie.
Kilka słów o planetarnym robocie kuchennym
Ciasto marchewkowe z kremem
- 4 jaja
- Szklanka cukru
- Opakowanie cukru waniliowego lub wanilinowego
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Szklanka oleju (niepełna)
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- Szklanka startej marchewki (można dodać więcej według uznania)
- Szklanka posiekanych orzechów (rodzaj według uznania, polecamy włoskie)
- Jabłko lub gruszka pokrojone w drobną kostkę
- Opcjonalnie: garść suszonych śliwek, rodzynek lub skórek z pomarańczy
- Do przepisu wykorzystujemy składniki w temperaturze pokojowej.
- Jajka ubijamy z cukrem i olejem. Olej wlewamy powoli w trakcie ubijania pozostałych mokrych składników.
- Pozostałe składniki miksujemy osobno, a potem łączymy z mokrymi.
- Masę wykładamy na blachę lub inną formę, wcześniej przykrytą papierem do pieczenia i wysmarowaną delikatnie masłem.
- Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180°C. z funkcją góra-dół.
- 200 gramów serka typu Philadelphia (Filadelfia) lub homogenizowanego
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- Migdały lub orzeszki ziemne do posypania
- Mieszamy serek z miodem lub syropem klonowym.
- Dla urozmaicenia możemy przekroić ciasto marchewkowe na pół i przełożyć cienką warstwą kremu.
- Nakładamy słodki krem na ciasto.
- Na koniec posypujemy płatkami migdałów lub orzeszkami ziemnymi.
Jak przyrządzić domowy cukier waniliowy?
- 2 świeże laski wanilii
- Szklanka cukru (200-250 gramów)
- Przesypujemy cukier do słoiczka.
- Laskę wanilii przecinamy i tępą stroną noża wydrążamy ziarenka
- Pustą laskę wanilii zasypujemy w cukrze, a ziarenka kładziemy na górze.
- Zamykamy słoik i odkładamy w ciemne miejsce na tydzień.
- Przez pierwsze 2-3 dni możemy zamieszać słoikiem.
Babka majonezowa
- 4 jajka
- Szklanka cukru
- Szklanka mąki pszennej
- Szklanka kartoflanki
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Mały majonez (200 ml)
- Olejek według uznania (polecamy olejek migdałowy lub cytrynowy)
- Cukier puder do posypania
- Do przepisu wykorzystujemy składniki w temperaturze pokojowej.
- Ubijamy jajka z cukrem.
- W osobnej misce mieszamy pozostałe składniki.
- Łączymy dwie części w jednolitą masę, którą wykładamy na blachę.
- Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180°C z funkcją statyczną góra-dół (nie mylić z termoobiegiem).
Ciasto pomarańczowe z orzechami i żurawiną
- 250 gramów mąki (według uznania, my polecamy pszenną lub pełnoziarnistą)
- Szklanka żurawiny (suszonej lub mrożonej), posiekanej na małe kawałki
- Kandyzowana skórka pomarańczy
- Garść posiekanych orzechów (około 60-70 gramów, polecamy niesolone pistacje lub orzechy włoskie)
- Jajko
- 160 gramów cukru
- Szklanka kefiru lub maślanki
- 4-5 stołowych łyżek oleju
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Pół łyżeczki sody oczyszczonej
- Łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
- Do przepisu wykorzystujemy składniki w temperaturze pokojowej.
- W naczyniu łączymy skórkę pomarańczy, jajko, cukier, kefir lub maślankę, olej oraz wanilię. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Bezpośrednio do miski przesiewany suche składniki: wybraną mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość mieszamy.
- Wykładamy ciasto na blachę-keksówkę lub do formy na babeczki (tzw. muffinki).
- Ciasto na blaszce pieczemy przez 60 minut w temperaturze 160-170°C bez termoobiegu.
- Do przygotowania babeczek trzymamy się temperatury 160-170°C i kontrolujemy stopień wypieczenia za pomocą suchego patyczka.
- Pół szklanki cukru pudru
- 2 stołowe łyżki gorącej wody
- Skórka z pomarańczy
- Przygotowujemy lukier, mieszając wszystkie składniki w miseczce.
- Rozcieramy cukier puder z wodą na jednolitą masę.
- Polewamy ciasto. Voilà, gotowe!
Jak przyrządzić domową kandyzowaną skórkę z pomarańczy?
- 3 pomarańcze
- ½ szklanki wody
- Szklanka cukru
- Pomarańcze dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem.
- Obieramy pomarańcze ze skóry, dzieląc ją na ćwiartki
- Wycinamy białą warstwę skórki, która jest gorzka w smaku.
- Skórki kroimy w paski, gotujemy na wrzątku przez około 5-10 minut i odcedzamy.
- Skórki kroimy w kostki i wkładamy do garnka z cukrem oraz wodą.
- Całość delikatnie mieszamy i gotujemy na delikatnym ogniu przez około 40 minut bez przykrycia.
- W tym czasie skórka powinna się delikatnie zeszklić, czyli zrobić półprzezroczysta.
- Po ostudzeniu kandyzowaną skórkę przekładamy do słoika.
- Przechowujemy w lodówce.
Klasyczny sernik z polewą karmelową
- 1000 gramów tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwa razy
- 200 gramów masła
- 250 gramów cukru
- 4 duże lub 5 małych jajek, oddzielamy białka i żółtka
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- Opcjonalnie: bakalie – rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczy
- Do przepisu wykorzystujemy składniki w temperaturze pokojowej.
- W misie robota ucieramy masło z cukrem.
- Dodajemy oddzielone żółtka i miksujemy.
- Stopniowo dodajemy twaróg, cały czas miksując masę.
- Do masy sernikowej dosypujemy skrobię ziemniaczaną i miksujemy.
- Potem możemy dodać bakalie.
- Osobno ubijamy białko i delikatnie mieszamy z masą sernikową bez używania robota.
- 200 gramów herbatników
- 50 gramów masła
- Rozpuszczamy masło w mikrofali lub kąpieli wodnej.
- Blendujemy herbatniki na miazgę.
- Łączymy herbatniki z masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
- Wykładamy ciasteczkowy spód na okrągłą blachę.
- Wykładamy masę sernikową.
- Pieczemy przez 1,5h w temperaturze 150°C z funkcją statyczną góra-dół.
- Garść krówek mlecznych
- Krówki rozpuszczamy na patelni na małym ogniu.
- W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody lub mleka, żeby rozpuszczone krówki nie przypaliły się na patelni. Możemy wtedy użyć garnka.
- Masę krówkową wylewamy na ciasto i czekamy do zastygnięcia.
W czym robot planetarny jest lepszy od tradycyjnego robota kuchennego?
ZALETY | WADY |
|
|