Darmowa dostawa
100 dni na darmowy zwrot
3 lata gwarancji
Free shipping
100 days for free return
3 year warranty

Rodzaje kaw z elektrycznego ekspresu do kawy – poznaj najpopularniejsze typy.

2022-11-08 15:52:00
Rodzaje kaw z elektrycznego ekspresu do kawy – poznaj najpopularniejsze typy

Rodzaje kaw z elektrycznego ekspresu do kawy – poznaj najpopularniejsze typy

 
Data aktualizacji: 17.06.2025
Yoersik - Twój doradca
 

Elektryczny ekspres do kawy to niezastąpione urządzenie w każdej kuchni – pozwala szybko i wygodnie przygotować pyszną, gorącą kawę o intensywnym aromacie. Co ważne, dzięki niemu możesz stworzyć różne rodzaje kaw, idealnie dopasowane do Twojego nastroju, pory dnia czy gustu.

Niezależnie od tego, czy posiadasz ekspres ciśnieniowy, przelewowy czy automatyczny, masz szansę wyczarować wyjątkowe napoje – od klasycznego espresso, przez kremowe cappuccino, aż po słodkie latte z ulubionym syropem.

Chcesz zaskoczyć najbliższych pyszną kawą jak z kawiarni? W tym artykule przedstawiamy najpopularniejsze rodzaje kaw, które bez trudu przygotujesz w domu – z pomocą dobrego ekspresu i kilku sprawdzonych trików.

Najpopularniejsze rodzaje kaw z ekspresu elektrycznego

 

Świat kawy jest niezwykle różnorodny – od intensywnego espresso po delikatne, mleczne latte. Dzięki ekspresowi elektrycznemu możesz w domowym zaciszu odkrywać różne smaki i aromaty, dopasowując napój do pory dnia, nastroju czy okazji.

Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z domową kawiarnią lub szukasz inspiracji, które urozmaicą codzienne rytuały – ten przewodnik jest właśnie dla Ciebie. Zacznijmy od podstaw, czyli...

1. Espresso i Espresso doppio

 

Espresso to skoncentrowany napar kawowy przygotowywany w ekspresie ciśnieniowym. W procesie parzenia gorąca woda (ok. 90–96 °C) pod ciśnieniem około 9 barów przepuszczana jest przez drobno zmieloną kawę. Całość trwa zaledwie kilkadziesiąt sekund, ale efekt to bogaty, głęboki smak i charakterystyczna, złocista crema – cienka pianka, która tworzy się na powierzchni.

Co ważne – espresso nie jest po prostu „małą czarną”. To precyzyjnie zaparzona kawa, w której liczy się każda sekunda i każdy gram zmielonego ziarna. To dlatego wielu miłośników kawy uważa je za kwintesencję całego kawowego świata.

 

Jest to kawa podawana w małej filiżance, która swoim intensywnym smakiem i aromatem ma pobudzić do działania. Pojemność filiżanki oscyluje w granicach od 25 do 30 ml przy użyciu 14–20 g kawy. Espresso stanowi bazę do przygotowania wszystkich rodzajów kaw z dodatkiem spienionego lub zwykłego mleka.

 

W kawiarniach wraz z espresso otrzymujesz szklankę wody niegazowanej w temperaturze pokojowej. Dlaczego? Ponieważ woda ma za zadanie oczyścić Twoje kubki smakowe przed skosztowaniem intensywnej kawy. Dzięki temu wszelkie walory smakowe będą przez Ciebie w pełni docenione. Espresso najlepiej podawać w ogrzanej wcześniej filiżance. Dzięki temu smak kawy jest jeszcze bardziej niepowtarzalny i niezastąpiony.

 

Przykładem ekspresu z funkcją podgrzewania filiżanek jest ciśnieniowy ekspres do kawy Lattimo.

 

ziarna kawy, filiżanka espresso, crema

 

Czym w takim razie jest espresso doppio? Słowo „doppio” pochodzi z włoskiego i oznacza „podwójne”. Espresso doppio jest więc podwójnym espresso. Przygotowuje się je z około 50–60 ml wody oraz z około 14 g świeżo zmielonej kawy. Podobnie jak tradycyjne espresso, espresso doppio w kawiarniach jest serwowane w małej filiżance wraz z szklanką wody.

 

Co to oznacza dla smakosza? Espresso doppio ma mocniejszy smak, więcej kofeiny i gęstszą cremę – dlatego jest idealne dla osób, które lubią intensywne doznania i potrzebują większego zastrzyku energii. We Włoszech espresso doppio pija się zazwyczaj rano – jako szybki, energetyczny start dnia. To opcja dla tych, którzy potrzebują „prawdziwej włoskiej kawy”, zanim na dobre rozpoczną dzień!

2. Caffé Latte i Flat White

 
 
Café latte to jedna z najdelikatniejszych i najbardziej mlecznych kaw, idealna na spokojny poranek lub popołudniowy relaks. Przygotowuje się ją na bazie pojedynczego espresso, które następnie zalewa się dużą ilością spienionego mleka – proporcja to zazwyczaj około 1:3. Dzięki temu latte wyróżnia się subtelnym smakiem, kremową konsystencją i charakterystyczną, lekką pianką na wierzchu. 

W domu café latte z łatwością przygotujesz za pomocą elektrycznego ekspresu z dyszą do spieniania mleka lub automatycznego systemu mlecznego. Warto serwować ją w wysokiej szklance, gdzie pięknie widać warstwowe połączenie kawy i mleka. Caffé Latte jest często traktowane jako napój deserowy, podawany z dodatkiem słodkich, smakowych syropów. 
  
Czy Flat White i Caffé Latte to ta sama kawa? Nie do końca! Chociaż smakują i wyglądają podobnie, różnią się sposobem przygotowania oraz proporcjami mleka i kawy. 

Flat White
to kawa na bazie podwójnego espresso (doppio) z niewielką ilością cienko spienionego mleka. Jest bardziej intensywna, mocniejsza w smaku i ma kremową, ale cienką warstwę pianki.

Caffé Latte
to pojedyncze espresso zalane większą ilością mleka i delikatną mleczną pianką. Smakuje łagodniej, jest bardziej mleczne i objętościowo większe (często nawet 300 ml i więcej).

 

caffe-latte-flat-white-kawa-z-ekspresu-kawa-biała-kawa-z-mlekiem-kawiarnia-ciasta

5. Cappuccino

 
Cappuccino to jedna z najbardziej rozpoznawalnych kaw na świecie – idealne połączenie aromatycznego espresso, ciepłego mleka w formie lekkiej pianki. Tradycyjnie przygotowuje się je w proporcjach 1:1 – czyli równych częściach kawy i spienionego mleka. Efekt? Kremowy, dobrze zbalansowany napój, który łączy w sobie intensywność espresso z delikatnością mleka.

We Włoszech cappuccino to typowo poranna kawa, często podawana z rogalikiem cornetto i traktowana jako lekkie śniadanie. Po południu raczej się go nie pije – ale w Polsce i innych krajach to świetna opcja o każdej porze dnia. W domu z łatwością przygotujesz je za pomocą ekspresu z dyszą do spieniania mleka – wystarczy kilka chwil, by poczuć klimat włoskiej kawiarni we własnej kuchni.

gorąca-kawa-w-białej-filiżance-cappuccino-wzorek-na-kawie-serduszko-kawa-z-kawiarni

6. Caffé Macchiato

 
Macchiato oznacza w języku włoskim „cętkowany” lub "poplamiony". Nazwa Caffé Macchiato odnosi się natomiast do sposobu przygotowania napoju. Do espresso dodaje się niewielką plamkę spienionego mleka. To określenie oddaje ideę tej kompozycji – espresso nadal dominuje, ale jest delikatnie muśnięte mlekiem, które zmienia charakter napoju, nie odbierając mu intensywności.
 
W Caffé Macchiato mleko jest zaledwie subtelnym dodatkiem.W klasycznym caffè macchiato znajduje się jedno espresso – czyli około 25–30 ml intensywnej, skoncentrowanej kawy. Do niego dodaje się dosłownie łyżeczkę lub dwie spienionego mleka. Caffé Macchiato w kawiarniach występuje najczęściej w dwóch wersjach:
  • Macchiato caldo — to inaczej espresso z mlekiem spienionym. Inna forma Cappuccino.
  • Macchiato freddo — to inaczej espresso z dodatkiem małej ilości zimnego mleka.
Mimo obecności odrobiny mleka, smak kawy dalej pozostaje mocny i intensywny. To idealna opcja na szybki zastrzyk energii w ciągu dnia, szczególnie dla osób, które nie przepadają za dużą ilością mleka w kawie, ale chcą przełamać aromat espresso delikatniejszą nutą.

 

kawa-w-białej-filiżance-mała-kawa-kawa-z-mlekiem-caffe-macchiato

7. Latte Macchiato

 
Jest to kawa z dodatkiem mleka, a dokładnie mleko splamione kawą. Tę kawę także możemy podawać jako espresso z mlekiem lub z dodatkiem słodkiego syropu. Jest to druga najdelikatniejsza kawa.
 
Caffé Latte Macchiato to zazwyczaj 1/4 espresso oraz 3/4 pianki mleka. Caffé Latte macchiato charakteryzuje się trzema warstwami. Zazwyczaj są dwie warstwy mleka (na dnie i na samej górze) i jedna warstwa kawy (między warstwami mleka).
 
Caffé Latte Macchiato nieco różni się od delikatnej wersji Caffé Latte. Przygotowując Caffé Latte dodajemy do espresso spienione mleko, a z kolei w Caffé Latte Macchiato jest na odwrót. Najpierw tworzymy spienione mleko, które wlewamy do wysokiej szklanki a następnie delikatnie po ściance nalewamy espresso.
 
Warstwy w tej kawie są zachowane dzięki wyższej gęstości mleka od czarnej kawy espresso. Dlatego espresso jest „zatrzymywane” po środku. Mleko na dnie nie pozwala przedostać się kawie.
 
Caffé Latte Macchiato w kawiarniach jest przygotowywane w wysokich szklankach, podobnie jak Caffé Latte. Dzięki temu kawa zaspokaja nasze kubki smakowe oraz cieszy oczy swoim wyjątkowym wyglądem.
 
Może Cię także zainteresować artykuł: Jak przechowywać kawę ziarnistą w domu?

 

kawa-caffe-latte-macchiato-kawa-z-mlekiem-artystyczna-kawa-kawa-z-kawiarni-kawa-trzywarstwowa-trzy-warstwy

8. Americano/Lungo

 
To kawa, która jest najbardziej zbliżona do tradycyjnej Polskiej czarnej kawy. Americano to po prostu espresso z dodatkiem gorącej wody.
 
Najczęściej stosuje się w proporcji pół na pół lub 1/3 espresso i 2/3 wody. Wszystko zależy od osobistych preferencji konsumenta.
 
Nazwa Americano jak większość pozostałych pochodzi z włoskiej anegdoty. Żołnierze Amerykańscy, stacjonujący we Włoszech w trakcie II wojny światowej, dolewali wodę do espresso, ze względu na jej zbyt intensywny smak. Od tamtego momentu Włosi postanowili nazwać tę kawę jako „Americano”.
 
Z kolei w Lungo wykorzystuje się od 130 do 170 ml gorącej wody. Dzięki temu espresso jest mniej intensywne. Jednak długi proces parzenia sprawia, że kawa ta ma w sobie stosunkowo dużą ilość kofeiny.
 
Americano zwykle podaje się w większej filiżance lub kubku, natomiast dla Lungo przeznaczona jest filiżanka typowa do espresso, ale o wiele wyższa od tej tradycyjnej.

 

espresso-z-wodą-americano-lungo-delikatniejsza-kawa-czarna-kawa

9. Caffé Mocha

 
Jest to o wiele słodsza wersja tradycyjnej Caffé Latte. Jako dodatek stosuje się czekoladę w płynie mleczną lub gorzką. Bardzo często nalewa się także odrobinę syropu, np. o smaku czekoladowym czy toffi. Wszystko zależy od osobistych preferencji klienta.
 
Caffé Mochę w kawiarniach podaje się często z bitą śmietaną na samej górze, która jest posypywana kakao czy cynamonem. Dzięki temu napój jest jeszcze bardziej wzbogacony w ten słodki smak. Caffé Mochę można przygotować także z białą czekoladą. Dzięki temu z wyglądu przypomina zebrę, z powodu czarno-białych charakterystycznych pasków.
 
Caffé Mocha serwowana jest także w wysokich szklankach. Zazwyczaj w takich samych, jak w przypadku Caffé Latte Macchiato czy Caffé Latte. Pojemność takiego napoju to średnio 170 — 200 ml. Wysoka szklanka sprawia, że cały napój wspaniale się prezentuje. Wszystko to za sprawą odpowiednich warstw i przepysznej bitej śmietany. Pomimo tego, że napój ma w sobie kilka słodkich dodatków, to wciąż zachowuje w sobie ten intensywny smak aromatycznej kawy.
 
Sprawdź także: Jaki ekspres do kawy wybrać?

 

caffe-mocha-kawa-z-bitą-śmietaną-kubek-kawy-słodkiej-z-syropem-czekoladowym

 

11. Freddo

 
Nazwa freddo pochodzi czywiście z języka włoskiego  i oznacza „zimny”. Caffè Freddo to idealna propozycja na ciepłe dni – orzeźwiająca, intensywna i pełna temperamentu. W przeciwieństwie do popularnych mrożonych latte czy frappe, ten napój bazuje wyłącznie na mocnym espresso, które po zaparzeniu szybko się schładza – zazwyczaj poprzez energiczne mieszanie z lodem. Efektem jest zimna kawa o wyrazistym smaku i przyjemnej, aksamitnej konsystencji.
 
Aby przygotować Caffé Freddo należy do shakera (lub szczelnie zamykanego słoika) wsypać kilka kostek lodu i wlać gorące espresso. Następnie należy wszystko razem wstrząsnąć do powstania pianki z kawą. Powstały napój najlepiej serwować w wysokich, przezroczystych szklankach z kostkami lodu. Dzięki temu wszelkie walory estetyczne tej kawy zostaną pięknie wyeksponowane. Bardzo często napój ten podaje się ze słomką.

Choć Caffè Freddo ma włoskie korzenie i nazwę, to właśnie Grecja odegrała kluczową rolę w jej popularyzacji. W greckich kawiarniach, czyli kafeneio, Caffè Freddo to codzienność – zwłaszcza w upalne dni. M
ożna zamówić w Grecji w trzech różnych wariantach:
  • sketo — co oznacza kawę freddo bez cukru,
  • matrio — co oznacza kawę freddo lekko słodzoną,
  • glyko — co oznacza kawę freddo mocno słodzoną.
Przeczytaj także: Jaki elektryczny młynek do kawy wybrać?

 

kawa-czarna-z-mlekiem-kawa-zimna-espresso-na-zimno-kawa-z-lodem-w-szklance

12. Caffé Corretto

 
Caffè Corretto to klasyczne espresso z odrobiną alkoholu, najczęściej włoskiej grappy, sambuki lub brandy. Nazwa napoju dosłownie oznacza „poprawioną kawę” – i rzeczywiście, ten niewielki dodatek nadaje jej wyjątkowej głębi oraz rozgrzewającego charakteru. Do Caffè Corretto dodaje się mniej więcej około 5 do 10 mililitrów mocnego alkoholu.
 
Do Caffé Corretto można dodać alkohol typu:
  • grappa — to popularny włoski alkohol na bazie skórek, pestek i gałązek winogron, jakie zostały po wyprodukowaniu wina.
  • sambuca — to włoski likier, który składa się z kwiatów czarnego bzu, kopru włoskiego, anyżu gwiaździstego, lukrecji i soków. Nazwa pochodzi od słowa „sambuco”, co oznacza „czarny bez”.
  • brandy — alkohol, który jest destylowany z wina, głównie gronowego lub owocowego (z jabłek, śliwek, czereśni, gruszek czy wiśni).
  • koniak — jest koloru bursztynowego. Przez Francuzów nazywany jest eau-de-vie – woda życia. Tworzony jest w miejscowości Cognac, stąd pochodzi też jego nazwa. Tworzony jest na bazie wysoko wyselekcjonowanych odmian winogron.
  • rum — produkowany jest z trzciny cukrowej, a konkretniej z melasy, czyli syropu, który można uzyskać po zmiażdżeniu trzciny cukrowej. Jest to jeden z najstarszych alkoholi destylowanych.
To popularny wybór szczególnie w chłodniejsze dni lub po obfitym posiłku. We Włoszech często pije się ją „al bancone” – czyli przy barze – szybko, na stojąco, w towarzystwie rozmów z baristą lub znajomymi.

Choć porcja alkoholu w Caffè Corretto jest niewielka, to zdecydowanie zmienia profil smaku napoju, dodając mu wytrawności i aromatycznego ognia.
To kawa dla tych, którzy lubią coś klasycznego, ale z pazurem. 
 
Kawę tę powinno się pić bez cukru. Jednak jeśli nie jesteś w stanie wypić czarnej kawy bez możliwości jej posłodzenia, to cukier najlepiej dodać przed wlaniem alkoholu do gorącego napoju. Niekiedy kawę tę w niektórych kawiarniach można spotkać wraz z małą ilością spienionego mleka.

 

filiżanka-biała-z-kawą-czarną-caffe-corretto-kawa-z-alkoholem-kawa-procentowa

13. Kawa po irlandzku/Irish Coffee

 
Kawa po irlandzku, czyli Irish Coffee, to połączenie mocnego espresso, brązowego cukru, odrobiny irlandzkiej whiskey i lekkiej śmietanki unoszącej się na wierzchu. Ten klasyczny napój serwowany jest najczęściej jako deser lub wieczorna przyjemność – idealny na chłodne wieczory i specjalne okazje.
 
Kluczem do sporządzenia wysokiej jakości kawy po irlandzku jest niemieszanie warstw przed wypiciem trunku. W tym napoju bardzo ważne jest, aby każda warstwa miała inny smak. Mocny smak alkoholu przechodzi wtedy przez bitą śmietanę, usytuowaną na samej górze szklanki.

Tradycja Irish Coffee sięga lat 40. XX wieku i narodziła się… na lotnisku w Irlandii! Gospodarz jednej z restauracji dodał whiskey do kawy, by rozgrzać przemarzniętych podróżnych. Dziś ten napój to kawowa ikona – rozpoznawalna na całym świecie, a podaje się ją w wysokiej szklance z nóżką. 
 
Może Cię także zainteresować artykuł: Jaki ekspres ciśnieniowy wybrać?

 

kawa-po-irlandzku-kawa-irlandzka-irish-coffee-kawa-z-alkoholem-cukrem-bitą-śmietaną

14. Kawa po wiedeńsku

 
Kawa po wiedeńsku to prawdziwa gratka dla miłośników kawowych deserów – aromatyczna, intensywna i otulona delikatną bitą śmietaną. Klasycznie przygotowuje się ją na bazie mocnej, czarnej kawy – najczęściej podwójnego espresso lub parzonej kawy – do której dodaje się sporą porcję słodkiej, ubitej śmietany zamiast mleka. 
 
Choć kawa po wiedeńsku kojarzy się z eleganckimi kawiarenkami stolicy Austrii, jej historia ma zaskakująco polski wątek. Wszystko za sprawą Jerzego Franciszka Kulczyckiego – polskiego szlachcica, żołnierza i dyplomaty. 

Według legendy, po zwycięstwie nad Turkami to właśnie Kulczycki rozpoznał, że pozostawione przez nich worki zawierają ziarna kawy. Nieługo potem otrzymał możliwość otwarcia pierwszej wiedeńskiej kawiarni – „Pod Niebieską Butelką”. To właśnie on miał jako pierwszy w Europie dodać do kawy mleko i cukier, łagodząc jej smak i nadając jej formę, jaką znamy dziś jako kawę po wiedeńsku.
 

Choć niektórzy historycy dyskutują o dokładności tej historii, Kulczycki na trwałe zapisał się w kawowej kulturze Wiednia jako pionier i kawowy wizjoner! Obecnie kawę po wiedeńsku serwuje się w dużej filiżance lub szklance, która ma pojemność min. 250 ml. Bardzo często podaje się tę kawę z dodatkiem mało słodkich ciast. Idealnym dodatkiem jest sernik po wiedeńsku czy kruche ciasteczka.

 

kawa-po-wiedeńsku-kawa-z-bitą-śmietaną-czarna-kawa-wiedeńska

15. Caffé Frappe

 
To kolejna kawa mrożona z.. grecką historią. Caffè Frappé to prawdziwy symbol greckiego lata – lekka, orzeźwiająca i wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Powstała przez przypadek w latach 50. XX wieku, gdy pracownik Nestlé w Salonikach nie miał dostępu do gorącej wody i… po prostu zmiksował kawę rozpuszczalną z zimną wodą i lodem. Efekt? Napój, który szybko stał się kawowym przebojem w całej Grecji.
  
Caffé Frappe frappé przygotowuje się z kawy rozpuszczalnej, zimnej wody, cukru i lodu, a całość energicznie się miesza lub miksuje, aż powstanie charakterystyczna, gęsta pianka. Zwykle jest serwowana w wysokich szklankach o pojemności od 250 do 300 ml. Kawę dekoruje się dużą ilością bitej śmietany, która wychodzi poza obszar szklanki. 
 
 
Sprawdź także: Jaki ekspres przelewowy wybrać?

 

kawa-mrożona-kawa-z-mlekiem-bitą-śmietaną-słodka-kawa-orzeźwiająca-kawa-kawa-na-lato

Rodzaje kaw z ekspresu do kawy – podsumowanie

 
Jak widzisz kawa nie ogranicza się tylko do tradycyjnej kawy parzonej. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów kaw, słodkich lub nie. Wybranie tej najlepszej kawy zależy tylko i wyłącznie od Twoich osobistych preferencji.
 
Wraz z wysokiej jakości ekspresem do kawy możesz stworzyć wiele kawowych kompozycji. Wystarczy mieć w swoim asortymencie odpowiednie dodatki. Wraz z nimi zaserwujesz różne rodzaje kaw, którymi oczarujesz swoją rodzinę czy gości.

Podziel się na social media

 

Autor:Yoersik - Twój doradca