Jaki blender wybrać?

 
04.10.2021
Doradca Yoer
Nowoczesne kuchnie wymagają uniwersalnych rozwiązań. W ostatnim czasie blendery stają się coraz bardziej funkcjonalne, więc idealnie wpisują się te trendy.
 
W niniejszym artykule przyjrzymy się bliżej urządzeniom miksującym. Sprawdź rodzaje blenderów. Dowiedz się więcej o ich historii. Poznaj najważniejsze cechy i funkcje rozdrabniaczy. Jeśli w swojej kuchni wykorzystujesz nowoczesne technologie, to ten artykuł jest skierowany właśnie dla Ciebie.

Kto wynalazł blender?

 
Niektóre źródła podają, że blender opatentował Fred Waring z Pensylwanii. W tej teorii jest ziarnko prawdy. Choć swoją karierę rozwijał w mediach oraz na scenie muzycznej, Amerykanin zdobył wykształcenie z dziedziny architektury i inżynierii. Dzięki swojej wysokiej pozycji przyczynił się do popularyzacji urządzenia o nazwie „Waring Blendor”. Blender zaprojektował wspólnie z innym naukowcem pod koniec lat 30. XX wieku. Już wtedy ludzie przekonali się o sile marketingu. Waring reklamował swój produkt hotelom i restauracjom, które odwiedzał podczas tras koncertowych
 
Blender Waringa stał się ważnym narzędziem przy wdrażaniu diet w szpitalach. Doktor Jonas Salk wykorzystał urządzenie do badań naukowych podczas opracowywania szczepionki na polio. W latach 50. sprzedano milionowy egzemplarz. Firma założona przez Waringa działa do dzisiaj w ramach większego konsorcjum.
 
W rzeczywistości prawdziwym wynalazcą blendera był Stephen J. Popławski. Innowator polskiego pochodzenia skonstruował maszynę do przygotowywania mlecznych koktajli, na którą otrzymał patent w 1922 roku. Na samym początku urządzenie wykorzystywano głównie w restauracjach. Sprzęt składał się z wysokiego pojemnika, wirujących noży położonych na jego dnia i elektrycznego silniczka w obudowie.

Jak działa blender?

 
Działanie blendera nie należy do skomplikowanych czynności. Opiera się na bardzo szybkim miksowaniu składników przy pomocy ostrzy wprawionych w ruch obrotowy. Najczęściej wykorzystywane jest do przyrządzania koktajli owocowych, warzywnych i alkoholowych.
 
Blender kielichowy wykonuje pracę w trybie automatycznym, jednak użytkownik zachowuje pełną kontrolę nad pracą rozdrabniacza. Panel sterowania zapewnia dostęp do wszystkich niezbędnych funkcji urządzenia. Blender ręczny wymaga większej ingerencji człowieka.
 
blender-blender-ręczny-awokado-miksowanie-zielone

Rodzaje blenderów

 
W sklepach znajdziesz kilka rodzajów blenderów, które między sobą różnią się sposobem pracy i gabarytami:
  • Blender ręczny – składa się z dwóch podstawowych części: rączki z silnikiem i nasadki miksującej. Jak sama nazwa wskazuje, ten rodzaj blendera steruje się za pomocą własnych rąk, dzięki czemu zyskujemy pełną kontrolę nad urządzeniem. Nadaje się do przygotowywania rozgrzewających zup, kremów, musów owocowych czy koktajli. Poradzi sobie z miksowaniem większości produktów. Im lepszy sprzęt, tym więcej możliwości. Blender ręczny występuje także w wersji bezprzewodowej, dzięki czemu jest jeszcze bardziej mobilny.
  • Blender kielichowy – wyróżniamy trzy rodzaje blenderów kielichowych:
    • Blender kielichowy stojący – zbudowany z korpusu oraz pojemnego kielicha, wewnątrz którego znajdują się ostrza tnące. Urządzenie jest proste w obsłudze, ponieważ w przeciwieństwie do blendera ręcznego nie wymaga naszej ingerencji. Tego typu blendery charakteryzuje się dużą mocą i wysokimi obrotami, dzięki czemu z łatwością poradzą sobie nawet z najtwardszymi produktami. Dodatkowe akcesoria zapewnią sporo ciekawych opcji.
    • Blender kielichowy próżniowy – wyróżnia się technologią próżniową, która zapobiega utlenianiu miksowanych składników. Do działania wykorzystuje ostrza, więc na tej płaszczyźnie jest podobny do kielichowego poprzednika. Potrafi przejść w tryb próżniowy, dzięki któremu automatycznie wysysa powietrze z kielicha. Dzięki temu jedzenie pozostaje świeże i pełne wartościowych substancji. Te urządzania są powszechnie dostępne na rynku, ale na ich zakup trzeba przeznaczyć sporo środków.
    • Blender kielichowy turystyczny – pozwala przygotować posiłki w dowolnym miejscu. Działa bezprzewodowo, a jego baterię ładuje się za pomocą kabla USB. To idealne rozwiązanie dla podróżników. Wykorzystasz go w każdym miejscu, ponieważ jest lekki i poręczny. Taki blender możesz zabrać także do pracy, szkoły czy na spacer.

Najważniejsze cechy blendera

 
Wybór odpowiedniego urządzenia wiąże się ze sporym wyzwaniem, któremu musimy sprostać. Blender to urządzenie, które znajdzie wiele zastosowań. Warto kierować się kilkoma niezbędnymi cechami:
  • Moc – im większa moc, tym urządzenie jest bardziej wydajne:
    • Blendery ręczne najczęściej mają od 600 do 800W. Taka moc sprawdzi się doskonale przy podstawowych zadaniach, do których służy tego typu urządzenie.
    • Rozdrabniacze o mocy poniżej 600W nadają się tylko do miękkich produktów.
    • Blendery kielichowe i blendery ręczne o mocy od 1000 do 1400W wykorzystasz do bardziej skomplikowanych zadań.
    • Jeśli zamierzasz mielić orzechy na masło orzechowe albo ciecierzycę na domowy hummus, to zainwestuj w blender kielichowy o mocy powyżej 1500W.
    • Na rynku znajdziesz urządzenia o mocy 2000W i więcej, które zapewnią ekspresowe tempo pracy.
  • Rodzaje ostrzy – blender powinien zwierać:
    • Ostrza wykonane ze stali z dodatkiem tytanu gwarantują trwałość, wytrzymałość, odporność i większą skuteczność.
    • Konstrukcja ostrzy powinna być skrzydlata i zakończona ząbkowanymi krawędziami, co zapewni precyzję rozdrabiania twardszych składników i szybsze łączenie blendowanej żywności.
  • Liczba obrotów – decyduje o funkcjonalności urządzenia. Blendery ręczne mają szybkość około 20 000 obrotów/minutę, a kielichowe do 35 000 obrotów/minutę. Do przyrządzania posiłków najlepiej wybrać urządzenie ze zmiennym poziomem obrotów.
W poniższych sekcjach zestawimy ze sobą blender kielichowy z blenderem ręcznym. Porównamy ich wady i zalety, które pomogą przy wyborze odpowiedniego produktu.
 
blender-blender-kielichowy-owoce-truskawki-borówki-banan-koktajl-smoothie

Najważniejsze funkcje blendera kielichowego

 
  • Pojemność kielicha – większe kielichy są idealne dla dużych rodzin lub osób, których często odwiedzają goście. Jeśli nie potrzebujesz kielicha o takich gabarytach, to możesz postawić na mniejszy rozmiar
  • Materiał wykonania kielicha – szklany kielich daje gwarancje trwałości w przeciwieństwie do tego wykonanego z tworzywa sztucznego. Dzięki temu nie pochłania zapachów i barw blendowanych produktów.
  • Tryb pulsacyjny – ten tryb pozwala kontrolować proces blendowania na najwyższych obrotach.
  • Płynna regulacja prędkości – idealna opcja do mieszania miękkich i twardych produktów.
  • Funkcja smoothie – dzięki niej w kilka chwil przygotujesz pyszne koktajle z owoców albo warzyw.
  • Funkcja puree – ta funkcja pozwala przygotować gładkie puree, zupę krem czy delikatny sos. Kielich blendera powinien być wykonany z wytrzymałego materiału lub szkła, które będzie odporne na działanie wysokich i niskich temperatur.
  • Funkcja gotowania – urządzenie potrafi gotować składniki, dzięki czemu w jednym miejscu przygotujesz smaczną zupę krem.
  • Funkcja czyszczenia – po wlaniu wody i kliknięciu odpowiedniego przycisku blender dokładnie wyczyści kielich.
  • Funkcja kruszenia lodu – blender przejmuje zadania kruszarki do lodu.
 
Więcej o blenderach kielichowych przeczytasz pod tym linkiem: Jaki blender kielichowy wybrać?

Najważniejsze akcesoria blendera kielichowego

 
  • Kubek – w podręcznych bidonach można przygotować smoothie albo koktajl i zabrać w podróż. Kubki wykonane z tworzywa sztucznego są odporne na zarysowania oraz pęknięcia.
  • Miarka – pozwala na precyzyjne odmierzenie ilość dodawanych składników.
  • Młynek – podłączony do blendera służy do mielenia kawy i siekania orzechów. Młynek dobrej jakości ma w zestawie kilka stalowych ostrzy, które odpowiadają za jego wydajność jego pracy.
  • Sokowirówka – dzięki niej przygotujesz naturalne soki z warzyw i owoców.
  • Kielich z dziubkiem – ułatwia nalewanie płynów do szklanek, bez kapania i rozlewania. Dzięki takiemu rozwiązaniu utrzymasz większy porządek w kuchni.
  • Funkcjonalna pokrywa – praktyczny otwór umożliwi bezpiecznie dodawania kolejnych składników, bez konieczności ścigania całej pokrywy.
  • Antypoślizgowe nóżki – specjalne nóżki uchronią przed przesuwaniem się blendera kielichowego podczas pracy na najwyższych obrotach. Poprawią także stabilność całego urządzenia.
 
Więcej o akcesoriach i zastosowaniach blendera kielichowego przeczytasz tutaj: Do czego służy blender kielichowy?

Wady i zalety blendera kielichowego

 
 
 
Zalety Wady
  • Wysoka moc
  • Wydajność i dokładność
  • Samodzielna praca
  • Utrzymanie czystości przez zamknięcie produktów w kielichu
  • Stabilność podczas pracy
  • Wielofunkcyjność dzięki akcesoriom
  • Poradzi sobie z twardymi produktami
  • Wyższa cena
  • Trudniejszy w czyszczeniu
  • Większe gabaryty
  • Głośność pracy
 
Jeśli chciałbyś spróbować pysznych i prostych przepisów, wykonanych przy użyciu blendera kielichowego, to wejdź tutaj: Blender kielichowy - najciekawsze przepisy

Najważniejsze funkcje blendera ręcznego

 
  • Regulacja prędkości obrotów – zapewnia płynna kontrolę nad pracą urządzenia. To precyzyjne i wygodne rozwiązanie.
  • Tryb turbo – w tym trybie blender ręczny pracuje stale na najwyższych obrotach.
 
Więcej o blenderach ręcznych przeczytasz pod tym linkiem: Jaki blender ręczny wybrać?

Najważniejsze akcesoria blendera ręcznego

 
  • Malakser – wielofunkcyjny dodatek, który potrafi mieszać i siekać składniki, a także wyrabiać ciasto i ubijać pianę.
  • Mieszadło/Hak – służy do precyzyjnego wyrobienia ciasta.
  • Spieniacz do mleka – praktyczna dostawka służy do spieniania mleka do kawy.
  • Szatkownica – nakładka służy do szatkowania warzyw i owoców.
  • Tarcze – dzięki nim pokroisz warzywa w plastry i wiórki, a także zetrzesz ziemniaki na placki ziemniaczane.
  • Trzepaczka – nadaje się do ubijania białek na sztywną pianę.
  • Kabel – odpowiednio długi kabel pozwoli na komfortowe działanie z blenderem ręcznym. Dzięki temu bez problemu dosięgniesz do kuchenki gazowej lub płyty indukcyjnej, aby np. miksować zupę.
  • Wyprofilowana rączka – minimalizuje ryzyko przypadkowego wyślizgnięcia się kielicha lub blendera ręcznego. W przypadku tego drugiego wpływa na wygodę użytkowania.
 
Więcej o akcesoriach i zastosowaniach blendera ręcznego przeczytasz tutaj: Blender ręczny zastosowanie i akcesoria

Wady i zalety blendera ręcznego

 
 
 
Zalety Wady
  • Kompaktowy rozmiar
  • Większa mobilność
  • Miksowanie bezpośrednio w garnku lub misce
  • Idealny do blendowania mniejszych produktów
  • Sprawdzony do miksowania zup i kremów
  • Łatwy w czyszczeniu
  • Niższa cena w porównaniu do większego kolegi
  • Wersja bezprzewodowa
  • Ryzyko rozbryzgania cieczy po całej kuchni
  • Odsłonięte ostrza w trakcie pracy
  • Mniejsza moc - problem z najtwardszymi produktami
  • Przegrzewanie podczas pracy na najwyższych obrotach
 
Jeśli chciałbyś spróbować pysznych i prostych przepisów, wykonanych przy użyciu blendera ręcznego, to wejdź tutaj: Blender kielichowy - przepisy
 
blender-blender-ręczny-ubijanie-jajko-żółtko

Bezpieczeństwo i komfort użytkowania

 
Nowoczesne blendery powinny być wyposażone w kilka niezbędnych elementów, które poprawią komfort użytkowania i zadbają o nasze bezpieczeństwo:
  • Zabezpieczenie przed przegrzaniem – blender wyłączy się automatycznie po osiągnięciu maksymalnej dozwolonej temperatury. Urządzenie przestanie się nagrzewać, co pozytywnie wpłynie na jego żywotność.
  • Blokada bezpieczeństwa – zabezpiecza blender przed jego uruchomieniem w przypadku niewłaściwego montażu. Gdy kielich zostanie nieprawidłowo zamocowany na bazie urządzenia, to blender nie rozpocznie pracy.

Jak prawidłowo używać blendera?

 
Codzienne użytkowanie blendera wymaga kilku niezbędnych zasad postępowania. Warto zasięgnąć porady u naszego doradcy, który przygotował garść przydatnych wskazówek.
  1. Po zakupie nowego blendera umyj dokładnie wszystkie jego części, które będą miały bezpośredni kontakt z żywnością. Dzięki temu miksowanie będzie higieniczne.
  2. Jeśli korzystasz z blendera ręcznego, to całkowicie zanurz końcówkę w blendowanym płynie. Dzięki temu kuchnia pozostanie czysta, a na ubraniach nie pojawią się plamy. Unikniesz niepotrzebnego oparzenia w trakcie miksowania ciepłego płynu.
  3. Pamiętaj, żeby przed czyszczeniem ostrzy odłączyć blender od kontaktu. Ten element najlepiej umyć bezpośrednio po użyciu. Podczas szorowania zaschniętej masy stalowe elementy mogą ulec degradacji.
  4. Korpus urządzenia przecieraj zwilżoną szmatką. Pod żadnym pozorem nie zanurzaj tego elementu w wodzie. Przez kontakt z cieczą blender może wtedy działać nieprawidłowo lub ulec całkowitemu zniszczeniu. W tym przypadku producenci na pewno nie uznają reklamacji, ponieważ nie kierowałeś się wskazówkami z instrukcji obsługi.
  5. Jeśli aktualnie nie korzystasz z blendera, to odłącz go od źródła zasilania. Zaoszczędzisz energię, a przy okazji unikniesz nieprzyjemnych sytuacji.
 
blender-blender-kielichowy-młynek-kawa-kawa-z-mlekiem

Ile kosztuje blender?

 
Aktualnie na rynku znajdziesz szeroką gamę blenderów. Najtańsze blendery kielichowe kupisz już za około 120 złotych. Jednak takie urządzenie może nie spełnić Twoich oczekiwań, ponieważ najczęściej jest wykonane z tworzywa sztucznego i zawiera tylko podstawowe funkcje.
 
Blendery kielichowe z wyższej półki kosztują mniej więcej 300 złotych. W tej cenie otrzymasz urządzenie wykonane z najlepszych materiałów, dzięki czemu posłuży Ci zdecydowanie dłużej. Dodatkowo możesz liczyć na przydatne akcesoria, które usprawnią Twoją pracę. Na rynku dostępne są również dużo droższe egzemplarze, ale ich wszystkich funkcji nie wykorzystasz do użytku domowego.
 
Podstawowe blendery ręczne znajdziesz za około 50 złotych, choć w ich przypadku musisz się liczyć z gorszą jakością wykonania. Na zakup dobrego blendera ręcznego musisz przeznaczyć od 150 do 250 złotych. Za taką kwotę otrzymasz jakościowy produkt ze wszystkimi dodatkowymi opcjami.
 
Jeśli interesują Cię blendery kielichowe firmy YOER, to kliknij tutaj: Blendery kielichowe
 
Natomiast, jeśli interesują Cię blendery ręczne marki YOER, to zapraszamy tutaj: Blendery ręczne

Podziel się na social media