Najciekawsze przepisy na chrupiące tosty
25.08.2021
Doradca Yoer
Kanapka z szynką i serem, czyli tostowy klasyk, potrafi się bardzo szybko znudzić. Jak przełamać codzienną rutynę w kuchni? Mamy dla Was małą, ale sprawdzoną radę! Bądźcie kreatywni i próbujcie połączyć ze sobą nietypowe smaki.
W niniejszym tekście doradzimy, w jaki sposób przygotować chrupiące tosty na każdą porę dnia. Znajdziecie sporo pomysłów na śniadanie, obiad czy kolację. Nie zabraknie także propozycji dla największych łasuchów.`
Składniki:
Coś dla miłośników włoskich klimatów. Wypieczoną kromkę pszennego chleba lub bagietki posmaruj solidną warstwą pesto. Na kanapce połóż plastry pomidora i sera mozzarella. Posyp solą i pieprzem do smaku. Na górę dodaj listki świeżej bazylii, dzięki czemu Twoja grzanka nabierze przyjemnego aromatu. Całość możesz skropić oliwą z oliwek.
Składniki:
W tosterze przypiecz kromkę dowolnego chleba. Obierz awokado. Pokrój na plastry albo zmiażdż widelcem na pastę i dodaj na pieczywo. Pokrusz serem sałatkowym i nasionami granatu. Gotowe!
Przygotuj grzankę ciemnego chleba lub bagietki. Poczekaj chwilę zanim ostygnie, a potem posmaruj serkiem lub twarogiem. Posyp solą i pierzem do smaku. Następnie wędzonego łososia pokrój na plastry i połóż na kanapce. Na górę dodaj ulubione kiełki.
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
Kilka składników, ale proste wykonanie. Najlepiej użyć chałki lub maślanego chleba. Kanapkę posmaruj sporą porcją masła orzechowego. Następnie ułóż plastry banana i owoce leśne. Na tarce zetrzyj czekoladę i oprósz nią tost.
Jak przygotować masło orzechowe domowej produkcji? To banalnie proste! Potrzebujemy:
Przygotowanie:
Jeśli szukasz uniwersalnego i wydajnego blendera, kliknij tutaj: Blendery kielichowe
Składniki:
Amerykański klasyk, do którego potrzebujemy dwóch kromek ciemnego pieczywa. Jedną z nich smarujemy masłem orzechowym, drugą dżemem i składamy. Proporcje dowolne, choć my polecamy pół na pół.
Składniki:
Jak zrobić domowy krem czekoladowy? Mamy dla Was przepis fit! Co potrzebujemy?
Przygotowanie:
Obecnie na rynku znajdziemy zróżnicowane modele tosterów. Ceny najtańszych urządzeń zaczynają się już od 50 złotych.
Natomiast za produkty klasy premium zapłacimy nawet 400 złotych. Warto więc wybrać sprzęt, który będzie funkcjonalny, przyciągnie nowoczesnym designem i posłuży Nam przez długi czas.
Przy zakupie wymarzonego sprzętu najlepiej zasięgnąć opinii ekspertów. Jeśli nie zapoznałeś się z naszym artykułem, a chcesz dowiedzieć się więcej o tosterach, kliknij tutaj: Jaki toster wybrać?
Jeśli interesują Cię tostery marki YOER, zapraszamy tutaj: Tostery
Propozycje śniadaniowe
Tosty z pomidorem i serem mozzarella
- Kromka pszennego chleba lub bagietki
- Pesto
- Pomidor malinowy obrany ze skróki
- Mozzarella w kulce
- Sól, pieprz
- Świeża bazylia
- Oliwa z oliwek
Tosty z awokado
- Kromka dowolnego chleba
- Dojrzałe awokado
- Ser sałatkowy lub feta
- Nasiona granatu
Tosty z łososiem
Składniki:- Kromka ciemnego chleba lub bagietki
- Łosoś wędzony na zimno
- Serek śmietankowy lub twaróg
- Dowolne kiełki
- Sól, pieprz
Propozycje obiadowe
Zupa krem z pieczonych pomidorów
- Dowolna ilość i rodzaj pieczywa (my wybraliśmy pszenne)
- 3 duże pomiodry
- 1 duża celuba
- 2 ząbki czosnku
- Dowolne świeże zioła (bazylia, tymianek rozmaryn)
- Litr bulionu warzywnego
- Łyżka oliwy z oliwek
- 100ml mleka kokosowego
- Sól, pieprz
- Parmezan
- Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej ćwiartki. Następnie włóż je do naczynia żaroodpornego razem z czosnkiem i cebulą w plastrach. Wszystko polej oliwą, dodaj zioła i dopraw. Piecz przez około 30 minut na 190°.
- Po wyjęciu warzyw z piekarnika, przełóż je do garnka. Wyjmij zioła. Potem podgrzej bulion warzywny. Przynajmniej połowę dodaj do pomidorów i zblenduj do uzyskania preferowanej konsystencji. Na sam koniec dolej mleka kokosowego.
- Grzanki przypiecz w tosterze na rumiany kolor. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki, najlepiej kosteczki, i podsmaż na patelni. Do zupy dodaj startego parmezanu i ozdób listkiem świeżej bazylii. Voilà, gotowe!
- Uwaga! Takie grzanki możemy wykorzystać praktycznie do wszystkich zup typu krem!
Słodkie propozycje dla prawdziwych łasuchów
Tosty z masłem orzechowym i owocami
- Kromka chałki lub maślanego chleba
- Masło orzechowe (niesłodzone, ze składem 100% orzechów lub z dodatkiem soli)
- Banan pokorojony w plastry
- Sezonowe owoce np. leśne (borówki, maliny, porzeczki)
- Kostka gorzkiej albo mlecznej czekolady
- 250g orzeszków ziemnych
- Łyżeczka soli
- Opcjonalnie łyżka syropu klonowego lub miodu
- Jeśli używasz nieprażonych orzeszków ziemnych, to najpierw włóż je do piekarnika na blachę (od 7 do 10 minut, 170°) lub podpiecz na suchej patelni.
- Przyprażone orzeszki umieść w blenderze, dodaj soli i opcjonalnie słodzik. Miksuj na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej, smarownej masy.
- Do przygotowania wersji crunchy (takiej z kawałkami orzeszków) potrzebujesz dodatkowe 50 g orzechów. Rozdrobnij je w blenderze. Następnie dodaj do masła i dokładnie wymieszaj!
Peanut Butter & Jelly Sandwich (z masłem orzechowym i dżemem)
- 2 kromki ciemnego chleba
- Masło orzechowe (niesłodzone, ze składem 100% orzechów lub z dodatkiem soli)
- Dżem (najlepiej domowej produkcji albo z niską zawartością cukru)
Tosty z kremem à la Nutella
- Kromka ciemnego chleba
- Domowy krem czekoladowy
- 200g orzechów laskowych
- 250g suszonych daktyli
- 1 szklanka mleka ryżowego lub owsianego
- 2 łyżki kakao
- Suszone daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15-20 minut.
- W tym czasie orzechy laskowe ułóż na blachę i praż w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180°. Pilnuj, żeby ich nie przypalić, bo wtedy uzyskasz nieprzyjemny, gorzki smak. Po upieczeniu możesz pozbyć się skórek z orzechów.
- Wszystkie składniki dodaj do blendera. Miksuj przez kilka minut na wysokich obrotach aż uzyskasz gładki, gęsty krem.