Czy warto kupić automat do pieczenia chleba?
28.08.2020
Doradca Yoer
Masz dość sztucznie spulchnionego, pszennego chleba, oferowanego w większości marketów, który już następnego dnia robi się czerstwy? Kupujesz wysokiej jakości pieczywo, jednak znacznie obciąża ono Twój domowy budżet? A może już próbowałeś swoich sił w samodzielnym pieczeniu chleba, jednak ogrom pracy i sprzątania przeraża Cię za każdym podejściem?
Statystyki pokazują, że przeciętny Polak zjadł w 2019 roku około 35,8 kg pieczywa. To ogromny spadek względem ostatnich 20 lat, kiedy to zjadaliśmy rocznie nawet ponad 60 kg pieczywa.
Eksperci jako jedną z najważniejszych przyczyn tej sytuacji podają spadek jakości kupowanych wypieków i ich coraz niższe wartości odżywcze. Pieczywo może być jednak wartościowym pożywieniem – zwłaszcza jeśli upieczesz je w domu, z wysokiej jakości składników.
Jest tylko jeden problem – ręczne wyrabianie ciasta i jego pieczenie nie należą do najłatwiejszych zadań. Z pomocą przychodzi automat do pieczenia chleba – urządzenie, które wyręczy nie tylko w procesie pieczenia, ale również mieszania składników i wyrabiania ciasta, a jego wyczyszczenie to kwestia zaledwie kilku minut. Okazuje się, że samodzielne pieczenie chleba może być banalnie proste.
Niniejszy artykuł skierowany jest dla wszystkich, którzy chcieliby samodzielnie decydować o jakości spożywanego pieczywa, ale nie wiedzą, jaki automat do chleba wybrać i czym kierować się podczas jego wyboru. Przedstawimy także zalety samodzielnie wypiekanego chleba i sposoby na jego prawidłowe przechowywanie.
Odrobina historii
Historia pieczenia chleba sięga odległych lat. Początkowo chlebowe placki pieczono na silnie rozgrzanych kamieniach lub w popiele. Otrzymane w ten sposób pieczywo miało jednak dwie podstawowe wady: było suche i twarde, a co gorsza - brudne.
Rodzaje automatów do chleba
W budowie automatów do pieczenia chleba wyodrębnić można kilka głównych cech, które dzielą urządzenia ze względu na:
- Ilość mieszadeł:
- Jedno: pozwoli na przygotowanie ciasta na kilogramowy chleb. Zauważ, że standardowy chleb z piekarni waży 500-600 gramów, zatem 1 kilogram chleba w zupełności wystarczy dla całej rodziny.
- Dwa: automaty z dwoma mieszadłami pozwalają wypiekać większe chleby, o wadze nawet 1,5 kilograma. Jest to sporych rozmiarów bochenek. Weź pod uwagę, że jeśli nie masz ogromnej rodziny lub nie spodziewasz się gości, taki chleb będzie wymagał przechowania np. w zamrażarce, w przeciwnym razie zestarzeje się, nim zostanie spożyty do końca.
- Rodzaj grzałki:
- Grzałka dolna: w mniej zaawansowanych modelach grzałka znajduje się tylko w dolnej części bazy urządzenia, więc ciasto nagrzewane jest jedynie od spodu. Może to powodować niedopiekanie większych bochenków chleba.
- Grzałka wokół misy: ciasto nagrzewane jest równomiernie, a co za tym idzie – chleb równo wyrasta i posiada chrupiącą, dobrze wypieczoną skórkę.
- Ilość komór:
- Jednokomorowe: większość standardowych urządzeń w średniej cenie posiada pojedynczą komorę, która pozwoli jednocześnie przygotować jeden bochenek chleba.
- Dwukomorowe: dwie komory występują w droższych modelach, pozwalając przygotować dwa bochenki chleba naraz. Dwie komory sprawdzą się na przykład, gdy jeden z członków rodziny jest na diecie bezglutenowej.
- Rodzaj obudowy i estetykę wykonania:
- Z tworzywa sztucznego: zwykle dotyczy to tańszych wypiekaczy. Cechują się one lekką wagą, ale są mniej trwałe i mniej odporne na uszkodzenia. Ich design nie do końca może odpowiadać zwolennikom eleganckich rozwiązań.
- Ze stali nierdzewnej: to większa odporność na uszkodzenia, co przekłada się na znacznie dłuższą żywotność produktu i jego solidność. Sprawdza się tu zwłaszcza szczotkowana stal nierdzewna INOX, która maskuje wszelkie drobne zarysowania, a przy tym jest niezwykle łatwa do utrzymania w czystości. Automaty ze stali nierdzewnej posiadają nowoczesny design, stanowiąc elegancki, a zarazem minimalistyczny dodatek.
Jak działa automat do chleba?
Ręczne wyrobienie ciasta wprawdzie nie jest ani skomplikowane, ani drogie, ale nie da się ukryć, że składa się z kilku procesów, na których powodzenie może mieć tak drobna kwestia, jak choćby delikatny spadek temperatury w trakcie wyrastania ciasta. Każdy z etapów przygotowywania wymaga pilnowania odpowiedniej ilości czasu, więc na pieczenie praktycznie trzeba sobie zarezerwować całe popołudnie.
Czym się kierować przy wyborze automatu do chleba?
Rynek obfituje w rozmaite automaty do chleba, które różnią się od siebie nie tylko ceną, ale i wieloma istotnymi parametrami. Mogą one sprawić, że samodzielne wypiekanie chleba będzie czystą przyjemnością lub… totalną udręką.
- Moc urządzenia – w sprzedaży znajdziesz urządzenia o mocy już od 450 W, jednak taka moc może nie być wystarczająca, by zapewnić odpowiednio długą pracę i stabilną temperaturę podczas procesu wypiekania. Tanie urządzenia mogą mieć problem z ugnieceniem gęstego i ciężkiego ciasta, jakim jest ciasto chlebowe, prowadząc do przegrzania i spalenia silnika. Odpowiednia do wypieku pieczywa w domu jest moc w przedziale 600-800 W.
- Pojemność misy – im większa pojemność, tym większy bochenek można upiec za jednym razem. Z drugiej strony wielkość misy wpływa na gabaryty całego urządzenia, na co szczególną uwagę muszą zwrócić posiadacze małej kuchni.
- Wielkość bochenka - większość urządzeń oferuje wybór jednej z 3 wielkości. W tym miejscu warto zastanowić się, jakie są Twoje nawyki żywieniowe. Jesteś singlem, czy chcesz wyżywić dużą, kilkuosobową rodzinę? Wolisz upiec jeden bochenek i mieć to z głowy na kilka dni, czy może chcesz cieszyć się smakiem ciepłego, świeżego chleba codziennie rano? Dzięki funkcji wyboru wielkości bochenka, dopasujesz jego wielkość do swoich potrzeb i danej sytuacji, i nic się nie zmarnuje.
- Automatyczne programy - dobiorą parametry odpowiednie do wypieku danego rodzaju chleba, optymalizując zużycie energii i zapobiegając sytuacjom, gdzie chleb okaże się niewystarczająco wypieczony. Standardowe urządzenia posiadają zwykle kilkanaście programów, w tym m.in. do wypieku chleba pszennego, żytniego czy bezglutenowego.
- Głośność pracy - mieszanie i ugniatanie ciasta generuje odgłosy, których nie sposób uniknąć, jednak niektóre z tańszych modeli mogą być wyjątkowo głośne.
- Poziomy opiekania - urządzenia zwykle oferują 3 poziomy zrumienienia skórki, co wiąże się również z jej chrupkością. W zależności od tego, jaki chleb lubisz najbardziej, możesz wybrać skórkę jasno, średnio i mocno przypieczoną.
- Wyjmowaną misę z powłoką nieprzywierającą - w tę funkcję wyposażona jest większość urządzeń dostępnych na rynku, choć nadal nie wszystkie. Możliwość wyjęcia misy w znacznym stopniu ułatwia jej czyszczenie. Powłoka zapobiegająca przywieraniu to z kolei pewność, że po zakończeniu procesu pieczenia z łatwością wyjmiesz chleb, a sprzątanie będzie szybkie i proste.
- Dozownik owoców, orzechów i nasion - wiele urządzeń posiada albo sygnalizator dźwiękowy, informujący o możliwości ręcznego dosypania dodatków w konkretnym momencie przygotowywania ciasta, albo dozownik automatyczny, który samodzielnie dosypie ziarna.
- Funkcja opóźnionego startu - możesz przygotować składniki przed pójściem spać, a urządzenie samodzielnie wypiecze pyszny bochenek na śniadanie. Większość urządzeń posiada możliwość opóźnienia pracy o 12 godzin lub nieco więcej.
- Utrzymywanie temperatury po pieczeniu - automaty z tą funkcją zwykle podtrzymują ciepło przez godzinę od zakończenia procesu.
- Dodatkowe zabezpieczenia - urządzenie może być wyposażone w blokadę przed przegrzaniem i ochronę na wypadek braku prądu. Wypiekacz zapamiętuje cykl pracy w razie nagłego wyłączenia zasilania i po jego wznowieniu rozpoczyna swoją pracę od momentu w którym została ona przerwana.
Czy warto kupić automat do chleba?
Być może jesteś w grupie szczęśliwców, którzy pamiętają smak dawnego chleba, bez sztucznych ulepszaczy, spulchniaczy i konserwantów. Zauważasz, że pieczywo kupowane obecnie jest jakby „nadmuchane” i trzeba zjeść go więcej, by się nasycić.
- Masz doświadczenie w ręcznym pieczeniu chleba, ale chcesz szybciej i wygodniej przygotowywać pieczywo,
- Chcesz przestać kupować sklepowe pieczywo i sięgnąć po zdrowsze, domowe wypieki.
- Z powodów zdrowotnych kupujesz pieczywo bezglutenowe lub o niskim indeksie glikemicznym, jednak jest ono dla Ciebie niesmaczne, niewystarczającej jakości lub zbyt kosztowne.
- Chcesz przygotowywać zdrowe oraz pozbawione ulepszaczy i konserwantów pieczywo dla swoich najbliższych.
Kilka słów o przechowywaniu pieczywa
- Przechowuj chleb w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej.
- Nie owijaj bochenka folią ani nie wkładaj w reklamówkę. Powodują one efekt podobny do noszenia sztucznej, poliestrowej koszulki w upalny dzień. Nadmiar wilgoci nie odparowuje z ciała, lecz zostaje zatrzymany pod spodem. To samo dzieje się z pieczywem w folii, efektem czego chleb najpierw robi się „gumowaty”, a potem szybko pleśnieje.
- Zaopatrz się w lniany worek lub ściereczkę oraz drewniany chlebak. Naturalne surowce skutecznie odprowadzają nadmiar wilgoci z pieczywa, jednocześnie nie dopuszczając do jego przesadnego wysuszenia.
Cena automatu do chleba