Jaki czajnik elektryczny wybrać?
27.08.2021
Doradca Yoer
Czy wyobrażamy sobie dzień bez ulubionej kawy bądź herbaty? Zdecydowana większość odpowie: „Nie!”. Do przygotowania takiego napoju niezbędny jest czajnik, czyli nieodzowny element niemal każdej kuchni. Te charakterystyczne z gwizdkiem, powoli odchodzą do lamusa. Coraz większą popularność zdobywają natomiast czajniki elektryczne, zdecydowanie szybsze i łatwiejsze w obsłudze.
W tym artykule nieco bliżej przyjrzymy się czajnikom elektrycznym. Prześledzimy ich historię, wyróżnimy rodzaje i najważniejsze cechy. Odpowiemy na wszystkie nurtujące pytania.
Historia czajników elektrycznych
- Historia czajnika elektrycznego sięga końca XIX wieku. Fabryka Caprenter Electric Company of St. Paul z Minnesoty wyprodukowała pierwszy taki czajnik w 1891 roku. Za jego budowę odpowiadał amerykański pionier Charles Carpenter. Jednak na samym początku sprzęt nie zrewolucjonizował świata, ponieważ przygotowanie wody zajmowało nawet 10 minut.
- Prawdziwy przełom nastąpił dopiero w 1922 roku. Na rynek trafił czajnik elektryczny, zaprojektowany przez Artura Large’a, z grzałką wewnątrz, która znacznie szybciej doprowadzała wodę do temperatury wrzenia. Swoją cegiełkę przyłożyła także postępująca elektryfikacja aglomeracji miejskich.
- Kolejną ważną innowację wprowadzili William Russell i Peter Hobbs. W 1955 roku Brytyjczycy zaprojektowali czajnik elektryczny, który po zagotowaniu wody automatycznie się wyłączał. Dzięki takiej zmianie znacząco spadło ryzyko porażenia prądem czy poparzenia. Dopiero w latach 70. XX wieku upowszechniły się plastikowe czajniki, które wyparły z rynku te metalowe.
- W Polsce czajniki przyjęły się na dobre dopiero 100 lat od powstania pierwowzoru. Dzisiaj służą nam już nie tylko do codziennego użytku. Bardzo często stanowią element ozdobny, dzięki nowoczesnemu designowi.
Jak działa czajnik elektryczny?
Rodzaje czajników elektrycznych
- Czajniki z tworzywa sztucznego – tanie, lekkie, ale najmniej wytrzymałe. Ich niekwestionowaną zaletą jest to, że jego obudowa nie nagrzewa się tak, jak w przypadku czajników stalowych. Niestety, nie prezentują się najlepiej, przez co ciężko dopasować je do nowoczesnych wnętrz. W dodatku przegotowana w nim woda ma często posmak plastiku.
- Czajniki ze stali szlachetnej – wykorzystanie takiego tworzywa sprawia, że są zdecydowanie cięższe od swoich plastikowych odpowiedników. Za ich zakupem przemawia jednak niebanalny design, który wpiszę się w stylistykę nowoczesnych kuchni. Przed nagrzewaniem urządzenia chroni warstwa termoizolująca.
- Czajniki ceramiczne – uznawane za najdroższe i najlepsze. Materiał wykorzystany do ich produkcji jest uznawany za najmniej inwazyjny dla zdrowia, a także łatwy w utrzymywaniu czystości. Jego minusem jest jego ciężar, a także niska odporność na uszkodzenia mechaniczne związane z codziennym użytkowaniem.
- Czajniki ze szkła – wyróżnia je wygląd i wysoka estetyka. Dodatkowo są lekkie i poręczne, a także łatwe w czyszczeniu. Za wadę można uznać wysoką cenę oraz to, że obudowa szybko się nagrzewa i przy nieodpowiednim użytkowaniu, możemy narazić się na poparzenia.
Ile prądu pobiera czajnik elektryczny?
- Najlepiej regularnie odkamieniać nasze urządzenie. Zebrany osad może skutecznie ograniczać wydajność grzałki.
- Polecamy nalewać tylko niezbędną ilość wody do czajnika elektrycznego, aby skrócić czas jego działania. Nie należy przesadzać, bo łatwo przepalić grzałkę.
Na co powinniśmy zwrócić uwagę kupując czajnik elektryczny?
- Pojemność – wielkość naszego czajnika najlepiej dobrać pod kątem ilości domowników, ale także ilości spożywanych napojów.
- Najmniejsze dostępne na rynku mają poj. 0,4 L. Sprawdzą się dla singli, studentów, jak również w podróży.
- Najczęściej spotykane są czajniki o poj. 1 L. Taka ilość zagotowanej wody wystarczy na ok. 4 szklanki smacznej kawy lub herbaty.
- W sklepach znajdziemy także czajniki, które pomieszczą 2-2,5 L wody, a nawet 4 L, które śmiało można polecić wielbicielom częstego picia ciepłych napojów.
- Moc urządzenia – to od niej zależy, jak szybko zagotujemy wodę. Im wyższa jej wartość, tym sprawniej przygotujemy wymarzony napój.
- Rodzaje grzałki – na rynku dostępne są dwie opcje:
- Grzałka spiralna – ten typ grzałki musi być cały zanurzony w wodzie, przez co trzeba odmierzyć jej odpowiednią ilość. Atutem tych grzałek jest cicha praca.
- Grzałka płytowa – powoli wypierają grzałki spiralne. W trakcie pracy są głośniejsze niż swoje poprzedniczki, a urządzenia wyposażone w nie są droższe, jednak wszystko w efekcie przekłada się na większą moc pracy.
- Wskaźnik poziomu wody – umieszczony bezpośrednio na dzbanku czajnika, w nowszych modelach występuje także na rączce. Pokazuje bieżący poziom wody w urządzeniu.
- Elementy antypoślizgowe – rączka najlepiej z antypoślizgowej powłoki, zmniejszy ryzyko wyślizgnięcia się czajnika z ręki, a dzięki antypoślizgowej podstawie urządzenie zachowa stabilność na każdej powierzchni.
- Bezpieczeństwo użytkowania – dbając o użytkownika, producenci wprowadzają rozwiązania mające poprawić jakość użytkowania i zadbać o nasze bezpieczeństwo. Do takich funkcji możemy zaliczyć:
- Zabezpieczenie czajnika przed włączeniem gotowania bez wody.
- Funkcja chroniąca przed przegrzaniem.
- Blokada pokrywki, która zabezpiecza przed przypadkowym otwarciem w trakcie gotowania.
- Automatyczny wyłącznik, w niektórych modelach sygnalizowany dźwiękiem.
- Długość przewodu – krótszy kabel ogranicza możliwości ustawienia urządzenia. Za długi przewód może plątać się, stwarzając zagrożenie przewrócenia czajnika. Standardową długością kabla w czajnikach elektrycznych jest 1 metr, choć można spotkać się z dłuższym okablowaniem.
- Możliwość zwinięcia przewodu i schowanie go w podstawie – przydatna funkcja, która pozwoli nam na zwinięcie nadmiaru niepotrzebnego kabla. Zadba także o porządek na blacie i estetykę wnętrza, w którym postawimy urządzenie.
Niezbędne funkcje
- Funkcja Quick&Silence – to rozwiązanie, które pozwala na szybsze gotowanie wody, niż w standardowych czajnikach. Dodatkowo przy dnie czajnika zamontowana jest specjalna wkładka pierścień, której zadaniem jest tłumienie hałasu i szumu generowanego podczas gotowania. Dzięki niej już nic nie zagłuszy Twojego domowego spokoju!
- Funkcja kontrolera STRIX – to włącznik/kontroler brytyjskiej marki Strix. Zapewnia większe bezpieczeństwo podczas użytkowania czajnika, szczególnie gdy chcemy zagotować wodę kilka razy w krótkich odstępach czasu. Mechanizm zabezpiecza przed wygotowaniem wody i przegrzaniem urządzenia.
- Funkcja regulacji temperatury – atut dla herbaciarzy lubiących białą i zieloną herbatę, które to przygotowuje się w temperaturze nie wyższej niż 85 stopni. Możliwość regulowania temperatury pozwala na ustawienie wartości, do jakiej woda ma zostać podgrzana. Wyposażone są najczęściej w elektroniczne wyświetlacze oraz przyciski do ustalenia temperatury.
- Funkcja podtrzymywania ciepła – pozwala na zachowanie wysokiej temperatury wody. Takie rozwiązanie daje możliwość ustawienia temperatury w zakresie 40-100 stopni.
Design czajnika elektrycznego
- Warto poszukać sprzętu, który jest wykonany ze szkła albo metalu, a konkretnie stali nierdzewnej i wykończony chromowanymi elementami. Taka nietuzinkowa konstrukcja przyciągnie uwagę gości albo domowników. Charakterystyczna pokrywka, wykończona chociażby kryształem w stylu Swarovski, będzie nieźle wyglądać i umożliwi komfortowe otwieranie/zamykanie czajnika. Podstawa z pierścieniem ozdobnym zapewni wygodę osobom prawo i leworęcznym, a sprzęt będzie można dowolnie przenosić. Osoby, które lubią dawne czasy, mogą poszukać czajnika w stylu vintage.
- W ostatnim czasie na rynku pojawiły się szklane urządzenia, w których każda temperatura cechuje się innym kolorem podświetlania. Dzięki takiemu rozwiązaniu łatwo kontrolować czajnik, jeśli akurat nie potrzebujemy wrzątku (np. do zaparzenia zielonej herbaty)
Z jakim filtrem wybrać czajnik elektryczny?
- Z siateczki nylonowej – tanie i często wykorzystywane przy produkcji niskobudżetowych urządzeń. Wychwytują jednie duże zanieczyszczenia np. cząstki kamienia.
- Z siateczki stalowej – efektywniejsze niż te z siateczki nylonowej, ponieważ wychwytują i zatrzymują nawet drobne nieczystości.
- Filtry węglowe – usuwają zanieczyszczenia i osady z wody, ale posiadają również właściwości dodatkowe, mianowicie usuwają nieprzyjemny zapach.
Jak odkamienić czajnik elektryczny?
- Środki chemiczne – najlepiej skorzystać z odkamieniacza do czajników, który w sklepach kupimy pod postacią proszku, koncentratu bądź płynu. Najczęściej środek mieszamy z wodą i wlewamy na jakiś czas do czajnika elektrycznego. Przy tym sposobie warto kierować się instrukcjami z etykiety.
- Ocet – niezwykle prosta i skuteczna metoda. Należy zmieszać wodę z octem w proporcji 1 do 1. Następnie zagotować roztwór w czajniku i pozostawić na jakieś 10-15 minut. Potem wystarczy dokładnie umyć nasze urządzenie płynem do naczyń. Jeśli chcemy uniknąć nieprzyjemnego zapachu w kuchni, to najlepiej nie doprowadzać do wrzenia.
- Sok z cytryny – sposób dla wytrwałych. Najpierw należy zalać czajnik wodą, a następnie dodać szklankę soku z cytryny. Potem wystarczy poczekać kilkanaście godzin, no może nawet całą dobę i wypłukać nasz czajnik.
- Kwasek cytrynowy – do naszego czajnika wystarczy wlać wodę, kilka centymetrów nad poziom osadu i dosypać 2-3 łyżeczki kwasku cytrynowego. Potem roztwór należy gotować przez około 5 minut i dokładnie wypłukać.
- Soda oczyszczona – działamy podobnie jak z kwaskiem cytrynowym. Sodę dosypujemy do odpowiedniej ilości wody i działamy. Jednak przy tym sposobie należy dodać, że jest on skuteczny do usunięcia niewielkich osadów z kamienia.
- Obierki od ziemniaków – to niecodzienna, ale bardzo oryginalna metoda. Jeśli akurat po obiedzie zostały nam surowe łupiny od ziemniaków, to można zagotować je w czajniku z wodą. Czynność najlepiej powtórzyć 2-3 razy, za każdym używając do tego świeżych łupin. Potem wystarczy dokładnie wypłukać urządzenie.