Jaki blender wybrać?
2021-10-04 11:00:00
Jaki blender wybrać? Ręczny czy kielichowy?
Data aktualizacji: 16.06.2025
Yoersik - Twój doradca
Nowoczesna kuchnia potrzebuje wszechstronnych narzędzi. Dlatego blendery – coraz bardziej funkcjonalne i innowacyjne – zyskują na popularności. W tym artykule przyjrzymy się bliżej miksowaniu w domowym wydaniu. Poznasz rodzaje blenderów, ich kluczowe cechy oraz funkcje. Jeśli cenisz technologie, które ułatwiają codzienne gotowanie – ten artykuł jest dla Ciebie. Zapraszamy do lektury!
Jak działa blender?
Z kolei blender ręczny wymaga nieco większego zaangażowania. Należy go trzymać w dłoni i przemieszczać końcówkę miksującą w naczyniu, aby cały czas kontrolować proces blendowania. To bardziej manualne rozwiązanie, ale też daje dużą precyzję – zwłaszcza przy mniejszych ilościach czy pracy bezpośrednio w garnku.

Rodzaje blenderów
- Blender ręczny – składa się z dwóch podstawowych części: rączki z silnikiem i nasadki miksującej. Jak sama nazwa wskazuje, ten rodzaj blendera trzyma się w ręce, a dzięki temu zyskuje pełną kontrolę nad urządzeniem. Nadaje się do przygotowywania rozgrzewających zup, kremów, musów owocowych czy koktajli. Poradzi sobie z miksowaniem większości produktów. Im lepszy sprzęt, tym więcej możliwości. Blender ręczny występuje także w wersji bezprzewodowej, dzięki czemu jest jeszcze bardziej mobilny.
- Blender kielichowy – wyróżniamy trzy rodzaje blenderów kielichowych:
- Blender kielichowy stojący – zbudowany z korpusu oraz pojemnego kielicha, wewnątrz którego znajdują się ostrza tnące. Urządzenie jest proste w obsłudze, ponieważ w przeciwieństwie do blendera ręcznego nie wymaga naszej ingerencji. Tego typu blendery charakteryzuje się dużą mocą i wysokimi obrotami, dzięki czemu z łatwością poradzą sobie nawet z najtwardszymi produktami. Dodatkowe akcesoria zapewnią sporo ciekawych opcji.
- Blender kielichowy próżniowy – wyróżnia się technologią próżniową, która zapobiega utlenianiu miksowanych składników. Podobnie jak blender kielichowych strojący sykorzystuje szybko obracające się ostrza. Potrafi jednak przejść w tryb próżniowy, dzięki któremu automatycznie wysysa powietrze z kielicha. Dzięki temu jedzenie pozostaje świeże i pełne wartościowych substancji.
- Blender kielichowy personalny – nazywany także przenośnym, sportowym lub osobistym. jego cechą charakterystyczną jest dzbanek, który pełni jednocześnie funkcję bidonu – po zmiksowaniu wystarczy odkręcić ostrza, zakręcić pokrywkę i zabrać napój ze sobą. Jest to idealna opcja dla osób aktywnych, które chcą przygotować zdrowy posiłek „na wynos” – do pracy, na siłownię czy spacer. Tego typu blendery często mają mniejsze moce niż kielichowe, ale nadrabiają wygodą i szybkością użytkowania.
Najważniejsze cechy blendera
- Moc – im większa moc, tym urządzenie jest bardziej wydajne:
- Blendery ręczne najczęściej mają od 600 do 800W. Taka moc sprawdzi się doskonale przy przygotowywania koktaili owocowych lub białkowych, zup, hummusu, sorbetów czy past kanapkowych.
- Rozdrabniacze o mocy poniżej 600W nadają się tylko do bardzo miękkich produktów.
- Blendery kielichowe i blendery ręczne o mocy od 1000 do 1400W wykorzystasz także do bardziej skomplikowanych zadań, takich jak rozdrabnianie orzechów, ziaren kawy, a nawet lodu.
- Jeśli zamierzasz mielić orzechy na masło orzechowe albo przygotowywac koktaile z kruszonym lodem, to zainwestuj w blender kielichowy o mocy powyżej 1500W.
- Liczba obrotów – decyduje o funkcjonalności urządzenia. Blendery ręczne mają szybkość około 20 000 obrotów/minutę, a kielichowe do 35 000 obrotów/minutę. Do przyrządzania posiłków najlepiej wybrać urządzenie ze zmiennym poziomem obrotów.
- Rodzaje ostrzy – blender powinien zwierać:
- Ostrza wykonane ze stali z dodatkiem tytanu gwarantują trwałość, wytrzymałość, odporność i większą skuteczność.
- Konstrukcja ostrzy powinna być skrzydlata i zakończona ząbkowanymi krawędziami, co zapewni precyzję rozdrabiania twardszych składników i szybsze łączenie blendowanej żywności.

Najważniejsze cechy i funkcje blendera kielichowego
- Pojemność kielicha – większe kielichy, o pojemności powyżej 2l są idealne dla dużych rodzin lub osób, których często odwiedzają goście.
- Materiał wykonania kielicha – szklany kielich daje gwarancje trwałości w przeciwieństwie do tego wykonanego z tworzywa sztucznego. Dzięki temu nie pochłania zapachów i barw blendowanych produktów.
- Blokada bezpieczeństwa - ostrza nie zaczną wirować, jeśli pokrywa blendera nie będzie prawidłow zamknięta.
- Tryb pulsacyjny – ten tryb pozwala kontrolować proces blendowania na najwyższych obrotach.
- Płynna regulacja prędkości – idealna opcja do mieszania miękkich i twardych produktów.
- Blendowanie próżniowe - szczególnie wazne podczas przygtowywania koktaili na drogę.
- Funkcja smoothie – dzięki niej w kilka chwil przygotujesz pyszne koktajle z owoców albo warzyw.
- Funkcja puree – ta funkcja pozwala przygotować gładkie puree, zupę krem czy delikatny sos.
- Funkcja kruszenia lodu – blender przejmuje zadania kruszarki do lodu.
- Możliwość mycia w zmywarce - okazuje się przdatna zwłaszcza wtedy, gdy mielisz i blendujesz gęste lub lepkie składniki.

Więcej o blenderach kielichowych przeczytasz pod tym linkiem: Jaki blender kielichowy wybrać?
Najważniejsze akcesoria blendera kielichowego
- Kubek – w podręcznych bidonach można przygotować smoothie albo koktajl i zabrać w podróż. Kubki wykonane z tworzywa sztucznego są odporne na zarysowania oraz pęknięcia.
- Miarka – pozwala na precyzyjne odmierzenie ilość dodawanych składników.
- Młynek – podłączony do blendera służy do mielenia kawy i siekania orzechów. Młynek dobrej jakości ma w zestawie kilka stalowych ostrzy, które odpowiadają za jego wydajność jego pracy.
- Sokowirówka – dzięki niej przygotujesz naturalne soki z warzyw i owoców.
- Kielich z dziubkiem – ułatwia nalewanie płynów do szklanek, bez kapania i rozlewania. Dzięki takiemu rozwiązaniu utrzymasz większy porządek w kuchni.
- Funkcjonalna pokrywa – praktyczny otwór umożliwi bezpiecznie dodawania kolejnych składników, bez konieczności ścigania całej pokrywy.
- Antypoślizgowe nóżki – specjalne nóżki uchronią przed przesuwaniem się blendera kielichowego podczas pracy na najwyższych obrotach. Poprawią także stabilność całego urządzenia.
Wady i zalety blendera kielichowego
Zalety | Wady |
|
|
Najważniejsze funkcje blendera ręcznego
- Regulacja prędkości obrotów – zapewnia płynna kontrolę nad pracą urządzenia. To precyzyjne i wygodne rozwiązanie.
- Tryb turbo – w tym trybie blender ręczny pracuje stale na najwyższych obrotach.
- Ochrona przed chlapaniem - stopa blendera powinna zbierać składniki w taki sposób, aby nie rozchlapywac ich poza naczynie.
- Możliwość dokupienia akcesoriów - praktyczne akcesoria, takie jak szatkownica, spiralizer i młynek do przypraw, zwiększają funkcjonalnośc blendera ręcznego.

Więcej o blenderach ręcznych przeczytasz pod tym linkiem: Jaki blender ręczny wybrać?
Najważniejsze akcesoria blendera ręcznego
- Malakser – wielofunkcyjny dodatek, który potrafi mieszać i siekać składniki, a także wyrabiać ciasto i ubijać pianę.
- Mieszadło/Hak – służy do precyzyjnego wyrobienia ciasta.
- Spieniacz do mleka – praktyczna dostawka służy do spieniania mleka do kawy.
- Szatkownica – nakładka służy do szatkowania warzyw i owoców.
- Tarcze – dzięki nim pokroisz warzywa w plastry i wiórki, a także zetrzesz ziemniaki na placki ziemniaczane.
- Trzepaczka – nadaje się do ubijania białek na sztywną pianę.
- Kabel – odpowiednio długi kabel pozwoli na komfortowe działanie z blenderem ręcznym. Dzięki temu bez problemu dosięgniesz do kuchenki gazowej lub płyty indukcyjnej, aby np. miksować zupę.
- Wyprofilowana rączka – minimalizuje ryzyko przypadkowego wyślizgnięcia się kielicha lub blendera ręcznego. W przypadku tego drugiego wpływa na wygodę użytkowania.
Wady i zalety blendera ręcznego
Zalety | Wady |
|
|
Jeśli chcesz spróbować pysznych i prostych przepisów, wykonanych przy użyciu blendera ręcznego, to wejdź tutaj: Blender kielichowy - przepisy
Bezpieczeństwo i komfort użytkowania
- Zabezpieczenie przed przegrzaniem – blender wyłączy się automatycznie po osiągnięciu maksymalnej dozwolonej temperatury. Urządzenie przestanie się nagrzewać, co pozytywnie wpłynie na jego żywotność.
- Blokada bezpieczeństwa – zabezpiecza blender przed jego uruchomieniem w przypadku niewłaściwego montażu. Gdy kielich zostanie nieprawidłowo zamocowany na bazie urządzenia, to blender nie rozpocznie pracy.
Jak prawidłowo używać blendera?
- Po zakupie nowego blendera umyj dokładnie wszystkie jego części, które będą miały bezpośredni kontakt z żywnością. Dzięki temu miksowanie będzie higieniczne.
- Jeśli korzystasz z blendera ręcznego, to całkowicie zanurz końcówkę w blendowanym płynie. Dzięki temu kuchnia pozostanie czysta, a na ubraniach nie pojawią się plamy. Unikniesz niepotrzebnego oparzenia w trakcie miksowania ciepłego płynu.
- Pamiętaj, żeby przed czyszczeniem ostrzy odłączyć blender od kontaktu. Ten element najlepiej umyć bezpośrednio po użyciu. Podczas szorowania zaschniętej masy stalowe elementy mogą ulec degradacji.
- Korpus urządzenia przecieraj zwilżoną szmatką. Pod żadnym pozorem nie zanurzaj tego elementu w wodzie. Przez kontakt z cieczą blender może wtedy działać nieprawidłowo lub ulec całkowitemu zniszczeniu. W tym przypadku producenci na pewno nie uznają reklamacji, ponieważ nie kierowałeś się wskazówkami z instrukcji obsługi.
- Jeśli aktualnie nie korzystasz z blendera, to odłącz go od źródła zasilania. Zaoszczędzisz energię, a przy okazji unikniesz nieprzyjemnych sytuacji.

Ile kosztuje blender?
Mogą Cię również zainteresować artykuły:
Autor:Yoersik - Twój doradca