Jak się pija herbatę na świecie?
30.08.2021
Doradca Yoer
Czy wyobrażamy sobie dzień bez ulubionej herbaty? Choć jest znana od wieków, to na całym świecie rozpowszechniła się stosunkowo niedawno, ale od razu zyskała na popularności.
W niniejszym artykule doradzimy Wam jak parzyć aromatyczny napój. Prześledzimy jego historię i ekspansję w Polsce. Zabierzemy Was w podróż po różnych zakątkach świata.
Skąd pochodzi herbata?
Herbata w Polsce
- Do Polski herbata trafiła w okresie panowania dynastii Wazów. Napój przyprowadziła na dwór francuska księżna Maria Ludwika, żona Władysława IV, a później jego brata Jana Kazimierza.
- Na samym początku aromatyczny napar nie zaskarbił sobie sympatii Polaków. Herbatę sprzedawano jako produkt leczniczy, a ludzie nie potrafili jej parzyć. Zwyczaj picia czaju rozpowszechnił się na dobre w XIX wieku, głównie w zaborze rosyjskim.
- Co ciekawe według danych z 2017 roku Polacy piją więcej herbaty niż mieszkańcy Chin czy Japonii. Badania Comtrade dają nam 4. miejsce w Europie i 9. na świecie.
- Najchętniej sięgamy po czarną herbatę w torebkach. Warto odnotować, że coraz większą popularność zyskują inne odmiany bursztynowego napoju, tj. Earl Grey i zielona.
- Choć niemal na całym świecie liściasty napój nazywany jest od chińskiego słowa cha, to Polacy postawili na oryginalność. Nasze określenie „herbata” pochodzi z łacińskiej zbitki słów: herba (zioło) i thea (zlatynizowane „cha”).
Rodzaje herbaty
- Zielona herbata – jeden z najstarszych rodzajów herbaty. Poddawany jest tylko minimalnej obróbce. Właściwości prozdrowotne zielonego naparu znane są na całym świecie.
- Czarna herbata – najpopularniejszy rodzaj aromatycznego naparu:
- Stanowi 80% światowej konsumpcji herbaty.
- Przechodzi przez wszystkie procesy produkcji: więdnięcie, skręcanie, pełną oksydację (czyli utlenianie) i suszenie.
- Czarna herbata potrafi zachować swój smak przez wiele lat. Dlatego od dawna jest jednym z ważniejszych przedmiotów handlu.
- Legenda głosi, że powstała przez zupełny przypadek. W trakcie transportu morskiego ładunek zielonej herbaty namókł, dzięki czemu utleniły się liście.
- Czerwona herbata (Pu Erh) – ten rodzaj herbaty Chińczycy zaliczają do grupy „czarnych”. Poddawana jest dodatkowemu procesowani fermentacji już po ususzeniu liści.
- Biała herbata – to delikatna i szlachetna odmiana herbaty. Młode listki oraz pąki zbiera się wczesną wiosną i suszy pod wpływem naturalnej temperatury.
- Żółta herbata – miejska legenda głosi, że żółta herbata przez swój kolor początkowo była zarezerwowana tylko dla rodziny cesarskiej. Charakterystyczna barwa wynika z innego procesu produkcji.
Jak parzyć herbatę?
- Czarna herbata – możemy zalać wrzątkiem lub świeżo zagotowaną wodą o temperaturze mniej więcej 95-98°C.
- Czerwona herbata (oolong) – parzymy w cieczy od 90 do 95°C.
- Żółta herbata – zalewamy wodą około 85°C i pozostawiamy bez przykrycia.
- Zielona herbata – parzymy w cieczy podgrzanej do temperatury 70-80°C.
- Biała herbata – najlepiej zalać wodą o temperaturze 85-95°C.
- Herbat owocowe i ziołowe – zalewamy wrzątkiem.
Jak pija się herbatę na świecie?
- Argentyna – to właśnie z kraju wołowiny pochodzi yerba mate. Ten rodzaj herbaty pomału zyskuje popularność i świadomość odbiorców. Napój wytwarzany jest z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Pije się go z charakterystycznego naczynia z metalową słomką.
- Japonia – kraj matchy, czyli sproszkowanej zielonej herbaty. Ten napój wyróżniają doskonałe właściwości zdrowotne oraz intensywny smak. Działa odprężająco, łagodzi stres, wpływa na samopoczucie i poprawia metabolizm. Matchę można pić na różne sposoby. Na ciepłe dni polecamy dodatek toniku, soku z limonki i kostek lodu.
- Rosja – według rożnych źródeł herbata na Kreml dotarła przez chińskich kupców albo Kozaków z Mongolii. Czaj parzy się w samowarze i zalewa wrzątkiem. Do złocistego naparu najlepiej przypasują cytryna, kostki cukru czy konfitura.
- Tajwan – z tej małej wyspy u wybrzeży Chin pochodzi Bubble Tea. Napój przygotowuje się na bazie herbaty (zielonej lub czarnej) z dodatkiem cukru, kulek z tapioki, mleka czy syropu owocowego. Najczęściej serwowany jest na zimno, w wysokich, przeźroczystych kubkach oraz ze słomką o dużej średnicy. W Polsce herbata bąbelkowa zyskała ostatnio popularność za sprawą utworu rapera Quebonafide i Darii Zawiałow „Bubbletea”.
- Turcja słynie z mocnej herbaty. Çay trafił do Azji Mniejszej w czasach Imperium Osmańskiego i znalazł swoje miejsce w tradycji. Teraz złocisty napar pije się niemal wszędzie i o każdej porze dnia. Liście herbaty parzy się w specjalnym czajniczku zwanym çaydanlık. Przygotowany napój podaje się w filiżankach o kształcie tulipana, czyli symbolu całego kraju.
Herbaty ziołowe i owocowe
- Szałwia – polecana przy infekcjach dróg oddechowych. Wzmacnia układ odpornościowy organizmu.
- Mięta – stosowana na problemy ze strony przewodu pokarmowego.
- Rumianek – poprawia proces trawienia i reguluje poziom cukru we krwi. Rumianek warto pić także przed snem, ponieważ posiada właściowości wyciszające.
- Pokrzywa – sama roślina nawet przy minimalnym doktnięciu powoduje bolesne podrażnienia skóry. W formie naparu działa pozytywnie na układ moczowy i trawienny.
- Koper włoski – doskonały w łagodzeniu różnych dolegliwości układu pokarmowego.
- Melisa – przez większość ludzi jest znana ze swoich znakomitych właściwości odprężających i uspokajających.