Termowentylator z nawilżaczem - nowa jakość wentylacji!

 
29.09.2021
Doradca Yoer
XXX
 
W niniejszym artykule przyjrzymy się bliżej urządzeniom miksującym. Sprawdź rodzaje blenderów. Dowiedz się więcej o ich historii. Poznaj najważniejsze cechy i funkcje rozdrabniaczy. Jeśli w swojej kuchni wykorzystujesz nowoczesne technologie, to ten artykuł jest skierowany właśnie dla Ciebie.

Kto wynalazł blender?

 
Niektóre źródła podają, że blender opatentował Fred Waring z Pensylwanii. W tej teorii jest ziarnko prawdy. Choć swoją karierę rozwijał w mediach oraz na scenie muzycznej, Amerykanin zdobył wykształcenie z dziedziny architektury i inżynierii. Dzięki swojej wysokiej pozycji przyczynił się do popularyzacji urządzenia o nazwie „Waring Blendor”. Blender zaprojektował wspólnie z innym naukowcem pod koniec lat 30. XX wieku. Już wtedy ludzie przekonali się o sile marketingu. Waring reklamował swój produkt hotelom i restauracjom, które odwiedzał podczas tras koncertowych
 
Blender Waringa stał się ważnym narzędziem przy wdrażaniu diet w szpitalach. Doktor Jonas Salk wykorzystał urządzenie do badań naukowych podczas opracowywania szczepionki na polio. W latach 50. sprzedano milionowy egzemplarz. Firma założona przez Waringa działa do dzisiaj w ramach większego konsorcjum.
 
W rzeczywistości prawdziwym wynalazcą blendera był Stephen J. Popławski. Innowator polskiego pochodzenia skonstruował maszynę do przygotowywania mlecznych koktajli, na którą otrzymał patent w 1922 roku. Na samym początku urządzenie wykorzystywano głównie w restauracjach. Sprzęt składał się z wysokiego pojemnika, wirujących noży położonych na jego dnia i elektrycznego silniczka w obudowie.

Jak działa blender?

 
Działanie blendera nie należy do skomplikowanych czynności. Opiera się na bardzo szybkim miksowaniu składników przy pomocy ostrzy wprawionych w ruch obrotowy. Najczęściej wykorzystywane jest do przyrządzania koktajli owocowych, warzywnych i alkoholowych.
 
Blender kielichowy wykonuje pracę w trybie automatycznym, jednak użytkownik zachowuje pełną kontrolę nad pracą rozdrabniacza. Panel sterowania zapewnia dostęp do wszystkich niezbędnych funkcji urządzenia. Blender ręczny wymaga większej ingerencji człowieka.

Rodzaje blenderów

 
W sklepach znajdziesz kilka rodzajów blenderów, które między sobą różnią się sposobem pracy i gabarytami:
  • Blender ręczny – składa się z dwóch podstawowych części: rączki z silnikiem i nasadki miksującej. Jak sama nazwa wskazuje, ten rodzaj blendera steruje się za pomocą własnych rąk, dzięki czemu zyskujemy pełną kontrolę nad urządzeniem. Nadaje się do przygotowywania rozgrzewających zup, kremów, musów owocowych czy koktajli. Poradzi sobie z miksowaniem większości produktów. Im lepszy sprzęt, tym więcej możliwości. Blender ręczny występuje także w wersji bezprzewodowej, dzięki czemu jest jeszcze bardziej mobilny.
  • Blender kielichowy – wyróżniamy trzy rodzaje blenderów kielichowych:
    • Blender kielichowy stojący – zbudowany z korpusu oraz pojemnego kielicha, wewnątrz którego znajdują się ostrza tnące. Urządzenie jest proste w obsłudze, ponieważ w przeciwieństwie do blendera ręcznego nie wymaga naszej ingerencji. Tego typu blendery charakteryzuje się dużą mocą i wysokimi obrotami, dzięki czemu z łatwością poradzą sobie nawet z najtwardszymi produktami. Dodatkowe akcesoria zapewnią sporo ciekawych opcji.
    • Blender kielichowy próżniowy – wyróżnia się technologią próżniową, która zapobiega utlenianiu miksowanych składników. Do działania wykorzystuje ostrza, więc na tej płaszczyźnie jest podobny do kielichowego poprzednika. Potrafi przejść w tryb próżniowy, dzięki któremu automatycznie wysysa powietrze z kielicha. Dzięki temu jedzenie pozostaje świeże i pełne wartościowych substancji. Te urządzania są powszechnie dostępne na rynku, ale na ich zakup trzeba przeznaczyć sporo środków.
    • Blender kielichowy turystyczny – pozwala przygotować posiłki w dowolnym miejscu. Działa bezprzewodowo, a jego baterię ładuje się za pomocą kabla USB. To idealne rozwiązanie dla podróżników. Wykorzystasz go w każdym miejscu, ponieważ jest lekki i poręczny. Taki blender możesz zabrać także do pracy, szkoły czy na spacer.

Najważniejsze cechy blendera

 
Wybór odpowiedniego urządzenia wiąże się ze sporym wyzwaniem, któremu musimy sprostać. Blender to urządzenie, które znajdzie wiele zastosowań. Warto kierować się kilkoma niezbędnymi cechami:
  • Moc – im większa moc, tym urządzenie jest bardziej wydajne:
    • Blendery ręczne najczęściej mają od 600 do 800W. Taka moc sprawdzi się doskonale przy podstawowych zadaniach, do których służy tego typu urządzenie.
    • Rozdrabniacze o mocy poniżej 600W nadają się tylko do miękkich produktów.
    • Blendery kielichowe i blendery ręczne o mocy od 1000 do 1400W wykorzystasz do bardziej skomplikowanych zadań.
    • Jeśli zamierzasz mielić orzechy na masło orzechowe albo ciecierzycę na domowy hummus, to zainwestuj w blender kielichowy o mocy powyżej 1500W.
    • Na rynku znajdziesz urządzenia o mocy 2000W i więcej, które zapewnią ekspresowe tempo pracy.
  • Rodzaje ostrzy – blender powinien zwierać:
    • Ostrza wykonane ze stali z dodatkiem tytanu gwarantują trwałość, wytrzymałość, odporność i większą skuteczność.
    • Konstrukcja ostrzy powinna być skrzydlata i zakończona ząbkowanymi krawędziami, co zapewni precyzję rozdrabiania twardszych składników i szybsze łączenie blendowanej żywności.
  • Liczba obrotów
W poniższych sekcjach zestawimy ze sobą blender kielichowy z blenderem ręcznym. Porównamy ich wady i zalety, które pomogą przy wyborze odpowiedniego produktu.