8 prostych przepisów na wielkanocne ciasta
21.03.2023
Doradca Yoer
Wielkanoc zbliża się do nas wielkimi krokami. To święto niezwykle ważne dla wszystkich chrześcijan. Co roku wierzący udają się cały rodzinami do kościoła ze święconką. Skąd pochodzi ta tradycja? Co włożyć do święconki? Na te pytania odpowiemy.
W Święta Wielkanocne na naszych stołach lądują potrawy mięsne, jarskie, ale także słodycze. Prawie w każdym domu tradycja wygląda nieco inaczej, dlatego przygotowujemy przeróżne ciasta. Jednak u większości z nas nie może zabraknąć mazurka, baby drożdżowej czy sernika.
W tym artykule znajdziesz 8 przepisów na wielkanocne ciasta. Jednak w pierwszej części materiału przeczytasz nieco o wielkanocnych zwyczajach. Dowiesz się, co włożyć do święconki. Sprawdzisz, jakie ciasta najczęściej znajdują się na naszych stołach. Babka cytrynowa, baba drożdżowa, karpatka, sernik z brzoskwiniami, tarta czekoladowa i cytrynowa, mazurek wielkanocny oraz keks z bakaliami, to ciasta, które łasuchy lubią najbardziej.
Co włożyć do święconki?
- Jajka – symbol nowego życia, nowego początku
- Baranek – symbol zmarchwystania Jezusa Chrystusa
- Wędliny – symbol zdrowia i dostatku
- Ser - symbol więzi człowieka z naturą
- Sól – symbol trwałości, chroni przed zepsuciem
- Pieprz - symbol oczyszczenia oraz prawdy
- Chrzan - symbol zdrowia, krzepkości oraz siły
- Chleb - symbol zwycięstwa nad śmiercią
- Woda - symbol Ducha Świętego
- Babka wielkanocna - symbol umijętności i doskonałości
- Mazurek - symbol obfitości i dostatku
- Pisanki - symbol nadziei i życia
1. Babka cytrynowa
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 50 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 jajka
- ½ kostki masła
- 50 g cukru
- Szczypta soli
- Cukier puder do posypania
- Zmiksuj masło z cukrem do uzyskania jasnej masy.
- Dodaj jajka, jedno po drugim, cały czas miksując klarowną masę.
- Wyciśnij sok z cytryny i dodaj startą skórkę z cytryny.
- Dosyp przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
- Ciasto przełóż do formy i wyrównaj krawędzie.
- Miksuj składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Masę wylej do przygotowanej formy (wypełnij nie więcej niż 2/3 objętości).
- Piecz przez około 40 minut w temperaturze 180°C.
- Po upieczeniu posyp babkę cukrem pudrem lub polukruj według uznania.
2. Babka drożdżowa
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 50 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 jajka
- ½ kostki masła
- 50 g cukru
- Szczypta soli
- Cukier puder do posypania
- Garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Szklanka rodzynek lub suszonej żurawiny (można pomieszać)
- Przygotowanie babki drożdżowej należy zacząć od sporządzenia zaczynu.
- Rozetrzyj pół szklanki mleka, całe drożdże, 4 łyżki mąki oraz łyżkę cukru w jednej misce.
- Odstaw zaczyn na 30 minut w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką.
- Drugą połowę mleka wlej do rodzynek, tak aby zmiękły.
- Resztę mąki wsyp do dużej miski razem z cukrem i szczyptą soli. Wymieszaj.
- Dodaj jajka, miękkie masło oraz wyrośnięty zaczyn. Ponownie wymieszaj.
- Powoli wyrabiaj ciasto, używając własnych rąk lub robota kuchennego z hakiem do zagniatania.
- Na koniec dodaj rodzynki i inne bakalie.
- Ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej formy i wyrównaj powierzchnię.
- Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Piecz przez około 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra-dół.
- Po upieczeniu posyp babkę cukrem pudrem lub polukruj według uznania.
- Jeśli polukrowałeś babkę, to na górę wysyp kandyzowane skórki pomarańczy.
3. Karpatka
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- ¾ kostki masła
- 5 jajek
- 1 szklanka wody
- Szczypta proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Cukier puder do posypania
- 2 budynie waniliowe (bez cukru)
- Kostka masła
- 3 szklanki mleka (około 750 ml)
- ½ szklanki cukru
- Zagotuj wodę z masłem, wsyp mąkę i energicznie wymieszaj, aż masa stężeje.
- Do wystudzonej masy dodaj jajka, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
- Wymieszaj dokałdnie robotem kuchennym wszystkie składniki na gładką masę.
- Ciasto podziel na dwie części i rozprowadź łyżką na dwóch formach wyłożonych papierem do pieczenia.
- Piecz przez około 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra-dół.
- W ten sam sposób upiecz drugą połowę ciasta.
- Przygotowanie kremu rozpocznij od rozrobienia budyniu w niewielkiej ilości zimnego mleka.
- Pozostałe mleko zagotuj z cukrem.
- Dodaj rozrobiony budyń i energicznie wymieszaj do uzuskania odpowiedniej konsystencji.
- Robotem kuchennym rozterzyj masło na gładką masę i dodaj ostudzony budyń.
- Masę rozsmaruj na jednej wartwie ciasta, następnie przykruj ją drugą wartwą ciasta.
- Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 3h.
- Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
4. Sernik z brzoskwiniami
- 350 g mąki pszennej tortowej
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka masła
- 3 żółtka
- 1 kg twarogu sernikowego
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- szczypta soli
- 3 białka
- ½ szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- Z podanych składników zagnieć kruche ciasto robotem kuchennym z hakiem do ugniatania ciasta.
- Z ¼ ciasta uformuj kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki.
- Resztę ciasta wyklej w formie wyłożonej papierem.
- Piecz przez około 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra-dół.
- Odsącz brzoskiwnie na sitku, następnie pokrój je na kawałki.
- Przygotowanie masy rozpocznij od utarcia żółtek z cukrem.
- Dodaj twaróg oraz mąkę ziemniaczaną i wymieszaj składniki na jednolitą masę.
- W osobnej misce ubij białka ze szczytą soli na sztywną pianę.
- Dodaj do masy serowej ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką, aż do uzyskania jednolitej, delikatnej masy.
- Masę serową wyłóż na podpieczone ciasto, następnie rozłóż kawałki brzoskwiń.
- Białka na bezę ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej miksując dodawaj stopniowo cukier.
- Gotową masę bezową wyłóż na brzoskwionie.
- Schłodzone ciasto zetrzyj na masę bezową, na tarce o grubych oczkach.
- Piecz przez około 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra-dół. Po 40 minutach przykryj ciasto folią aluminiową.
- Pozostaw upieczone ciasto przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia.
- Po upieczeniu posyp sernik cukrem pudrem.
5. Tarta czekoladowa
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki cukru pudru
- ½ kostki masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- Szczypta soli
- 200 g śmietany 30%
- 200 g czekolady deserowej
- 40 g masła
- Kakao
- Jajka czekoladowe
- Mąkę połącz z cukrem i solą.
- Dodaj pokrojone na kawałki masło i wymieszaj robotem kuchennym, używając mieszadła.
- Dodaj żółtka oraz wodę, cały czas miksując na jednolitą, gładką masę.
- Gotowe ciasto odstaw na 30 minut do lodówki do schłodzenia.
- Formę na tartę wysmaruj dokładnie masłem.
- Przełóż ciasto do formy i gęsto ponakłuwaj widelcem.
- Piecz przez około 20 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra-dół.
- Przygotowanie masy czekoladowej rozpocznij od podgrzania śmietanki w garnku do momentu wrzenia.
- Dodaj połamaną na kawałki czekoladę, cały czas mieszając.
- Na koniec dodaj masło i dokładnie wymieszaj, tak aby składniki połączyły się w całość.
- Odstaw masę czekoladową na kilka minut do wystudzenia.
- Wlej masę czekoladową na tartę.
- Udekoruj tartę czekoladowymi jajeczkami i wstaw do lodówki na kilka godzin do stężenia.
- Przed podaniem posyp babkę kakao.
6. Tarta cytrynowa
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki cukru pudru
- ½ kostki masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- Szczypta soli
- 100 g cukru
- ½ kostki masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 1 jajko
- Skórka z cytryny
- 100 ml soki z cytryny (2-3 cytryny)
- 100 ml wody
- Mąkę połącz z cukrem i solą.
- Dodaj pokrojone na kawałki masło i wymieszaj robotem kuchennym, używając mieszadła.
- Dodaj żółtka oraz wodę, cały czas miksując na jednolitą, gładką masę.
- Gotowe ciasto odstaw na 30 minut do lodówki do schłodzenia.
- Formę na tartę wysmaruj dokładnie masłem.
- Przełóż ciasto do formy i gęsto ponakłuwaj widelcem.
- Piecz przez około 20 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra-dół.
- Przygotowanie masy cytrynowej rozpocznij od wyciśnięcia soku z cytryny.
- Do garnka wlej sok i wodę oraz dodaj skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną i cukier.
- Wszystkie składniki wymieszaj i zagotuj, aż masa zgęstnieje.
- Do wystudzonej masy dodaj jajko i żółtka, energicznie mieszając.
- Na kruchym spodzie wyłuż krem.
- Piecz przez około 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra-dół.
- Po upieczeniu pozostaw tartę do schłodzenia.
7. Mazurek wielkanocny
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 150 g masła
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 puszka masy korówkowej
- Migdały w płatkach
- Suszone morele
- Rodzynki
- Z podanych składników na kruche ciasto zagnieć jednolite ciasto przy użyciu robota kuchennego z hakiem do ciasta.
- Gotowe ciasto odstaw na około 60minut.
- Zgnieć ciasto, aż zmięknie i rozwałkuj na duży placek na papierze do pieczenia.
- Przytnij placek, aby powstał prostokąt o wymiarach blaszki do pieczenia.
- Przełóż ciasto, razem z papierem do pieczenia na blaszkę.
- Z resztek ciasta uformuj wałeczki i zrób brzegi.
- Piecz przez około 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra dół, aż brzegi się zarumienią.
- Masę krówkową rozsmaruj na cieście.
- Na koniec udekoruj mazurka migdałami, suszonymi morelami i rodzynkami.
8. Keks z bakaliami
- 2 szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 6 jajek
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 100 g rodzynek
- 100g skórki pomarańczowej
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g suszonej moreli
- 50 g suszonych fig
- 50 g łuskanych orzechów włoskich
- Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia z bakaliami.
- W osobnej misce rozetrzyj masło z cukrem, aż powstanie jasny puch.
- Dodaj jajka, jedno po drugim, cały czas miksując klarowną masę.
- Do ubitego kremu wsyp mąkę z bakaliami oraz dodaj śmietanę.
- Składniki wymieszaj powoli , aż postanie jednolite ciasto.
- Wysmaruj klasówkę masłem oraz posyp bułką tartą.
- Przełóż ciasto do keksówki.
- Piecz przez około 70 minut w temperaturze 170°C, grzałka góra-dół.
- Przed podaniem keks posyp cukrem pudrem.