Jaki blender kielichowy wybrać?
2023-04-07 11:00:00
Jaki blender kielichowy wybrać?
Spis treści
Co to jest blender kielichowy?

Z czego składa się blender?

Jakie są rodzaje blenderów kielichowych?
Ze względu na ilość wykonywanych obrotów noża blendery dzielą się na:
✔ Blendery wysokoobrotowe – przy maksymalnych obrotach ich szybkość obrotów wirowania noża wynosi ponad 24 tysiące obrotów na minutę. Dzięki temu urządzenia nie mają problemu z całkowitym upłynnieniem warzyw, owoców, liści oraz ziół.
✔ Blendery niskoobrotowe - ich ilość wykonywanych obrotów jest mniejsza niż 24 tysiące obrotów na minutę. Stąd też wynika ich trudność w dokładnym i szybkim blendowaniu produktów.
Ze względu na wygląd i funkcjonalność wyróżnić można trzy rodzaje blenderów kielichowych:
✔ Blender stojący – najbardziej popularny model blendera kielichowego. Urządzeniem steruje się z poziomu panelu sterowania, najczęściej pokrętła lub ekranu dotykowego. Dzięki temu jest łatwiejsze w obsłudze od blendera ręcznego i nie wymaga naszej bezpośredniej ingerencji.
✔ Blender próżniowy - ten rodzaj blendera wyróżnia się technologią próżniową, znaną m.in. ze zgrzewarek próżniowych. Funkcja próżniowa daje możliwość usunięcia powietrza z miksowanych składników, przez co nie dochodzi do procesu utlenienia składników. Banany czy jadbłka zblendowane takim użączeniem wolniej ciemnieją i dłużej zachowują swoje własciwości.
✔ Blender personalny – przenośny blender o mniejszych gabarytach. Działa bezprzewodowo, a jednocześnie służy za kubek. Jego baterie ładuje się za pomocą kabla USB, co jest niezwykle wygodnym rozwiązaniem.
✔ Blender wielofunkcyjny - na rynku znajdziesz także wielofunkcyjne urządzenia, wyposażone w praktyczne akcesoria, takie jak chociażby młynek do kawy i suszonych ziół. Dzięki temu blender kielichowy może zastapić kilka innych kuchennych sprzętów.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie blendera kielichowego?
✔ Moc silnika - wysoka moc gwarantuje szybkie rozdrabnianie produktów. Do codziennego użytku najlepiej wybrać blender o mocy nominalnej od 800 W do 1400 W. Dzięki temu rozdrobnisz miękkie i twarde produkty. Jeśli zamierzasz przygotowywać masło orzechowe lub hummus z ciecierzycy, poszukaj urządzenia o mocy nominalnej powyżej 1500 W.
✔ Prędkość obrotowa - dobry blender powinien osiągać więcej niż 30 000 obrotów w ciągu minuty. Wysokie obroty sprawią, że szybciej uzyskasz jednolitą masę. Jeśli blender nie ma wystarczającej prędkości obrotów, to w Twoich daniach pozostaną grudki.
✔ Regulacja obrotów - umożliwia dopasowanie prędkości do własnych potrzeb.
- płynna regulacja - pozwala na swobodny wybór pomiędzy najniższą, a najwyższą prędkością.
- skokowa regulacja (turbo) - daje możliwość wyboru spośród określonej liczby poziomów prędkości.
✔ Intuicyjne sterowanie - za pomocą podświetlanych przycisków funkcyjnych oraz pokrętła możesz wygodnie ustawić parametry urządzenia. Dopasuj je według własnych preferencji i rozdrabnianej żywności.
✔ Głośność - ze względu na komfort użytkowania wybierz model, który pracuje jak najciszej. Najlepiej, gdy blender posiada głośność 85 dB. Pamiętaj, że im mniejsza wartość, tym ciszej pracuje blender.
✔ Gabaryty - zwróć uwagę, by blender nie był zbyt duży i zbyt ciężki. W innym wypadku urządzenie będzie nieporęczne. Blender zajmie wówczas dodatkowe miejsce w kuchni, a jego użytkowanie będzie utrudnione.

✔ Ostrza - większość blenderów posiada 4-skrzydłowe ostrza ze stali nierdzewnej. Najlepsze ostrza to jednak te 6-strzydłowe, wykonane z tytanu. Zapewniają doskonałą płynność i szybkość pracy, a do tego długą żywotność, dzięki trwałości tytanu.
✔ Wymienne noże - dodatkowy pakiet ostrzy przyda się w przypadku uszkodzenia lub stępienia podstawowych noży.
✔ Kielich - wybierz kielich o pojemności dopasowanej do własnych preferencji. Blendery stojące mają kielich o pojemności od 1,2l do 3l. Pamiętaj, że ich rzeczywista pojemność użytkowa jest delikatnie mniejsza niż ta podawana przez producenta. Dzieje się tak, ponieważ miksowane płyny unoszą się ponad swoją objętość. Między składnikami w kielichu powstają natomiast luki powietrza. Kielich może być wykonany z:
- tworzywa sztucznego - jest mniej odporny, ale tańszy. Jest podatny na odbarwienia i zarysowania. Coraz częściej spotyka się kielichy tritanowe - wykonane z wytrzymałego i wolnego od szkodliwych składników tworzywa.
- szkła - jest nieco droższy, ale bardziej wytrzymały. Kielich ten nie wchodzi w reakcje z rozdrabnianymi składnikami. Zwróć szczególną uwagę na dzbanki wykonane ze szkła hartowanego.
- tritanu - to tworzywo sztuczne nowej generacji, potoczne zwane „nowoczesnym plastikiem”. Charakteryzuje się dużą wytrzymałością. Materiał jest odporny na drobne uszkodzenia. Dodatkowo nie zawiera toksycznych związków typu Bisfenol A (BPA).
✔ Dzióbek - wyprofilowany dzióbek ułatwi nalewanie płynów z kielicha do szklanki, bez kapania i rozlewania. Dzięki temu nie zmarnujesz Swojego czasu na dodatkowe sprzątanie.
✔ Wyjmowana miarka - umożliwia precyzyjne odmierzanie ilości dodawanych składników. Pozwoli również skontrolować dokładną ilość produktów, które znajdują się wewnątrz.
✔ Pokrywa - powinna być szczelna i wyposażona w blokadę. Odpowiednich rozmiarów otwór w pokrywie pozwala na swobodne dodawanie produktów do kielicha. Dzięki temu unikniesz chlapania.
✔ Wygodny uchwyt - chroni przed przypadkowym wyślizgnięciem się kielicha. Dodatkowo zwiększa się komfort użytkowania urządzenia.
✔ Kubek podróżny - umożliwia przygotowanie smoothie albo koktajlu, który zabierzesz w podróż lub do pracy. Bidony wykonane z tworzywa sztucznego są szczelne oraz odporne na zarysowania i pęknięcia. Niektóre modele mają w wyposażeniu kubki, które można bezpośrednio podłączyć do blendera.
✔ Młynek do kawy, ziaren i orzechów - dodatkową zaletą blendera jest posiadanie przystawki. Może ona wówczas pełnić funkcje młynka. Umożliwi to zmielenie kawy, ziół lub orzechów. Młynek wykonany ze stali szlachetnej jest odporny na uszkodzenia i długo utrzymuje swoją ostrożność.
Bezpieczeństwo użytkowania
✔ Antypoślizgowe nóżki - skutecznie chronią przed przesuwaniem się urządzenia po całym blacie kuchennym. Blender zachowa stabilność podczas pracy na najwyższych obrotach.
✔ Blokada bezpieczeństwa - blender nie uruchomi się, jeśli poszczególne elementy nie zostaną poprawnie zmontowane. To skuteczna ochrona przed przypadkowym włączeniem urządzenia.
✔ Możliwość mycia w zmywarce - wszystkie elementy, które mają kontakt z jedzeniem, możesz bezpiecznie umyć w zmywarce. Dotyczy to m.in. miarki, pokrywy kielicha, uszczelek, samego kielicha oraz akcesoriów młynka i kubków podróżnych.
✔ Wyjmowana miarka – umożliwia precyzyjne odmierzanie składników. Skala dostępna w aż czterech jednostkach: mililitry, szklanki, pinty i uncje – dzięki czemu bez problemu korzystasz z przepisów z różnych źródeł.
✔ Zabezpieczenie przed nieprawidłowym montażem - uniemożliwi korzystanie z urządzenia, gdy kielich, młynek lub kubek został nieprawidłowo przymocowany.

Jakie są funkcje i programy blendera?
✔ Tryb Turbo - blender wchodzi w tryb na najwyższych obrotach, co przydaje się podczas miksowania najtwardszych produktów.
✔ Tryb pracy pulsacyjnej - pozwala na delikatne wymieszanie produktów.
✔ Funkcja smoothie - automatyczny program umożliwi przygotowania pysznego smoothie z owoców lub warzyw w kilka chwil.
✔ Funkcja purée - program pozwoli na zrobienie gładkiego purée z ziemniaków, batatów lub innych warzyw.
✔ Funkcja kruszenia lodu - blender przejmuje rolę kruszarki do lodu. Odpowiedni sprzęt z łatwością poradzi sobie z rozdrabnianiem tak twardego produktu, jakim jest lód.
✔ Funkcja próżniowa - pozwala na odessanie powietrza z kielicha i szczelne zamknięcie jedzenia. Dzięki temu nie dojdzie do procesu utleniania składników, który możemy skojarzyć z czerniejącym bananem.
Czy warto kupić blender kielichowy? Zalety i wady
Zalety | Wady |
|
|
Ile kosztuje dobry blender?