Grillowanie w ogrodzie i na balkonie nigdy nie było łatwiejsze
30.04.2021
Doradca Yoer
Kiedy tylko na zewnątrz zaczyna robić się cieplej, a dni są już znacznie dłuższe, w naszych głowach coraz częściej pojawia się myśl o wspólnym, rodzinnym grillowaniu. Czas spędzany przy przygotowywaniu potraw zbliża do siebie członków rodziny, a uwielbiany smak grillowanego posiłku pozostawia wspomnienia dobrze przeżytego dnia.
Jednak nie każdy ma możliwość swobodnego grillowania na świeżym powietrzu – balkony nie są do tego najbezpieczniejszym miejscem, a tradycyjny grill węglowy może stwarzać zagrożenie w każdym miejscu. Nie mówiąc o uciążliwym dymie, który nie pozwoli ani Twoim gościom, ani sąsiadom na odpoczynek w letni wieczór.
W niniejszym artykule dowiesz się, dlaczego grill elektryczny jest świetną opcją na bezpieczne i zdrowe grillowanie na świeżym powietrzu.
Najlepszy grill na ogrody i balkony
Podział grilli elektrycznych na balkon i ogród:
- GRILL Z RUSZTEM – przypomina grill tradycyjny, dlatego jest najlepszą opcją dla miłośników tradycyjnego grillowania. Potrawy pieką się dzięki grzałce, która równomiernie rozprowadza ciepło pod całą powierzchnią rusztu, a wyciekający z produktów tłuszcz nie spada na rozżarzony węgiel, zatrzymując się w specjalnej tacce napełnionej wodą i tym samym nie wytwarza specyficznego zapachu. Taki grill ma jednak jedną zasadniczą wadę – tłuszcz może osadzać się na grzałce, którą później bardzo trudno doczyścić, a zaschnięty osad paruje, przedostając się na pieczące się na ruszcie potrawy w formie szkodliwych toksyn. Produkty tracą swoje właściwości odżywcze i są nieco bardziej wysuszone.
- GRILL PŁYTOWY – grillowane produkty znajdują się bezpośrednio na płycie grzewczej, która pozwala na całkowicie beztłuszczowe przygotowanie potraw, a teflonowa powłoka zapobiega przywieraniu produktów do powierzchni. Płyta może być ryflowana lub płaska. Pierwszy z modeli posiada delikatne rowki, które odprowadzają tłuszcz, wydobywający się z potraw. Drugi natomiast nie pozostawia charakterystycznych pasków, pozostających po tradycyjnym grillowaniu, a tłuszcz jest odprowadzany przez specjalne rynienki boczne do zbiornika ociekowego. Potrawy przygotowane na płycie nie tracą swoich wartości odżywczych, a do pojemnika spływa wyłącznie zbędny tłuszcz. Ponadto, płyta grzewcza pozwala na pieczenie produktów, które nie nadają się do przygotowywania na ruszcie np. ze względu na swoją wielkość lub kształt.
- Otwarte – świetnie sprawdzają się zarówno w warunkach domowych, jak i ogrodowych. Grille otwarte pozwalają na bezproblemowe doglądanie przyrządzanych potraw, ponad którymi unosi się zapach pysznego posiłku.
- Zamykane – ten rodzaj grilla posiada pokrywę, która skutecznie zamyka obieg gorącego powietrza, tym samym przyspieszając proces przygotowania potrawy.
- Stołowe – grille bez nóżek, potrzebują dodatkowej powierzchni, na której zostanie postawione urządzenie. Idealnie sprawdzają się w warunkach domowych, jako artykuł użytku codziennego.
- Stojące – grille posiadające nóżki, które pozwalają na wygodne przygotowywanie posiłków na zewnątrz, bez potrzeby szukania szafki lub innej podstawy. Nóżki mogą być stałe lub demontowane – druga opcja pozwala na użytkowanie grilla zarówno na zewnątrz, jak i w domowej kuchni.
Elementy dobrego grilla elektrycznego:
- Dobrej jakości ruszt i/lub płyta – chromowany ruszt i solidna płyta (może być np. aluminiowa) to dobrej jakości elementy, które zapewnią ich długą żywotność, dzięki czemu nie będziesz musiał martwić się zniszczeniem i potrzebą wymiany, a nieprzywierająca powłoka teflonowa płyty pozwala na pieczenie bez przywierania potraw do powierzchni, co znacznie ułatwi czyszczenie sprzętu po zakończeniu grillowania. Grille z rusztem mogą posiadać funkcję regulacji wysokości rusztu, dzięki czemu dostosujesz odległość między potrawą a grzałką, przygotowując potrawę w odpowiedniej dla niej temperaturze. Na rynku znajdziesz modele, które posiadają zarówno ruszt, jak i płytę grzewczą, dzięki czemu każdą potrawę będziesz mógł przygotować w sposób, który jest dla niej najbardziej odpowiedni.
- Solidna budowa – grill zewnętrzny, posiadający nóżki, powinien być przede wszystkim stabilny, dlatego najczęściej jest wykonany z tworzywa sztucznego lub stali nierdzewnej. Pamiętaj, że stal jest trwalszym materiałem, dlatego grill z niej wykonany będzie bardziej wytrzymały. Posiadając dodatkowe elementy zabezpieczające (takie jak antypoślizgowe nóżki, nienagrzewające się uchwyty czy wyłącznik bezpieczeństwa), możemy czuć się bardziej komfortowo podczas grillowania, nie martwiąc się o wypadki zagrażające zdrowiu.
- Regulowany termostat – pozwala na ustawienie temperatury pieczenia odpowiedniej dla potrawy, którą chcesz przyrządzić, mając większą kontrolę nad całym procesem grillowania.
- Duży obszar grillowania – dzięki dużej powierzchni rusztu lub płyty możesz przygotować więcej potraw w tym samym czasie, unikając pieczenia „na raty”.
- Dodatkowy ruszt – mniejszy ruszt, znajdujący się nad rusztem głównym, pozwoli Ci utrzymać odpowiednią temperaturę przygotowanych już potraw, bez obawy o ich wystygnięcie, a cały posiłek będziesz mógł podać za jednym razem.
- Tacka na tłuszcz – specjalna tacka ociekowa, najczęściej aluminiowa, do której spływa tłuszcz wydobywający się z potraw podczas pieczenia. Pojemnik możesz z łatwością wyjąć i opróżnić z tłuszczu – niektórzy koneserzy grillowania polewają pieczące się potrawy pozostałym tłuszczem, żeby zyskać dodatkowy aromat. W przypadku grilli z rusztem, tackę należy napełnić wodą, by tłuszcz spływający z produktów nie przypalił się.
- Półki boczne – dzięki dodatkowej powierzchni, możesz mieć pod ręką wszystkie niezbędne akcesoria, przyprawy i sztućce, bez potrzeby odchodzenia od rusztu.
- Półka dolna – może być częścią podstawy grilla, na której postawisz dodatkowe potrawy, napoje czy talerze, bez konieczności chodzenia do kuchni.
- Ochrona przed wiatrem – specjalna osłona dedykowana grillom z rusztem, pozwala na grillowanie na świeżym powietrzu bez obawy o nieprzyjemne zawiewanie.
- Dodatkowa pokrywa – grill może posiadać pokrywę, która zamyka obieg gorącego powietrza, przyspieszając proces przygotowywania potraw.
Dlaczego warto zmienić grill na elektryczny?
- Zdrowsze jedzenie – potrawy przygotowywane na grillu elektrycznym nie zawierają tłuszczu, nie wchłaniają też dymu unoszącego się z rozpalonego węgla i szkodliwej rozpałki, dlatego są bezsprzecznie zdrowszą alternatywą produktów przygotowywanych na tradycyjnym grillu węglowym.
- Szybkie i wygodne przygotowywanie posiłku – grill elektryczny nie wymaga rozpalania, dlatego niemal natychmiast możesz położyć produkty na rozgrzaną powierzchnię, a równomierne rozprowadzanie ciepła przez grzałkę pozwala na sukcesywne pieczenie na całej powierzchni rusztu czy płyty. Przygotowanie całego posiłku zajmuje zdecydowanie mniej czasu niż pieczenie na grillu tradycyjnym, bez potrzeby nieustannego pilnowania potraw i utrzymywania ognia.
- Brak uciążliwego dymu – choć wielu koneserów grillowania uwielbia zapach dymu wydobywającego się z grilla oraz specyficzny smak potraw przygotowanych na węglu, nie da się ukryć, że dym ten jest niezdrowy i nieekologiczny. Ponadto, uniemożliwia on grillowanie na balkonach, co dla wielu mieszkańców miast jest jedyną możliwością. Grill elektryczny nie wydziela dymu, więc nie będzie przeszkadzał Twoim sąsiadom – ani na ogródku, ani na balkonie.
- Możliwość grillowania w domu i na zewnątrz – grille 2w1 pozwalają na ich użytkowanie zarówno w słoneczny dzień na świeżym powietrzu, jak i podczas mroźnej zimy w domowym zaciszu.
- Łatwe utrzymywanie czystości – posiadanie przez grill takich elementów jak demontowane płyty czy tacka ociekowa pozwala na szybkie usunięcie wszelkich zabrudzeń, które pojawiły się w trakcie pieczenia, a możliwość mycia części w zmywarce jeszcze bardziej usprawnia cały proces.
- Większe poczucie bezpieczeństwa – należy wybrać taki grill, który zapewni możliwie największe poczucie bezpieczeństwa. Stabilna konstrukcja i dodatkowe elementy zabezpieczające pozwalają na komfortowe grillowanie bez obawy o wypadki zagrażające życiu i zdrowiu.