Darmowa dostawa
100 dni na darmowy zwrot
3 lata gwarancji
Free shipping
100 days for free return
3 year warranty

Robot kuchenny - najlepsze przepisy na domowe ciasta

2021-12-13 11:00:00
4 przepisy na domowe ciasta - Robot kuchenny

4 najlepsze przepisy na domowe ciasta

 
Data aktualizacji: 16.06.2025
Yoersik - Twój doradca
Większość z nas nie wyobraża sobie imprez okolicznościowych takich jak urodziny, imieniny czy chrzciny bez słodyczy, w tym tradycyjnych, domowych ciast. Im więcej rodzin, im więcej regionów Polski, tym więcej inspiracji i pomysłów na ciasta, ale na naszych talerzach znajdziemy jabłecznik, sernik czy karpatkę.
 
W tym artykule przygotowaliśmy dla Was kilka sprawdzonych przepisów na domowe ciasta z użyciem planetarnego robota kuchennego. Znajdziesz tu przepisy na klasyczny sernik z polewą karmelową, ciasto marchewkowe, ciasto pomarańczowe oraz tradycyjną babkę majonezową. Takie ciasta umilą każdą imprezę i grawantujemy, że zadowolą podniebienia Twich gości. Jeśli jestem fanem słodkich łakoci, to ten wpis jest właśnie dla Ciebie.

Kilka słów o planetarnym robocie kuchennym

 
Wszystkie przepisy, które dzisiaj zaprezentujemy, powstały przy wykorzystaniu wielofunkcyjnego robota planetarnego Yoer Astralo Pro. Dlaczego? Bo planetarny robot kuchenny to wielofunkcyjne urządzenie, które znacząco usprawnia pracę w kuchni. Robot tego typu charakteryzuje się planetarnym ruchem mieszadeł, które obracają się jednocześnie wokół własnej osi i po obwodzie misy robota planetarnego. Dzięki takiemu rozwiązaniu składniki wymieszane są dokładniej i szybciej niż w tradycyjnym robocie.

"robot
 

Robot planetarny charakteryzuje się dużą funkcjonalnością, dzięki dodatkowym akcesoriom, o które można rozbudować urządzenie. Taki sprzęt potrafi zastąpić kilka innych urządzeń AGD i zostać naszym „centrum dowodzenia”Więcej o robotach kuchennych przeczytasz w nszym artykule Jaki robot kuchenny wybrać? A teraz czas zakasać rekawy i zabrać się do pieczenia! 

1. Ciasto marchewkowe z kremem

 
Ciasto marchewkowe zdobywa coraz popularność wśród ludzi, którzy zdrowo się odżywiają. Marchewka w deserze? O tak! To właśnie dzięki niej ciasto zyskuje niepowtarzalną wilgotność i głęboki, naturalny smak, który trudno porównać z jakimkolwiek innym ciastem. Nasz przepis jest pomostem między światem słodkich łakoci a dietetycznymi słodyczami. Marchewka nadaje ciastu miękkość i soczystość, orzechy wprowadzają chrupiący akcent, a kremowy serek na wierzchu – aksamitne wykończenie. Całość nie tylko świetnie smakuje, ale też pięknie się prezentuje.  
 

Składniki na ciasto marchewkowe:

  • 4 jaja
  • Szklanka cukru
  • Opakowanie cukru waniliowego lub wanilinowego
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Niepełna szklanka oleju
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • Szklanka startej marchewki (można dodać więcej według uznania)
  • Szklanka posiekanych orzechów (np. włoskie)
  • Jabłko lub gruszka pokrojone w drobną kostkę
  • Opcjonalnie: garść suszonych śliwek, rodzynek lub skórek z pomarańczy

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Jajka ubijamy z cukrem, stopniowo dodając olej podczas miksowania.
  3. W osobnej misce łączymy pozostałe suche składniki, potem łączymy z masą jajeczną.
  4. Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem.
  5. Piekarnik nastawiamy na 180 °C z funkcją góra–dół i pieczemy 60 minut.

Składniki na krem:

  • 200 g serka typu Philadelphia lub homogenizowanego
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • Migdały lub orzeszki ziemne do posypania

Przygotowanie kremu:

  1. Mieszamy serek z miodem (lub syropem klonowym).
  2. Rozsmarowujemy krem na wystudzonym cieście.
  3. Posypujemy płatkami migdałów lub orzeszkami ziemnymi.
 
ciasto-marchewkowe przełożone kremem z serka typu Filadefia

Tip od Yoer: Jak przyrządzić domowy cukier waniliowy?

 
Naturalny cukier waniliowy jest dosyć drogim produktem, a jego tańszy zamiennik - cukier wanilinowy - nie skamuje tak samo dobrze. Wanilina wykorzystywana w przemyśle spożywczym jest produktem chemicznym, wytworzonym w sztuczny sposób. Dlatego w domowym zaciszu warto przygotować domowy cukier waniliowy, który uzyskasz stosunkowo niski kosztem i nakładem pracy.

Składniki na domowy cukier waniliowy:

  • 2 świeże laski wanilii
  • Szklanka cukru (200-250 gramów)

Przygotowanie:

  1. Przesypujemy cukier do słoiczka.
  2. Laskę wanilii przecinamy i tępą stroną noża wydrążamy ziarenka.
  3. Pustą laskę wanilii zasypujemy w cukrze, a ziarenka kładziemy na górze.
  4. Zamykamy słoik i odkładamy w ciemne, chłodne miejsce na tydzień.
 
cukier-waniliowy-wanilia-laska-wanilii-cukier

2. Babka majonezowa

 
Babka z majonezem? Brzmi nietypowo? Dla wielu to może być kulinarna zagadka, ale już po pierwszym kęsie wszystko staje się jasne. To klasyczny, tradycyjny przepis, który zaskakuje swoją prostotą i... skutecznością! Choć może się wydawać, że majonez to składnik zarezerwowany wyłącznie do sałatek czy kanapek, w rzeczywistości świetnie sprawdza się także w wypiekach.

To przepis, który od lat gości na polskich stołach – często przekazywany z pokolenia na pokolenie, zwłaszcza w okresie świąt Wielkanocnych. Jeśli szukasz czegoś prostego, ale efektownego – babka z majonezem będzie strzałem w dziesiątkę.

Składniki na babkę majonezową:

  • 4 jajka
  • Szklanka cukru
  • Szklanka mąki pszennej
  • Szklanka kartoflanki
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Mały majonez (200 ml)
  • Olejek według uznania (polecamy olejek migdałowy lub cytrynowy)
  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Do przepisu wykorzystujemy składniki w temperaturze pokojowej.
  2. Ubijamy jajka z cukrem.
  3. W osobnej misce mieszamy pozostałe składniki.
  4. Łączymy dwie części w jednolitą masę, którą wykładamy na blachę.
  5. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 °C z funkcją góra–dół (nie mylić z termoobiegiem!).
 
babka majonezowa posypana cukrem pudrem

3. Ciasto pomarańczowe z orzechami i żurawiną

 
Słodycz pomarańczy, chrupkość orzechów i lekko kwaskowa nuta żurawiny – brzmi jak deser idealny? Ciasto pomarańczowe z orzechami i żurawiną to nietuzinkowa propozycja dla tych, którzy kochają łączyć smaki i eksperymentować w kuchni. Ten wypiek doskonale sprawdzi się zarówno jako element świątecznego stołu, jak i codzienna, domowa przyjemność – lekka, aromatyczna i bogata w wartościowe składniki. 

Jego sekretem jest aromatyczna skórka pomarańczowa, która nadaje wypiekowi wyjątkowy cytrusowy charakter i sprawia, że już podczas pieczenia w całym domu unosi się zapach domowego ciepła. W tym przepisie pokażemy Ci, jak krok po kroku przygotować ciasto, które zachwyci smakiem i zapachem już przy pierwszym kęsie.
 

Składniki na ciasto pomarańczowe:

  • 250 gramów mąki pszennej
  • Szklanka żurawiny suszonej posiekanej na małe kawałki
  • Kandyzowana skórka pomarańczy
  • Garść posiekanych orzechów (około 60–70 gramów)
  • 1 jajko
  • 160 gramów cukru
  • Szklanka kefiru lub maślanki
  • 4–5 stołowych łyżek oleju
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • Łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego

Przygotowanie:

  1. Do przepisu wykorzystujemy składniki w temperaturze pokojowej.
  2. W naczyniu łączymy skórkę pomarańczy, jajko, kefir lub maślankę, olej oraz wanilię. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  3. Bezpośrednio do miski przesiewamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość mieszamy.
  4. Wykładamy ciasto na blachę-keksówkę.
  5. Ciasto na blaszce pieczemy przez 60 minut w temperaturze 160–170 °C bez termoobiegu.
  6. Kontrolujemy stopień wypieczenia za pomocą suchego patyczka.

Składniki na lukier pomarańczowy:

  • Pół szklanki cukru pudru
  • 3 stołowe łyżki soku pomarańczowego
  • Skórka z pomarańczy

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy lukier, mieszając wszystkie składniki w miseczce.
  2. Rozcieramy na jednolitą masę.
  3. Polewamy ciasto. Voilà, gotowe!
 
ciasto-pomarańczowe-z-orzechami-i-żurawiną-lukier-pomarańczowy

Tip od Yoer: Jak przyrządzić domową kandyzowaną skórkę z pomarańczy?

 
Kandyzowana skórka pomarańczy to dodatek, który przyda się do wielu przepisów. Domowa skórka ma intensywny smak i przyjemny zapach, zwłaszcza w porównaniu do tej kupionej w sklepie. Co najważniejsze, znamy jej dokładny skład i nie musimy martwić się o sztuczne dodatki, barwniki i chemiczne aromaty.
 

Składniki na kandyzowaną skórkę pomarańczy:

  • 3 pomarańcze
  • ½ szklanki wody
  • Szklanka cukru

Przygotowanie:

  1. Pomarańcze dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem.
  2. Obieramy pomarańcze ze skóry, dzieląc ją na ćwiartki.
  3. Wycinamy białą warstwę skórki, która jest gorzka w smaku.
  4. Skórki kroimy w paski, gotujemy na wrzątku przez około 5–10 minut i odcedzamy.
  5. Skórki kroimy w kostki i wkładamy do garnka z cukrem oraz wodą.
  6. Całość delikatnie mieszamy i gotujemy na delikatnym ogniu przez około 40 minut bez przykrycia.
  7. W tym czasie skórka powinna się delikatnie zeszklić, czyli zrobić półprzezroczysta.
  8. Po ostudzeniu kandyzowaną skórkę przekładamy do słoika.
  9. Przechowujemy w lodówce.
 
kandyzowana-skórka-pomarańczy-skórka-pomarańczy-w-cukrze

3. Klasyczny sernik z polewą karmelową

 
Jest coś magicznego w klasycznym serniku – jego kremowa konsystencja, delikatny smak i zapach wanilii sprawiają, że trudno mu się oprzeć. Ale kiedy dodasz do niego słodką, aksamitną polewę karmelową, zamienia się w prawdziwe mistrzostwo! Ten przepis to ukłon w stronę tradycji, ale z nowoczesnym twistem – karmel idealnie komponuje się z delikatnym wnętrzem sernika, tworząc deser, który zachwyca zarówno na co dzień, jak i podczas rodzinnych uroczystości. Do przepisu warto wykorzystać dobry, lokalny twaróg. Spróbuj słodkiej klasyki, w nowym wydaniu!
 

Składniki na masę sernikową:

  • 1000 gramów tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwa razy
  • 200 gramów masła
  • 250 gramów cukru
  • 4 duże lub 5 małych jajek, oddzielamy białka i żółtka
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • Opcjonalnie: bakalie – rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczy

Przygotowanie:

  1. Do przepisu wykorzystujemy składniki w temperaturze pokojowej.
  2. W misie robota ucieramy masło z cukrem.
  3. Dodajemy oddzielone żółtka i miksujemy.
  4. Stopniowo dodajemy twaróg, cały czas miksując masę.
  5. Do masy sernikowej dosypujemy skrobię ziemniaczaną i miksujemy.
  6. Potem możemy dodać bakalie.
  7. Osobno ubijamy białko i delikatnie mieszamy z masą sernikową bez używania robota.

Spód do sernika:

  • 200 gramów herbatników
  • 50 gramów masła

Przygotowanie:

  1. Rozpuszczamy masło w mikrofali lub kąpieli wodnej.
  2. Blendujemy herbatniki na miazgę.
  3. Łączymy herbatniki z masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  4. Wykładamy ciasteczkowy spód na okrągłą blachę.
  5. Wykładamy masę sernikową.
  6. Pieczemy przez 1,5h w temperaturze 150 °C z funkcją statyczną góra–dół.

Polewa karmelowa:

  • Garść krówek mlecznych

Dekoracja:

  1. Krówki rozpuszczamy na patelni na małym ogniu.
  2. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody lub mleka, żeby rozpuszczone krówki nie przypaliły się na patelni.
  3. Możemy wtedy użyć garnka.Masę krówkową wylewamy na ciasto i czekamy do zastygnięcia.

Sernik potrzebuje trochę czasu na odparowanie. Najlepiej smakuje dopiero na 2. dzień!

 
sernik z polewą karmelową sernik klasyczny sernik królewski-ciasteczkowy-spód

W czym robot planetarny jest lepszy od tradycyjnego robota kuchennego?

 
W tym zestawieniu przyjrzymy się zaletom oraz wadom planetarnych urządzeń kuchennych:

ZALETY WADY
  • Wielozadaniowy
  • Sprawnie wyrabia ciasto
  • Lepiej zbiera resztki ciasta z brzegów misy
  • Stabilny podczas pracy
  • Potrafi zastąpić kilka innych urządzeń AGD
  • Większa moc – szybkość działania
  • Ekonomiczny
  • Oszczędność czasu
  • Nowoczesny design
  • Wyższy koszt zakupu
  • Zajmuje sporo miejsca
  • Bardziej skomplikowana obsługa

Cena robotów kuchennych

 
Na rynku znajdziesz roboty kuchenne w zróżnicowanych cenach. Dzięki szerokiej gamie ofert od różnych producentów wyszukasz urządzenie, które sprosta Twoim oczekiwaniom.
 
Najtańsze roboty kuchenne sprawdzą się tylko do prostych zadań, które sprawniej wykonasz przy pomocy innych urządzeń AGD. Taki robot nie przetrwa próby czasu przez słabą konstrukcję i gorsze materiały, szczególnie przy regularnym użytkowaniu.
 

"robot


Planetarne roboty kuchenne ze średniej półki charakteryzują się dobrym stosunkiem jakości do ceny. Sprawdzą się w codziennym użytkowaniu i zapewnią dostęp do kilku dodatkowych opcji, które ułatwią ich obsługę. Niestety takiego robota nie będziesz mógł rozbudować o dodatkowe elementy.
 
Najlepiej poszukać robota kuchennego, który stanie się Twoim „centrum dowodzenia”. Urządzenia klasy premium pomogą w uszczupleniu Twoje portfela, ale przede wszystkim w przygotowaniu niezliczonej ilości zróżnicowanych posiłków. Wszystko dzięki temu, że taki robot potrafi wcielić się w rolę miksera, blender czy maszynki do kawy.
 
Jeśli interesuje Cię planetarny robot kuchenny marki Yoer, zapraszamy tutaj: Roboty kuchenne

Podziel się na social media

 

Autor:Yoersik - Twój doradca