• 1 okejka
    • kropka 1
    • kropka 2
  • 2 okejka
    • kropka 1
    • kropka 2
Rodzaje suszarek do grzybów
 
Grille elektryczne możemy podzielić na dwie główne kategorie:
 
    • Domowe grille stołowe– jak sama nazwa wskazuje, tego typu urządzenia sprawdzą się najlepiej w domach i mieszkaniach bez dostępu do ogrodu. Nie zajmują wiele miejsca i można je wygodnie przenosić. Wystarczy postawić je na kuchennym stole i cieszyć się smacznymi, pieczonymi potrawami. Więcej o grillach stołowych dowiesz się z naszego artykułu.
      • Grill z rusztem: wygląda jak tradycyjny grill węglowy, jednak nie posiada nóżek. Pod rusztem znajduje się tacka ociekowa, którą należy napełnić wodą, by skapujący do niej tłuszcz nie przywarł do powierzchni. W grillu elektrycznym tłuszcz nie osadza się na rozżarzonym węglu, dlatego nie wydziela się nieprzyjemnego dymu, a potrawy można przyrządzać także w domu.
      • Grill płytowy: potrawy pieczone są bezpośrednio na płycie grzewczej. Płyta może być płaska, bądź ryflowana, a na każdej z nich możesz przygotować inne rodzaje potraw. Ważne, aby powłoka płyty była nieprzywierająca, co wykluczy ryzyko przypalenia dań. Również w takim modelu tłuszcz przedostaje się do tacki ociekowej, co zapewnia beztłuszczowe pieczenie. Taki model może posiadać pokrywę, która zamyka obieg gorącego powietrza, przyspieszając grillowanie produktów.
      • Grill kontaktowy: umożliwia beztłuszczowe pieczenie mięs, ryb i różnego rodzaju warzyw, przez bezpośrednie położenie produktów na płycie grzewczej. Można przyrządzać jedną lub dwie strony jednocześnie, a niektóre rodzaje grilla posiadają funkcję opiekania bezdotykowego.
      • Grill typu raclette i fondue: w atmosferze domowej najczęściej umieszcza się go na stole, a każdy z gości ma możliwość samodzielnego skomponowania interesującego go posiłku. Raclette to szwajcarski sposób topienia grilla na małych patelniach. Najczęściej spotykany grill tego typu składa się z kilku małych patelni teflonowych, które znajdują się pod płytą grzewczą i/lub kamienną. Górna część grilla może posiadać wyłącznie płytę kamienną, wyłącznie płytę grzewczą, bądź w połowie płytę kamienną i płytę grzewczą (ryflowaną lub płaską, jak w przypadku innych typów grilli elektrycznych). W tym samym czasie możemy piec produkty zarówno na płycie, jak i na patelenkach, na których możemy przyrządzić także jajka, bądź ser, urozmaicając tym samym tradycyjny, grillowany posiłek.
    • Ogrodowe i balkonowe grille stojące często są większe niż grille stołowe, dzięki czemu w tym samym czasie możesz przygotować większą ilość potraw i przysmaków. Posiadają stabilne nóżki, które umożliwiają wygodne przygotowanie posiłków na zewnątrz, bez szukania szafki, a dzięki dodatkowym półkom możesz mieć pod ręką przyprawy i niezbędne dodatki. Grill elektryczny nie wydziela szkodliwych substancji i nieprzyjemnego zapachu, dlatego nie będzie przeszkadzał Twoim sąsiadom.
  • Grill z rusztem: wygląda jak tradycyjny grill węglowy, dlatego jest idealną opcją dla amatorów takiego grillowania. Tłuszcz zamiast na rozżarzony węgiel, trafia do tacki wypełnionej wodą, dzięki czemu ilość dymu jest ograniczona do minimum. Grill z rusztem ma jednak jedną zasadniczą wadę - tłuszcz z przygotowywanych potraw skapuje bezpośrednio na element grzewczy, który później zasycha i wraca do produktów w postaci szkodliwej pary. Dania przygotowywane na ruszcie tracą ważne właściwości odżywcze, ponieważ wszystkie skapują do tacki i na grzałkę. Ponadto, element grzewczy z zaschnętym tłuszczem bardzo trudno dokładnie doczyścić.
  • Grill płytowy: produkty znajdują się bezpośrednio na płycie grzewczej, np. teflonowej czy aluminiowej. Tak jak w przypadku grilli stołowych, płyta może być ryflowana, co znaczy, że posiada rowki i/lub oczka odprowadzające tłuszcz do specjalnej tacki, a może być zupełnie płaska, zawierając tylko specjalne rynienki, które odprowadzają tłuszcz. Specjalna powłoka płyty zapobiega przywieraniu potraw do jej powierzchni. Płyta grzewcza, w odróżnieniu od rusztu, zapobiega utracie ważnych wartości odżywczych, do tacki przedostaje się wyłącznie zbędny tłuszcz. Ponadto, pieczone produkty są znacznie bardziej soczyste. Taki model może posiadać pokrywę, która zamyka obieg gorącego powietrza i przyspiesza proces grillowania potraw.