Jaki blender kielichowy wybrać?

 
12.10.2021
Doradca Yoer
Choć po blender kielichowy sięgasz kilka razy w ciągu tygodnia, aby przygotować pyszne koktajle czy inne dania, to często nie doceniasz tego urządzenia. Jednak jeśli przyjrzysz się sprawie dokładnie, to sprzęt wyrasta na jednego z Twoich najważniejszych pomocników w codziennych sprawunkach.
 
W niniejszym artykule poznasz bliżej blender kielichowy. Dowiesz się, jak działa takie urządzenie miksujące. Poznasz jego budowę i najważniejsze cechy. Sprawdzisz zalety blendera stojącego. Zyskasz informacje, jak czyścić taki sprzęt. Jeśli jesteś fanem nowoczesnych rozwiązań, które ułatwiają pracę, to ten artykuł jest skierowany właśnie dla Ciebie.

Jak działa blender kielichowy?

 
Blender kielichowy znajdzie szerokie zastosowanie w Twojej kuchni. Urządzenie wykorzystasz do przygotowania prostych posiłków, dzięki czemu szybciej uporasz się z codziennymi sprawunkami. Z jego wsparciem przyrządzisz także bardziej skomplikowane dania, które wymagają większej wprawy. Większość osób nie wyobraża sobie skutecznego funkcjonowania bez tego rodzaju pomocnika.
 
Działanie blendera kielichowego jest bardzo proste. Polega na kręceniu nożami tnącymi z dużą prędkością. Ostrza wprawione w ruch obrotowy rozdrabniają oraz mieszają składniki umieszczone w kielichu. Warto zaznaczyć, że są przy tym bardzo skuteczne i niezwykle dokładne. Niektóre modele potrafią kroić nawet na kilku płaszczyznach, jeśli na wyposażeniu mają specjalnie wyprofilowane ostrza tnące.
 
Na koniec akapitu trochę fizyki… Przez siłę odśrodkową składniki wprawiane są w ruch laminarny. Wszystko, co znajduje się w pojemniku, przepływa równomiernie i warstwowo. Dzięki temu po jakimś czasie dochodzi do całkowitego rozdrobnienia produktów wewnątrz kielicha. Część blenderów z najwyższej półki potrafi pracować także w trybie burzliwym, co dodatkowo skraca czas działania.

Budowa blendera kielichowego

 
Blender kielichowy zbudowany jest z kilku podstawowych elementów: korpusu, kielicha oraz kołnierza z ostrzami.
 
W korpusie wykonanym ze stali lub plastiku znajduje się silnik oraz cała elektronika. Można powiedzieć, że to „mózg” całego urządzenia. Na zewnątrz znajdziesz panel z pokrętłem i kilkoma przyciskami lub sterowany dotykowo.
 
Kielich najczęściej wykonany jest ze szkła. Ten materiał zapewnia większą wytrzymałość, a dodatkowo nie wchodzi w reakcje z rozdrabnianymi składnikami. Niestety przy okazji wzrasta jego waga. Kielich może być wykonany także z tritanu. To nowoczesny „plastik”, który jest wytrzymały i wolny od szkodliwych składników takich jak BPA.
 
Między korpusem a kielichem znajduje się miejsce na kołnierz z ostrzami. Ostrza bywają różne, ale najbardziej popularne są wielokierunkowe i ząbkowane. Taka konstrukcja pozwoli na dokładniejsze, efektywniejsze i szybsze łączenie blendowanej żywności.
 
Na rynku znajdziesz ostrza 4-ramienne i 6-ramienne. Większa liczba noży ma znaczenie, ponieważ pozwoli na precyzyjne rozdrabnianie twardszych składników oraz zapewni większą odporność na uszkodzenia. Jeśli zależy Ci na trwałości ostrzy, to warto zainwestować w te wykonane z tytanu.

Rodzaje blenderów kielichowych

 
Na rynku znajdziesz trzy podstawowe rodzaje blenderów kielichowych:
  • Blender stojący – najbardziej popularny model blendera kielichowego. Urządzenie steruje się z poziomu panelu sterowania, najczęściej pokrętła lub ekranu dotykowego. Dzięki temu jest łatwiejsze w obsłudze od blendera ręcznego i nie wymaga naszej bezpośredniej ingerencji.
  • Blender próżniowy – ten rodzaj blendera wyróżnia się technologią próżniową, znaną m.in. ze zgrzewarek. Funkcja próżniowa daje możliwość usunięcia powietrza z miksowanych składników, przez co nie dochodzi do procesu utlenienia składników. Jeśli denerwuje Cię ciemniejący banan, to mamy rozwiązanie przeznaczone właśnie dla Ciebie.
  • Blender turystyczny – przenośny blender o mniejszych gabarytach. Działa bezprzewodowo, a jednocześnie służy za kubek. Jego baterie ładuje się za pomocą kabla USB, co jest niezwykle wygodnym rozwiązaniem.

Jaka moc blendera kielichowego?

 
  • Wysoka moc gwarantuje lepszą wydajność urządzenia i dłuższy czas pracy na wysokich obrotach. Odpowiednio dobrany parametr zapewni także większą wytrzymałość, dzięki czemu sprzęt posłuży Ci przez dłuższy okres.
  • Do codziennego użytku wystarczy blender o mocy nominalnej od 800W do 1400W, z który rozdrobnisz miękki i twarde produkty.
  • Jeśli zamierzasz produkować masło orzechowe czy hummus z ciecierzycy, to warto poszukać urządzenia o mocy nominalnej powyżej 1500W. Taki blender stojący „nie wymięknie” podczas trudnego zadania.
  • Produkty o mocy nominalnej od 350W do 600W mogą nie uporać się nawet z prostymi zadaniami. Pomimo niższej ceny, nie warto inwestować w sprzęt tego typu.
  • Na rynku znajdziesz blendery stojące o mocy nominalnej 2000W i więcej, które wyróżniają się ekspresowym tempem pracy. Pamiętaj, że na zakup takiego urządzenia musisz przeznaczyć więcej środków.

Pojemność kielicha

 
Blendery stojące mają kielich o pojemności od 1,2l do 3l. Ich rzeczywista pojemność użytkowa jest delikatnie mniejsza niż ta podawana przez producenta. Dlaczego? Miksowane płyny unoszą się ponad swoją objętość, a między składnikami w kielichu powstają luki powietrza.
 
Duże kielichy są idealne dla dużych rodzin albo osób, których często odwiedzają goście. Jednak warto pamiętać, że zajmują zdecydowanie więcej miejsca, więc trudniej przechować je w szafie czy umyć w zmywarce. Najlepiej dostosować rozmiar do swoich aktualnych potrzeb.
 
Rynek wypełniony jest także małymi blenderami, których kielichy mają pojemność jedynie 500ml. Taki sprzęt nie będzie funkcjonalny dla większej liczby osób i sprawdzi się tylko dla „singli”.

Prędkość obrotów

 
Jeśli zależy Ci na uzyskaniu gładkiej i jednolitej masy, to warto spojrzeć na liczbę obrotów w blenderze stojącym. Wśród czołowych producentów ten parametr jest dopasowany do mocy urządzenia, tak aby jego praca była jak najbardziej wydajna. Jeśli blender nie ma wystarczającej prędkości obrotów, to w naszych daniach pozostaną grudki.
 
Obroty możesz regulować w trybie płynnym oraz skokowym (turbo) w zależności od Twoich potrzeb i blendowanych produktów. Liczba obrotów na minutę powinna wynosić więcej niż 30 000 obr./min, żeby Twój blender poradził sobie ze wszystkimi zadaniami.

Blender kielichowy - funkcje i akcesoria

 
Blender kielichowy powinien zawierać kilka niezbędnych funkcji i akcesoriów.
  • Płynna regulacja prędkości obrotów – dzięki tej funkcji zyskujesz pełną kontrolę nad pracą urządzenia. Wybierasz i dostosowujesz prędkość obrotów do danego produktu, przez co blendowanie jest jeszcze bardziej wygodne.
  • Tryb pracy pulsacyjnej – ten tryb uruchamia się po naciśnięciu odpowiedniego przycisku. Pozwala na delikatne wymieszanie produktów.
  • Tryb turbo – blender wchodzi w tryb pracy na najwyższych obrotach, co przydaje się podczas miksowania najtwardszych produktów.
  • Funkcja smoothie – automatyczny program umożliwi przygotowanie pysznego smoothie z owoców albo warzyw w kilka chwil.
  • Funkcja czyszczenia – po wlaniu wody i wybraniu odpowiedniego trybu kielich wyczyści się automatycznie.
  • Kubek podróżny – w podręcznych kubkach możesz przygotować smoothie albo koktajl, który zabierzesz w podróży czy do pracy. Bidony wykonane z tworzywa sztucznego są szczelne oraz odporne na wszelkie zarysowania i pęknięcia, więc możesz je zapakować do torby. Niektóre blendery mają na wyposażeniu kubki, które można podłączyć bezpośrednio do blendera, dzięki czemu nie ubrudzisz kielicha.
 
Obok funkcji czyszczenia i smoothie blendery mają kilka innych automatycznych programów, które wpłyną na komfort Twojej pracy. Dzięki dodatkowym opcjom zmielisz kawę, rozdrobnisz składniki, pokruszysz lód czy przygotujesz deser lodowy, zupę krem oraz kremowe ciasto na naleśniki.
 
Blender kielichowy może być wyposażony w dodatkowe akcesoria i elementy jak: młynek do kawy, ziaren i orzechów, miarkę, rozdrabniacz, przykrywkę, szpatułkę oraz wymiennie noże. Szerzej o automatycznych programach i akcesoriach blendera kielichowego przeczytasz w specjalnym materiale: Jakie akcesoria do blender kielichowego?.

Zalety blendera kielichowego

 
W tej sekcji przyjrzymy się bliżej zaletom blendera kielichowego. Wymienimy wszystkie argumenty przemawiające za tym urządzeniem.
 
Zalety
  • Połączenie dużej mocy z funkcjonalnością
  • Blendowanie najtwardszych produktów np. orzechów
  • Wysoka wydajność
  • Dokładność
  • Wielozadaniowość
  • Samodzielna praca
  • Sterowanie przy pomocy intuicyjnego panelu sterowania
  • Stabilność podczas pracy na najwyższych obrotach
  • Regulowane tryby prędkości
  • Możliwość pracy pulsacyjnej
  • Mnogość akcesoriów i przystawek
  • Bezpieczeństwo użytkowania
  • Brak problemu z rozpryskiwaniem różnych produktów
  • Kruszenie lodu
  • Funkcja młynka do kawy
  • Funkcja smoothie