Czy warto kupić automat do pieczenia chleba?
 
28.08.2020
Doradca Yoer
Masz dość sztucznie spulchnionego, pszennego chleba, oferowanego w większości marketów, który już następnego dnia robi się czerstwy? Kupujesz wysokiej jakości pieczywo, jednak znacznie obciąża ono Twój domowy budżet? A może już próbowałeś swoich sił w samodzielnym pieczeniu chleba, jednak ogrom pracy i sprzątania przeraża Cię za każdym podejściem?
 
Statystyki pokazują, że przeciętny Polak zjadł w 2019 roku około 35,8 kg pieczywa. To ogromny spadek względem ostatnich 20 lat, kiedy to zjadaliśmy rocznie nawet ponad 60 kg pieczywa.
 
Eksperci jako jedną z najważniejszych przyczyn tej sytuacji podają spadek jakości kupowanych wypieków i ich coraz niższe wartości odżywcze. Pieczywo może być jednak wartościowym pożywieniem – zwłaszcza jeśli upieczesz je w domu, z wysokiej jakości składników.
 
Jest tylko jeden problem – ręczne wyrabianie ciasta i jego pieczenie nie należą do najłatwiejszych zadań. Z pomocą przychodzi automat do pieczenia chleba – urządzenie, które wyręczy nie tylko w procesie pieczenia, ale również mieszania składników i wyrabiania ciasta, a jego wyczyszczenie to kwestia zaledwie kilku minut. Okazuje się, że samodzielne pieczenie chleba może być banalnie proste.
 
Niniejszy artykuł skierowany jest dla wszystkich, którzy chcieliby samodzielnie decydować o jakości spożywanego pieczywa, ale nie wiedzą, jaki automat do chleba wybrać i czym kierować się podczas jego wyboru. Przedstawimy także zalety samodzielnie wypiekanego chleba i sposoby na jego prawidłowe przechowywanie.
Odrobina historii
 
Historia pieczenia chleba sięga odległych lat. Początkowo chlebowe placki pieczono na silnie rozgrzanych kamieniach lub w popiele. Otrzymane w ten sposób pieczywo miało jednak dwie podstawowe wady: było suche i twarde, a co gorsza - brudne.
 
By ulepszyć wypieki, zaczęto używać glinianych garnków, które wraz z upływem czasu przekształciły się w specjalne piece z bocznymi otworami. I choć po dziś dzień używa się jeszcze tradycyjnych pieców do wypieku chleba, rewolucja naukowo - przemysłowa dawno już spowodowała, że piece opalane drewnem przekształcono w duże, zaawansowane technologicznie, profesjonalne urządzenia elektryczne.
 
Zmechanizowanie procesu pieczenia było niezbędną koniecznością w rozwijającym się świecie, jednak czas pokazał, że wszyscy tęsknimy za smakiem prawdziwego pieczywa bez ulepszaczy.
 
Na szczęście coraz częściej do naszych domów trafiają kompaktowe urządzenia do wypieku chleba, które dodatkowo ułatwiają cały proces. Mowa o automatach do pieczenia chleba, które swą premierę miały w 1986 roku w Japonii, w Europie pojawiły się w latach 90-tych, a dziś zdobywają coraz większą rzeszę fanów.
Suszona-żywność-w-słoiczkach
Rodzaje automatów do chleba
 
W budowie automatów do pieczenia chleba wyodrębnić można kilka sztandarowych cech, które dzielą urządzenia ze względu na:
 
  • Ilość mieszadeł:
    • Jedno: pozwoli na przygotowanie ciasta na kilogramowy chleb. Zauważ, że standardowy chleb z piekarni waży 500-600 gramów, zatem 1 kilogram chleba w zupełności wystarczy dla całej rodziny.
    • Dwa: automaty z dwoma mieszadłami pozwalają wypiekać większe chleby, o wadze nawet 1,5 kilograma. Jest to sporych rozmiarów bochenek. Weź pod uwagę, że jeśli nie masz ogromnej rodziny lub nie spodziewasz się gości, taki chleb będzie wymagał przechowania np. w zamrażarce, w przeciwnym razie zestarzeje się, nim zostanie spożyty do końca.
  • Rodzaj grzałki:
    • Grzałka dolna: w mniej zaawansowanych modelach grzałka znajduje się tylko w dolnej części bazy urządzenia, więc ciasto nagrzewane jest jedynie od spodu. Może to powodować niedopiekanie większych bochenków chleba.
    • Grzałka wokół misy: ciasto nagrzewane jest równomiernie, a co za tym idzie – chleb równo wyrasta i posiada chrupiącą, dobrze wypieczoną skórkę.
  • Ilość komór:
    • Jednokomorowe: większość standardowych urządzeń w średniej cenie posiada pojedynczą komorę, która pozwoli jednocześnie przygotować jeden bochenek chleba.
    • Dwukomorowe: dwie komory występują w droższych modelach, pozwalając przygotować dwa bochenki chleba naraz. Dwie komory sprawdzą się na przykład, gdy jeden z członków rodziny jest na diecie bezglutenowej.
  • Rodzaj obudowy i estetykę wykonania:
    • Z tworzywa sztucznego: zwykle dotyczy to tańszych wypiekaczy. Cechują się one lekką wagą, ale są mniej trwałe i mniej odporne na uszkodzenia. Ich design nie do końca może odpowiadać zwolennikom eleganckich rozwiązań.
    • Ze stali nierdzewnej: to większa odporność na uszkodzenia, co przekłada się na znacznie dłuższą żywotność produktu i jego solidność. Sprawdza się tu zwłaszcza szczotkowana stal nierdzewna INOX, która maskuje wszelkie drobne zarysowania, a przy tym jest niezwykle łatwa do utrzymania w czystości. Automaty ze stali nierdzewnej posiadają nowoczesny design, stanowiąc elegancki, a zarazem minimalistyczny dodatek.
 
Urządzenia na podczerwień, z metalowymi sitami i zamykaniem z przodu to rozwiązania stosowane w profesjonalnych suszarkach, na które zwykle decydują się prawdziwi zapaleńcy czy osoby zawodowo związane z gotowaniem.
 
Idzie jednak za tym wysoka cena urządzenia. Z tego względu uwagę poświęcimy suszarkom, na które może pozwolić sobie każdy, by w łatwy sposób samodzielnie przygotować zdrową, suszoną żywność w warunkach domowych.
Jak działa automat do chleba?
 
Ręczne wyrobienie ciasta wprawdzie nie jest ani skomplikowane, ani drogie, ale nie da się ukryć, że składa się z kilku procesów, na których powodzenie może mieć tak drobna kwestia, jak choćby delikatny spadek temperatury w trakcie wyrastania ciasta. Każdy z etapów przygotowywania wymaga pilnowania odpowiedniej ilości czasu, więc na pieczenie praktycznie trzeba sobie zarezerwować całe popołudnie.
 
Dlaczego warto kupić automat do chleba? Bo wykona za Ciebie niemalże całą robotę! Twoim zadaniem jest jedynie umieścić składniki w misie, a potem wybrać odpowiedni program. Prawda, że to banalnie proste i przyjemne?
 
W wielu przepisach czynności te zajmą Ci zaledwie kilka – kilkanaście minut. Później możesz nawet wyjść z domu albo pójść spać, a urządzenie wszystkiego dopilnuje. Nie tylko wypiecze chleb, lecz także wymiesza składniki i wyrobi ciasto od samego początku do końca. W efekcie tego niemalże automatycznie otrzymasz ciepły, pachnący bochenek. Jest tylko jeden minus - unoszący się po domu zapach świeżego pieczywa może spowodować, że chleb zniknie w mgnieniu oka!
Suszone-pomarańcze-plasterki
Czym się kierować przy wyborze automatu do chleba?
 
Rynek obfituje w rozmaite automaty do chleba, które różnią się od siebie nie tylko ceną, ale i wieloma istotnymi parametrami. Mogą one sprawić, że samodzielne wypiekanie chleba będzie czystą przyjemnością lub… totalną udręką.
 
Z pewnością zastanawiasz się teraz, jak wybrać ten właściwy model. Sprawdźmy, które z cech i funkcji dobrego wypiekacza okażą się niezbędne w Twoim przypadku. Wiele zależy od tego, jak często i jak duże bochenki chleba zamierzasz piec.
 
Szczególną uwagę przy zakupie maszyny do pieczenia do chleba zwróć na:
    • Moc urządzenia – w sprzedaży znajdziesz urządzenia o mocy już od 450 W, jednak taka moc może nie być wystarczająca, by zapewnić odpowiednio długą pracę i stabilną temperaturę podczas procesu wypiekania. Tanie urządzenia mogą mieć problem z ugnieceniem gęstego i ciężkiego ciasta, jakim jest ciasto chlebowe, prowadząc do przegrzania i spalenia silnika. Odpowiednia do wypieku pieczywa w domu jest moc w przedziale 600-800 W.
    • Pojemność misy – im większa pojemność, tym większy bochenek można upiec za jednym razem. Z drugiej strony wielkość misy wpływa na gabaryty całego urządzenia, na co szczególną uwagę muszą zwrócić posiadacze małej kuchni.
    • Wielkość bochenka - większość urządzeń oferuje wybór jednej z 3 wielkości. W tym miejscu warto zastanowić się, jakie są Twoje nawyki żywieniowe. Jesteś singlem, czy chcesz wyżywić dużą, kilkuosobową rodzinę? Wolisz upiec jeden bochenek i mieć to z głowy na kilka dni, czy może chcesz cieszyć się smakiem ciepłego, świeżego chleba codziennie rano? Dzięki funkcji wyboru wielkości bochenka, dopasujesz jego wielkość do swoich potrzeb i danej sytuacji, i nic się nie zmarnuje.
    • Automatyczne programy - dobiorą parametry odpowiednie do wypieku danego rodzaju chleba, optymalizując zużycie energii i zapobiegając sytuacjom, gdzie chleb okaże się niewystarczająco wypieczony. Standardowe urządzenia posiadają zwykle kilkanaście programów, w tym m.in. do wypieku chleba pszennego, żytniego czy bezglutenowego.
       
      Czy chciałbyś, żeby urządzenie, oprócz upieczenia chleba, przygotowało za Ciebie także inne smakołyki? Wraz z nim bez problemu zrobisz ciasto na pizzę czy słodkie wypieki, na kluski i makaron, a nawet przygotujesz powidła i dżemy. Niektóre z urządzeń oferują również tak nietypowe funkcje, jak przyrządzanie owsianki, uprażenie orzeszków czy wykonanie azjatyckiego przysmaku rousong (tzw. wełna mięsna).
    • Głośność pracy - mieszanie i ugniatanie ciasta generuje odgłosy, których nie sposób uniknąć, jednak niektóre z tańszych modeli mogą być wyjątkowo głośne.
    • Poziomy opiekania - urządzenia zwykle oferują 3 poziomy zrumienienia skórki, co wiąże się również z jej chrupkością. W zależności od tego, jaki chleb lubisz najbardziej, możesz wybrać skórkę jasno, średnio i mocno przypieczoną.
    • Wyjmowaną misę z powłoką nieprzywierającą - w tę funkcję wyposażona jest większość urządzeń dostępnych na rynku, choć nadal nie wszystkie. Możliwość wyjęcia misy w znacznym stopniu ułatwia jej czyszczenie. Powłoka zapobiegająca przywieraniu to z kolei pewność, że po zakończeniu procesu pieczenia z łatwością wyjmiesz chleb, a sprzątanie będzie szybkie i proste.
 
    Urządzenia do pieczenia chleba wyposażone są często także w dodatkowe, innowacyjne funkcje, takie jak:
  • Dozownik owoców, orzechów i nasion - wiele urządzeń posiada albo sygnalizator dźwiękowy, informujący o możliwości ręcznego dosypania dodatków w konkretnym momencie przygotowywania ciasta, albo dozownik automatyczny, który samodzielnie dosypie ziarna.
  • Funkcja opóźniony start - możesz przygotować składniki przed pójściem spać, a urządzenie samodzielnie wypiecze pyszny bochenek na śniadanie. Większość urządzeń posiada możliwość opóźnienia pracy o 12 godzin lub nieco więcej.
     
    Funkcja opóźnionego startu sprawdza się najlepiej, jeśli dodatkowo automat posiada dozownik nasion, bądź jeśli przygotowujesz chleb bez dodatków. W przeciwnym razie musisz liczyć się z koniecznością wstawania w nocy, by dosypać dodatki. Miej na uwadze, że funkcja opóźnionego startu nie jest dobrym pomysłem w przypadku receptur z łatwo psującymi się składnikami, takimi jak jajka, mleko czy świeże drożdże.
  • Utrzymywanie temperatury po pieczeniu - automaty z tą funkcją zwykle podtrzymują ciepło przez godzinę od zakończenia procesu.
  • Dodatkowe zabezpieczenia - urządzenie może być wyposażone w blokadę przed przegrzaniem i ochronę na wypadek braku prądu. Wypiekacz zapamiętuje cykl pracy w razie nagłego wyłączenia zasilania i po jego wznowieniu rozpoczyna swoją pracę od momentu w którym została ona przerwana.
     
    Dobrze, by urządzenie posiadało antypoślizgowe nóżki, które zapewnią mu stabilność podczas pracy. Niektóre z urządzeń dodatkowo posiadają obudowy termoizolacyjne, które ochronią przed przypadkowym poparzeniem.
Suszone-owoce-i-warzywa
Czy warto kupić automat do chleba?
 
Być może jesteś w grupie szczęśliwców, którzy pamiętają smak dawnego chleba, bez sztucznych ulepszaczy, spulchniaczy i konserwantów. Zauważasz, że pieczywo kupowane obecnie jest jakby „nadmuchane” i trzeba zjeść go więcej, by się nasycić.
 
Automat do chleba to idealna odpowiedź na dylematy naszej ery, w której z jednej strony cierpimy na ciągły niedobór wolnego czasu, z drugiej zaś chcielibyśmy żyć i odżywiać się zdrowiej. Automat rozwiązuje oba problemy za jednym zamachem – niemalże bez naszego udziału i wkładu czasowego upiecze pyszny i zdrowy chleb bez ulepszaczy.
 
Samodzielnie pieczenie chleba w domu niesie za sobą całe mnóstwo zalet. I choć trudno jednoznacznie porównać, czy każdorazowo jest ono bardziej opłacalne finansowo, nie da się nie zauważyć, że domowy chleb bezglutenowy będzie znacznie tańszy i smaczniejszy, niż kupny. Co ważne, nie potrzebujesz specjalnego automatu do chleba bezglutenowego – z łatwością dostosujesz odpowiedni przepis do jednego z dostępnych programów.
 
Jeśli zastanawiasz się, czy chleb z automatu jest lepszy, niż kupiony w sklepie, w pełni możemy potwierdzić jego wyższe walory jakościowe. Piekąc chleb w domu masz wpływ na to, co znajduje się w jego składzie. Na dodatek większość przepisów można zmodyfikować, dostosowując je do własnych upodobań.
 
Dla kogo automat do chleba? Z pewnością możesz po niego sięgnąć, jeśli:
  • masz doświadczenie w ręcznym pieczeniu chleba, ale chcesz szybciej i wygodniej przygotowywać pieczywo,
  • chcesz przestać kupować sklepowe pieczywo i sięgnąć po zdrowsze, domowe wypieki,
  • z powodów zdrowotnych kupujesz pieczywo bezglutenowe lub o niskim indeksie glikemicznym, jednak jest ono dla Ciebie niesmaczne, niewystarczającej jakości lub zbyt kosztowne,
  • chcesz przygotowywać zdrowe oraz pozbawione ulepszaczy i konserwantów pieczywo dla swoich najbliższych.
Kilka słów o przechowywaniu pieczywa
 
 
Chleb pozostawiony sam sobie albo szybko wyschnie, albo spleśnieje. Dzięki odpowiedniemu przechowywaniu pieczywa, dłużej można cieszyć się jego świeżością. W jaki sposób przechowywać pieczywo?
 
Jest kilka uniwersalnych zasad, które przedłużą trwałość wypieku, niezależnie od jego rodzaju:
  • przechowuj chleb w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej,
  • nie owijaj bochenka folią ani nie wkładaj w reklamówkę. Powodują one efekt podobny do noszenia sztucznej, poliestrowej koszulki w upalny dzień. Nadmiar wilgoci nie odparowuje z ciała, lecz zostaje zatrzymany pod spodem. To samo dzieje się z pieczywem w folii, efektem czego chleb najpierw robi się „gumowaty”, a potem szybko pleśnieje,
  • zaopatrz się w lniany worek lub ściereczkę oraz drewniany chlebak. Naturalne surowce skutecznie odprowadzają nadmiar wilgoci z pieczywa, jednocześnie nie dopuszczając do jego przesadnego wysuszenia.
Owoce-przygotowane-do-suszenia
Cena automatu do chleba
 
 
Koszt najtańszych automatów do chleba zaczyna się już od 200 złotych. Droższe urządzenia kształtują się na poziomie nawet 700-800 zł. Tak wysoka kwota spowodowana jest zwykle większą ilością opcji i funkcji oraz jakością wykonania i użytych materiałów.
 
Jeżeli zamierzasz często korzystać z automatu do chleba i poszukujesz czegoś, co będzie trwałe i zagwarantuje wypieki bez niespodzianek, a jednocześnie nie chcesz wydawać zbyt dużej sumy, polecamy celować w urządzenia ze średniej półki, których ceny kształtują się w przedziale 350-450 zł.
 
Mamy nadzieję, że nieco ułatwiliśmy Ci wybór odpowiedniego automatu do pieczenia chleba. Jeśli już wiesz, jakiego urządzenia potrzebujesz, zachęcamy Cię do zapoznania się z ofertą automatu do chleba Yoer Baker , by sprawdzić, czy spełnia Twoje oczekiwania.
 

Podziel się na social media