Jak działa kostkarka do lodu?
2025-04-10 10:13:00
Jak działa kostkarka do lodu?
Kostkarka do lodu to przykład inżynierskiego sprytu zamkniętego w kompaktowej formie. Jak to możliwe, że zwykła woda w kilka minut zamienia się w idealnie uformowany lód? Zajrzyjmy za kulisy tego zaskakująco sprytnego urządzenia i dowiedzmy się, jak działa! Czy kostkarka do lodu musi być podłączona do źródła wody? Jaką technologię wykorzystuje? Ile kilogramów lodu jest w stanie wyprodukować w ciągu godziny? Sprawdźmy!
Spis treści
Kostkarka do lodu — co to jest?
Czym jest kostkarka do lodu? Najprościej mówiąc, jest to urządzenie służące do automatycznego wytwarzania kostek lodu – szybko, wygodnie i w dużych ilościach, bez konieczności używania tradycyjnych foremek czy tacek. Kostkarki do lodu znajdują zastosowanie zarówno w lokalach gastronomicznych jak i domowych kuchniach, oferując idealnie zmrożone kostki lodu o różnych kształtach i rozmiarach.

Jakie są rodzaje kostkarek do lodu?
Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów kostkarek do lodu. Jak już wspomnieliśmy, ze względu na zastosowanie kostkarki można podzielić na gastronomiczne i domowe. Wyróżnia się także kostkarki zintegrowane z lodówką, do zabudowy oraz wolnostojące. Istnieją również modele posiadające wbudowany zbiornik na wodę, oraz dające możliwość stałego podłączenia do źródła bieżącej wody.
Jeszcze do niedawna najpopularniejszym typem kostkarek do lodu były modele zintegrowane z lodówką. Moduł fabrycznie wbudowany w drzwi lodówki i podłączany do sieci wodociągowej z pewnością pozwala zaoszczędzić miejsce w kuchni — nie jest jednak pozbawiony wad. Minusem kostkarki w lodówce jest dużo wolniejsza praca, niż w przypadku modeli wolnostojących.

Jeśli szukasz urządzenia do robienia kostek lodu, które doskonale sprawdzi się w upalne letnie dni, najlepszą opcją dla Ciebie będzie z pewnością domowa kostkarka wolnostojąca, która oferuje możliwość zarówno ręcznego, jak i automatycznego uzupełniania wody. Tego rodzaju sprzęt jest w stanie wyprodukować ponad 0,5 kg lodu w ciągu godziny. Często wyposażony jest również funkcję dystrybutora lodu kruszonego i zimnej wody.
Jak działa kostkarka do lodu? Proces produkcji lodu – krok po kroku
Średni czas, potrzebny na całkowite zamrożenie lodu w domowej zamrażarce to 3-4 godziny. A więc jak to możliwe, że kostkarka wolnostojąca jest w stanie wyprodukować pierwsze kostki lodu w ciągu 10 minut od włączenia? To całkiem proste.
Proces wytwarzania kostek lodu w kostkarce działa na bardzo podobnej zasadzie jak chłodzenie w lodówce czy klimatyzacji. Wszystkie te urządzenia wykorzystują czynnik chłodniczy, czyli specjalny gaz, który krąży w zamkniętym układzie, odbiera ciepło i umożliwia chłodzenie. Zasadnicza różnica między zamrażarką a kostkarką polega na tym, że w maszynie do lodu zimno jest przekazywane punktowo, a woda ma bezpośredni kontakt z elementem chłodzącym, w związku z czym zaczyna zamarzać niemal natychmiast. Prześledźmy ten proces krok po kroku.
Krok 1: pobieranie wody
Cały proces zaczyna się od napełnienia zbiornika z wodą. W zależności od modelu woda może być uzupełniana ręcznie lub automatycznie, poprzez podłączenie do źródła wodociągowego. Pompa pobiera wodę i kieruje ją do formy.
Krok 2: chłodzenie wody i formowanie kostek
Po napełnieniu formy wodą kostkarka automatycznie rozpoczyna proces chłodzenia. Kluczową rolę odgrywa w nim czynnik chłodniczy, czyli specjalny gaz, który krąży w obiegu i umożliwia odbieranie ciepła z wody. Na początku sprężarka uruchamia obieg czynnika chłodniczego — gazowy czynnik chłodniczy zostaje zassany i sprężony. W wyniku sprężenia jego ciśnienie i temperatura znacznie rosną.
Następnie czynnik chłodniczy trafia do skraplacza, w którym oddaje ciepło do otoczenia i obniża swoją temperaturę. Zimny czynnik trafia do parownika, do którego podłączona jest metalowa forma na lód. Odparowując, czynnik pochłania ciepło z wody, czyli dosłownie „wyciąga” z niej temperaturę. Efekt? Woda na powierzchni formy zaczyna zamarzać, tworząc pierwsze warstwy lodu.

Krok 3: oddzielenie kostek lodu od formy
Gdy kostki są już całkowicie zamarznięte, kostkarka automatycznie oddziela je od formy. Zazwyczaj wykorzystuje do tego energię mechaniczną lub chwilowe podgrzanie formy, np. poprzez odwrócenie cyklu chłodzenia.
Krok 4: przeniesienie lodu do pojemnika
Gotowe kostki lodu zsuwają się do wewnętrznego pojemnika. Stamtąd — w zależności od modelu — mogą być wyciągnięte ręcznie, za pomocą specjalnej łopatki, lub zostają podane bezpośrednio do szklanki, po naciśnięciu przycisku dystrybutora.

Jak używać kostkarki?
Kostkarka to dziecinnie proste w obsłudze urządzenie. Wystarczy napełnić zbiornik wodą i uruchomić maszynę do lodu, aby chwilę później cieszyć się idealnie zmrożonymi kostkami. Czytelny i intuicyjny panel sterowania pozwoli szybko znaleźć odpowiedni przycisk i wybrać interesującą Cię opcję.
- Podłącz urządzenie do prądu.
- Otwórz drzwiczki zbiornika na wodę i napełnij go ręcznie wlewając wodę do środka, lub podłącz kostkarkę do stałego źródła wody.
- Uruchom kostkarkę do lodu za pomocą przycisku ON/OFF.
- Wybierz interesujący Cię rozmiar kostek.
- Pierwsze kostki lodu gotowe będą w ciągu 8 do 10 minut.
- Postaw szklankę pod dozownikiem i naciśnij przycisk zwalniający kostki lodu.
Dodatkowe funkcje — dyspenser wody i kruszonego lodu
Poszczególne modele kostkarek do lodu mogą oferować dodatkowe funkcje, które pomogą Ci w szybkim i wygodnym przygotowywaniu schłodzonych napojów. Na przykład kostkarka Yoer IceBreaker nie tylko efektywnie produkuje kostki lodu — może je również kruszyć oraz podawać do szklanki czystą, schłodzoną wodę. Kostkarki do lodu 3w1 z opcją kruszenia lodu i dyspensera wody może stać się domowym centrum dowodzenia każdego miłośnika starannie przygotowanych drinków, koktajli i bezalkoholowych napojów.
Do czego przydaje się kostkarka do lodu?
Myślisz, że maszyna do robienia lodu to gadżet, który przyda się wyłącznie w ciągu kilku najcieplejszych dni lata? Nic bardziej mylnego. Dzięki kostkarce do lodu, niezależnie od pory roku możesz cieszyć się zimną wodą, colą, kawą mrożoną, drinkami i mocktailami. To także niezastąpiony sprzęt na każdym przejęciu domowym, dzięki któremu nie musisz martwić się o wcześniejsze mrożenie wody w silikonowych foremkach. Świetnie sprawdza się także do utrzymania niskiej temperatury butelek, umieszczonych w przenośnej lodówce lub misie z lodem!

Lód z kostkarki wykorzystasz również w trakcie gotowania — z jego pomocą szybko schłodzisz ciepłe potrawy lub zahartujesz świeżo ugotowane jajka i warzywa. Ponadto kostki lodu wykorzystasz do przygotowania zdrowotnych okładów — świetnych po treningu sportowym, przy przeziębieniu, a nawet przed wykonaniem makijażu!