Do czego wykorzystać suszone warzywa i owoce?
06.09.2021
Doradca Yoer
Suszenie żywności to najstarsza metoda konserwacji znana człowiekowi. Nasi przodkowie posługiwali się siłami natury. Dziś mamy zdecydowanie większy wybór. Możemy skorzystać z nowoczesnych urządzeń lub pozostać przy tradycyjnym suszeniu na słońcu.
W tym artykule dowiemy się jak wykorzystać suszone warzywa i owoce. Przyjrzymy się właściwościom takich produktów. Bliżej poznamy działanie suszarki do żywności.
Jakie warzywa i owoce suszyć?
Właściwości suszonych owoców
Owoce (100g) | Świeże (kcal) | Suszone (kcal) |
Banan | 88 | 358 |
Gruszki | 57 | 306 |
Jabłka | 52 | 238 |
Morele | 48 | 241 |
Śliwki | 45 | 240 |
Wigonorono | 66 | 299 |
Żurawina | 46 | 308 |
Do czego możemy wykorzystać suszone owoce?
- Na kompot – z suszonych owoców możemy przygotować pyszny kompot do niedzielnego obiadu.
- Do ciasta – suszone owoce czy bakalie mogą stanowić ciekawy dodatek do ciasta. W Internecie znajdziemy niezliczoną ilość przepisów. My polecamy keks, ciasto czekoladowe ze śliwkami i tarte z morelami.
- Jako słodką przekąskę – idealny wybór na filmowy seans czy spotkanie z przyjaciółmi. Najlepiej ograniczyć się tylko do małej garści pyszności, bo łatwo nimi zastąpić słone przekąski. Mowa tutaj o zbędnych kaloriach. Trzeba zachować zdrowy umiar.
- Do musli – suszone owoce możemy wykorzystać do przygotowania domowego musli. Idealnie sprawdzą się zarówno sezonowe (jabłka, gruszki, śliwki), jak i te bardziej egzotyczne (daktyle, papaje, mango).
Do czego możemy wykorzystać suszone warzywa?
Warzywa (100g) | Świeże (kcal) | Suszone (kcal) |
Pomidor | 17 | 212 |
Marchewka | 41 | 270 |
Papryka | 31 | 289 |
Cebula | 39 | 271 |
Buraki | 43 | 307 |
Czy suszone jest zdrowsze niż mrożonki?
- Na ten temat obrosły jedynie mity. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie 5 porcji warzyw, owoców lub soku dziennie. W sezonie jesienno-zimowym ciężko zapewnić organizmowi niezbędną dawkę, kiedy na sklepowych półkach nie ma większego wyboru. Dlatego nie warto wykluczać żadnej opcji.
- W internecie możemy przeczytać, że w procesie mrożenia żywność traci wartości odżywcze. To prawda, jednak przy odpowiednim przygotowaniu ubytek nie jest duży. Warzywa i owoce na mrożonki uprawiane są przecież w naturalnych warunkach. Produkty uprawiane w okresie jesienno-zimowym mogą „pochwalić się” zdecydowanie gorszymi wartościami.
- Proces suszenia polega na odparowaniu wody. Taka żywność zachowuje wartości odżywcze, ale mocno wzrasta kaloryczność. Mamy dla Was cenną radę: wybierzcie takie warzywa i owoce, jakie najbardziej Wam smakują.
Metody suszenia
- Naturalna – suszenie siłami natury. Najlepiej sprawdza się w krajach o cieplejszym klimacie.
- Sztuczna – suszenie przy pomocy urządzeń elektronicznych takich jak suszarka do żywności.